10 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Heeft je kat de vervelende gewoonte om je ’s nachts wakker te maken door op je gezicht te stappen, naar je hoofd te poten, onder de dekens te glijden, te miauwen of te huilen? Dit kan een echt probleem zijn. Slaapgebrek veroorzaakt door huisdieren heeft zowel fysieke als mentale effecten die weken of zelfs maanden aanhouden.

In dit artikel leer je hoe je je kat ’s nachts in slaap kunt krijgen, zodat ook jij een goede nachtrust kunt krijgen.

Om te begrijpen waarom onze katten doen wat ze doen, moeten we terugkijken naar hun afkomst.

De voorouders van onze huiskatten (de Noord-Afrikaanse wilde kat) leefden het liefst solitair, waren nachtelijke of crepusculaire jagers. Deze gedragskenmerken worden tegenwoordig door veel huiskatten behouden en beïnvloeden hun slaap- en activiteitsgewoonten.

De huiskat van vandaag is crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn in de uren vlak voordat de zon opkomt en net nadat deze elke avond onder de horizon is gedompeld.

Dat betekent dat het volkomen normaal is dat je kat je ’s ochtends vroeg wakker maakt of ’s avonds door het huis scheert – klik hier voor meer informatie over kattenzoomies – maar je kunt met je kat werken om een slaapcyclus tot stand te brengen die voor jullie beiden werkt.

Voordat u begint met het trainen van uw kat om de hele nacht door te slapen, moet u eventuele medische aandoeningen uitsluiten

Hoewel katten van nature het meest actief zijn in de avonden en vroege ochtenden, hebben sommige katten ook moeite om ’s nachts te slapen vanwege emotionele of fysieke problemen.

Infectie, ziekte en pijn kunnen normale slaap- en activiteitspatronen bij katten wijzigen. Sluit medische problemen uit door uw kat naar de dierenarts te brengen voor een uitgebreide gezondheidscheck.

Redenen waarom uw kat ’s nachts moeite kan hebben met slapen

Hoewel het normaal is dat katten het meest actief zijn in de vroege ochtend en avond, kunnen katten ’s nachts moeite hebben met slapen als gevolg van gezondheids- of stressproblemen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor veranderingen in het slaapschema van uw individuele kat. Laten we een paar redenen bespreken waarom je kat je ’s nachts wakker kan maken.

1. Chronische stress

Net als medische oorzaken kan chronische stress een reeks niet-specifieke tekenen veroorzaken, waaronder slecht slapen. Naast het hebben van slaapproblemen, kunnen gestreste katten ook overmatig vocaliseren, rusteloos lijken of overgroomen. Dit soort stress komt vaak voor bij huizen met meerdere katten, die vaak niet-gerelateerde individuen dwingen om te concurreren om beperkte middelen.

2. Verveling

Een binnenlevensstijl van opsluiting en saaiheid zonder omgevingsverrijking kan katten vatbaar maken om de hele dag te slapen en ’s nachts de aandacht van hun eigenaar te zoeken.

3. Rusteloosheid/Slapeloosheid

Veel katten ervaren ’s nachts rusteloosheid ondanks hun liefde en behoefte aan langdurige slaap. Deze katten zwerven meestal midden in de nacht door het huis, spelen met speelgoed, toiletpapier, kloppen items van planken en proberen een reactie van de eigenaar uit te lokken terwijl ze slapen.

Dit gedrag wordt meestal toegeschreven aan de nachtelijke of crepusculaire aard van uw kat, maar het is niet altijd gezond. Slapeloosheid kan zich uitstrekken tot rust overdag. Als uw kat een slaapstoornis vertoont, is een langdurig gedragsconsult en onderzoek door een dierenarts essentieel.

4. Veranderingen in het milieu

Katten zijn territoriaal en hun acute reukvermogen is een primair middel waarmee ze hun omgeving waarderen. Verhuizing naar een nieuw huis kan bij sommige katten emotionele nood, verlies van eetlust en slapeloosheid veroorzaken vanwege de perceptie van een nieuwe bedreiging voor de veiligheid van het milieu.

5. Cognitieve disfunctie bij oudere katten

Hoe katten te helpen met elkaar om te gaan Twee katten liggen op een bed

Of je nu van plan bent om een nieuwe kat mee naar huis te nemen of de vrede in je kattenfamilie wilt bewaren, er zijn een paar tips die je zullen helpen om een harmonieus, gelukkig kattenhuishouden te creëren.

