Worden katten eenzaam zonder andere katten?

Huiskatten zijn, net als veel katachtige soorten, een mix van sociaal en solitair. Ze zijn territoriaal en jagen alleen in plaats van in roedels, maar nemen ook deel aan sociale rituelen zoals het gezamenlijk voeren van jonge kittens, sociaal spel en allogrooming.

Het kan moeilijk zijn om te zeggen of een eenzame kat gelukkig is in zijn eentje, of dat ze hunkeren naar kattengezelschap. Dit is vaak een zeer individuele voorkeur, waarbij jonge, actieve kittens vaak grotere sociale behoeften hebben dan oudere volwassenen. Het introduceren van een nieuwe kat in een huishouden moet zorgvuldig worden gedaan om een positieve relatie tussen katten te koesteren.

De sociale structuur van verwilderde katten

Katachtigen zijn over het algemeen solitaire jagers en eters en hebben ook de neiging om een zeer territoriaal karakter te hebben.

Katachtigen zijn over het algemeen solitaire jagers en eters en hebben ook de neiging om een zeer territoriaal karakter te hebben. Deze feiten lenen zich niet voor het ontwikkelen van grote sociale vaardigheden en veel katachtige soorten, zoals tijgers, zijn vaak solitair.

Onze huiskatten hebben echter het potentieel om sociale dieren te zijn, net zoals leeuwen in trots leven. In tegenstelling tot honden, die in grote roedels in het wild kunnen leven, vormen verwilderde katten vaak kleine kolonies – groepen katten die in de buurt van een bekende voedselbron leven.

Deze groepen bestaan vaak uit vrouwelijke katten en kittens, co-ouderschap en het delen van middelen. Deze kolonies werken het beste samen wanneer de katten bekend zijn met elkaar en er voldoende voedsel is. Hechte banden kunnen zich vormen tussen katten, maar meestal tussen kittens en hun moeder, en tussen kittens van hetzelfde nest.

Mannelijke katten hebben niet de neiging om deel uit te maken van deze groepen en zijn vaker eenlingen. Hun territorium kan overlappen met dat van een kolonie, maar mannelijke territoria zijn aanzienlijk groter, afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel en vrouwtjes.

Lees ook: 15 feiten die u moet weten over wilde katten

Hoe verhoudt dit zich tot huiskatten?

Katten kunnen zeker genieten van gezelschap: met hun eigen soort, met een ander huisdier of met een menselijk familielid.

Onze katachtige metgezellen zijn in veel opzichten vergelijkbaar gebleven met hun wilde voorouders. Huiskatten hebben zich echter ook aangepast om in gelukzalige huiselijkheid te leven met hun menselijke metgezellen. Het gedrag van de kat kan behoorlijk flexibel zijn, waarbij genetica, vroege omgeving en sociale invloeden allemaal hun rol spelen in het temperament en de persoonlijkheid van elke individuele kat.

Katten kunnen zeker genieten van gezelschap: met hun eigen soort, met een ander huisdier of met een menselijk familielid. Veel katten lijken sociaal te zijn en zijn actief op zoek naar een katachtige vriend of menselijke metgezel. Andere katten lijken echter graag solitair te zijn.

Kittens hebben meer kans op sociale behoeften. Ze hebben speelkameraadjes nodig om hen te helpen leren over sociale interactie en jachtvaardigheden en bieden zowel fysieke als mentale stimulatie op deze zeer actieve leeftijd. Kittens vormen speciale banden met hun nestgenoten, maar kunnen ook een band opbouwen met kittens uit afzonderlijke nesten.

Naarmate kittens volwassen worden, behouden sommigen deze jeugdige liefde voor spelen en sociale interactie, terwijl anderen gelukkig lijken in huishoudens met één kat.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Moet ik een tweede kat krijgen?

Dit is een moeilijke, omdat het heel moeilijk is om te voorspellen welke katten met elkaar overweg kunnen, of dat ze echt gelukkiger alleen zouden zijn.

