Hoe katten vloeibare medicijnen te geven

De hand van de mens die voorzichtig medicijnen toedient aan een Schotse kat gewikkeld in een handdoek met behulp van een spuit

Wanneer onze katten onwel zijn, kan het een zeer stressvolle tijd zijn. Het kan nog stressvoller zijn als u uw kat thuis vloeibare medicatie moet geven. Als je je kat nog nooit hebt moeten behandelen, kan het een zeer ontmoedigende taak zijn.

Snel overzicht

01

De meeste katten kunnen in de verleiding komen om vloeibare medicijnen in hun favoriete natvoer of een smakelijke traktatie te nemen.

02

Een andere techniek is het maken van een “kattenburrito” door uw kat in een handdoek te wikkelen en de medicatie in de zijkant van hun mond toe te dienen.

03

Als u blijft worstelen na het proberen van deze technieken, praat dan met uw dierenarts over alternatieve opties zoals tabletten of injecties.

Zelfs voor doorgewinterde katteneigenaren is het geven van vloeibare medicatie niet altijd een gemakkelijke taak. Sommige katten zijn zeer bedreven in het detecteren en vermijden van medicatie. Lees verder voor tips over het toedienen van vloeibare medicijnen voor katten.

Methoden om katten vloeibare medicijnen te geven

De eenvoudigste en meest stressvrije manier om vloeibare medicatie aan katten toe te dienen, is het mengen van de medicatie in kattenvoer. Dit zal niet bij elke kat of bij elke medicatie werken, maar wel bij verrassend veel katten.

Het mengen van het geneesmiddel in voedsel

Zorg ervoor dat je een lekker natvoer kiest en geef het op een moment dat je kat honger heeft. Mogelijk moet u de normale maaltijd van uw kat een beetje uitstellen om ervoor te zorgen dat ze hongerig genoeg zijn om het voedsel te eten dat de medicatie bevat. Meng de vloeibare medicatie in een kleine hoeveelheid nat of ingeblikt voedsel. Als u te veel voedsel aanbiedt, kan uw kat halverwege vol raken en weet u niet hoeveel medicatie hij daadwerkelijk heeft ingenomen.

Gelaagdheid van het voedsel en de medicatie

Je kunt ook proberen het voedsel “gelaagd” te maken. Dit doe je door een normaal stukje natvoer op de bodem te leggen, dan het medicijn en dan nog een beetje normaal natvoer erop. Met deze methode begint en eindigt uw kat met normaal voedsel zonder de smaak van medicijnen.

Als ze beginnen met eten en het medicijn eerst proeven, kunnen ze stoppen met eten. De gelaagdheidsmethode of gewoon heel goed mengen met voedsel, zou moeten helpen om de smaak te verhullen.

Gebruik traktaties

Sommige katten zijn erg voedselgemotiveerd en kunnen het vloeibare medicijn in een van hun favoriete traktaties nemen; ofwel een pocket-type traktatie of een vloeibare traktatie. Het is de moeite waard om dit te proberen als uw kat het medicijn niet in zijn normale voedsel inneemt.

Houd andere huisdieren uit de buurt

Houd uw kat van een afstand in de gaten om er zeker van te zijn dat ze de medicatie hebben gegeten en geef hem daarna meer natvoer. Het is belangrijk dat u andere katten en huisdieren weghoudt wanneer u medicijnen aan uw kat geeft, anders kunnen ze het per ongeluk binnenkrijgen!

9 stappen om een kat vloeibaar medicijn te geven

Tabby kat geniet van kattentraktaties op de binnenvloer,

Een van de gemakkelijkste manieren om katten vloeibare medicijnen te geven, is door het te mengen in een kleine hoeveelheid voedsel of traktaties.

Als het mengen van de vloeibare medicatie in voedsel niet werkt, is het waarschijnlijk dat u de vloeibare medicatie met de hand moet toedienen. Als uw kat erg coöperatief is, kan dit eenvoudig worden gedaan door hem vast te houden en de vloeistof langzaam in de zijkant van zijn mond toe te dienen met een spuit of druppelaar.

Veel katten zijn echter niet akkoord met het nemen van vloeibare medicijnen, dus misschien moet je de onderstaande aanpak proberen, die ik vaak gebruik bij mijn eigen katten en katten in de dierenkliniek. We hebben enkele stapsgewijze instructies opgenomen over hoe u dit kunt doen.

Blijf kalm

Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven. Als je angstig of nerveus begint te worden voordat je je kat medicijnen geeft, is het waarschijnlijk dat ze dit zullen voelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze voelen dat er iets gaat gebeuren en nerveus worden. Dit zal stress veroorzaken rond de tijd van medicatie.

Zoek een rustige omgeving

U wilt een rustige en kalme omgeving vinden om uw kat te mediteren. Vermijd gebieden die luidruchtig zijn of andere huisdieren in de kamer hebben. Dit zal je kat alleen maar afleiden en angstig maken. Een rustige, rustige omgeving zal uw kat aanmoedigen om ontspannen te zijn. Het medicatieproces moet zo stressvrij mogelijk zijn.

Maak alles klaar

Voordat u begint met het medicamenteuze toedienen van uw kat, moet u alles bij de hand hebben wat u nodig heeft. Bereid de vloeibare medicatie in een spuit of druppelaar en houd het in de buurt. Houd een grote handdoek klaar en een andere persoon om te helpen indien nodig.

