Spelen of vechten mijn katten?

Zijn mijn katten aan het vechten of spelen functie

Ben je verbijsterd aan het proberen te achterhalen of je katten spelen of vechten tijdens worstelwedstrijden? Het gedrag van een kat kan moeilijk te interpreteren zijn, vooral wanneer er een mix van leeftijden, rassen, temperamenten en niet-verwante personen in één huishouden is.

Dit artikel helpt je onderscheid te maken tussen een speelafspraakje versus een kattengevecht en moedigt een harmonieus leven in huishoudens met meerdere katten aan.

Sociale affiliatie van katten

In tegenstelling tot honden, die spelen gebruiken als een vorm van sociale interactie, zijn de motivaties van kittens en volwassen katten om te spelen gecentreerd rond roofzuchtig gedrag.

Er is een aanzienlijke hoeveelheid bewijs dat, hoewel huiskatten solitaire dieren zijn en in staat zijn om alleen te leven, ze ook sociale banden vormen. Of het nu in kolonies met een hoge dichtheid is of in groepen van verwante individuen, katten behouden de samenhang door een groepsgeur te creëren via allogrooming / allorubbing.

Bovendien vertonen aangesloten katten minder snel openlijke agressie, inclusief vechten, zolang er voldoende milieubronnen zijn.

Evenzo kunnen katten die tijdens de gevoelige periode samen worden gesocialiseerd, waarschijnlijk affiliatieve relaties met elkaar ontwikkelen, die tot in de volwassenheid zullen worden gehandhaafd. Dergelijke katten vormen daarom een meer harmonieus multi-katachtig huishouden.

Het is noodzakelijk om op te merken dat sociale relaties gedurende het hele leven kunnen verschuiven.

Hoe weet je of je katten spelen of vechten?

Katten die spelen of vechten

De meeste katten in sociale groepen zullen deelnemen aan spelgevechten. Het kan moeilijk zijn om het verschil te kennen tussen sociaal spel en een agressieve woordenwisseling.

Spelen is belangrijk voor alle katten; jong en oud, het heeft een positieve invloed op de emotionele toestand van de kat, biedt stimulatie van verveling, helpt bij het ontwikkelen en onderhouden van sociale banden. In tegenstelling tot honden, die spelen gebruiken als een vorm van sociale interactie, zijn de motivaties van kittens en volwassen katten om te spelen gecentreerd rond roofzuchtig gedrag.

Hoe spelen katten met elkaar

Katten communiceren via lichaamstaal en in mindere mate via vocalisatie.

Broers en zussen geven zich vaak over aan speelsessies; stalken, achtervolgen, maar ook springen dat lijkt misschien op gevechten. Sommige speelsessies kunnen ertoe leiden dat een individuele kat overprikkeld raakt naast onstuimig, wat stressvol kan zijn voor een kat die niet zo prikkelbaar is, dus houd de spanning goed in de gaten en verspreid de spanning om escalatie van opwinding te voorkomen wanneer men tekenen van agressie vertoont.

Katten zijn geneigd om zich over te geven aan sociaal spel in het juiste type omgeving: vol obstakels, schuilplaatsen, kattenbomen, activiteitencentra en dozen met in- en uitganggaten om er maar een paar te noemen.

Katten communiceren via lichaamstaal en in mindere mate via vocalisatie. De algehele sociale relatie moet worden overwogen bij het bepalen van spel versus gevecht, omdat gedrag ook individueel kan zijn.

Tekenen dat uw katten spelen

Kittens zijn erg sociaal, samen met een hoge speeldrift van jongs af aan. Ze leren vaardigheden zoals verzorging, voeden samen met jagen van de koningin en vertrouwen op de samenwerking van nestgenoten om sociale vaardigheden te leren, waaronder agonistisch en affiliatief gedrag.

Inter-cat sociaal spel piekt rond de leeftijd van 8-10 weken, dan wordt objectspel gangbaar. Speelgoed biedt een uitlaatklep voor natuurlijke roofzuchtige sequenties als onderdeel van het spel, wat bijten voorkomt.

Katten kunnen tot op hoge leeftijd helemaal speels zijn; interacties tussen katten en sociaal spel kunnen echter afnemen met de volwassenheid.

