Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

meisje dat met een kat speelt

Speeltijd is een opwindende, leuke hechtingsactiviteit waaraan eigenaar en kat regelmatig kunnen deelnemen.

Omdat elke kat een individu is dat de omgeving van uw kat identificeert, zullen persoonlijkheid, speelgoedvoorkeur en motivatie u in staat stellen om het spel aan te passen aan de behoeften van uw kat.

Laten we de voordelen van spelen evalueren, inclusief geschikte technieken voor succesvolle speelsessies.

Waarom zou je met je kat moeten spelen?

Welzijnsbevorderende voordelen voor het spelen bij huiskatten:

Verhoogde fysieke activiteit

Verhoogd energieverbruik door uitgebreide speelmogelijkheden; zowel interactief spelen met eigenaren (d.w.z. het gebruik van toverstokspeelgoed), onafhankelijk spelen door het aanbieden van speelgoed en klim- / verkenningsmogelijkheden (d.w.z. kattenbomen, dozen, tunnels en andere hindernisbanen) zijn van vitaal belang, vooral voor katten die alleen binnenshuis het vooruitzicht hebben om het buitengebied te verkennen.

Verbeterd kattenwelzijn

Het aanpakken van milieu- en gedragsbehoeften door gelegenheid te bieden voor spel en roofzuchtig gedrag is belangrijk voor het welzijn van uw kat (zie pijler 3 van AAFP en ISFM Feline Environmental Needs Guidelines, Journal of Feline Medicine and Surgery)

Vijf pijlers van een gezonde katachtige omgeving JFMS

Pijler 3 stelt dat katten in staat moeten zijn om deel te nemen aan pseudo-roofzuchtig spel- en voedingsgedrag zoals speelgoed en op spel gebaseerde interactie met de katteneigenaar en met andere sociaal compatibele katten.

Bij katachtigen met vrije toegankelijkheid buitenshuis neemt roofzuchtig gedrag gedurende de dag een aanzienlijk deel van hun cognitieve en fysieke betrokkenheid in beslag. Onvoldoende of geen vooruitzicht op het vertonen van speel-/roofzuchtig gedrag voor katten die alleen binnenshuis zijn, kan leiden tot verveling, angst, frustratie die zich kan presenteren als overbezorgdheid of stressgerelateerde ziekte.

Het bieden van mogelijkheid voor roofzuchtig gedrag door middel van speeltijd kan helpen om uw kat in goede mentale conditie te houden en gedragsproblemen te verdrijven.

Verbeterde mens-kat band

Veel katteneigenaren vormen sterke emotionele relaties terwijl ze samenwerken met hun kat, helaas willen niet alle katten worden geknuffeld.

Een in de VS gebaseerd onderzoek onder eigenaren van gezelschapsdieren, uitgevoerd door Todd Lue en collega’s (2008), onthulde dat eigenaren die sterke banden met hun katten vertonen, hogere niveaus van veterinaire zorg zoeken, vaker een dierenarts bezoeken en eerder preventieve gezondheidszorg zoeken in vergelijking met kattenouders die zwakkere banden vertonen.

Preventie en obesitas behandeling

waarom houden katten van cru

Binnenin zijn alleen katten die geen fysieke stimulatie hebben vatbaar voor obesitas, waaronder gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen met een algehele verminderde levensduur.

Het aanmoedigen van consistente dagelijkse lichaamsbeweging die geschikt is voor de specifieke leeftijd van uw kat kan overgewicht en ziekte voorkomen en uw kat in goede fysieke conditie houden.

Soorten spel

Spelen kan worden onderverdeeld in 3 soorten:

 1. Object afspelen – speelgedrag gericht op een levenloos object inclusief interactief spel met een mens. Object speelgedrag is vergelijkbaar met roofzuchtig gedrag waarbij je kat speelt met een door de mens gemaakt speeltje of voorwerp zoals veren, speelgoedmuizen, bladeren, pingpongballen, opgerold papier of gedroogde pastaschelpen.
 2. Sociaal spelen – speelgedrag tussen twee katten binnen een huishouden of met andere soorten zoals honden.
 3. Solitair spelen – speelgedrag dat niet sociaal is of gericht op een levenloos object, meestal uitgevoerd met verhoogde opwinding als gevolg van energieverbruik.

Speelgoed selectie

Melina's gedeeltelijke kattenspeelgoedcollectie

Melina’s gedeeltelijke kattenspeelgoedcollectie.