Ik vind het makkelijker om mezelf naast een tafel te positioneren, maar sommige mensen vinden het misschien makkelijker op de grond.

Handdoek wrap

Kat stevig in een handdoek gewikkeld ter voorbereiding op de toediening van vloeibare medicijnen

Door uw kat in een handdoek te wikkelen, krijgt u gemakkelijk toegang tot zijn mond en behoudt u de controle om krassen of ontsnappingspogingen te voorkomen.

Gebruik een handdoek of dikke deken om je kat in te pakken. Leg de handdoek op tafel met je kat in het midden van de handdoek. Wikkel de handdoek om je kat om een “kattenburrito” te maken totdat alleen hun hoofd zichtbaar is. Zorg ervoor dat je hun voeten ook in de handdoek wikkelt.

Plaats uw kat

Stop je kat onder je arm zodat hij zich veilig voelt. Gebruik je niet-dominante hand, plaats je handpalm over de schedel van de kat en wikkel je duim en vingers rond de zijkanten van hun hoofd, zodat je hun kaken voorzichtig kunt opheffen zodat ze naar boven gericht zijn. Ik grijp meestal met mijn duim en wijsvinger.

Dien de medicatie toe

Gebruik uw dominante hand om de medicatie langzaam toe te dienen door de punt van de spuit of druppelaar in de zijkant van de mond van uw kat te plaatsen (achter hun hoektanden / hoektanden) en op hun tong. Uw kat kan de medicatie uit de spuit likken of opzuigen. Druk de zuiger van de spuit niet te snel op de tong van uw kat in, omdat dit ervoor kan zorgen dat er te veel vloeistof in de mond van uw kat stroomt en ze kunnen stikken.

Prijs je kat / geef traktaties

Zodra je de medicatie hebt gegeven, pak je je kat uit en geef je hem veel lof. Bied ze hun favoriete traktatie of natvoer aan om ze te belonen en een positieve ervaring te creëren.

Schone apparatuur

Nadat u de medicatie heeft toegediend, moet u de spuit spoelen zodat deze schoon is voor de volgende medicatiedosis. Zet het medicijn terug in de koelkast als het gekoeld moet worden.

Als het niet werkt

Dierenarts die in gesprek gaat met Bengaalse katteneigenaren over het toedienen van vloeibare medicatie

Als u moeite heeft om de vloeibare medicatie van uw kat toe te dienen, vertel dit dan aan uw dierenarts zodat zij hulp kunnen bieden.

Heb je het bovenstaande advies opgevolgd en werkt het nog steeds niet? Zelfs met de beste methoden zijn sommige katten erg goed in het ontwijken van medicatie. Als u problemen ondervindt bij het geven van vloeibare medicijnen aan uw kat, maak dan een praatje met uw dierenarts.

Ze kunnen misschien aantonen dat ze het geneesmiddel aan uw kat voor u geven of ze kunnen andere orale medicijnen voorstellen, zoals pillen of capsules, of zelfs injecties in plaats daarvan.

Laatste gedachten

Het geven van vloeibare medicijnen aan katten lijkt misschien een uitdaging, maar de meeste katten kunnen in de verleiding komen om medicijnen in hun favoriete natvoer of een smakelijke traktatie te nemen.

Als dat niet werkt, zal het maken van een “kattenburrito” door uw kat in een handdoek te wikkelen en de medicatie in de zijkant van hun mond toe te dienen waarschijnlijk werken. Sommige katten zijn lastig om medicijnen te geven, dus als je nog steeds problemen hebt na het proberen van deze technieken, praat dan met je dierenarts over alternatieve opties zoals tabletten of injecties.

Lees ook: 13 veel voorkomende kattenangstmedicijnen: wat u moet weten

Veelgestelde vragen

Hoe geef je een niet-coöperatieve kat vloeibare medicijnen?

Probeer het vloeibare medicijn in hun favoriete natvoer te verbergen of wikkel ze in een handdoek en dien het langzaam in hun mond toe.

Wat is de gemakkelijkste manier om een kat vloeibaar medicijn te geven?

De eenvoudigste manier om een kat vloeibaar medicijn te geven, is door het te mengen met hun favoriete natvoer of traktatie. Dit is de minst stressvolle manier voor zowel u als uw kat.

Wat als mijn kat geen vloeibare medicijnen slikt?

De meeste katten zullen het vloeibare medicijn doorslikken als het langzaam wordt geleegd in de zijkant van hun mond. Als uw kat de vloeibare medicatie echter niet doorslikt, of als u uw kat niet kunt vasthouden om de medicatie toe te dienen, praat dan met uw dierenarts over andere opties, zoals pillen of zelfs injecties.

Is het ok om water naar de kat te spuiten?

U hoeft uw kat geen water te spuiten, tenzij het is om een medicijn weg te spoelen. In dat geval is het oké om een kleine hoeveelheid water langzaam in de zijkant van de mond van je kat te spuiten. Als uw kat geen water drinkt of uitgedroogd is, vermijd dan spuiten en neem in plaats daarvan contact op met uw dierenarts.

Waarom schuimt mijn kat in de mond als ik medicijnen geef?

Uw kat kan schuimen in de mond als hij de smaak van het geneesmiddel niet lekker vindt. Probeer het geneesmiddel te vermommen in voedsel of traktaties. Als dat nog steeds niet werkt, bespreek dan andere opties met uw dierenarts, zoals pillen of injecties.