Leeftijdsgebonden verslechtering van de hersenfunctie kan leiden tot gedragsveranderingen, zoals verwarring, slecht geheugen en veranderde slaappatronen. De tekenen van de slaap/ waakcyclus omvatten frequent wakker worden tijdens de nacht, verhoogde siësta’s overdag en verhoogde nachtvocalisatie. Naar schatting treft het meer dan 50% van de katten ouder dan 15 jaar.

Hoe krijg je je kat ’s nachts in slaap?

Gelukkig kunt u verschillende methoden gebruiken om uw kat aan te moedigen om te slapen volgens een schema dat zowel u als hen ten goede komt.

Zodra u de oorzaak van de nachtelijke activiteit van uw kat hebt vastgesteld, wilt u stappen ondernemen om hem ’s nachts te helpen slapen. Uw specifieke aanpak hangt af van de unieke situatie van uw kat, maar de volgende tips zullen u helpen om u op de juiste manier te krijgen spoor.

1. Creëer een katvriendelijke thuisomgeving

Ontwerpen een verbeterd en stimulerend binnenmilieu dat de activiteit verhoogt, mentale eentonigheid vermindert en gedragsproblemen voorkomt. Een verrijkte omgeving moet mogelijkheden bieden voor klimmen, speeltijd, verkenning en probleemoplossing zonder betrokkenheid van de eigenaar.

Een gezonde, stimulerende omgeving moet krabpalen, kattenbomen, speelgoed en plaatsen om te verbergen omvatten.

2. Zorg voor geschikt beddengoed voor uw kat

In tegenstelling tot honden houden katten er niet van om op de begane grond te dutten, zelfs als ze comfortabele bedden in manden op de grond krijgen. Ze omarmen graag schuilplaatsen en bezetten hoekjes als plaatsen om zichzelf te verbergen voor ononderbroken rust.

Uw kat moet gevarieerde strooisels rond het huis hebben, maar uit de buurt van de kattenbak, voedsel en water. Voor angstige / angstige katten, zorg voor extra schuilplaatsen met iglo-achtige bedden of die met hoge zijkanten.

Een katveilig verwarmd bed of maandverband kan nodig zijn wanneer de temperatuurregulatie afneemt naarmate de kat ouder wordt of tijdens ziekte / herstel.

Lees meer: Top 5 kattenbedden beoordeeld

Als je kat erop staat om in je slaapkamer te slapen, plaats dan een knuffel, deken of je geparfumeerde shirt dicht bij je bed.

3. Respecteer het belang van het reukvermogen en de feromonen van de kat

Katten gebruiken een verscheidenheid aan olfactorische en chemische (feromonen) signalen om zowel met andere katten te communiceren als hun omgeving te evalueren.

Gebruik een feline synthetisch feromoonproduct zoals Feliway in kamers waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt en wanneer hij naar een nieuwe omgeving verhuist. Dit kan helpen om hun gevoel van veiligheid te vergroten.

Vermijd het schoonmaken van gebieden die door uw kat zijn gemarkeerd, zorg voor veel horizontale of verticale krabobjecten en strooi gedroogd kattenkruid als lokstof.

4. Stel een opvangruimte en een reeks routines in vanaf de eerste dag dat uw kitten zich bij het gezin voegt.

De meeste katteneigenaren vinden dat kittens ’s nachts bij hen in de buurt moeten zijn, vooral de eerste keer dat ze aankomen. Dit kan een nadelig patroon instellen voor nachtelijke spelletjes, opwinding en helemaal geen slaap!

Katten zijn inherent actief bij zonsopgang en zonsondergang, ondanks dat uw kitten kan leren zijn slaapgewoonte aan te passen aan uw levensstijl.

Er is niets hards aan het in bed leggen van een kitten in een gezellige, warme en veilige omgeving totdat u ’s ochtends wakker wordt, zolang de kamer essentiële basisbehoeften bevat, waaronder een comfortabel bed om een rustgevende nacht te garanderen.

5. Interactieve speeltijd en jachtspellen moeten deel uitmaken van je dagelijkse routine, vooral voor het slapengaan.

Het bieden van een speciale ruimte voor uw kat om te rusten kan gezondere slaapgewoonten aanmoedigen.

