Begrijpen katten woorden? Een dierenarts legt uit

Heb je ooit de naam van je kat geroepen en hem blanco naar je laten kijken? Dit is een bekende gebeurtenis voor de meeste katteneigenaren en laat ons vaak afvragen of onze katachtige familieleden ons begrijpen.

Als je je ooit hebt afgevraagd wat je kat hoort als je met hem praat, ben je niet de enige. ‘Begrijpen katten woorden?’ is een veelgestelde vraag van katteneigenaren, en het blijkt dat ze dat doen, maar niet op dezelfde manier als wij.

Snel overzicht

01

Katten zijn in staat om bepaalde woorden te herkennen, maar begrijpen of interpreteren taal niet op dezelfde manier als mensen dat doen

02

Katten herkennen het geluid van de stem van hun baasje en reageren op het geluid van hun eigen naam.

03

Katten associëren woorden met een toon van stem en lichaamstaal in plaats van hun betekenis te begrijpen

Laten we dus eens wat dieper ingaan op hoe katten taal interpreteren, zodat u beter kunt begrijpen hoe u met uw kat kunt communiceren.

Begrijpen katten woorden?

Katten hebben niet de cognitieve vaardigheden om menselijke taal te interpreteren, maar ze zijn in staat om te herkennen dat je met ze praat.

Katten hebben niet de cognitieve vaardigheden om menselijke taal te interpreteren, maar ze zijn in staat om te herkennen dat je met ze praat. Zie het op deze manier – katten begrijpen menselijke taal op dezelfde manier als wij miauwen begrijpen; we weten dat ze tegen ons praten en bepaalde tonen of oproepen kunnen herkennen, maar we weten niet zeker wat ze tegen ons zeggen.

Katten zijn in staat om menselijke stemmen, gebaren en uitdrukkingen te herkennen en erop te reageren. Nou ja, alleen als ze ervoor kiezen, natuurlijk.

Wetenschappers hebben de afgelopen jaren een aantal interessante ontdekkingen gedaan over het kattenbrein en kattengedrag, maar we krabben nog steeds alleen maar aan de oppervlakte.

In een artikel gepubliceerd door Animal Cognition, bespreken onderzoekers hun bevindingen uit een onderzoek naar de vraag of katten reageren wanneer eigenaren hun naam noemen. In deze studie speelden de onderzoekers drie verschillende menselijke stemmen terwijl hun eigenaren de kamer uit waren. Ze ontdekten dat de katten reageerden met oriënterend gedrag (hoofd- en oorbewegingen), in plaats van communicatief gedrag.

Dit was hetzelfde, zelfs met de eigenaren van de kat. Wat ze ontdekten was dat de meeste katten met een lagere magnitude reageerden op de derde stem dan de eerste, maar hun reactie nam weer toe op hun eigen eigenaar. Dit vertelt ons dat katten in staat zijn om onderscheid te maken tussen mensen met behulp van vocale signalen. Het is fascinerend spul en geeft ons waardevolle informatie over hoe katten reageren op onze stemmen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Kennen katten hun namen?

Het is logisch dat katten op hun naam reageren, want meestal resulteert het in iets positiefs zoals voedsel of speeltijd.

Een nieuwe studie door dezelfde wetenschappers die de ontdekking deden dat katten in staat zijn om onderscheid te maken tussen mensen met behulp van stem, ontdekte ook dat katten sterker reageren op hun eigen naam dan op andere woorden.

Ze ontdekten dat wanneer neutrale zelfstandige naamwoorden op de katten werden gespeeld, ze niet reageerden, bekend als gewenning. Echter, bij het geluid van hun eigen naam, ongeacht of het door hun eigenaar of een vreemdeling werd geroepen, reageerden de katten met oriënterend gedrag – hoofd- en oorbewegingen.

Het is logisch dat katten op hun naam reageren, want meestal resulteert het in iets positiefs zoals voedsel of speeltijd. Neutrale zelfstandige naamwoorden hebben meestal geen voordeel of straf, dus katten zullen deze negeren. Deze fascinerende studie laat ons zien dat katten in staat zijn om onderscheid te maken tussen de inhoud van menselijke geluiden op basis van fonemische verschillen.

Natuurlijk bewijst dit onderzoek niet dat katten het concept van een naam daadwerkelijk begrijpen, of dat ze het concept van andere woorden kunnen begrijpen, het bewijst gewoon dat katten het vermogen hebben om associatief te leren en geluiden te interpreteren die resulteren in een actie zoals beloning of straf. Het betekent ook niet dat je kat altijd zal komen als je belt!

Minder dan 10% van de onderzochte katten beweegt daadwerkelijk naar het geluid toe, ondanks dat ze erop reageren door hun hoofd te draaien en hun oren te bewegen. Een wetenschapper ontdekte dat katten net zo goed zijn als honden in leren, maar dat katten minder graag aan hun eigenaren willen laten zien wat ze hebben geleerd!

Elke katteneigenaar zal weten dat onze katachtige familieleden zeer onafhankelijk zijn en eenvoudigweg niet zijn gedomesticeerd om te reageren op onze menselijke bevelen.

Lees ook: Waarom negeert mijn kat mij?

Hoeveel woorden begrijpen katten?

