10 ongelooflijke Munchkin-kattenfeiten die je waarschijnlijk niet wist!

Als je een eerste eigenaar bent of iemand die net bekend is met het Munchkin-kattenras, ben je misschien nieuwsgierig naar dit geliefde ras. We weten al dat het schattige kortbenige wezens zijn, maar zijn ze speels? Hoe zit het met hun oorsprong en gewoonten?

Als je meer wilt weten over deze lieve katachtige, zijn hier 10 ongelooflijke feiten die je misschien interessant vindt over Munchkin-katten.

3 katten gezichtsverdeler

De 10 Munchkin Cat Feiten

1. Munchkin-katten bestaan al heel lang

De schattige Munchkin-kat is geen nieuw ras. Daterend uit de jaren 1930, is er documentatie door Europese dierenartsen van katten met dezelfde kenmerken van een typische huiskat, maar met kortere benen. Kortbenige huiskatten leken tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer voor te komen, maar ze doken wel weer op. Het unieke karakter van de korte poten werd geïdentificeerd als een genmutatie die de botten in de kattenpoten aantast.

Toen het gen eenmaal was geïdentificeerd, was er nogal wat controverse over het ras. Uiteindelijk werd het erkend door The International Cat Association (TICA). In 2003 verwierf het ras de status van kampioen.

Munchkin Bengaalse Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze hebben kleine benen, maar grote persoonlijkheden

Net als Corgi’s en Teckels hebben Munchkin-katten korte stompe poten. De katten zijn middelgroot, met een eigenschap die hen onderscheidt van de rest. Hun schattige stompe benen.

Wat ze missen in beengrootte, winnen ze aan persoonlijkheid. De katachtigen hebben sterke jachtinstincten en verbergen graag lekkernijen en speelgoed, zodat ze er later op kunnen jagen. Wanneer ze geen traktaties verbergen en jagen, kunnen ze worden gevonden spelen met andere huisdieren, knuffelen met hun mens of een late ochtend dutje doen.

Munchkin Bengaalse Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

3. Munchkin-katten zijn snel en furieus

De grootte van de benen heeft geen invloed op de snelheid en behendigheid van de Munchkin-kat. Ze hebben een uitzonderlijk hoge energie, dus ze bezitten een buitengewone snelheid. Ze zweven dicht bij de grond, dus ze hebben voldoende tractie als ze rondrennen. De snelheid en het vermogen van het ras om door bochten te rennen, vergelijkt ze met een raceauto, en de Munchkin-kat kan “een hoek omdraaien alsof hij op rails staat.”

witte donzige munchkin kat
Afbeelding Credit: Dasha Parfenova, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze zijn niet goed in verspringen

Hoewel Munchkin-katten een manier kunnen vinden om op je keukentafel of aanrecht te belanden, is hun sprong niet zoals een typische huiskat. De omvang van hun springcapaciteiten is beperkt. Ze kunnen bijvoorbeeld niet op de tippy bovenkant van je keukenkastjes of op je boekenplanken springen. Als ze echter een drankje van stromend kraanwater willen, vinden ze een manier om het te laten gebeuren!

Munchkin kat
Afbeelding Credit: chatchai77, Shutterstock
thematische pauze

5. Het zijn Hoarders

Soms vergeleken met die van een ekster, houden Munchkin-katten ervan om dingen te hamsteren die glanzend zijn. Het is bekend dat ze glimmende voorwerpen stelen, verbergen en hamsteren. Als je een Munchkin-kat hebt of van plan bent te krijgen, verberg dan je goud en zilver. Munchkin-katten zijn zelfverzekerd, hebben een goede smaak en houden van dure dingen.

muchkin kat spelen
Afbeelding Credit: MDavidova, Shutterstock
thematische pauze

6. Munchkins Baars op hun achterpoten

In de jaren 1950 in Rusland werden Munchkin-katten “Stalingrad-kangoeroekatten” genoemd vanwege de manier waarop ze op hun achterpoten zaten. Net als konijntjes, stokstaartjes en fretten zitten Munchkins graag op hun achterpoten. Het geeft hen de mogelijkheid om te kunnen zien wat het is dat hun interesse heeft gewekt. Munchkins kunnen op deze manier rechtop zitten omdat hun achterpoten langer zijn dan de voorpoten.

