Verharen Siberische katten en zijn ze een onderhoudsvriendelijk ras?


Het Siberische ras is erg aanhankelijk en speels en is een geweldige metgezel, vooral voor gezinnen met kinderen.

Naast haar lieve persoonlijkheid heeft de Siberische ook geweldige looks, met een accent op haar luxe vacht.

Maar deze vacht ziet er wel uit alsof het veel is om mee om te gaan, wat misschien niet de meest geschikte eigenschap is die veel kattenliefhebbers willen dat hun toekomstige kat heeft.

Betekent een weelderige vacht dat je veel van hun katten in huis verwacht? Verharen Siberische katten? Zijn hun jassen uitdagend om voor te zorgen?

Laten we antwoorden op deze vragen ontdekken.

Verharen Siberains veel?

Siberiërs werpen wel. Maar je moet je niet meteen aan het begin laten ontmoedigen door dit antwoord, omdat de dingen niet zo eenvoudig zijn.

Zie je, alle katten verharen, zelfs kortharige, althans tot op zekere hoogte. Siberische katten hebben lange, waterbestendige, drielaagse vachten en er wordt verwacht dat katachtigen zoals deze verharen.

In normale omstandigheden zullen Siberains meestal minder verharen dan sommige mensen verwachten – gezien hun vacht.

Over het algemeen kunnen Siberiërs worden omschreven als Matige shedders. Daarom kunnen sommige andere rassen met vergelijkbare vachttypen veel meer verharen dan een Siberiër.

Welke factoren kunnen het afstotende niveau van een Siberain verhogen?

Siberische kat die op tapijt zit

Uitzonderingen en speciale situaties zijn altijd mogelijk, en hetzelfde geldt voor Siberische kattenafscheidingsniveaus.

Daarom kunnen er situaties zijn waarin je een uitgebreide hoeveelheid haar rond je huis ziet.

Laten we ze eens bekijken en ontdekken of u een dierenarts moet raadplegen als u merkt dat uw Siberiër meer verhaart dan normaal.

1. Seizoenswisselingen

Van alle katten wordt verwacht dat ze meer verharen als gevolg van seizoensveranderingen, en dit gebeurt twee keer per jaar – in de lente en de herfst.

Zoals Spruce Pets uitlegt, zullen katten in het voorjaar meer verharen om hun zware wintervacht te verliezen en zich voor te bereiden op warmere zomers. In de herfst daarentegen werpen ze af om plaats te maken voor de groei van hun nieuwe wintervacht.

Omdat Siberiërs lange vachten hebben, kan hun seizoensgebonden verharing veel zichtbaarder zijn dan bij sommige andere katachtigen met kortere vachten.

Als u deze overtollige verharing in de herfst en lente opmerkt, hoeft u zich nergens zorgen over te maken, omdat dit volkomen normaal is.

2. Slecht dieet

Een ontoereikend dieet kan ook een reden zijn waarom je Siberiër zoveel verliest.

De mate van verharing van een kat kan drastisch toenemen als ze niet alle noodzakelijke voedingsstoffen uit haar dieet haalt. Om dit te veranderen, moet u ervoor zorgen dat uw Siberiër voedsel krijgt dat rijk is aan eiwitten en rijk aan omega-3- en omega-6-vetzuren.

Als u het dieet van uw kat volledig moet veranderen, kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

3. Stress

Stressvolle situaties zijn een andere mogelijke oorzaak van verhoogde verharing bij Siberische katten.

Wanneer katten gestrest zijn, afstoten is hun normale fysiologische reactie, volgens VetStreet. Er wordt aangenomen dat de kleine arrector pili-spieren van een kat, die aan hun haarzakjes zijn bevestigd, worden geactiveerd wanneer een kat gestrest is, waardoor de telogene haren vrijkomen.

Veel dingen kunnen een Siberische kat gestrest maken, zoals elke vorm van verandering in hun omgeving, harde geluiden, onbekende mensen, conflicten met andere dieren, enz.

