De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

Denkt u erover om uw kat mee te nemen naar een chiropractor, maar wilt u meer weten over de mogelijke voordelen van chiropractische aanpassingen bij katten?

Het komt steeds vaker voor dat huisdierouders op zoek gaan naar alternatieven voor conventionele diergeneeskunde, en complementaire therapieën zoals dierenchiropractische zorg worden steeds populairder.1

Het is duidelijk te zien waarom alternatieve therapieën populair kunnen zijn – de belofte van het verbeteren van de kwaliteit van leven van uw kat zonder de bijwerkingen van medicijnen of de invasiviteit van chirurgie, is inderdaad een zeer aantrekkelijk vooruitzicht.

Maar kan chiropractie zelfs bij katten worden uitgevoerd? Is het veilig en werkt het? Als u overweegt om uw kat naar een chiropractor te brengen, zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de feiten, zodat u de juiste beslissing voor uw huisdier kunt nemen.

Wat is chiropractische zorg?

Het beroep van chiropractie dateert uit 1895 toen het voor het eerst werd geïntroduceerd en gebruikt door een man genaamd Daniel David Palmer.2 Hoewel de praktijk in de loop der jaren is geëvolueerd, werkt het nog steeds volgens het belangrijkste principe dat verkeerde uitlijning van de wervelkolom (wervelsubluxatie genoemd) verantwoordelijk is voor slechte gezondheid en ziekte.

Volgens de Internationale Veterinaire Chiropractie Vereniging, dierlijke chiropractie “richt zich op de biomechanische disfunctie van de wervelkolom en het effect ervan op het hele zenuwstelsel door het hele lichaam”. De theorie is dat verkeerde uitlijningen van de wervels (spinale botten) de dierlijke pijn, spierspanning en verminderde flexibiliteit veroorzaken. Chiropractors zeggen dat deze subluxaties druk kunnen uitoefenen op nabijgelegen zenuwen en interfereren met de normale functie en de overdracht van informatie rond het lichaam.

Chiropractische behandeling omvat spinale manipulaties om de juiste uitlijning en bewegingsbereik te helpen herstellen en om de druk op geassocieerde zenuwen te verlichten.

Is chiropractie goed voor katten?

kattenchiropractie

Als u denkt dat uw kat lijdt aan een probleem dat met chiropractie kan worden behandeld, neem hem dan eerst mee naar uw dierenarts

Er wordt gedacht dat chiropractische manipulatie verlichting kan bieden van:

 • Chronische pijn die optreedt bij langdurige aandoeningen zoals artrose
 • Pijn geassocieerd met verwondingen aan spieren, ligamenten of gewrichten

Veterinaire chiropractors beweren dat het ook:

 • Bevorder fitness en mobiliteit (vooral bij oudere katten)
 • Versnel het herstel van een blessure of operatie

Het Royal College of Chiropractors biedt een aantal specifieke richtlijnen voor het soort gevallen wanneer chiropractische zorg bij dieren kan worden overwogen (zie pagina 9).

Waar wordt chiropractische zorg voor gebruikt?

waarom hebben tabby katten de letter M

In de menselijke gezondheidszorg wordt chiropractische behandeling meestal gebruikt om te helpen bij musculoskeletale problemen, vooral nekpijn, rugpijn en sportblessures.

Veterinaire chiropractie past de principes en technieken van chiropractie toe op dieren. Veterinaire chiropractors gebruiken het naast de conventionele diergeneeskunde, om problemen te helpen behandelen zoals:

 • Artrose– een degeneratieve, inflammatoire aandoening van de gewrichten die veel voorkomt bij oudere katten.
 • Heupdysplasie– een aandoening die vaker voorkomt bij grote, rasechte en te dikke katten en kan leiden tot pijnlijke heupartrose.
 • Spondylose– een degeneratieve aandoening die wordt gekenmerkt door de vorming van botsporen op de wervels (spinale botten).
 • Tussenwervelschijfziekte– een zeldzame maar ernstige aandoening die pijn, zwakte en zelfs verlamming veroorzaakt.
 • Urine-incontinentie– katten die urine lekken als gevolg van schade aan de wervelkolom of neurologische aandoeningen.

Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere complementaire therapieën zoals acupunctuur.

Werkt chiropractie voor katten?

Oranje-wit kitten spelen

Een ontspannen staart die niet op een bepaalde manier beweegt, duidt op een kat die kalm is en niet in een bepaalde stemming.