Er wordt gedacht dat katten ongeveer 20-40 menselijke woorden begrijpen, en sommigen herkennen er misschien wel 50.

Er wordt gedacht dat katten ongeveer 20-40 begrijpen menselijke woorden, en sommigen herkennen er misschien wel 50. Het is echter misschien beter om te zeggen dat katten in staat zijn om woorden te associëren en te onderscheiden in plaats van hun betekenis te begrijpen.

Onze katachtige familieleden associëren woorden met de toon, actie / uitkomst en lichaamstaal wanneer ze verband houden met voeden, aaien of speeltijd. De woorden die het vaakst worden herhaald, zijn de woorden waar onze katten het meest waarschijnlijk op reageren.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

Hoe moet ik met mijn kat communiceren?

Hoewel we weten dat katten taal niet op dezelfde manier begrijpen als wij, weten we wel dat ze positief reageren op de stemmen van hun eigenaar.

Hoewel we weten dat katten taal niet op dezelfde manier begrijpen als wij, weten we wel dat ze positief reageren op de stemmen van hun eigenaar. En hoewel ze misschien niet doen wat we ze vertellen, is het nog steeds belangrijk om met je kat in gesprek te gaan!

Praten met je kat terwijl je hem aait, voedt of op een ander moment van de dag helpt om je band te versterken en te versterken. Hoewel katten ons niet volledig begrijpen en we niet weten wat al hun miauwen betekenen, kan geen enkele katteneigenaar ontkennen dat praten met je kat helpt bij het creëren van een speciale relatie en band.

Je moet altijd op een zachte en positieve toon praten, nooit hard. Je kunt ook positieve gebaren gebruiken, zoals glimlachen. Je zult merken dat je kat zijn oren spitst en reageert op bepaalde tonen en woorden, vooral als ze worden geassocieerd met positieve acties zoals voeding.

Hoewel katten misschien woorden als ‘diner’, ‘goede jongen’ of ‘nee’ leren herkennen, zijn de woorden die je gebruikt eigenlijk niet zo belangrijk als de manier waarop je spreekt. Als je ‘nee’ zegt op dezelfde toon als ‘goede jongen’, zal je kat het niet begrijpen, dus je moet ervoor zorgen dat je toon overeenkomt met het woord en het consistent houdt.

Beloon uw huisdier altijd voor positief gedrag en reacties op commando’s, en met geduld en consistentie kunt u katten absoluut leren om korte en gemakkelijke commando’s te begrijpen en erop te reageren!

Het gebruik van harde tonen, verhoogde stemmen of strenge woorden kan snel worden geassocieerd met straf en zal uw kat waarschijnlijk bang maken. Als dit consequent wordt herhaald, kan dit uw kat stress bezorgen of er zelfs toe leiden dat hij bang voor u is.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Vinden katten het leuk om aangesproken te worden?

Uw kat moet ontspannen en blij zijn om uw stem te horen, en we weten dat praten met onze katten de band die we met onze huisdieren hebben versterkt.

Onze katachtige familieleden vinden het absoluut leuk om aangesproken te worden. U merkt misschien dat uw kat positief reageert op uw stem door zijn oren op te spitsen, zijn kop op te tillen, te miauwen, te spinnen, om je heen te wrijven of met het hoofd te slaan.

Uw kat moet ontspannen en blij zijn om uw stem te horen, en we weten dat praten met onze katten de band die we met onze huisdieren hebben versterkt.

Laatste gedachten

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat katten in staat zijn om hun eigen eigenaar te herkennen en erop te reageren, evenals hun eigen namen te begrijpen of te leren.

Katten zijn zeer intelligente wezens en hoewel ze het cognitieve vermogen missen om woorden en taal te begrijpen, zijn ze in staat om reacties op bepaalde woorden te ontwikkelen door associatie met bepaalde acties.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat katten in staat zijn om hun eigen eigenaar te herkennen en erop te reageren, evenals hun eigen namen te begrijpen of te leren. Maar de manier waarop onze katten reageren varieert en hangt af van hun perceptie van omgevings-, gezichts- en vocale signalen.

Praten met je kat is erg belangrijk om je band te versterken, en door het gebruik van lichaamstaal en verschillende stemtonen zal je kat al snel leren om bepaalde woorden te associëren met resultaten zoals voeding of speeltijd.

Lees ook: Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Veelgestelde vragen

Hoeveel menselijke woorden begrijpen katten?

Katten begrijpen ongeveer 20-40 menselijke woorden en wetenschappelijke rapporten hebben aangetoond dat ze het geluid van hun naam kunnen herkennen. Maar katten associëren woorden en onderscheiden ze door middel van toon van stem en lichaamstaal, in plaats van de betekenis van een woord te begrijpen.

Wat horen katten als we met ze praten?

Katten horen onze stemmen en pikken onze toon op, verschillende geluiden, evenals de lichaamstaal die we gebruiken als we ze zeggen.

Kunnen katten menselijke taal leren?

Katten kunnen geen menselijke talen leren begrijpen. Ze kunnen echter bepaalde woorden leren begrijpen door associaties – ze zullen bijvoorbeeld begrijpen dat ‘diner’ eten betekent als dit woord altijd wordt gevolgd door voedsel.