Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

Laten we eerlijk zijn, familieleden kunnen van tijd tot tijd vervelend zijn, en katten zijn geen uitzondering. Van op je schoot zitten terwijl je de badkamer gebruikt tot naar je staren terwijl ze dingen van je bureau kloppen, katten hebben hun eigenzinnige manieren om je aandacht te trekken.

Snel overzicht

01

Aandachtzoekend gedrag begint vaak als instinctief gedrag dat, omdat het een reactie krijgt, zich ontwikkelt tot repetitieve en vervelende gewoontes.

02

Katten die zich bezighouden met frequent aandachtzoekend gedrag kunnen zich vervelen en hebben meer mentale en fysieke stimulatie nodig.

03

Aandacht zoeken is soms het teken van een medisch probleem, dus plan een controle met uw dierenarts voordat u probeert het gedrag te elimineren.

We houden sowieso van ze, maar dit aandachtzoekende gedrag kan een bron van frustratie zijn, zelfs voor de meest geduldige onder ons. Laten we eens kijken naar enkele typische manieren waarop uw kat zou kunnen proberen uw aandacht te trekken, waarom hij het misschien doet en wat eraan te doen.

Katachtig aandachtzoekend gedrag

Dingen expres omverwerpen zal zeker je aandacht trekken.

Katten hebben verschillende beproefde manieren om aandacht te krijgen. Enkele van de typische zijn:

Oorzaken van aandacht zoeken

We hebben kort gekeken naar wat voor soort geduld-testende trucs uw kat misschien van plan is, maar waarom is uw kat aandacht zoekend? Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

1. Aangeleerd gedrag

Het omverwerpen van voorwerpen is een aangeleerd aandachtzoekend gedrag.

Aandachtzoekende activiteiten beginnen vaak als instinctief gedrag dat, omdat het een reactie krijgt, zich ontwikkelt tot repetitieve en, durven we het te zeggen, vervelende gewoonten. Heb je bijvoorbeeld ooit geprobeerd om aan je bureau te zitten om te werken, alleen om je kat bij je te vinden en verschillende items op de grond te slaan? Of misschien vindt je kat het leuk om als een persoonlijke wekker te fungeren en dingen van je nachtkastje te kloppen.

Deze tactiek zal gegarandeerd je aandacht trekken omdat het niet alleen luidruchtig en afleidend is, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Dit gedrag komt voort uit het natuurlijke prooiinstinct van uw kat. Zie de gum op je bureau als een muis. Je kat moet het onderzoeken, een beetje rondhangen en kijken of het iets is dat ze willen doden en eten of dat het gevaarlijk kan zijn. Katten zijn van nature ook erg nieuwsgierig, dus elk nieuw object op een oppervlak moet worden onderzocht en misschien worden bespeeld.

Hoewel het afkloppen van dingen waarschijnlijk begon als een instinctief, mentaal stimulerend gedrag voor je kat, legden ze al snel een verband tussen deze actie en je reactie. We moedigen dit gedrag vaak onbewust aan omdat sommige dingen gewoon niet kunnen worden genegeerd.

Zelfs gewoon kijken om te zien wat je kat doet, kan genoeg beloning zijn. Katten vinden het geweldig als we aandacht aan ze besteden, dus als ze eenmaal een snelle en effectieve manier hebben geleerd om een reactie van hun favoriete persoon te krijgen (ja, zelfs een negatieve!), Zullen ze eraan vasthouden.

Lees ook: Waarom slaan katten dingen van tafels? 7 redenen waarom!

2. Genegenheid

Katten eisen aandacht omdat ze van je houden en geen genoeg van je kunnen krijgen.

Genegenheid is de belangrijkste reden waarom katten aandacht zoeken. Je kat houdt van je en heeft een aantal trefzekere manieren geleerd om je aandacht te trekken. Dat wil niet zeggen dat ze normaal gesproken geen aandacht van je krijgt, maar eerder dat ze een aantal manieren heeft geleerd om extra, on-demand aandacht te krijgen. Het gedrag wordt repetitief omdat je kat simpelweg geen genoeg kan krijgen van een goede zaak!

Lees ook: 9 onmiskenbare tekenen dat je kat van je houdt

3. Verveling

Veel katachtige gedragsproblemen, waaronder aandachtzoekend gedrag, zijn geworteld in verveling.

Katten hebben mentale stimulatie nodig. Overmatig aandachtzoekend gedrag kan een teken zijn dat uw kat meer verrijking van het milieu nodig heeft. Manieren om uw kat mentaal te stimuleren zijn onder andere:

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

4. Ziekte

Als het aandachtzoekende gedrag van uw kat buiten de norm valt, kan dit een teken zijn van ziekte of letsel.

Uw kat kan u op zoek gaan naar troost als hij ziek is. Hoewel veel katten zich zullen verstoppen als ze ziek zijn, hunkeren sommigen naar een beetje extra contact en lichaamswarmte. Vocalisatie kan ook een teken zijn van ziekte zoals urinewegproblemen, Hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier), of cognitieve disfunctie (dementie).

Maar hoe kun je het verschil zien tussen aandachtzoekend gedrag en ziekte? Het is niet altijd makkelijk. De sleutel is om te zoeken naar gedragsveranderingen en alle andere tekenen dat uw kat ziek kan zijn zoals lethargie, slechte eetlust en frequente bezoeken aan de kattenbak.

Als het gedrag van uw kat niet goed is of als uw kat tekenen van onwelheid vertoont, vraag dan uw dierenarts om een gezondheidscontrole om ziekte uit te sluiten.