Dit is een moeilijke, omdat het heel moeilijk is om te voorspellen welke katten met elkaar overweg kunnen, of dat ze echt gelukkiger alleen zouden zijn. Sommige katten lijken duidelijke tekenen van eenzaamheid te vertonen, zoals zich verstoppen, een klagende miauw geven of aanhankelijkheid tonen aan hun eigenaren. Er kunnen ook symptomen van verveling zijn bij alleenstaande katten, zoals destructief gedrag en overmatige vocalisatie.

Katten die het meest waarschijnlijk baat hebben bij een katachtige metgezel zijn degenen die van nature speels of sociaal zijn, de ervaring hebben gehad om met andere katten of kittens te zijn toen ze jong waren en geen tekenen van stress of angst vertonen.

Kittens hebben vaak een betere band met een nieuwe kat dan een volwassen kat, dus vroege introducties zijn het beste als dat mogelijk is. Katten die lange tijd alleen worden gelaten, kunnen ook baat hebben bij gezelschap, vooral als ze verlatingsangst of destructief gedrag vertonen – hoewel dit geen remedie is voor deze complexe gedragsproblemen.

Volwassen katten die een groot deel van hun leven solitair zijn geweest, of die vroeg van hun moeder en nestgenoten zijn gescheiden, kunnen een nieuwe kat een moeilijkere toevoeging aan het huishouden vinden. Katten die tekenen van stress vertonen, zoals wegstoppen, kattenbakproblemen, overmatige verzorging of verlies van eetlust, kunnen ook een verstoring van hun schema en omgeving vinden door een tweede kat een extra stress in plaats van een plezier.

Lees ook: 5 redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen (en 3 die je niet zou moeten krijgen)

Introducties maken

Als u besluit over de spannende stap van het toevoegen van een extra katachtig familielid, neem dan de tijd om op de juiste manier te kiezen.

Als u besluit over de spannende stap van het toevoegen van een extra katachtig familielid, neem dan de tijd om op de juiste manier te kiezen. De beste paren zijn meestal katten van vergelijkbare leeftijd – en daarom een vergelijkbaar energieniveau. Kittens willen gewoon spelen, terwijl een oudere kat een groot deel van de dag een dutje of twee (of drie!) kan doen – probeer een nieuwe kat te vinden die past bij de routine en behoeften van uw bestaande huisdier.

Wanneer u een nieuwe kat in uw huishouden introduceert, zijn er enkele eenvoudige stappen die u moet volgen om het proces voor alle betrokkenen zoveel mogelijk soepel en stressvrij te maken.

1. Voorbereiding en aankomst

Zorg ervoor dat de nieuwe kat alle middelen heeft die hij nodig heeft – katten houden er niet van om te delen.

Katten zijn territoriaal en een goede manier om een nieuwe relatie te verpesten, is door een nieuwe kat rechtstreeks in het territorium van de bestaande kat te plaatsen. Richt in eerste instantie een aparte ruimte in voor de nieuwe kat, ergens waar je andere kat niet veel op ingaat.

Zorg ervoor dat de nieuwe kat alle middelen heeft die hij nodig heeft – katten houden er niet van om te delen. Zorg voor voedsel, water, een kattenbak, schuilplaatsen, een bed, een krabpaal en kattenspeelgoed. U kunt een synthetische feromoonspray zoals Feliway gebruiken om uw nieuwe kat te helpen zich gerustgesteld en veilig te voelen wanneer ze aankomen.

Laat de nieuwe kat zich vestigen in hun nieuwe huis – dit kan een week of twee duren. De items in hun gebied zullen geleidelijk hun geur aannemen en de kamer als hun territorium markeren.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

2. Geur swap

De eerste kennismakingsstap moet alleen met geur zijn.

De eerste kennismakingsstap moet alleen met geur zijn. Begin met wat beddengoed van de ene kat te nemen en het aan de andere te geven, en vice versa. Dit moet worden herhaald totdat de katten geleidelijk minder interesse tonen in het onbekende item – ze raken gewend aan de geur van de andere kat.

