Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Er is niets beter dan kattenknuffels. Soms kan uw kat echter overmatig uw aandacht opeisen. Als dit van tijd tot tijd gebeurt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als uw kat echter voortdurend uw aandacht zoekt, vooral als dit een nieuw gedrag is, kan dit betekenen dat er een probleem is.

Snel overzicht

01

Als een kat plotseling aanhankelijker wordt terwijl hij dat voorheen niet was, kan dit wijzen op een medisch of gedragsprobleem.

02

Het is belangrijk om te bepalen of uw kat smeekt om voedsel of aandacht.

03

Als uw kat een aanzienlijke toename van de eetlust of een aanzienlijke verandering in karakter heeft, plan dan een controle bij uw dierenarts.

In dit artikel bespreken we de redenen waarom uw kat plotseling naar extra aandacht van u verlangt en wat u eraan moet doen.

Waarom zoekt mijn kat mijn aandacht?

Aandacht zoeken kan met veel dingen te maken hebben, waaronder bedelen om eten of interactie met jou.

Er zijn veel verschillende redenen waarom uw kat ervoor kan kiezen om volhardender te zijn bij het zoeken naar uw genegenheid. Deze kunnen beter worden onderverdeeld in de vraag of uw kat om voedsel of aandacht smeekt.

Hoewel deze lijst niet uitputtend is, behandelt het de meest voorkomende redenen waarom uw kat wanhopiger op zoek kan gaan naar aandacht.

Bedelen om voedsel

Overmatige vraag naar voedsel kan wijzen op een medisch of gedragsprobleem.

Sommige katten zijn van nature hebzuchtig, maar als je hebt gemerkt dat je kat vaker om voedsel of een traktatie begint te vragen, of plotseling een vraatzuchtige eetlust heeft ontwikkeld, kan dit een teken van een probleem. Voorbeelden hiervan zijn:

1. Multi-Cat Voedselcompetitie

Meerdere katten die samenleven, kunnen soms beginnen met het bewaken van hulpbronnen.

Het bewaken van hulpbronnen kan een subtiele maar belangrijke manier worden waarop katten vechten of dominantie claimen als je meerdere katten in huis hebt. U ziet misschien geen regelrechte agressie of onenigheid tussen uw katten, maar een minder dominante kat kan zich ongemakkelijk voelen bij het toegang tot het voedsel.

Dit kan vooral het geval zijn als uw katten een voerbak delen of als alle voerbakken zich in hetzelfde deel van het huis bevinden. Het bewaken van hulpbronnen kan zelfs gebeuren wanneer katten bij hun broer of zus zijn. Als algemene regel geldt dat je n +1 van elke bron in huis moet hebben, waarbij n het aantal katten is dat je bezit. Drie katten hebben bijvoorbeeld vier voerbakken, vier kattenbakken, etc. nodig.

Deze middelen moeten over het hele huis worden verspreid en niet gegroepeerd. Dit geeft iedereen toegang tot wat ze nodig hebben zonder zich zorgen te maken of angstig te voelen.

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

2. Hyperthyreoïdie

Plotselinge vraag naar voedsel kan betekenen dat uw kat een medische aandoening heeft ontwikkeld, zoals hyperthyreoïdie.

Hyperthyreoïdie, ook wel “thyreotoxicose” genoemd, is een ziekte die vaker voorkomt bij volwassen katten, meestal katten van middelbare leeftijd tot oudere katten. Het wordt veroorzaakt door het lichaam overproduceren schildklierhormonen. Schildklierhormonen zijn essentieel voor het handhaven van een normale basale stofwisseling (het aantal calorieën dat het lichaam van uw kat in rust verbrandt).

Te veel schildklierhormoon leidt tot een verhoogd energieverbruik. Tekenen van hyperthyreoïdie zijn verhoogde eetlust, gewichtsverlies en verhoogde dorst. Getroffen katten kunnen ook hyperactiviteit, verhoogde vocalisatie of zelfs agressie vertonen. De vacht van uw kat kan onverzorgd lijken.

Als u denkt dat uw kat deze tekenen vertoont, maak dan een afspraak met uw dierenarts, die u door de stappen naar diagnose en beschikbare behandelingsopties zal praten.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

3. Parasitisme

Parasietinfectie kan ervoor zorgen dat katten de hele tijd honger hebben.

Katten kunnen worden beïnvloed door vele soorten parasitaire infecties, waaronder wormen. Gastro-intestinale wormen, die in de darm leven, kunnen leiden tot verminderde calorieën die beschikbaar zijn voor uw kat of het vermogen van het lichaam om die voedingsstoffen te absorberen verstoren.

Dit kan op zijn beurt leiden tot verhoogde eetlust en gewichtsverlies. Parasitaire ziekte komt vaker voor bij kittens, maar kan dieren van elke leeftijd treffen. Als uw kat niet routinematig wordt behandeld voor wormen, overweeg dan om met uw dierenarts te praten voor advies, vooral als u merkt dat uw kat om voedsel smeekt.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

4. Diabetes mellitus

Hoe vaak komt hypoglykemie voor

Een van de tekenen van diabetes is een verhoogde eetlust, wat kan leiden tot vraag naar voedsel.