Munchkin kat
Image Credit: Deze weg is van mij, Shutterstock
thematische pauze

7. Hun nieuwsgierigheid is over de top

Een ding dat we zeker weten, is dat katten krachtige overlevingsinstincten van hun voorouders hebben geërfd. De erfelijke eigenschap maakt hen nieuwsgierige wezens. Munchkin-katten zijn echter op een ander niveau nieuwsgierig. Hun zeer nieuwsgierige aard zal hen elk hoekje en gaatje in uw huis laten verkennen. Als ze ergens hun zinnen op zetten, moeten ze op onderzoek uit. Het kunnen mensen, huisdieren of een doos in de hoek van de kamer zijn. (hopelijk niet je sieradendoosje). Hoewel hun nieuwsgierigheid soms vervelend kan zijn, zijn ze dat wel. het uiten van hun natuurlijke instincten om te jagen en te ontsnappen aan roofdieren.

Munchkin Bengaalse Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

8. Munchkins hebben benen van verschillende grootte

Munchkins zijn gemakkelijk te herkennen aan hun korte benen, maar niet alle munchkin-benen zijn gelijk gemaakt. Munchkin-katten kunnen verschillende beenlengtes hebben. Ze zijn de “tapijtknuffelaar”, die de kortste en voor sommigen de schattigste, de superkorte en de standaard is, wat de lengte van een normaal been is.

Het is bekend dat ze door sommigen worden aangeduid als “dwergkatten” of “worstkatten” vanwege hun kleine formaat.

Bengaalse Munchkin Kattenmix
Afbeelding credit: Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock
thematische pauze

9. Het zijn bekroonde katten

In 2013 won een 9-jarige vrouwelijke Munchkin genaamd “Lilieput” een prijs voor de kortste kat ter wereld. Met een afmeting van 13,34 centimeter (5,25 inch) heeft geen enkele andere kat het record tot nu toe gebroken. Lilieput was een schattige verdwaalde schildpad Munchkin die twee jaar oud was toen haar eigenaar haar adopteerde.

Dit kleine kattenwonder was ook beroemd om het ontsnappen aan letsel en de dood van een aardbeving en het doorleven van een bijna fatale zwangerschap.

whiute munchkin kat buiten
Image Credit: otsphoto, Shutterstock
thematische pauze

10. Twee Munchkin-katten kunnen niet worden gedekt

Vanwege de gecompliceerde genetica van Munchkin-katten mogen twee Munchkins niet worden gedekt. Als twee Munchkins worden gedekt, is de kans dat het nageslacht sterft aanzienlijk hoog. Voor een Munchkin-kat om gezonde kittens te produceren, mogen ze alleen worden gefokt met kattenrassen met normale genetica en beengrootte.

De korte poten van de Munchkin-kat zijn het resultaat van een autosomaal dominant gen, ook bekend als het ‘dodelijke gen’. In de meeste gevallen zal het paren van twee katten met dit dominante gen eindigen met een nest dat niet kan overleven.

Twin Munchkin Cat_Phannasit_shutterstock
Afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Alleen al het lezen over dit schattige kleine wezen is genoeg om ervoor te zorgen dat je er een aan je gezin wilt toevoegen. Het schattige kortbenige ras is snel, speels en schattig. Hoewel de hamsterneigingen van de kat je van tijd tot tijd op zoek kunnen laten gaan naar oorbellen, zal zijn nieuwsgierige persoonlijkheid je nog jarenlang vreugde en geluk brengen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svjatoslav Shevchenko, Shutterstock