Welk persoonlijkheidstype heeft uw kat?

kat met groene ogen die naar de camera kijkt

Katten zoals mensen zijn buitengewone wezens met individuele persoonlijkheden, behoeften en voorkeuren.

Het is belangrijk om het temperament van uw kat te identificeren, omdat katten met verschillende karakters en voorkeuren verschillende milieu- en sociale behoeften hebben die nodig zijn om een superieure kwaliteit van leven te bereiken.

Laten we eens ontkrachten hoeveel persoonlijkheden katten hebben en welke eigenschap je kat bezit op basis van recent wetenschappelijk onderzoek.

Over kattenpersoonlijkheidskenmerken

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar persoonlijkheden bij katten en net als mensen variëren katten. Sommigen zijn zelfverzekerd, moedig, sociaal, terwijl anderen timide, verkennend of angstig zijn. Op dezelfde manier gedraagt elke kat zich op een niet-identieke manier wanneer hij wordt geconfronteerd met een bepaalde situatie of gebeurtenis.

Lees ook: De vijf kattenpersoonlijkheidstypen

Laten we eens kijken wat het temperament van een kat vormt

Genen en omgeving

De persoonlijkheid van een kat wordt beïnvloed door zijn genetica en de omgeving waarin hij wordt gekoesterd. Studies naar maternale en vaderlijke effecten op de temperamenteigenschappen van kittens onthulden dat er een vaderlijke genetische invloed is met betrekking tot vriendelijkheid jegens mensen; kittens van vriendelijke of gedurfde vaders (Reisner et al, 1994) benaderde mensen en onderzocht nieuwe objecten gemakkelijker dan die van een meer angstige vader (Turner et al, 1986).

Het Oxytocine Receptor Gene (OXTR) dat gerelateerd is aan een mens-hond gehechtheid kan ook de gezelligheid of ruwheid bij katten voorspellen, hoewel verdere studies nodig zijn om de genetische structuur te verduidelijken die persoonlijkheidsvariabiliteitskenmerken bij katten veroorzaakt (Travnik et al, 2020).

Over het algemeen zijn raskatten benaderbaar, minder angstig, meer verkennend en zullen ze deze eigenschappen waarschijnlijk doorgeven in tegenstelling tot straatkatten die onafhankelijk leven en waakzaam kunnen zijn voor gevaar samen met potentiële bedreigingen van mensen, mogelijk minder comfortabel en banger in hun aanwezigheid.

Vroege socialisatieperiode

kattenmoeder met haar kitten

Vroege kittenschap socialiseren met hun eigen soort en andere huisdieren speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het karakter van een volwassen kat.

Voor een volwassen kat om comfortabel met mensen te leven, is het essentieel dat het kitten een positieve ervaring heeft en accepteert dat zoveel mensen van alle leeftijden tussen de 2-8 weken oud omgaan. Kittens reageren het meest op het leren over hun omgeving tijdens de gevoelige periode die hun reactie op mensen voor het leven vormt.

Evenzo zullen kittens die aangename ontmoetingen hebben met hun eigen soort en andere huisdieren ze waarschijnlijk op een zelfverzekerde manier waarnemen en kunnen ze meer accepteren als de kat herhaalde, positieve ervaringen blijft hebben tijdens de kittentijd en adolescentie.

Blootstelling aan nieuwe situaties

Kittens vereisen positieve blootstelling en gewenning aan nieuwe en een breed scala aan situaties en ervaringen. Gebrek aan blootstelling tijdens de kittentijd aan bezienswaardigheden, geluiden, geuren of nieuwe mensen die in een thuisomgeving worden aangetroffen, kan betekenen dat de kat dingen leert vermijden of vrezen die niet bekend zijn en elke interactie kan vermijden door zich te verstoppen of agressief te zijn als hij wordt achtervolgd om te worden aangeraakt.