Er is veel discussie over hoe effectief chiropractie is, zelfs bij mensen.3-5 De meeste succesverhalen over dierenchiropractie die u zult vinden, komen uit casusrapporten of eigen observaties van beoefenaars, en voornamelijk van paarden, honden of proefdieren. Er is een echte gebrek aan informatie over chiropractie bij katten in de veterinaire literatuur.6

Echt onderzoek naar de kluisty of effectiviteit van chiropractie bij dieren zijn zeldzaam en de uitgevoerde studies zijn bekritiseerd als zijnde “van twijfelachtige kwaliteit en beladen met ernstige methodologische tekortkomingen”.7 Tot nu toe hebben wetenschappers geen bewijs gevonden dat er zogenaamde ‘wervelsubluxaties’ bestaan, zelfs met behulp van geavanceerde beeldvormingsmodaliteiten zoals röntgenfoto’s of MRI-scans.

Is chiropractie veilig bij katten?

chiropractische behandeling voor katten

Chiropractische behandeling wordt vaak gebruikt naast andere complementaire therapieën zoals acupunctuur.

Bij mensen wordt chiropractie als veilig beschouwd wanneer deze correct wordt uitgevoerd door een getrainde en geregistreerde chiropractor. Negatieve effecten komen vaak voor, maar mild en omvatten pijn en ongemak, stijfheid, hoofdpijn en vermoeidheid.8 Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen aanzienlijk zijn.

Er zijn duidelijke gevallen waarin chiropractie NIET veilig zou zijn om uit te voeren bij uw kat, inclusief recent trauma, fracturen, tumoren, botinfecties en hernia’s, dus boek altijd een bezoek aan uw DVM / dierenarts voor een controle voordat u alternatieve behandelingen zoals chiropractie overweegt.9,10

Ik denk dat mijn kat chiropractische aanpassing nodig heeft – wat moet ik doen?

Krabbende kat onder kin

Het kan normaal zijn dat sommige katten een beetje kwijlen als ze heel ontspannen en tevreden zijn.

Als u denkt dat uw kat lijdt aan een probleem dat met chiropractie kan worden behandeld, neem hem dan eerst mee naar uw dierenarts.

Uw dierenarts kan:

 • Onderzoek je kat
 • Helpen bij het bereiken van een diagnose
 • Identificeer aandoeningen die kunnen betekenen dat chiropractische manipulatie niet veilig is voor uw kat
 • Sluit andere gezondheidsproblemen uit
 • Praat met u over conventionele behandelmethoden

Als u manuele therapieën zoals chiropractie voor uw kat wilt gebruiken, moet u dit alleen doen naast de conventionele diergeneeskunde en na overleg met de dierenarts van uw kat.

Hoewel ze niet zonder risico of bijwerking zijn, zijn medicijnen en operaties beproefd en getest en gebruikt om gezondheidsproblemen bij katten met bewezen succes te behandelen. Ze moeten daarom altijd de eerste aanloophaven zijn.

Bovenal, doe geen kwaad.

Als u van plan bent om aanvullende of aanvullende therapieën zoals chiropractie voor uw kat te gebruiken, overweeg dan eerst:

 • Is het geschikt voor de toestand van mijn kat? (neem contact op met uw dierenarts)
 • Verdraagt mijn kat hantering en manipulatie, zonder gestrest te raken?
 • Wat zijn de potentiële (en waarschijnlijke) voordelen?
 • Wat zijn de risico’s?

Vergeet niet dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat chiropractie bij katten veilig of effectief is. U moet daarom zorgvuldig overwegen of het risico op mogelijke negatieve effecten (stress, ongemak, ernstigere bijwerkingen) de moeite waard is voor uw kat.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Er zijn veel conventionele behandelingen waarvan bewezen is dat ze pijn en ontsteking bij katten verminderen die uw dierenarts zal aanbevelen. Neem contact op met uw dierenarts voor advies.

Veelgestelde vragen

Hoe passen chiropractors katten aan?

Wanneer u een chiropractor bezoekt, zullen ze beginnen met het nemen van een geschiedenis om meer te weten te komen over de toestand van uw kat, hun algemene gezondheid en eventuele behandelingen die ze ondergaan. Ze zullen alle klinische notities van de dierenarts van uw kat beoordelen.

Ze zullen een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij ze speciale aandacht besteden aan de mobiliteit (beweging) en houding van uw kat om te proberen hun probleem te identificeren.

Zodra ze hebben gevonden wat volgens hen de bron van het probleem is, zullen ze een chiropractische aanpassing uitvoeren. Chiropractische aanpassingen zijn een lage kracht, hoge snelheid, stuwkrachtbewegingen die op een zeer specifieke locatie worden toegepast. De aanpassingen zullen waarschijnlijk moeten worden herhaald – praat met de chiropractor over hoeveel sessies nodig kunnen zijn.

Heb ik een verwijzing van de dierenarts nodig om mijn kat naar een chiropractor te brengen?

