Hoe markeren katten hun territorium?

Voor mensen kan kattengedrag vreemd lijken. Soms doen ze dingen die vervelend lijken of schade veroorzaken. Dit is de reden waarom, als je een katachtig familielid hebt, het essentieel is om wat basisgedrag van katten te begrijpen, waaronder territoriummarkering en andere vormen van geurmarkering. Dus, hoe markeren katten hun territorium? Laten we het uitzoeken.

Hoe markeren katten hun territorium?

Katten hebben veel manieren om signalen naar andere katten te sturen. Ze hebben geurklieren op hun gezicht, lichaam en poten die feromonen afgeven. Ze sturen ook stinkende signalen in hun urine en uitwerpselen om hun territorium te markeren en met andere katten te communiceren. Hier zijn enkele manieren waarop katten hun territorium markeren:

Krassen

Katten hebben geurklieren in hun poten, rond hun nagels en hun voetzolen. Wanneer ze krabben, laten ze hun geur achter terwijl ze hun klauwen in goede conditie houden. Het krabben aan een verscheidenheid aan verticale en horizontale oppervlakken helpt katten ook hun spieren te strekken. De geur, naast de fysieke krasplekken, helpt andere katten te laten zien dat het hun territorium is.

Urine spuiten

Wat is kattensprayen

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten spuiten.

Katten spuiten niet elke keer dat ze plassen en sproeien komt vaker voor bij katten die niet gecastreerd zijn. Urine spuiten wordt meestal gedaan op verticale oppervlakken zoals muren, gordijnen, meubels of gebladerte.

Katten sproeien om hun territorium te markeren of een partner aan te trekken. Toch kunnen ze ook spuiten door stress of veranderingen in hun omgeving of routine. Zelfs als ze niet sproeien, gebruiken katten urinemarkering om het bezit van middelen zoals hun kattenbak of de beste toiletplekken in de tuin aan te tonen.

Lees ook: 8 tips om te voorkomen dat een kat gaat spuiten

Ongepast urineren kan een teken zijn van een medisch probleem zoals een urineweginfectie. Als u zich zorgen maakt over het urineren van uw kat of andere gedragsproblemen van katten, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Ze kunnen mogelijk een kalmerend product aanbevelen, zoals een Feliway of een diffuser voor huisdierenremedie.

Poepen

Katten hebben anaalklieren in hun bodem die geurmateriaal produceren. Deze geur geeft andere katten informatie over het geslacht, de leeftijd, de gezondheid en de reproductieve status van een kat, en laat ze weten of ze een vriend of vijand zijn!

Lees ook: Cat Anale Klier Problemen: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

Deze stinkende substantie wordt opgeslagen in de anale zakken totdat de kat uitwerpselen passeert. Wanneer poep uit de anus knijpt, leegt de druk de anale zakken en wordt ook het geurmateriaal afgezet.

Gezicht wrijven

De congregatie van geurklieren op het gezicht van een kat stelt hen in staat om hun territorium te markeren door het gezicht te wrijven. U merkt misschien dat uw kat dit doet rond uw huis of tuin, op hoeken van muren, meubels of hekken. Dit komt omdat katten deze techniek vaak gebruiken om een vertrouwde omgeving te markeren waar ze zich veilig, geborgen en tevreden voelen.

Rollend

Katten hebben geurklieren op hun flanken en hun gezicht. Dus als je ze ziet rollen op het terras, in het vuil of voor de deur, verspreiden ze eigenlijk hun geur om hun territorium te markeren.

Wrijven

Wanneer ze niet op de grond rollen, ruiken katten ook markering door hun lichaam tegen oppervlakken te wrijven terwijl ze lopen. Misschien zie je je kat langs de tuinmuur lopen en ertegenaan leunen. Dit betekent dat ze hun territorium markeren en andere katten ervan bewust maken dat de tuin van hen is.

Hoe markeren katten hun mensen?

Wanneer je kat tegen je aan schuurt, markeert hij je als hun persoonlijke eigendom!

Het zijn niet alleen objecten en oppervlakken in hun omgeving die katten geurmerken. Ze ruiken ook hun favoriete mensen. Dus stel dat je thuis een harig familielid hebt. In dat geval zie je ze misschien een aantal van deze gedragingen doen om de andere familieleden te laten weten dat ze om hen geven:

Gors

Gorzen is wanneer katten je hoofdstoten. Maar in plaats van agressief of onaangenaam te zijn, is het eigenlijk een teken van genegenheid. Katten hebben een cluster van geurklieren op hun voorhoofd, dus als ze je liefdevol hoofdstoten, markeren ze je met hun geur. Dit geurmarkeringsgedrag is een enorm compliment omdat het betekent dat ze je vertrouwen en zich veilig voelen.

Gezicht wrijven

Net als gorzen, wanneer katten hun gezicht tegen je wrijven, markeren ze je met hun geur. Ze hebben geurklieren op hun wangen die feromonen afgeven wanneer ze tegen je aan wrijven. Dus nu weet je dat wanneer je geniet van een aanhankelijk moment met je purrfecte vriend, ze zeggen dat ze ook van je houden.

