Waarom jagen katten hun staarten na?

Staartjagen komt vaak voor bij honden, maar het is geen frequent gedrag dat wordt gezien bij volwassen katten.

Katten kunnen gekke momenten hebben wanneer verveling of nachttijd optreedt, plotseling zonder enige waarschuwing, hun broekenergie zal uitbarsten en uw kat zal door het huis rennen met volledig verwijde pupillen, ofwel hun staart flikkeren of hun staart in een cirkel jagen.

Je vraagt je af, is dit een normaal gedrag of is er een verhaal aan een kattenstaart die achtervolgt?

Redenen waarom katten hun staart achtervolgen

Er zijn tal van redenen waarom katten hun staart achtervolgen, laten we ontcijferen waarom een kitten of een volwassen kat de behoefte heeft om dit gedrag uit te voeren, en mocht er een reden tot bezorgdheid zijn.

Kittenschap is echt een leuke tijd

Een kitten zijn is heel leuk, kittens kunnen spelen en hun sociale en roofzuchtige vaardigheden oefenen en ze kunnen hun broers en zussen stalken, achtervolgen en worstelen.

Evenzo raken ze gefascineerd door alle beweegbare objecten, inclusief hun staart die lijkt op een prooi die het gewoon voor de lol omringt. Dit is een normaal gedrag dat meestal verdwijnt in de volwassenheid.

Verveling en gebrek aan activiteiten

Afbeelding Credit:

In tegenstelling tot buitenkatten die prooien in de vrije natuur kunnen verkennen, besluipen en achtervolgen, slaat de verveling snel toe bij binnenkitten. Onderprikkelde medium/high energy katten zonder mogelijkheden om natuurlijk jachtgedrag te uiten met ongebruikte overtollige energie kunnen zichzelf vermaken door middel van staartjagen, hoewel het op dat moment misschien grappig lijkt, vermijd het versterken van het gedrag.

Stress kan het gedrag van uw kat beïnvloeden

Stress als gevolg van routine- of omgevingsveranderingen, toevoeging van een nieuw lid van het huishouden of huisdier, samen met geschillen tussen katten in huizen met meerdere katten, kunnen allemaal van invloed zijn op het welzijn van uw kat.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Staartjagen of bijten kan ook zijn hoe ze stress verlichten! Om verveling en angst te minimaliseren, investeert u in interactief samen met gemotoriseerd speelgoed, biedt u zintuiglijke verrijking binnenshuis en laat u uw kat verschillende voorwerpen gevuld met voedsel verspreid over het huis.

Huidaandoeningen en allergieën

Omgekeerd zijn er gezondheidsredenen die een kat zullen bezitten om plotseling zijn staart te achtervolgen, te schrapen of te likken. Huidziekten veroorzaakt door omgevingsfactoren of voedselallergieën kunnen irritatie veroorzaken en de noodzaak om te jagen en krabben aan hun staart verergeren.

De behandeling van huidziekten omvat een combinatie van methodologieën, van het minimaliseren van blootstelling aan allergenen tot eliminatiedieetproeven samen met medicatietoediening. Raadpleeg uw dierenarts als uw kat abrupt is begonnen met jagen plus jeuk aan zijn staart, andere lichaamsdelen overspoelt en zijn huid ontstoken is.

Feline Hyperesthesie Syndroom

Bovendien kunnen overgrooming en zelfverwonding aan de staart een indicator zijn van feline hyperesthesiesyndroom (FHS). Dit is een zeldzame en slecht herkende aandoening die zich manifesteert in bizar gedrag, waaronder huidtrekkingen plus plotselinge aanvallen van intense verzorging en zelfverminking, vaak van de staart en achterpoten.

FHS is een slopende aandoening, vooral in ernstige gevallen met verminking van de staart. FHS is niet eenvoudig te diagnosticeren en moeilijk te verhelpen, het behandelplan omvat meestal gedragsverandering en gepersonaliseerde medicatie voor elke patiënt.

Obsessief compulsief gedrag

Wist je dat katten kunnen lijden aan stereotiepe en obsessief-compulsieve stoornissen (OCS)?! Obsessief-compulsieve aandoeningen zijn normale gedragingen die herhaaldelijk door een dier worden uitgevoerd en die uit hun context zijn verdwenen. Episodes vaak veroorzaakt door stress of angst.

Voorbeelden van OCD bij katten zijn staartjagen, cirkelen, over-grooming, kappers, zelfverminking, huid kabbelen, licht / schaduw reflectie achtervolgen, pica en object likken.

Bovendien heeft recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Applied Animal Welfare Science over het gebruik en de effecten van laserpointers tijdens het spelen op kattengedrag vastgesteld dat verzorgers die vaak laserlichtaanwijzers gebruiken om met hun katten te spelen, significant meer abnormaal repetitief gedrag beschreven, zoals spins, achtervolgingen, achterlichten of schaduwen.

Om frustratie te minimaliseren, inclusief mogelijke ontwikkeling van abnormaal repetitief gedrag tijdens het spelen met lasersticks, laat je je kat aan het einde van de speelsessie een fysiek speeltje ‘bespringen en vangen’ om de roofzuchtige gedragssequentie te voltooien.

Katten scheerervaring bij De Trimmer

Kun je een kat scheren?

Het scheren van een kat is iets dat moet worden overgelaten aan professionele trimmers.