Of u al dan niet een verwijzing van uw dierenarts nodig heeft voordat de chiropractor uw kat zal behandelen, hangt af van het land / de staat waarin u woont. Zelfs als het niet nodig is, is het een goed idee om uw dierenarts te betrekken bij de beslissing om een chiropractor te raadplegen. Ze kunnen u helpen ervoor te zorgen dat u iemand vindt met de juiste training en kennis.

Hoeveel kost chiropractie bij katten?

De meeste chiropractische aanpassingen worden uitgevoerd over een periode van weken en dus moet u zich committeren aan een behandelingskuur. Individuele behandelaars zullen hun eigen prijzen bepalen, zodat de prijs van chiropractische behandeling zal variëreny. Neem contact op met uw lokale dierenchiropractor om hun prijzen te achterhalen.

Hoe weet ik of mijn kat een chiropractor nodig heeft?

Chiropractie wordt meestal gebruikt om pijn te behandelen. Tekenen van pijn bij katten kunnen subtiel en moeilijk te herkennen zijn, of eenvoudigweg worden afgedaan als “vanwege ouderdom”.

Tekenen dat uw kat pijn kan hebben, zijn onder meer:

 • Niet zoveel bewegen
 • Minder naar buiten dan normaal
 • Minder speels zijn
 • Toiletteren buiten de kattenbak
 • Lethargie
 • Stijfheid in de achterpoten
 • Kreupelheid, mank lopen
 • Vocaliseren
 • Terughoudendheid om aangeraakt te worden
 • Spierspasmen
 • Traag zijn om te bewegen, vooral na rust
 • Verminderde eetlust
 • Verandering in temperament of gedrag
 • Verminderde of overmatige verzorging
 • Verandering in gezichtsuitdrukking (loensende ogen, platte oren)

Krijg altijd tekenen van pijn of slechte gezondheid bij uw kat die door een dierenarts worden gecontroleerd.

Hoe vind ik een dierenchiropractor?

Uw dierenarts kan mogelijk een verwijzing naar een chiropractor aanbevelen en maken. Als u er zelf een koopt, zorg er dan voor dat u iemand vindt die de juiste training heeft gevolgd.

Dierenchiropractors geregistreerd bij een vereniging zoals de American Veterinary Chiropractic Association of de Internationale Veterinaire Chiropractor Vereniging moeten:

Volledige goedgekeurde postdoctorale veterinaire chiropractische opleiding
Houd u aan de lidmaatschapsregels en -voorschriften
Zorg ervoor dat de praktijk aan bepaalde normen voldoet

Kan ik de rug van mijn kat aanpassen?

Het manipuleren van de wervelkolom van een dier is niet zonder risico, dus het is het beste om het aan de professionals over te laten.

Bronnen weergeven

Rome, PL en McKibbin, M. Een overzicht van chiropractische diergeneeskunde: een opkomend beroep met somatische en somatoviscerale anekdotische geschiedenissen. Chiropractic Journal of Australia. 2011; 41. 127-139.

Homola S. Chiropractie: geschiedenis en overzicht van theorieën en methoden. Klinische orthopedie en gerelateerd onderzoek. 2006; 444:236-42

Salehi A, Hashemi N, Imanieh MH, Saber M. Chiropractie: Is het efficiënt in de behandeling van ziekten? Beoordeling van systematische reviews. International Journal of Community Based Nursing &Midwifery. 2015;3(4):244-54

Blanchette MA, Stochkendahl MJ, Borges Da Silva R, Boruff J, Harrison P, Bussières A. Effectiviteit en economische evaluatie van chiropractische zorg voor de behandeling van lage rugpijn: een systematische beoordeling van pragmatische studies. PLoS Een. 2016; ;11(8):e0160037.

Rubinstein SM, Terwee CB, Assendelft WJ, de Boer MR, van Tulder MW. Spinale manipulatieve therapie voor acute lage rugpijn. Cochrane Database Systematische Reviews. 2012; 9:CD008880.

Johnson, K.A Complementaire en alternatieve diergeneeskunde: waar dingen staan voor feline health, science &technology libraries. 2018; 37:4, 338-376.

Taylor, Manipulatie behandelingen. In No way to treat a friend: Lifting the deksel on complementary and alternative veterinary medicine, ed. N. Taylor en A. Gough. 2017; 231–57. Sheffield, VERENIGD KONINKRIJK: 5m Publishing.

Ernst E. Chiropractie: een kritische evaluatie. Journal of Pain and Symptom Management. 2008;35(5):544-62.

Taylor, LLand Romano, L Veterinaire chiropractie. Het Canadian Veterinary Journal. 1999;40 (10):732–35.

Kamen, De goed aangepaste kat: Feline chiropractische methoden die je kunt doen. 1997. Cambridge, MA: Brookline Boeken.