De volgende zijn indicatoren dat uw katten spelen:

 • Katten die de spot drijven met vechten zullen vaak zowel kalm als gelukkig zijn
 • Oren in normale of voorwaartse positie (niet naar achteren vastgepind)
 • Lichaamshouding naar voren naar elkaar toe
 • Haar zal plat zijn (geen piloerection)
 • Mag alleen een beet vertonen
 • Worstel en achtervolg elkaar
 • Joviale katten zullen niet naar elkaar klauwen, zullen niet sissen, zwaaien of grommen
 • Ondeugende katten zullen om de beurt op elkaar staan met evenveel tijd besteed aan het rollen op hun zijkanten of ruggen.
 • Er zal een gevoel van evenwicht zijn waarin beide katten zich bezighouden met achtervolging en ruw huisvesting.

In bepaalde sociale groepen kunnen mannelijke katten vaak extra spelgevechten aangaan in vergelijking met vrouwtjes die na sociale volwassenheid (ongeveer 3 jaar oud) minder geïnteresseerd lijken in baldadigheid.

Tekenen dat uw katten vechten

Als vindingrijke soort vermijden katten over het algemeen fysieke geschillen. Openlijk vechten kan letsel, onvermogen van de jacht en zelfs de dood veroorzaken.

Actieve agressie (vechten) zal optreden als de kat zich bedreigd voelt, vermijdance prospects en ontsnapping zijn beperkt of afwezig.

Bepaalde katten nemen om verschillende redenen hun toevlucht tot vechten.

De meeste katten zullen hun territorium (binnen het huis of daarbuiten) verdedigen tegen indringers. Sommige katten wenden zich sneller tot actieve agressie dan anderen, afhankelijk van individuele genetica, geslacht en vroege ervaringen.

De volgende zijn tekenen dat uw katten vechten:

 • Ogen wijd open, pupillen verwijd met confronterende blikken
 • Oren omhoog en afgeplatte rug tegen het hoofd van de kat
 • Snorharen naar voren en uitgespreid
 • Mond kan open zijn met ontblote tanden, de ene kat kan een andere bijten
 • Vocalisatie door grommen of sissen komt vaak voor
 • Piloerection van staart en lichaam (opgeblazen kijkend naar twee keer de grootte)
 • Gespannen zijwaartse lichaamshouding in plaats van tegenover elkaar
 • Klauwen ingetrokken, swatten of slaan met poten komt veel voor tijdens gevechten
 • Staart verticaal met punt naar beneden of omhoog, kan sjorren of trillen

Katten kunnen een agressieve situatie niet verspreiden vanwege beperkte sociale communicatievaardigheden, dus eigenaren moeten proactieve acties ondernemen om het op te lossen. Het kan een paar uur duren zodra de agressie toeneemt voordat een kat kalmeert. Eenmaal gescheiden, is het het beste om katten alleen te laten in een rustige kamer totdat ze volledig ontspannen zijn.

Redenen Kattengevecht

Redenen waarom katten vechten

Waarom vechten sommige katten meer dan anderen? Een lange lijst van factoren dragen bij aan agressiviteit, waaronder stress, slechte socialisatie en territoriale conflicten.

Een gebrek aan socialisatie in het vroege leven kan bijdragen aan agressiviteit.

Te veel katten in een klein gebied kunnen leiden tot pestgedrag en stress, dus het is belangrijk om te controleren of je de ruimte hebt voordat je je aan een andere kat verbindt.

De socialisatieperiode (2 – 9 weken) is cruciaal voor kittens. Met de hand opgevoede kittens die tijdens de kritieke periode niet met andere katten zijn gesocialiseerd, lopen anekdotisch het risico probleemgedrag te ontwikkelen, zoals nervositeit, agressie en verminderd copingmechanisme tijdens veranderingen in de omgeving.

Katten zullen vaak vechten met nieuwe leden van het huishouden.

Sommige speelsessies kunnen ertoe leiden dat een individuele kat overprikkeld raakt naast onstuimig, wat stressvol kan zijn voor een kat die niet zo prikkelbaar is, dus houd goed in de gaten

In een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd onder 2492 eigenaren van meerdere katten, merkte 73,3% kibbeltekens op uit de eerste introductiefase van een andere kat. Een toevoeging van een nieuwe kat aan het huis correleerde met de frequentie van geschil en hoe meer katten in één huishouden, voegden terugkerende spanningssignalen toe.