Gepast spel moet roofzuchtige gedragssequenties nabootsen en betrekking hebben op:

  • Staren
  • Stalking
  • Jagen op prooi
  • Gekwetter
  • Poepen
  • Prooi in de mond
  • Prooimanipulatie
  • Dodelijke beet

Kattenspeelgoed zoals DaBird of Kattenvanger zijn het meest tactiel en opwindend. Stel een wekelijks verrijkingsschema op met nieuwigheden en ervaringen om uw kat te helpen rustiger te zijn en middernachtelijke zoomies of energiespurten op ongepaste momenten te vermijden.

6. Wees niet de enige voedselbron van je kat!

Verstop voedsel op verschillende plaatsen in huis of in de buurt van nieuwe voorwerpen, zodat uw kat kan ‘jagen’ op zijn voedsel. Gebruik Doc &; Phoebe’s Indoor Hunting Cat Feeder om de moeilijkheid van het zoeken naar voedsel te vergroten en de onderzoeksmogelijkheden te verbeteren.

Maak zelfgemaakte voedselpuzzels van eierdozen, wc-papierrollen of kartonnen dozen. Kattentraktatie doseerballen met een gat dat droogvoer distribueert, is een alternatieve uitdaging bij het vallen van de avond.

Samen met puzzelvoeders gooi je voedsel door het hele huis om foerageermogelijkheden te bevorderen terwijl je probleemoplossende vaardigheden opbouwt.

Maak gebruik van technologie zoals Getimede geautomatiseerde feeders om het voer van uw katten over de dag te spreiden en vroeg in de ochtend voedsel uit te delen terwijl u slaapt.

Lees ook: De 10 beste kattenvoerders en puzzelvoeders

7. Kattenverblijven

Bied indien mogelijk toegang tot de buitenlucht, door een speciaal gebouwd buitenverblijf aan te schaffen of te bouwen of bied toegang via een beveiligde tuin om misplaatst spel of roofzuchtige aandacht te elimineren die een reactie zoekt voor assertieve katten.

Ontdek stap voor stap doe-het-zelf-instructies voor het bouwen van een kattenverblijf dat aan een bestaande structuur is bevestigd.

8. Clicker Training

Clickertraining, met name voor een binnenkat, geeft something spannend om te doen naast eten en kattenkruid en de kat meer geïnteresseerd in je te maken. Je kunt zelfs een kant van je kat zien die je nog niet eerder hebt gezien en die op dezelfde manier indruk zal maken op familieleden en vrienden. In de eerste plaats zal het aanzienlijke veranderingen aanbrengen in de houding en dagelijkse gewoonten van uw kat, waardoor de behoefte aan voortdurende aandacht wordt verminderd.

9. Huur een kattenoppas in

Externe activiteiten helpen bij fysieke en mentale stimulatie en bieden alternatieve interesses die bepaald gedrag kunnen veranderen.

Als je lange dagen werkt en je kat wordt binnen gehouden, huur dan een paar dagen per week een kat in om tijd door te brengen met je harige metgezel die spelletjes speelt, nieuwe trucs leert en avontuurlijk gaat Kattenwandelingen aan de lijn.

Regel huisbezoeken op basis van het circadiane ritme van uw kat, de meeste katten zijn crepusculair (vooral die met gratis toegang tot buiten), maar sommige katten zijn dagactief (de onze bijvoorbeeld). Gezelschapskatten kunnen hun activiteitenpatronen aanpassen aan de aanwezigheid en de levensstijl van de eigenaar bij daglicht.

10. Train je kat om stil te zijn

Als je kat neigt naar caterwaul (luid, huilend geluid), is het mogelijk dat je kat op een gegeven moment heeft geleerd dat als hij vocaliseert, je voedsel of aandacht zult geven. Deze vorm van caterwauling is aangeleerd gedrag. Je zult je kat moeten trainen door het gedrag te negeren wanneer het plaatsvindt door beloningen aan te bieden wanneer de kat stil is (het kan wat tijd en veel geduld kosten).

11. Kattenmassage

Katten die graag worden behandeld en geaaid, zullen baat hebben bij een ontspannen therapeutische massage voor het slapengaan om hen te helpen ontspannen en de nacht in te dommelen.

Conclusie

Katten passen hun activiteitenpatronen vaak aan de aanwezigheid van mensen aan; sommige personen zullen echter nachtelijke activiteit vertonen die problematisch is voor eigenaren.

Kattenouders zullen moeten uitzoeken aan welke natuurlijke of sociale behoeften niet wordt voldaan, het probleem aanpakken of de realiteit accepteren dat de biologische klok van hun kat niet op één lijn met hen zal zijn en niet zal voldoen aan de voorkeur van de kat.