Elke kat zal zijn eigen voorkeuren / antipathieën hebben met betrekking tot speelgoed en speelsessies, sommige zullen gebaseerd zijn op het volgende:

 • Textuur
 • Contour
 • Grootte
 • Geur
 • Geluid
 • Beweging
 • Tijdstip van de dag
 • Stemming
 • Interactie met de eigenaar
 • Plaats

Hoe te spelen met uw kat

kat in Melina's DIY Kattenbakhuis

Melina’s DIY Cat box house voor Jimmy en Jose Miguel.

Het is belangrijk om op de juiste manier met uw kitten/kat te spelen op een of meer van de volgende manieren:

Do’s om met je kat te spelen

 • Leer kittens om met mensen te spelen met interactief speelgoed in plaats van handen/voeten.
 • Gebruik speelgoed met veren en/of bont in het spel.
 • Maak van spelen een dagelijkse habhet; vroeg in de ochtend en voor het avondeten of bedtijd, vooral als je kat de zoomies heeft.
 • Gebruik speelgoed van het staaf-/staaftype op een lange stok met het speelgoed bevestigd aan een lang touwtje om uw kat ver weg te houden van lichaamsdelen. Geweldig speelgoed is onder andere hengelspeelgoed, Go Cat Da Bird-assortiment en kattendanser.
 • Verplaats toverstokspeelgoed op een manier die vliegende prooien en grondverzetdoelen imiteert voor uw kat om te stalken en te achtervolgen. Vergeet niet om de ‘prooi’ weg te trekken van de kat en er niet naartoe.
 • Repliceer het vangen van prooien door je kat het speelgoed aan de bovenkant van het toverstokspeelgoed te laten vangen.
 • Gebruik grote knuffels waarmee kan worden geruzied, geschraapt met de voeten en gebeten.
 • Verplaats een touw, toverstok of veer onder een handdoek, deken of kleed, maak een ritselend geluid en kijk hoe je kat probeert op het object te jagen.
 • Gooi je kat een speeltje om te halen; bepaalde katten zijn ontvankelijker voor apporteren dan anderen.
 • Blaas kattenkruid-geïnfundeerde bellen oplossing voor uw kat om te vangen.
 • Strooi kartonnen dozen met in- en uitstapgaten, zakken en kattenactiviteitencentra om sociaal spel tussen katten aan te moedigen.
 • In huishoudens met meerdere katten speel je met elke kat apart met hun favoriete speeltje(en).
 • Moedig oudere katten aan om deel te nemen door ze te verleiden met zacht speelgoed, vloerspellen, horizontale krabbers, linten en een voedseluitdeelbal.
 • Om speelsheid te beëindigen, verminder je geleidelijk de speelgoedbeweging en stop je deze uiteindelijk volledig.

De belangrijkste hebben veel plezier!

Don’ts voor het spelen met je kat

 • Moedig uw kitten/kat niet aan om met menselijke lichaamsdelen te spelen.
 • Houd geen klein speeltje in je hand en plaag je kat om het te pakken.
 • Laat kattenspeelgoed niet op de grond liggen omdat het saai is, vermoedelijk ‘dood’. Speelgoed moet prooien nabootsen; klein, stil en altijd in beweging.
 • Plaats geen speelgoed dicht bij het gezicht van je kat, katten kunnen geen objecten van dichtbij zien, het beste als het item op een paar meter afstand is.
 • Aai of pak uw kitten /kat niet op tijdens de speeltijd om te ontmoedigen dat ze handen als speelgoed associëren.
 • Vermijd frustratie die alleen met laserpointers aanzet tot spelen. Lasersticks mogen nooit de enige bron zijn van een jachtmissie, het moet worden opgenomen in een speelroutine met andere speelgoed die de kat kan vangen en ‘doden’.
 • Laat uw kitten niet zonder toezicht achter met speelgoed dat gescheurd, gezwollen of opgegeten kan worden zoals veren en touwtjes. Veiligheid staat voorop!
 • Beëindig speelsessies niet te snel, uw kat kan lijken te stoppen met spelen door weg te lopen of van een afstand te kijken, maar hij / zij kan het spel na een korte tijd hervatten. Stoppen met spelen op dat specifieke moment kan frustratie veroorzaken.
 • Straf uw kitten of kat die krabt of bijt tijdens het spelen niet, omdat dit kan leiden tot angstig gedrag.

Tips voor speeltijd

Jose Miguel speelt met Da Bird in de tuin

Jose Miguel speelt met Da Bird in de tuin.

Katten zijn intelligente individuen die van nieuwigheden en ervaringen houden, maar helaas raken ze vaak binnen dagen / weken verveeld met het identieke speelgoed, dus roteer games wekelijks om monotonie te verminderen, verberg gadgets in een lade wanneer het niet in gebruik is.