Wanneer voedsel schaars is of hulpbronnen worden bedreigd, komt voedselagressie vaak voor.

Katten kunnen een agressieve situatie niet verspreiden vanwege beperkte sociale communicatievaardigheden, dus eigenaren moeten proactieve acties ondernemen om het op te lossen.

Voedselagressie kan strijd veroorzaken wanneer katten uit verschillende sociale groepen in de buurt worden gevoerd en wanneer voedsel schaars is. Concurrentie om middelen of menselijke aandacht kan ook wrijving tussen katten veroorzaken.

Territoriale geschillen komen vaak voor bij buitenkatten.

Katten vertrouwen aanzienlijk op het beveiligen van hun territorium dan op verbindingen met mensen of andere katten.

We horen vaak vrij rondlopende katachtigen vechten vanwege territoriale onenigheid, vooral ’s nachts. Katten vertrouwen aanzienlijk op het beveiligen van hun territorium dan op verbindingen met mensen of andere katten. Veel problematisch kattengedrag komt voort uit waargenomen bedreigingen voor deze veiligheid, vaak als gevolg van geschillen met andere katachtigen.

Sommige katten worden agressief door ziekte.

Stimuleer contact door positieve bekrachtiging en voor territoriale agressie; scheiding, opsluiting inclusief geleidelijke herintroducties.

Conflicten tussen katten als gevolg van ziekte presenteren zich vaak als plotselinge aanvallen zonder eerdere onenigheid tussen betrokken katten, laat uw kat controleren door een dierenarts als dit bij u thuis gebeurt.

Katten kunnen vechten om hun kittens te beschermen.

Straf of raak een kat in deze tijden nooit aan, omdat dit ertoe kan leiden dat de kat bang wordt voor mensen die onbedoeld het agressieve gedrag kunnen belonen.

Huishoudens met fokvrouwtjes kunnen ook episodes van agressie tegenkomen, vooral wanneer koninginnen hun kittens beschermen.

De genen van je kat kunnen ze ook agressiever maken.

Katachtige persoonlijkheden variëren net zo veel als menselijke persoonlijkheden. Het is oneerlijk om aan te nemen dat je kat de beste toppen kan zijn met elk persoonlijkheidstype.

Problematisch kattengedrag wordt ook beïnvloed door verschillende genen: een daarvan is de oxytocinereceptor, waarvan is vastgesteld dat deze bijdraagt aan prikkelbaarheid, wat betekent dat genetische tests kunnen worden uitgevoerd. een belangrijk hulpmiddel worden op het gebied van veterinaire gedragsdeskundigen.

Wat te doen als je katten vechten?

Wat te doen als uw katten vechten

Het opbreken van een kattengevecht kan moeilijk zijn. In plaats van je handen te gebruiken om in te grijpen, probeer je het gevecht op zachte, veilige manieren te verbreken die je katten afleiden terwijl je niet in gevaar komt.

Botsen tussen katten samen met vechten kan veel stress veroorzaken bij de inwonende kat (en) en eigenaar. Het is belangrijk om niet in te grijpen in fysieke zin.

Het is van vitaal belang dat u uw hand of lichaamsdelen NIET tussen vechtende katten plaatst, omdat dit ernstig letsel kan veroorzaken dat dringende medische aandacht vereist (kattenbeetwonden hebben de neiging diep te zijn, bevatten bacteriën en andere ziekteverwekkers in hun mond).

Het gebruik van geluidsafschrikmiddelen naast waterpistolen komt vaak voor, maar kan verrassend en eng zijn en een negatief effect hebben op een angstige kat. Straf of raak een kat in deze tijden nooit aan, omdat dit ertoe kan leiden dat de kat bang wordt voor mensen die onbedoeld het agressieve gedrag kunnen belonen.

Gooi een handdoek of kleine deken op beide katten om het gevecht te verbreken. Het doel is om de katten af te leiden, de aandacht van de katten te verdrijven en ze allebei te laten afkoelen.