Als het slaapprobleem van uw kat te veel is om aan te pakken en u hebt alles geprobeerd, neem dan contact op met een kattengedragsdeskundige of een toegepaste dierengedragsdeskundige bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat me om 4 uur ’s nachts wakker maakt?

Instinctief zijn katten actief bij zonsopgang plus zonsondergang, vooral in de lente en de zomer, wanneer de belangrijkste prooi van kleine wezens actief is, daarnaast zijn er langere daglichturen. De wake-up call van 4 uur ’s ochtends is de tijd dat de meeste mensen hun diepste slaap hebben, maar de tijd dat uw kat het meest waarschijnlijk aandacht zoekt.

Om te voorkomen dat uw kat u bespringt terwijl u in diepe slaap bent, houdt u uw kat overdag gestimuleerd en voorkomt u overprikkeling voor het slapengaan.

Vermijd opstaan om je kat te voeren of met je kat te spelen, omdat dit het gedrag kan versterken. Een automatische kattenvoeder of een opvangruimte kan de oplossing zijn in uw huishouden.

Waarom slapen mijn katten ’s nachts niet?

Veel externe en interne omgevingsfactoren kunnen de slaap bij katten beïnvloeden, terwijl veranderingen in slaapgedrag kunnen wijzen op ziekte, pijn of angst bij een kat.

Wat kan ik mijn kat ’s nachts laten slapen?

Valeriaan kruid is gebruikt door mensen als een behandeling voor slapeloosheid, het heeft een vergelijkbaar effect op katachtigen helpen hen te ontspannen en beter te slapen.

Melatonine is een hormoonsupplement dat wordt gebruikt om een reeks aandoeningen te behandelen. Het wordt vaak gebruikt voor slaap- en gedragsstoornissen bij mensen, katten en honden. Bij honden wordt het ook gebruikt voor de behandeling van haaraandoeningen zoals alopecia en voor verlatingsangst. Bij katten kan het worden gebruikt voor slaapgebrek, cognitieve disfunctie, stemmingsstabilisatie en om de warmtecyclus te onderdrukken.

De ASPCA heeft een lijst samengesteld met slaapmiddelen die gunstig kunnen zijn voor uw kat.

Raadpleeg uw natuurlijke dierenarts of diergezondheidsdeskundige voorafgaand aan de toediening van supplementen, kruiden of medicatie voor de juiste dosering en in geval van contra-indicaties.

Hoe laat je een kat meteen slapen?

Er is geen realistische methode om een kat onmiddellijk in slaap te krijgen, in plaats daarvan zullen kattenouders moeten uitzoeken aan welke natuurlijke of sociale behoeften niet wordt voldaan, het probleem aanpakken of de realiteit accepteren dat de biologische klok van hun kat niet op één lijn met hen zal zijn en zich zal aanpassen aan de voorkeur van de kat.

Bekijk bronnen

Allen, M. (n.d.). Veel voorkomende slaapstoornissen bij katten. Geraadpleegd op 09 oktober 2020, van Pet Carerx.com:

Dier, P. (n.d.). Mood Food. Australië: Natural Pet Health. Geraadpleegd op October 10, 2020

Animale, C. S. (2019). Feliway Optimaal. (CEVA, Compiler) Frankrijk. Retrieved oktober 14, 2020

Caney, S. M. (augustus 2019). Routinematige bloed- en urinepanelen: wat valt er te winnen? 5(Nummer 8). (I. C. Care, Compiler) VK: Feline Focus. Geraadpleegd op October 12, 2020

Care, I. C. (2018, 14 oktober). Uw nieuwe kat of kitten helpen wennen. Geraadpleegd op 12 oktober 2020, van ICatCare:

Kliniek, M. (2014, 03 juni). Verstoren uw huisdieren uw slaap? Je bent niet de enige, vindt mayo clinic studie. Geraadpleegd op 09 oktober 2020, van Mayo Clinic:

Cohen, A. (n.d.). De Dawn Patrol. Geraadpleegd op 15 oktober 2020, van Humane Society

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 08 oktober 2020

Heath, I. R. (2016). Feline gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op October 15, 2020

Linda A Toth, P. B. (2013, April). Diermodellen van slaapstoornissen. Vergelijkende geneeskunde, 63(2): 91–104. Geraadpleegd op 10 oktober 2020, van

Ryan, L. (maart 2020). Katten voeren voor de toekomst: een kans voor creativiteit. 6(Nummer 3). Verenigd Koninkrijk: International Cat Care. Geraadpleegd op October 15, 2020