Knabbelen

Heeft je kat ooit zijn gezicht tegen je kin gewreven en dan ohun mond op te vullen om een hapje te nemen? Of misschien hebben ze hun gezicht tegen je wang gewreven en uiteindelijk aan je oor geknabbeld? Deze kleine hapjes zijn niet bedoeld om pijn te doen. Ze zijn een teken van liefde en dienen opnieuw het doel van geurmarkering vanwege geurklieren rond de lippen.

Kneden

Als je een katachtige vriend hebt, ben je waarschijnlijk bekend met dit scenario. Je kruipt ’s avonds op de bank met je gekozen drankje en je kat komt bij je. Maar in plaats van meteen op je schoot te gaan zitten, draaien ze rondjes, kneden en pappen met hun poten en krijgen hun klauwen vast in je favoriete loungebroek.

Dus, waarom staat je kat erop om dit irritante ritueel uit te voeren voordat hij zich zal ontspannen? Katten hebben geurklieren in hun poten die hun geur afgeven als ze kneden of krabben. Door op je schoot te kneden, zorgen ze ervoor dat hun gezellige plek naar hun geur ruikt, zodat ze zich veilig en gerustgesteld voelen.

Lees ook: Hoe kiezen katten hun favoriete persoon?

Been wrijven

Wrijft je kat tegen je benen als je thuiskomt? Of misschien als je in de keuken staat en ze willen gevoed worden, zorgen ze ervoor dat je op de hoogte bent door door je benen te weven en luid te miauwen? Wanneer ze dat doen, brengen ze hun feromonen over op je benen of kleding. Niet alleen zullen andere katten zich ervan bewust zijn dat je verboden terrein bent, maar de geur zal je kat ook een veilig en gerustgesteld gevoel geven.

Conclusie

Van een echt struikelgevaar terwijl ze rond je voeten weven tot het vastpakken van je gezelligste deken met hun kneden, kattengedrag kan verbijsterend en frustrerend zijn. Als je echter eenmaal begrijpt dat dit gedrag vaak een demonstratie is van hun liefde voor jou en het huis dat je met hen deelt, vind je het gedrag misschien vertederender!

Veelgestelde vragen

Hoe markeert een kater zijn territorium?

Mannelijke katten kunnen eerder hun territorium markeren door urine te spuiten als ze niet worden gecastreerd. Hun urine zal veel sterker ruiken dan de urine van een gecastreerd mannetje, en katers gebruiken deze geur om een partner aan te trekken.

Gecastreerde mannelijke en vrouwelijke katten zullen echter nog steeds af en toe urine spuiten, vooral als ze gestrest zijn of geconfronteerd worden met een verandering in hun routine. En natuurlijk zullen intacte mannetjes nog steeds alle gebruikelijke kattengeurmarkeringen doen naast urinesproeien.

Markeren binnenkatten hun territorium?

Binnenkatten markeren nog steeds hun territorium. Ze zullen wrijven, bunten en kneden, om hun vertrouwde omgeving te markeren met hun geur.

Ze kunnen echter ook door het huis gaan spuiten als ze niet gestrest, gestrest of angstig zijn. Als dit gebeurt, moet u overwegen ze te castreren en uw dierenarts raadplegen voor meer advies.

Op welke leeftijd beginnen mannelijke katten te spuiten?

Elke kat is een individu en hun gedrag zal variëren. Urine spuiten bij mannelijke katten heeft echter de neiging om geassocieerd te worden met geslachtsrijpheid. Daarom kunnen mannelijke katten al vanaf 6 maanden oud beginnen met spuiten als hun testosteronniveaus beginnen te stijgen.

Als je kat op jonge leeftijd wordt gecastreerd, is de kans kleiner dat hij spuit omdat hij niet de motivatie heeft om een partner te vinden. Andere gedragsoorzaken van sproeien zijn echter mogelijk en ongepast urineren kan soms wijzen op een medische aandoening zoals katachtige lagere urinewegaandoeningen.

Dus, als u en uw kat worstelen met spuitproblemen, praat dan met een dierenarts of een gecertificeerde dierengedragsdeskundige.

Markeren mannelijke katten nadat ze zijn gecastreerd?

Na castratie is het veel minder waarschijnlijk dat mannelijke katten zullen spuiten. Er zijn echter andere gedragsmatige oorzaken van sproeien, en deze zijn net zo waarschijnlijk of uw kat al dan niet gecastreerd is, ongeacht welk geslacht uw kat is.

Deze oorzaken omvatten stress of veranderingen in de omgeving en kunnen frustrerend zijn om op te lossen. Vergeet echter niet dat urine spuiten niet de enige vorm van geurmarkering is die katten doen. Zelfs na castratie kun je verwachten dat je kater zijn geur verspreidt door te wrijven, rollen of kopstoten.