Het belangrijkste hier is om de bron van stress te kunnen herkennen en te proberen deze uit de omgeving van een Siberiër te verwijderen.

4. Gezondheidsproblemen

Sommige medische problemen, zoals allergieën, parasitaire infecties of hyperthyreoïdie, kunnen er ook voor zorgen dat een Siberain meer verliest dan normaal.

Als u twijfelt of uw kat mogelijk te maken heeft met een onderliggende ziekte, of als u verdacht gedrag of symptomen bij haar hebt opgemerkt, moet u zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

De verstandigste manier van handelen als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, is om een dierenartscontrole te plannen in plaats van te proberen te raden wat haar zou kunnen beïnvloeden.

Is het moeilijk om voor de vacht van een Siberiër te zorgen?

Vrouw die Siberische kat borstelt

Gezien de beschrijving van hun vacht, zullen veel mensen verwachten dat het een uitdagende taak is om voor de verzorgingsbehoeften van een Siberische kat te zorgen.

Dit is echter eigenlijk geen ras met veel onderhoud in termen van hun vachtverzorging. De vacht van deze kat heeft niet de neiging om in de knoop te raken of te matten. Daarom moet verzorging een of twee keer per week genoeg om de vacht van een Siberiër in een goede conditie te houden.

Je moet deze kat borstelen met een gladde, zachte borstel. Als het nodig is, bijvoorbeeld vanwege seizoensgebondenheid, moet je je Siberiër misschien wat vaker poetsen.

In totaal is het verzorgen van een Siberiër veel gemakkelijker in vergelijking met andere langharige rassen.

Zijn Siberische katten hypoallergeen?

Het belangrijkste om hier te begrijpen is dat geen enkele kat honderd procent hypoallergeen is. Dit betekent dat er altijd een kans is dat een bepaald ras allergische reacties bij mensen kan veroorzaken.

Er zijn hier echter aanzienlijke verschillen. Er zijn sommige rassen die worden beschouwd als echt slechte keuzes voor mensen met een allergie, en er zijn er enkele die worden aanbevolen om te hebben als u of uw familieleden worstelen met allergieën.

Gelukkig zijn het Siberiërs die in aanmerking komen voor mensen met deze problemen. In zekere zin kunnen Siberiërs worden geclassificeerd als hypoallergeen, omdat hun vacht minder Fel d 1-eiwit bevat dan andere rassen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor het triggeren van allergieën.

Bovendien is het vermeldenswaard nogmaals dat Siberiërs geen zware shedders zijn, wat een aanzienlijk voordeel is voor mensen met een allergie.

Dit betekent niet dat je volkomen veilig bent met een Siberiër, maar het belooft wel een goede kans om met een harige metgezel te leven, met minimale kans op symptomen zoals hoesten, niezen en ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van een kattenallergie.

Mijn advies zou nog steeds zijn om wat tijd door te brengen met een Siberain voordat je eindelijk besluit om hem bij je thuis te verwelkomen – gewoon om zeker te zijn hoe je op deze kat reageert.

Inpakken

Siberische kat liggend

Verharen Siberische katten?

Ja, dat doen ze, net als elk ander ras. Maar gezien hun lange en zware vachten werpen ze niet overdreven af. Het beste woord om hun afstotende hoeveelheid te beschrijven is gematigd.

Toch kunnen sommige gezondheidsproblemen, seizoensveranderingen en stressvolle situaties ervoor zorgen dat een Siberiër meer verliest dan normaal. Om dit probleem het hoofd te bieden, is het het beste idee om contact op te nemen met een dierenarts.

Ten slotte is een Siberiër geen onderhoudsvriendelijk ras, omdat haar vacht relatief gemakkelijk te verzorgen is. Bovendien kunnen Siberiërs zelfs als hypoallergeen worden beschouwd, waardoor het een goede keuze is voor personen die lijden aan kattenallergieën.