Kun je een kat scheren?

Katten hebben over het algemeen geen natuurlijke behoefte aan trimmen of scheren. Hoewel bepaalde hondenrassen haar hebben dat altijd groeit en regelmatig moet worden getrimd, is het haar van een kat niet hetzelfde.

Zolang u uw kat regelmatig borstelt om los haar te verwijderen en te voorkomen dat er klitten en matten ontstaan, kan de vacht van een kat meestal met rust worden gelaten.

Zelfs katten met een lange, dikke vacht hoeven in de zomer niet geschoren te worden om koel te blijven. De vacht van een kat helpt van nature om de lichaamstemperatuur van de kat te reguleren, afhankelijk van of het warm of koud is.

Wanneer het goed wordt uitgeborsteld, kan lucht door het haar van de kat tot op de huid circuleren, waardoor de kat in de zomer koel blijft. De vacht van een kat wordt ook dunner in de warmere maanden (je zult een toename van het verharen rond de lente zien) en bulkt in de koelere maanden.

Hoewel een kat niet hoeft te worden geschoren of getrimd, kunt u zeker de vacht van uw kat trimmen of scheren als u dat wilt. In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord, is het scheren van een kat niet wreed zolang het door een professional wordt gedaan en de kat niet onnodig van streek of gestrest is door het proces.

Redenen om de vacht van een kat te trimmen

Katteneigenaren kunnen hun katten om verschillende redenen willen scheren. Laten we elk van hen onderzoeken:

  • Matting: Als je kat een lange vacht heeft die gematteerd is op de huid, is het scheren van de kat echt de enige oplossing. Soms kunnen oudere katten of katten met overgewicht moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Andere keren kunnen eigenaren van gezelschapsdieren moeite hebben met vaak en grondig genoeg poetsen om te voorkomen dat matten zich vormen. Als een kat constant matten, kan het nuttig zijn om het haar van de kat kortgeschoren te houden.
  • Haarballen: Katten die last hebben van frequente of ernstige haarballen kunnen baat hebben bij het scheren. Hoe minder haar er op de kat zit, hoe minder haar er in het spijsverteringskanaal van de kat terechtkomt, waar het een ravage kan aanrichten.
  • Parasieten of huidproblemen: Als je vecht tegen een slechte vlooienplaag, kan het scheren van de kat het gemakkelijker maken om te zien of vlooien weer verschijnen. Als katten speciale medicinale baden of medicijnen nodig hebben die op de huid worden aangebracht om mijten, ringwormen, infecties of andere huidproblemen te behandelen, kan het scheren van de kat de behandelingen gemakkelijker toe te dienen en effectiever maken.
  • Vergieten: Sommige katteneigenaren die het beu zijn om kattenhaar overal in huis af te werpen, willen misschien hun kat scheren om te bezuinigen op hoeveel haar er op hun meubels en kleding terechtkomt. Frequent borstelen kan ook bezuinigen op het afstoten van haar. Het scheren van uw kat in een leeuwenclip zal het verharen niet helemaal elimineren, maar het kan helpen om de hoeveelheid te verminderen.

Hoe matten te verwijderen?

Kat met gematteerde vacht

Sommige katten ontwikkelen verwarde of gematteerde vachten, waardoor de matten moeten worden verwijderd via scheren of het gebruik van een dematting kam.

Wanneer een kat niet regelmatig wordt geborsteld, kan het haar in de knoop raken. Na verloop van tijd spannen de klitten zich aan en vormen ze matten. Langharige katten zoals Perzen moeten regelmatig worden geborsteld of gekamd om matten te voorkomen. Matten zijn niet alleen ongepast, ze zijn pijnlijk voor de kat.

Naarmate het haar strakker wordt, trekt het aan de huid. Na verloop van tijd kunnen katten zweren ontwikkelen onder matten, die geïnfecteerd kunnen raken.

Het is belangrijk om het haar helemaal tot op de huid te borstelen of te kammen. Maar al te vaak borstelen katteneigenaren alleen de bovenste laag haar (de waakharen genoemd), terwijl matten op de loer liggen in de ondervacht. Om correct te borstelen, richt u zich op één deel van de vacht van de kat tegelijk.

Borstel zachtjes in dezelfde richting van de haargroei totdat je geen klitten meer kunt zien of voelen. Zodra het ene gebied is geborsteld en glad is, gaat u verder met het volgende.