Laat ze vervolgens op hun beurt elkaars gebied onderzoeken, terwijl de andere kat ergens anders naartoe wordt gebracht. Hierdoor kan elke kat de grenzen van elkaars territorium begrijpen en meer ondergedompeld worden in hun individuele geuren.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal u misschien verrassen

3. Visueel contact

De volgende fase is om de katten elkaar te laten zien.

De volgende fase is om de katten elkaar te laten zien. Bij voorkeur moet dit plaatsvinden in neutraal gebied, waarbij beide katten de mogelijkheid hebben om te ontsnappen als ze dat willen. Houd sessies kort en gebruik traktaties en lof als beloningen om ervoor te zorgen dat ze positief blijven. Deze fase moet worden herhaald totdat beide katten kalm lijken wanneer ze elkaar zien.

4. Gratis contact

hoe katten communiceren

Eindelijk het grote moment! Je katten moeten nu klaar zijn om elkaar te ontmoeten.

Eindelijk het grote moment! Je katten moeten nu klaar zijn om elkaar te ontmoeten. Houd deze interacties in eerste instantie vrij kort en houd altijd toezicht. Als alles goed gaat, moet er vanzelf vrij en onbeperkt contact voor langere tijd volgen, omdat de katten al redelijk aan elkaar gewend moeten zijn.

Als je op enig moment het gevoel hebt dat de introducties niet goed gaan, ga dan terug naar de vorige stap en besteed meer tijd aan dat podium. Professionele hulp van een gekwalificeerde dierengedragsdeskundige is een goed idee als u moeite heeft om een nieuwe kat met succes te introduceren.

Een veel voorkomende reden voor agressie tussen katten is concurrentie om middelen. Houd voer- en waterbakken uit elkaars buurt en gemakkelijk toegankelijk voor beide katten. Zorg voor voldoende kattenbakken, bedden, speelgoed en zelfs dingen zoals een krabpaal worden misschien niet goed gedeeld.

Als je katten voor langere tijd bij elkaar blijven, zorg er dan voor dat er voldoende verrijking is, zoals puzzelvoeders of activiteitenspeelgoed, zodat ze zich niet vervelen of gefrustreerd raken.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

Katten en eenzaamheid: samenvatten

Kattengedrag is een grappige mix van solitair en sociaal, waardoor hun inter-katachtige relaties moeilijk te voorspellen zijn.

Kattengedrag is een grappige mix van solitair en sociaal, waardoor hun inter-katachtige relaties moeilijk te voorspellen zijn. Moeder- en kittenfamiliegroepen zijn over het algemeen zeer sociaal, maar volwassen katten (vooral mannen) zijn vaak meer solitair.

Katten kunnen zeker gelukkig zijn als een enkele kat, maar ze zijn een sociale soort en velen zullen het waarderen om een metgezel te hebben. Het introduceren van een nieuwe kat kan ontmoedigend zijn, maar taking het proces langzaam en stapsgewijs is de beste route naar succes.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Veelgestelde vragen

Is het OK om slechts één kat te hebben?

Katten kunnen gelukkig zijn als een eenzaam huisdier, maar hebben sociale interactie van hun eigenaren nodig om aan hun sociale behoeften te voldoen. Ze hebben ook veel verrijking nodig als ze een tijdje alleen worden gelaten, zoals speelgoed, puzzelvoeders en klimbomen.

Vervelen katten zich zonder een andere kat?

Katten hebben sociale interactie van een of andere vorm nodig, hetzij via een ander huisdier of hun eigenaren. Ze moeten ook zowel fysiek als mentaal actief worden gehouden om verveling te voorkomen, dus als ze eenzaam zijn, hebben ze wat actieve speeltijd, verrijking zoals een krabpaal of puzzelvoeder en wat menselijk gezelschap nodig.

Wordt een enkele kat eenzaam?

Katten zijn sociale wezens en hebben een vorm van interactie nodig. Ze kunnen gelukkig bestaan als een enig huisdier, maar hebben veel menselijk gezelschap, spel en verrijking nodig in hun thuisomgeving.