Net als mensen kunnen katten worden beïnvloed door suikerdiabetes. Bij kats, de meest voorkomende vorm van diabetes is het gevolg van het feit dat hun lichaam resistent wordt tegen het suikerregulerende hormoon insuline. Overgewicht of obesitas is een risicofactor voor diabetes bij katten.

Symptomen zijn onder meer verhoogde eetlust, verhoogde dorst en gewichtsverlies. Diabetes kan een levensbedreigende aandoening zijn als het niet snel wordt gediagnosticeerd en behandeld, dus als u deze tekenen opmerkt, stel dan niet uit om met uw dierenarts te praten.

Lees ook: 7 beste kattenvoer voor diabetische katten

5. Inflammatoire darmziekte

Inflammatoire darmziekte (IBD) is een gecompliceerd en onvolledig begrepen spectrum van ziekten die er in wezen toe leiden dat de darmwand ontstoken raakt. De exacte reden is niet volledig begrepen, zelfs niet in de menselijke geneeskunde, maar wordt beschouwd als een combinatie van auto-immuunproblemen, genetica, voedselintolerantie en verstoring van darmbacteriën. Het kan leiden tot diarree, braken en gewichtsverlies bij katten.

Ze kunnen ook tekenen van verhoogde eetlust vertonen. Uw dierenarts kan u de stappen bespreken die nodig zijn om tot een diagnose te komen en de behandelingsopties als uw kat ervan wordt verdacht IBD te hebben.

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

6. Exocriene pancreasinsufficiëntie

Gewichtsverlies, veranderingen in de ontlasting en verhoogde eetlust zijn allemaal tekenen van exocriene pancreasinsufficiëntie.

De alvleesklier is een orgaan naast de darmen dat spijsverteringsenzymen produceert die uw kat helpen zijn voedsel af te breken. Exocriene pancreasinsufficiëntie is waar de alvleesklier er niet in slaagt om deze enzymen te produceren, wat leidt tot spijsverteringsstoornissen.

Tekenen zijn onder meer gewichtsverlies, veranderingen in uitwerpselen en verhoogde eetlust. Neem contact op met uw dierenarts als u deze tekenen opmerkt.

Lees ook: Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

Gedragsverandering

Sommige katten zijn van nature erg aanhankelijk, vooral als ze heel nauw verbonden zijn met hun eigenaar; als uw kat echter plotseling meer aandacht vraagt, kan dit betekenen dat er iets mis is. Elke plotselinge verandering in het gedrag van uw kat zou moeten leiden tot een reis naar uw dierenarts.

Er zijn veel verschillende redenen waarom uw kat een gedragsverandering kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn de volgende.

7. Verveling

Verveling is een veel voorkomend probleem bij katten die alleen binnenshuis zijn.

Als je kat actief op zoek is naar je aandacht, kan het zijn dat hij zich verveelt. Een gebrek aan mentale stimulatie kan een groot probleem zijn bij puur binnenkatten.

Als uw kat hunkert naar aandacht of tekenen van frustratie vertoont zoals krabben of zelfs een snelle hap, denk dan na over manieren om meer activiteit en speeltijd in zijn dagelijkse routine te introduceren.

Puzzelvoeders en interactief speelgoed kunnen een geweldige manier zijn om de hersenen van uw kat aan het werk te krijgen. Er zijn veel verschillende stijlen; je kunt er zelfs zelf een maken als je een beperkt budget hebt.

Deze kattenspeeltjes laten je kat werken voor zijn voedsel, dat veel dichter bij de eetgewoonten van zijn wilde tegenhangers ligt.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

8. Pijn

Een kat met pijn lijkt misschien aanhankelijk of behoeftig, maar ze proberen je gewoon te vertellen dat er iets mis is.

Pijn of ongemak gedrag bij katten kan zich op vele manieren manifesteren, zoals wegstoppen, een ongewone grom of agressie (uw kat kan sissen of krabben), of zelfs op zoek gaan naar aandacht en genegenheid. Openlijke angst bij pijnlijke katten is ongewoon.

Weten of uw kat een pijnlijke aandoening ervaart, kan lastig zijn, ze zullen niet altijd wonden of een duidelijke slapte hebben. Een voorbeeld is artritis die zich kan manifesteren met subtiele tekenen bij katten.

Daarom is de eerste stap een dierenartsbezoek als je thuis iets hebt gemerkt met je kat. Ze kunnen bloedonderzoek of beeldvorming zoals röntgenfoto’s aanbevelen om tot op de bodem uit te zoeken wat uw kat pijn doet.

Lees ook: De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

9. Stress en angst

Aandachtzoekend gedrag komt vaak voor wanneer katten zich gestrest, angstig of angstig voelen.