Barrièrescheiding zoals babyhekjes, karton, hout of plastic planken kan ook nuttig zijn om het zicht op elke kat te blokkeren.

Stimuleer contact door positieve bekrachtiging en voor territoriale agressie; scheiding, opsluiting inclusief geleidelijke herintroducties.

Moet ik mijn katten laten vechten?

Interactief persoonlijk spel met elke kat moet worden afgestemd op de individuele kat. Spelen bootst roofzuchtig gedrag na en helpt om spelagressie te minimaliseren.

Spelen vechten is een normaal gezond gedrag waarbij katten elkaar achtervolgen, rondrollen en elkaar met hun poten slaan. Spelgevechten zijn stil, het bijten is zacht, veroorzaakt geen letsel of pijn en de klauwen zijn meestal ingetrokken. Spelgevechten moeten worden verstoord als het versnelt in vijandigheid.

Hoe stress te verminderen en gevechten te minimaliseren?

kattengevecht

Het castreren of steriliseren van uw katten zal helpen om bepaald agressief gedrag aan te pakken, vooral bij intacte mannetjes.

Milieuverrijking en meerdere middelen verspreid over het huis, zoals kattenbakken, bedden, krabpalen, kommen, huiden en baarsboxen, zullen helpen om stress te verminderen, waardoor het vermogen van uw katten om met verstoringen om te gaan toeneemt.

Ook Rea: Top 10 Beste Kattenbomen

Speelgoed, puzzelvoeders, foerageermogelijkheden en begeleide buitentijd moeten aan alle katten worden verstrekt, zelfs als ze buitentoegang hebben, hoewel extra verrijking moet worden aangeboden aan binnenkatten.

Interactief persoonlijk spel met elke kat moet worden afgestemd op de individuele kat. Spelen bootst roofzuchtig gedrag na en helpt om spelagressie te minimaliseren.

Feliway kan helpen bij het verminderen van spanning tussen katten en gewenning aan een nieuw huis in combinatie met andere anxiolytische producten.

Het castreren of steriliseren van uw katten zal helpen om bepaald agressief gedrag aan te pakken, vooral bij intacte mannetjes.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Conclusie

Versterking van vriendelijke speelse interacties en vermindering van agressief gedrag is afhankelijk van de juiste integratie van een nieuwe kat en bewustzijn van de sociale dynamiek van kattengroepen in huizen met meerdere katten.

Als u nog steeds niet zeker weet of uw katten spelen of vechten, neem dan hun interactie op en plaats uw opmerkingen hieronder.

Bronnen weergeven

Ashley L Elzerman, T. L.-F. (2019). Conflict- en affiliatieve gedragsfrequentie tussen katten in huishoudens met meerdere katten: een op enquêtes gebaseerde studie. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 22(8), 705-717. Geraadpleegd op 20 september 2020, van

Bradshaw, J. (2018). Normaal feliNe gedrag en waarom probleemgedrag zich ontwikkelt. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 20, 411-421. Geraadpleegd op 23 september 2020

Care, I. C. (2018, 26 september). Agressie tussen katten. Geraadpleegd op 28 september 2020, van International Cat Care:

Halls, V. (2013, augustus). De katachtige funfactor – maakt spelen uit? Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 27 september 2020, van

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 26 september 2020

Minori Arahori, *. J.-M. (2015). Het oxytocinereceptorgen (OXTR) polymorfisme bij katten (Felis catus) is geassocieerd met “Ruwheid” beoordeeld door eigenaren. Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, 1-4. Geraadpleegd op 25 september 2020, van 10.1016/j.jveb.2015.07.039

Ramos, D. (2019). Veel voorkomend kattenprobleemgedrag Agressie in huishoudens met meerdere katten. Journal van Feline Medicine and Surgery, 21, 221-233. Geraadpleegd op 24 september 2020

Sharon L. Crowell-Davis*, T.M. (2004). Sociale organisatie bij de kat: een modern begrip. Journal of Feline Medicine and Surgery, 6, 19-28. Geraadpleegd op 22 september 2020, van

Staten, T. H. (2019). Gids voor kattengedragsbegeleiding. Washington, DC, VS: De Humane Society Van de Verenigde Staten. Geraadpleegd op 28 september 2020