Dit klinkt misschien vreemd, maar uit weinig persoonlijke accounts katten die werden geschoren bij de huisdiertrimmer en de trimmer scheerde de hele staart, resulteerde in obsessief staartjagen, maar toen de trimmer de staart ongeschoren liet, gebeurde het achtervolgen niet. Scheren is geen noodzaak en moet worden gedaan door een trimmer of een dierenarts om kattenleed te minimaliseren.

Stud Staart

Ten slotte is de basis van de staart rijk aan talgklieren, wanneer wasachtige afscheidingen zich ophopen op het oppervlak van de staart (vooral bij intacte mannen), worden de talgklieren overactief, blokkeren ze haarzakjes en creëren ze prikkelbaarheid, wat leidt tot ontsteking en secundaire infectie aan de staart, deze aandoening staat bekend als ‘stud tail’.

In milde gevallen omvat de behandeling meestal verwijdering van overtollig talg met antibacteriële was en preventie van papelvorming, maar in gevallen met uitgebreide infectie is antibioticatherapie noodzakelijk.

Is het normaal dat katten hun staart achtervolgen?

Staartjagen is normaal bij kittens en junior katachtigen zolang het niet gepaard gaat met andere symptomen of abnormaal repetitief gedrag wordt. Wanneer het achtervolgen van de staart optreedt tijdens de volwassenheid, moet dit u ertoe aanzetten om uit te kijken naar andere gedragsveranderingen (d.w.z. in appetentie, hypervigilantie, overgrooming, agressie) die ziekte, pijn of angst bij uw kat kunnen betekenen.

Wanneer moet je je zorgen maken dat je kat zijn staart achtervolgt?

U moet zich zorgen maken als uw volwassen kat plotseling zijn staart begint te achtervolgen, aan te vallen of te beschadigen, bovendien is het een gloednieuw gedrag dat verband houdt met andere tekenen, omdat het kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat een dierenartsbezoek rechtvaardigt.

Wat u kunt doen om te voorkomen dat uw kat zijn staart achtervolgt

Een lichamelijk onderzoek in combinatie met verschillende tests moet worden uitgevoerd om de onderliggende oorzaak voor het gedrag te achterhalen en dienovereenkomstig worden behandeld. Als er geen lichamelijke kwalen zijn, kan dit gepaard gaan met een gedragsprobleem. De behandeling moet dan zowel gedrags- als veterinaire input omvatten.

Soms is het verrijken van de omgeving van uw kat, het verminderen van stress en het aansluiten van een Feliway Classic diffuser voldoende strategie om het welzijn van uw kat te verbeteren en de staartjacht te stoppen.

Evenzo is spelen een vitale bron van mentale stimulatie en fysieke activiteit die wonderen kan doen voor een binnenkat, terwijl intellectuele stimulatie, op beloning gebaseerde training, afleiding en omleiding naar puzzelvoeders vaak uiterst nuttig zijn om afleveringen van staartjagen allemaal samen te voorkomen.

Het belangrijkste is om straf van staartjagen of FHS-gedrag te voorkomen, omdat straf het conflict en de stress van de kat zal vergroten, waardoor het probleemgedrag zal toenemen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Conclusie

Kittens en junior katten jagen waarschijnlijk hun eigen staart uit verveling of voor de lol, hoewel het grappig lijkt, het is geen normaal gedrag voor volwassen katten, probeer dit gedrag niet onbedoeld te versterken.

Als je volwassen kat plotseling uit het niets zijn staart begint te achtervolgen, is het tijd voor een dierenartsbezoek om medische zorgen uit te sluiten.

Veelgestelde vragen

Waarom jagen katten op de staarten van andere katten?

Kittens zijn gefascineerd door beweegbare objecten, of het nu speelgoed is of de staart van hun broer of zus, korte speelse sessies zijn niets om je zorgen over te maken, maar als je volwassen kat de staart van een andere kat achtervolgt, is het essentieel om onderscheid te maken tussen spelen versus vechten en de reden voor het achtervolgende gedrag.

Verander speelgedrag naar een speeltje in plaats van staartjagen aan te moedigen plus zo snel mogelijk katten te scheiden om stress samen met mogelijk letsel te minimaliseren.

Waarom slaat mijn kat me met haar staart?

Katten communiceren alle soorten emoties met hun ongelooflijke donzige flikkerende staart.

Wanneer een kat je met zijn staart slaat, zal hij een positieve of een negatieve emotie uiten. Positieve gevoelens omvatten plezier, geluk, genegenheid, aandacht of voedsel zoeken, terwijl negatieve sensaties prikkelbaarheid, frustratie, angst en / of angst kunnen betekenen. Hoe langer je je kat observeert, hoe beter je wordt.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen Module 8 Klinisch diergedrag Deel 1. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 20 juni 2022

LINDEMAN, K. S. (1998, mei). Gebruik van clomipramine bij de behandeling van angstgerelateerde en obsessief-compulsieve stoornissen bij katten. Australisch Veterinair Tijdschrift, 76(5), 317-321. Geraadpleegd op 18 juni 2022

Grigg, E.K. en Kogan, L.R., 2022. Associaties tussen laserlichtaanwijzerspel en repetitief gedrag bij gezelschapskatten: is de wervingsmethode voor deelnemers belangrijk? Tijdschrift voor Toegepast Dierenwelzijn Science, pp.1-16.

Batle P A, Rusbridge C, Nuttall T, Heath S E, Marioni-Henry K (2018) Feline hyperesthesiesyndroom met zelftrauma aan de staart: retrospectieve studie van zeven gevallen en voorstel voor geïntegreerde multidisciplinaire diagnostische aanpak Journal of Feline Medicine and Surgery 1-8