Ras aanleg

Hoewel katten individuele persoonlijkheden hebben, bleek uit een recente studie dat er een genetische link is tussen kattenrassen en uitgevoerd gedrag, met name een verband tussen door de mens gerichte agressie en verlegenheidskenmerken.

Persoonlijkheidsassessments van katten

Persoonlijkheidsbeoordelingen van katten houden rekening met het gedrag en de emotionele expressies van de kat die constant zijn in de tijd en in verschillende contexten. Temperamentevaluaties worden meestal uitgevoerd en gemeten over korte versus lange termijn observaties, over verschillende tests, naast gedrags- plus persoonlijkheidsvragenlijsten en door katten tijdens hun gebruikelijke levenssituaties te volgen om persoonlijkheidstypen te produceren (Travnik et al, 2020).

Welk persoonlijkheidstype heeft uw kat?

blauwogig kitten dat naar de camera kijkt

Het laatste onderzoek toont aan dat katten slechts vijf persoonlijkheidstypen hebben en die worden allemaal beïnvloed door hun genetica en ontwikkelingsopvoeding.

Volgens nieuw onderzoek met ongeveer 200 kattenouders uitgevoerd door Dr. Lauren Finka (een postdoctoraal onderzoeker aan de Nottingham Trent University) gepubliceerd door Daily Mail, suggereert dat katten slechts vijf persoonlijkheidstypen hebben die worden beïnvloed door hun genetica en ontwikkelingsopvoeding.

Laten we eens kijken welk persoonlijkheidstype uw kat heeft volgens de studie van Dr. Finka:

5 Katachtige Persoonlijkheid Spectrum

1. De Mens Cop

De Human Cat is een sociale kat die het leuk vindt om behandeld te worden en bovendien zijn ruimte plus huis deelt met zijn eigenaar / verzorger. Over het algemeen is de menselijke kat ongelooflijk vriendelijk, kalm en reageert hij op mensen die genegenheid tonen door te kneden en de voorkeur te geven aan dagelijkse sociale aandacht. Dit soort kat zal het goed aankunnen in een druk, levendig huis.

2. Nieuwsgierige kat

De nieuwsgierige kat staat te popelen om nieuwe geuren, voorwerpen, bezienswaardigheden en geluiden in hun omgeving te onderzoeken en te verkennen, die wordt gevormd door vroege blootstelling aan nieuwe stimuli tijdens de socialisatie- en gewenningsperiode.

Deze kat zal gedijen in een energieke omgeving door nieuwe mensen te ontmoeten en regelmatig te worden blootgesteld aan nieuwe gebeurtenissen en omgevingen. Houd ze bezig met puzzelspeelgoed, foerageerdozen en kattenkastelen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

3. Jager Kat

Kat stalkt vogel met staart tegen de grond gedrukt

Een kat kan zijn staart op de grond drukken terwijl hij zijn prooi besluipt.

De Jagerskat drukt het meeste roofzuchtige jachtgedrag uit door prooien te besluipen, te vangen en te manipuleren, bovendien vertoont hij speelgedrag gericht op levenloze objecten zoals muizen en veerachtig speelgoed dat vaak ‘cadeautjes’ naar hun eigenaar brengt.

De meest geschikte omgeving voor deze achtervolger is buiten met veel verkennings- en sluipmogelijkheden. Alleen binnenshuis levensstijl zonder vooruitzicht op het uiten van voordadig gedrag kan leiden tot verveling en ontevredenheid.

4. Cantankerous Kat

De Cantankerous Cat is het minst tolerant voor menselijke hantering, kwetsbaar voor aanraking, meestal hypervigilant voor hun omgeving en gemakkelijk gefrustreerd. Deze katachtige vereist een eigenaar met veel geduld, omdat deze moggie meer tijd en TLC nodig heeft om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen met menselijke interactie in een rustig en voorspelbaar huis.

De cantankerous kat heeft individuele ruimte nodig om te verkennen, te spelen en zal op zijn eigen voorwaarden met zijn eigenaar communiceren. Zorg ervoor dat zo’n kat voldoende speelgoed heeft voor zelfstandig spelen en vergeet niet om zijn / haar wensen te respecteren.