Katten kunnen stress- of angstgedrag vertonen in veel verschillende vormen, en meer aanhankelijk worden, of aandacht zoeken is daar een van. Veranderingen in het urinegedrag of het niet gebruiken van de kattenbak is een ander veel voorkomend teken.

Stress kan zijn Veroorzaakt door de eenvoudigste dingen bij katten, zoals een nieuwe kat in de buurt of het laten uitvoeren van een aantal huisrenovaties. Er zijn veel verschillende uitstekende bronnen die er zijn voor het omgaan met stress en angst.

Sommige katten hebben medicatie nodig of de input van een erkende gedragstherapeut. Toch is het vaak raadzaam om met uw dierenarts samen te werken om medische zorgen uit te sluiten voordat u aanneemt dat uw kat lijdt aan een gedragsstoornis.

Lees ook: Cat Separation Anxiety: oorzaken, symptomen en behandeling

10. Neurologische aandoeningen

Neurologische ziekte kan zich manifesteren met vreemd gedrag, waaronder intens aandacht zoeken.

Neurologische ziekten zijn ziekten die de hersenen en zenuwen aantasten. De tekenen van hersenziekte kunnen variëren van subtiele gedragsveranderingen tot verlies van zintuigen of aanvalsactiviteit. Hersenziekte kan door veel dingen worden veroorzaakt, van infecties tot kanker.

Als gevolg hiervan kunnen behandelingsopties en prognose sterk variëren. Hoewel de toenemende vraag naar genegenheid een zeldzaam symptoom van hersenziekte zou zijn, is het helaas nog steeds mogelijk. Raadpleeg altijd uw dierenarts in het geval van vreemd gedrag.

Lees ook: Alzheimer bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat te doen als uw kat meer aandacht vraagt

Merkbare veranderingen in het gedrag van uw kat moeten altijd onder de aandacht van uw dierenarts worden gebracht.

Als u een verandering in het gedrag van uw kat hebt opgemerkt, is het nooit verkeerd om met uw plaatselijke dierenarts te praten. Ze kunnen met u samenwerken om medische zorgen uit te sluiten en u indien nodig doorverwijzen naar een erkende behaviorist.

Sommige katten kunnen periodes doormaken waarin ze meer aandacht van hun eigenaren eisen zonder dat dit een reden tot bezorgdheid is, maar als u zich zorgen maakt, moet u een reis maken naar uw dierenarts.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Laatste gedachten

Als uw dierenarts uw kat alles duidelijk geeft, geef dan meer aandacht en speel om mogelijke verveling te helpen verlichten.

In de meeste gevallen, als uw kat de vreemde tijd heeft om meer aanhankelijk of aandachtzoekend te zijn, is het onwaarschijnlijk dat dit een belangrijke reden tot bezorgdheid is. Als u echter ooit merkt dat uw kat een aanzienlijke toename van de eetlust heeft of als ze uit het niets een aanzienlijke verandering in karakter heeft gehad, is het altijd een goed idee om een afspraak te maken met uw lokale dierenarts.

Op deze manier kun je er zeker van zijn dat er niets medisch of gedragsmatig mis is met je kat en zorgeloos genieten van die extra knuffels!

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met het zoeken naar aandacht?

De eerste stap naar het verminderen van aandachtzoekend gedrag is begrijpen waarom je kat het doet. Het is belangrijk om met uw dierenarts te praten, die met u zal samenwerken om medische problemen uit te sluiten. Zij kunnen u dan advies geven en u indien nodig doorverwijzen naar een erkende gedragstherapeut.

Waarom miauwt mijn kat altijd om aandacht?

Als je kat constant tegen je miauwt, moet je proberen erachter te komen waar ze om vraagt. Smeekt ze om eten of smeekt ze om aandacht? Het oplossen van deze vraag kan u helpen de lijst met redenen waarom uw kat dit doet te beperken. Enkele voorbeelden worden hierboven in detail besproken.

Waarom is mijn kat zo aanhankelijk?

Sommige katten zijn van nature aanhankelijk in hun gedrag, vooral als ze erg gehecht zijn aan hun eigenaar. Als uw kat echter plotseling aanhankelijker wordt terwijl hij dat voorheen niet was, kan dit wijzen op een medisch of gedragsprobleem. Een gedragsverandering moet altijd leiden tot een bezoek aan uw dierenarts, die met u kan samenwerken om erachter te komen wat er met uw kat gebeurt.

Bronnen weergeven

Amat. M et al. (2015) Benadrukt bij eigen katten: gedragsveranderingen en welzijnsimplicaties. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. DOI opgehaald 25 augustus 2022

Batchelor en Duits (2019) BSAVA-handleiding voor honden- en kattengastro-enterologie. Hoofdstuk 7 pp46-48. DOI 10.22233/9781910443361-3e.7 Geraadpleegd 25Þ augustus 2022