Introduceer innovatieve zintuiglijke ervaringen met het gebruik van kattenkruid of Silver Vine samen met voedselpuzzels.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Zorg voor veel verkennende verticale ruimtes, verstopplekken (dozen) en krabpalen.

Zorg altijd voor variatie en opties voor je kat, laat ze kiezen welke spellen ze het leukst vinden!

Speel in korte uitbarstingen voor de maaltijd en beloon met een traktatie of maaltijd na een spel om de jachtsequentie te beëindigen.

Katten hebben verrijking nodig en mogen NIET de hele dag dutten.

Conclusie

Het bieden van de juiste plezier- en spelvooruitzichten zal positief gedrag aanmoedigen, stress verminderen, obesitas voorkomen en het welzijn van uw kat verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoe speel je met je kat?

Interactief spelen met items die worden besprongen, geslagen, achtervolgd of gegrepen met tanden en klauwen, samen met speurtochten van lekkere lekkernijen in dozen plus speelgoed van het toverstoktype dat prooien nabootst, zijn het beste.

Hoeveel moet je met je kat spelen?

Probeer in de regel twee keer per dag minimaal 15 minuten bezig te zijn met trainen of spelen samen met uw kat, katten die alleen binnenshuis zijn, moeten zo vaak mogelijk deelnemen aan korte frequente spelperiodes. Hoewel buitenmagnaten veel beweging krijgen, hebben jonge katten veel energie om te verbranden en hebben ze speeltijd nodig voor het slapengaan.

Spelen katten graag met je?

Een kat moet in staat zijn om zijn instinc te vervullentief roofzuchtig gedrag door middel van zoeken, stalken, achtervolgen, springen, vangen en manipulatie dat uitdagend is terwijl ze binnenshuis worden opgesloten, door hen de mogelijkheid van speelsheid te geven, kunnen ze hun instinctieve gedrag uiten in de vorm van spel.

Hoe betrek ik mijn kat bij het spelen?

Betrek je kat bij het spelen zodra hij veel energie heeft om uit te breiden (meestal ’s avonds) door hem een toverstokje te geven. Trek de aandacht van je kat door de toverstok in lange snelle vegen over de grond te trekken of maak cirkels in de lucht om springen en grijpen aan te moedigen.

Hoe spelen katten met mensen

Je kunt kittens leren om met mensen te spelen met interactief speelgoed in plaats van handen/voeten. Plaats geen speelgoed dicht bij het gezicht van je kat, katten kunnen geen objecten van dichtbij zien, het beste als het item op een paar meter afstand is.

Hoe te spelen met katten zonder speelgoed

U kunt kartonnen dozen met in- en uitstapgaten, zakken en kattenactiviteitencentra verspreiden om sociaal spel tussen katten aan te moedigen. Je kunt ook een touw, toverstok of veer onder een handdoek, deken of kleed verplaatsen, een ritselend geluid maken en kijken hoe je kat op het object probeert te jagen.

Waar spelen katten mee

Je kat speelt met een door de mens gemaakt speeltje of voorwerp zoals veren, speelgoedmuizen, bladeren, pingpongballen, opgerold papier of gedroogde pastaschelpen.

Hoe vaak moet je met je kat spelen?

Katten die alleen binnenshuis zijn, moeten zo vaak mogelijk deelnemen aan korte frequente spelperiodes. Een minimum van 15 minuten tweemaal daags bezig met training of speelactiviteit wordt aanbevolen.

Hoe met een kat te spelen zonder gekrabd te worden

Moedig uw kitten/kat niet aan om met menselijke lichaamsdelen te spelen en houd geen klein speeltje in uw hand en plaag uw kat om het te pakken. Gebruik in plaats daarvan speelgoed van het staaf/ staaftype op een lange stok met het speelgoed bevestigd aan een lang touw om uw kat ver weg te houden van lichaamsdelen. Geweldig speelgoed is onder andere hengelspeelgoed, Go Cat Da Bird-assortiment en kattendanser.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 15 september). Module 5 Een katvriendelijk huis creëren Deel 2. (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 10 augustus 2021

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 1 Wat ben ik en waar kom ik vandaan. (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 11 augustus 2021

Atkinson, T. (2018). Kattenspel. In T. Atkinson, Praktisch kattengedrag: kattengedrag begrijpen en welzijn verbeteren. Wallingford, Verenigd Koninkrijk: CABI Publishing. Geraadpleegd op 15 augustus 2021