Vergeet niet om de voor- en achterkant van de benen en onder de buik en oksels te borstelen. Voor zwaar gecoate katten moet u het haar mogelijk een beetje per keer optillen, zodat u tot op de huid kunt kijken. Katten met lang haar of dikke vachten moeten mogelijk worden gekamd en geborsteld.

Als je kat een paar kleine matten heeft, kun je proberen deze zelf te verwijderen. Gebruik een borstel, kam of zelfs je vingers om het haar voorzichtig te ontwarren en beetje bij beetje te scheiden totdat de mat weg is. Wees niet verbaasd als je kat protesteert tegen dit proces.

Dematting is ongemakkelijk. Zelfs als je voorzichtig probeert te zijn, zul je onvermijdelijk aan het haar en de huid van de kat trekken terwijl je probeert de mat uit te werken. Ga langzaam en neem regelmatig pauzes indien nodig.

Grote matten of zeer strak gematteerde vacht moeten meestal worden uitgesneden met een schaar of worden uitgeschoren met tondeuses. In gevallen waarin een kat over zijn hele lichaam is gematteerd, is een volledige scheerbeurt menselijker voor de kat. Probeer NIET zelf matten te knippen of te scheren.

De huid van een kat is extreem dun en delicaat. Veel katteneigenaren hebben per ongeluk de huid van hun kat doorgesnedene probeerde thuis te verzorgen en belandde in de spoedkliniek. Grote matten mogen alleen worden verzorgd door een professionele trimmer of dierenarts.

Hoe kunt u uw kat veilig trimmen of scheren?

Kun je een kat scheren?

Het scheren van een kat is iets dat moet worden overgelaten aan professionele trimmers, die zijn opgeleid om dit veilig te doen.

Het trimmen of scheren van katten is geen eenvoudige zaak. Ten eerste laten katten je zelden stil en geduldig hun haar knippen of scheren. Sommige katten kunnen zelfs agressief worden wanneer u ze probeert te verzorgen.

Ten tweede, omdat katten een zeer dunne huid hebben, is het maar al te gemakkelijk voor een ongetraind persoon om per ongeluk de huid te snijden of te scheuren.

Tondeusemesjes zijn erg scherp en ze warmen op tijdens gebruik, wat de huid kan verbranden of de kat een slechte scheerbrand kan geven. Een schaar mag nooit worden gebruikt om grote delen van het lichaam van een kat te trimmen, hoewel professionele kattentrimmers ze kunnen gebruiken om rond het hoofd en gezicht te trimmen.

Probeer voor de zekerheid niet zelf je kat te scheren. Breng uw kat altijd naar een professionele trimmer of uw dierenarts als u uw kat wilt laten dematiseren, scheren of trimmen.

Uw trimmer kan u adviseren over een verzorgingsschema, zodat uw kat niet opnieuw gematteerd raakt.

Hoe scheer je een Lion Cut?

Een professionele trimmer kan uw kat een leeuwensnede of leeuwentrim geven, waarbij het lichaam van de kat wordt geschoren terwijl het hoofd, de kemphaan (manen) en de staart pluizig blijven. De poten worden over het algemeen ongeveer halverwege getrimd, waardoor pluisjes op de onderste helft en poten achterblijven.

Is het slecht om een kat te scheren?

Er zijn enkele nadelen aan een leeuwenkap. Omdat het haar helemaal tot op de huid wordt geschoren, is er meer risico op het knippen of verwonden van de huid tijdens het proberen van deze clip.

Bovendien beschermt langer haar het lichaam van de kat tegen zonnebrand en krassen en houdt het de kat warm.

Buitenkatten mogen niet worden geschoren in een leeuwentrim en in de winter hebben binnenkatten in een leeuwentrim misschien een trui nodig om warm te blijven.

Een alternatief voor de leeuwentrim is iets dat afwisselend een teddybeer trim, pyjama trim, kam cut of pluche trim wordt genoemd.

Met behulp van een kambevestiging over het tondeusemes trimt de trimmer het haar, waardoor ongeveer 1/2 inch tot 1 inch haar overblijft. Met deze clip is het haar aanzienlijk korter, maar niet helemaal tot op de huid geschoren.

Een teddybeer of pyjama is een geweldige optie omdat het veel van de voordelen van een kortere vacht biedt, terwijl er genoeg haar overblijft om het lichaam van de kat te beschermen en warmte te bieden.