5. Stress of angst

Als stress of angst het aandachtzoekende gedrag van uw kat veroorzaakt, moet u het kernprobleem aanpakken.

Voor sommige katten veroorzaakt het ergens anders zijn dan vlak bij hun favoriete persoon angst. Dus hoewel hun gedrag een beetje frustrerend kan zijn, moet je misschien voorzichtig het onderliggende stress- en angstprobleem aanpakken.

Veranderingen in de omgeving van uw kat, zoals een verhuizing of toevoegingen aan het gezin zoals een nieuw huisdier of baby, kunnen stressvol zijn en ertoe leiden dat een kat extra aandacht zoekt. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om deze stressoren te elimineren, maar u kunt helpen hun impact te minimaliseren door voorzichtig introducties te doen, ervoor te zorgen dat uw kat indien nodig zijn eigen ruimte heeft en veel interactie op uw voorwaarden te bieden.

Als u denkt dat uw kat misschien aandacht zoekt vanwege stress of verlatingsangst, kunnen ze baat hebben bij kalmerende hulpmiddelen zoals feromonen of zelfs angstmedicatie. Maak een praatje met uw dierenarts voor advies over hoe u het beste met stress bij uw kat kunt omgaan.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Hoe om te gaan met aandachtzoekend gedrag

Beloon uw kat met aandacht op uw voorwaarden om aandachtzoekend gedrag te ontmoedigen.

Dus je hebt onderliggende gezondheids- of angstproblemen uitgesloten en ervoor gezorgd dat je kat een verrijkte omgeving heeft. Wat nu? Nou, bereid je voor om geduldig en consistent te zijn!

Het ontmoedigen van aandachtzoekend gedrag heeft alles te maken met het belonen van uw kat met aandacht wanneer hij zich niet bezighoudt met deze frustrerende activiteiten, zodat u uw kat effectief leert dat hij aandacht krijgt wanneer het niet van u wordt gevraagd.

Meer specifieke tips voor het verminderen van aandacht zoeken (en je frustratieniveaus) zijn onder meer:

  • Zorg voor voldoende milieuverrijking, zelfs als je denkt dat je kat zich niet verveelt.
  • Gebruik bittere appelspray om het kauwen en eten van non-food artikelen te ontmoedigen.
  • Heb vaste routines om verwachtingen voor voeding, speeltijd en rondetijd te beheren.
  • Investeer in een automatische feeder om echte honger uit te sluiten als je kat je lastigvalt om voedsel.
  • Probeer veranderingen in de omgeving van uw kat te voorkomen dat kan stressvol zijn en gebruik een kalmerende feromoonspray of diffuser voor het evenement.
  • Ontdek wat het favoriete speelgoed van je kat is is en start speeltijd op uw voorwaarden.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat sommige rassen (Oriëntalers en Siamezen in het bijzonder) gerenommeerde chatterboxes zijn. Als je er een hebt, wees dan voorbereid op het feit dat het onwaarschijnlijk is dat je in staat bent om hun spraakzame manieren te veranderen!

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

In het kort

Aandachtzoekend gedrag is de poging van je kat om met je te communiceren.

Aandachtzoekende capriolen kunnen de eerste paar keer vertederend of zelfs grappig zijn, maar ze beginnen onvermijdelijk een beetje dun te slijten. Hoe frustrerend het gedrag van je kat ook is, het kan helpen om te weten dat hij je niet probeert te irriteren.

Je kat communiceert met je en probeert hoogstwaarschijnlijk je aandacht te trekken omdat hij een sterke band met je heeft. Probeer echter te achterhalen of er een onderliggend probleem is, zoals een gezondheidsprobleem, verlatingsangst of verveling, omdat deze direct moeten worden aangepakt.

Lees ook: Is je kat eenzaam? Deze 7 tekenen zullen u helpen erachter te komen

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met zo vervelend te zijn?

Hoewel het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, houdt het ontmoedigen van aandacht zoeken in dat je het gedrag negeert en ervoor zorgt dat je je kat beloont wanneer hij geen aandacht vraagt. Milieuverrijking is ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je veel andere dingen voor je kat doet, zoals voedselpuzzels, klimrekken en krabpalen.

Probeer ook vast te stellen of er een onderliggend probleem kan zijn, omdat dit eerst moet worden aangepakt. Kan je kat ziek of gestrest zijn? Is dit een gedragsverandering? De beste plek om te beginnen is een afspraak voor een gezondheidscheck met uw dierenarts.

Waarom doet mijn kat dingen om mij te irriteren?

Hoe frustrerend het gedrag van je kat soms ook is, hij probeert niet echt vervelend te zijn. Ze proberen iets aan je te communiceren. Waarschijnlijk je kat houdt van je en geniet van je aandacht, maar hij kan zich vervelen en meer mentale stimulatie nodig hebben, of hij voelt zich misschien niet 100% en heeft een controle van de dierenarts nodig.

Hoe krijg je een kat zover dat hij zijn mond houdt?

Dit kan lastig zijn! Controleer eerst of aan alle behoeften van uw kat wordt voldaan, zoals een volle voerbak en toegang tot een kattenbak. Vraag uw dierenarts ook om uw kat te controleren om een medische reden voor het overmatig miauwen uit te sluiten.

Zodra deze dingen zijn uitgesloten, kunt u beginnen met te proberen te voorkomen dat u uw kat aandacht geeft voor miauwen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees consequent en geef alleen aandacht als je kat stil is.

Het is ook vermeldenswaard dat sommige rassen zoals Siamezen bijzonder spraakzaam zijn. Als uw kat spraakzaam van ras is, kunt u misschien weinig anders doen dan proberen te genieten van de gesprekken!