5. Kattenkat

De kat kat deelt graag zijn huis met andere katachtigen, ondanks dat het een solitaire soort is. De kat van de kat is in staat om met verwante / niet-gerelateerde personen te leven als ze worden gesocialiseerd met andere kittens of katten tijdens de gevoelige periode hebben bovendien voldoende milieubronnen voor elke moggie.

De kat van een kat zal spelen, allogroom en allorub zijn broers en zussen of andere katten in huis en zal zo een meer harmonieus multi-katachtig huishouden vormen dat geschikt is voor werkende type mensen die gedurende langere uren alleen kunnen worden gelaten.

Conclusie

kat

Elke kat heeft een uniek temperament met een genetische link. Wanneer we een kitten of volwassen kat kiezen om dicht bij ons te wonen, moeten we nadenken over hun individualiteit, soortgeschikte behoeften samen met socialisatie voor mensen met de juiste behandeling om ervoor te zorgen dat ze zich goed aanpassen aan ons gezin en onze levensstijl, wat op zijn beurt zal helpen de band tussen mens en kat te verbeteren, de frustratie van een kat te verminderen en hun welzijn te verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hebben katten persoonlijkheden?

Net als mensen hebben katten een breed scala aan temperamenten. De persoonlijkheidskenmerken van een kat worden beïnvloed door hun genetica, rasdispositie, vroege ervaringen en dus de omgeving waarin ze worden geboren en gehuisvest.

Hoe omschrijf je kattenpersoonlijkheden?

Analyse van recent onderzoek suggereert dat katten slechts vijf persoonlijkheidstypen hebben, hoewel sommige kattenouders het daar niet mee eens zijn. Drie decennia van onderzoek naar het karakter van een kat hebben een multidimensionale methode geïdentificeerd om kattenpersoonlijkheden te definiëren, zoals vriendelijkheid, durf, impulsiviteit, nieuwsgierigheid, angst en meer. Als u het temperament van uw kat beter begrijpt, kan dit hen helpen het best mogelijke leven te leiden.

Hoe stem je kattenpersoonlijkheden af op je levensstijl?

Bepaal of u een rustige, drukke of luidruchtige levensstijl hebt met luidruchtige kinderen voordat u een kitten adopteert, kies ook niet voor een nerveus, angstig kitten, omdat het kan veranderen in een gestreste kat als uw huishouden niet geschikt is en uw tijd slecht. Beslis ten slotte of je een binnen- of buitenkat wilt die veel tijd besteedt aan jagen en minder tijd aan interactie met mensen. Zorg voor de juiste kat voor uw persoonlijke omstandigheden door een katachtige metgezel te kiezen op basis van zijn karakter, genetica, vroege ontmoetingen en gedrag in plaats van uiterlijk.

Wordt de persoonlijkheid van de kat beïnvloed door de vachtkleur?

Het wetenschappelijke bewijs dat persoonlijkheidskenmerken koppelt aan de vachtkleur van een kat ontbreekt in de natuur. Een kat beoordelen op zijn vachtkleur is stereotiep en schadelijk voor het welzijn van een kat. Beoordeel een boek nooit op zijn omslag of iemand op uiterlijk, hetzelfde geldt voor katten!

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 3 Voortplanting, gedragsontwikkeling en gedragsgezondheid bij kittens. Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 24 augustus 2021

Heath, J. B. (1992). Kattenpersoonlijkheden en hun oorsprong. (A. I. Southampton, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 24 augustus 2021

Isadora de Castro Travnik, D. d. (2020, 24 augustus). Temperament bij huiskatten: een overzicht van nabije mechanismen, beoordelingsmethoden, de effecten ervan op de relaties tussen mens en kat en één welzijn. Mdpi, 10, 1516. Geraadpleegd op 21 augustus 2021, van