Deze trim kan echter niet worden gedaan op een gematteerde kat. Katten met zeer gematteerd haar moeten helemaal tot op de huid worden geschoren zoals bij een leeuwenclip.

Een ander alternatief voor een volledige scheerbeurt of trim is een eenvoudige buikschoren. Een buikschoren laat de vacht van de kat lang. Het verwijderen van het haar van de onderkant van de kat kan nuttig zijn om matten te voorkomen, omdat sommige katten het niet leuk vinden om hun buik te laten borstelen.

Verzorging voor gezondheid en comfort

Kun je een kat scheren?

Een teddybeer cut of pyjama clip verkort de vacht zonder deze op de huid te knippen.

Hoewel de meeste katten niet echt geschoren of getrimd hoeven te worden, is dit soms de beste keuze voor zowel de kat als de katteneigenaar.

Je kat scheren betekent niet dat je haar niet meer hoeft te borstelen. Naarmate het haar teruggroeit, kan het weer gematteerd raken als je niet genoeg borstelt.

Het is belangrijk op te merken dat het scheren van een kat, vooral regelmatig, de textuur en kleur van het haar kan veranderen. Ook als een kat bepaalde gezondheidsproblemen heeft, kan het haar niet volledig teruggroeien nadat het is geschoren.

Veelgestelde vragen

Is het wreed om een kat te scheren?

Hoewel het scheren van een kat meestal niet nodig is, is het niet wreed als het veilig wordt gedaan door een professional en zolang de kat niet overstuur of gestrest is door het proces. In sommige gevallen wordt scheren afgeraden. Scheer je kat niet als haar temperament het proces gevaarlijk maakt. Katten die agressief worden door het verzorgingsproces kunnen zoveel bewegen dat ze het risico lopen te worden gesneden.

Ze kunnen ook de trimprofessional verwonden. Katten die overdreven gestrest zijn door verzorging lopen het risico oververhit te raken of ademhalingsmoeilijkheden te krijgen. Het is ook gewoon niet humaan om een kat te onderwerpen aan onnodige stress, tenzij het een kwestie van gezondheid is. Als uw kat ernstig gematteerd is, maar zich verzet tegen verzorging, kan uw dierenarts een scheerbeurt onder sedatie in de dierenkliniek aanbevelen.

Wat gebeurt er als je een kat scheert?

Om een kat te scheren, gebruikt een professionele huisdiertrimmer elektrische tondeuse om het haar tot op de huid weg te scheren en slechts een beetje perzikpluis achter te laten. Meestal wordt het hele lichaam niet geschoren. Meestal worden katten gegeven als leeuwenklem (een geschoren lichaam, maar laat het hoofd, de kemphaan en de staart pluizig). Katten kunnen ook een teddybeerclip of pyjamaclip krijgen, die het haar korter knipt, maar niet helemaal tot op de huid. Hoewel het haar van de kat terug zal groeien, kan scheren de textuur of het uiterlijk van de vacht veranderen, inclusief de kleur.

Kun je een kat scheren met menselijke tondeuse?

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten niet proberen hun kat thuis te scheren met menselijke tondeuses of zelfs tondeuses gemaakt voor huisdieren. Katten accepteren meestal niet scheren en hun huid is erg dun en kan per ongeluk worden gesneden. Probeer ook nooit de vacht van uw kat met een schaar te knippen. Het risico op letsel bij uw kat of uzelf is te groot. Breng uw kat altijd naar een professionele trimmer of uw dierenarts voor het scheren of trimmen.

Hoe scheer je een kat veilig?

Hoewel katten niet bekend staan om hun bereidheid om stil te staan en kalm te blijven terwijl ze worden geschoren, hebben professionele trimmers de training en vaardigheden om deze taak veilig te volbrengen. Ze zijn bedreven in het in bedwang houden van de kat en het voorzichtig manipuleren van de kat terwijl ze voorzichtig zijn rond gevoelige gebieden. Dierenartsen en veterinaire technici kunnen een kat ook veilig scheren. Het wordt niet geadviseerd voor eigenaren van gezelschapsdieren om te proberen hun eigen kat te scheren vanwege het risico op letsel aan de kat of aan de eigenaar van het huisdier of beide.

Hoeveel kost het om een kat te scheren?

De gemiddelde kosten van het scheren van een kat variëren $ 30 – $ 60