Exotisch korthaar Kattenras Profiel

De exotische korthaar is een van de meest gezinsvriendelijke, relaxte kattenrassen die je kunt vinden. Mensen over de hele wereld zoeken naar de exotische korthaar vanwege de uitstekende persoonlijkheid en schattige kenmerken van deze kat.

Je ziet misschien een exotische korthaar kat en vraagt je af of je naar een geschoren Perzische kijkt, maar dat is niet het geval. Hoewel de exotische korthaar qua uiterlijk en houding erg lijkt op de Perzische kat, heeft hij een gemakkelijker te onderhouden vacht en een zeer mensgerichte persoonlijkheid.

De Exotic Shorthair is een loyaal en toegewijd ras en is geliefd. Als je op zoek bent naar een ontspannen en aanpasbare kat aan je leven, zet deze schatje dan op je verlanglijstje.

Exotische korthaar kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Lief, loyaal, aanhankelijk
Levensverwachting 10-15 jaar
Gewicht 6-13 pond
Vacht &kleuren Kort, dicht; diverse kleuren & patronen
Energieniveau Laag
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Laag
Verplichte verzorging Gemiddeld

Overzicht van een exotische korthaar kat

Oranje en witte Exotische Korthaar kat

De exotische korthaar kat is een middelgrote kat die sterk lijkt op de Perzische. Deze katten zijn zwaar uitgebeend met een dikke en dichte vacht, grote ronde hoofden en grote ronde ogen.

Gewicht

Mannelijke exotische korthaar katten wegen overal vandaan 8 tot 13 pond, en vrouwtjes tussen 6 en 12 pond.

De Exotische Korthaar kat is wat lui. Als ze niet genoeg regelmatige lichaamsbeweging krijgen, kunnen ze overgewicht krijgen. Let op hun gewicht en voorkom obesitas met een gezond dieet en veel leuke lichaamsbeweging. Breng dat naar buiten laser pointer!

Lengte

De Exotische Korthaar wordt niet beschouwd als een zeer lange kat, ondanks dat hij zwaar uitgebeend is. Van de uiteinden van hun afgeknotte neus tot het einde van hun staart, zullen ze tussen de 12 en 18 centimeter lang zijn.

Ze hebben een vrij korte staart die korter is dan hun lichaamslengte, maar nog steeds evenredig. Hun korte poten houden ze een beetje lager bij de grond dan andere katten.

Jas

De vacht van een exotische korthaar is wat hen onderscheidt van de Perzische kat. In tegenstelling tot de Perzische, die lang en fijn haar heeft, heeft de Exotische Korthaar een dikke, korte, dichte vacht. Hun pluche jassen omvatten een dikke ondervacht die hen beschermt tegen de elementen.

Levensduur

Als u op zoek bent naar een metgezel voor de lange termijn, is de Exotic Shorthair de kat om te adopteren. Ze zijn een relatief gezond ras. Wanneer ze goed worden verzorgd, kunnen ze tot 15 jaar leven! Je kunt dus maar beter bereid zijn om een vijfde van je leven met je harige beste vriend samen te leven.

Geschiedenis van de exotische korthaar kat

zwarte Exotische Korthaar kitten

De Exotische Korthaar is geen oud ras met een gehulde geschiedenis. Ze zijn een nieuwer ras dat is ontwikkeld vanuit de wens van een fokker om een kat te hebben met het uiterlijk en temperament van een Perzische kat, zonder de onderhoudsarme vacht.

In de jaren 1950 en 1960 waren ze gefokt in de Verenigde Staten door Perzische katten te mengen met Amerikaanse kortharen. Dit resulteerde in schattige kittens met zeer ronde gezichten en lichamen, een korte, afgeknepen neus en grote ronde ogen.

De kittens that leek meer op Perzen die vervolgens werden teruggefokt naar Perzische katten om hun Perzische kenmerken te verbeteren. Wat hieruit voortkwam was een kitten met een kort gezicht, korte stompe poten en een korte vacht die dicht is als je er met je vingers doorheen loopt.

De Cat Fanciers Association accepteerde het ras, maar oordeelde dat de Exotic Shorthair moest worden gefokt met een andere Exotic Shorthair of Perzische kat. In eerste instantie fokten ze exotische korthaar kittens met Russische blues en Birmese katten, maar dit resulteerde niet in de functies die de kattengemeenschap wilde.

Kenmerken

Exotische korthaar kat

De Exotic Shorthair is een kortharig ras dat vooral bekend staat om hun stompe, platte neuzen en grote ronde ogen. Hun gelaatstrekken zijn geplet en zien er misschien een beetje druk uit op hun gezicht. Hun neus, ogen en mond bevinden zich allemaal in het midden van hun gezicht.

Hun vacht is erg pluche en dicht. Het zal variëren van de volgende exotische korthaar omdat elke kleur of patroon wordt geaccepteerd door de rasstandaarden.

Tabby? Ja. Bicolor. Uh-huh. Sering? Zeker. Je snapt het wel.

Hun grote ronde ogen vallen op als het meest prominente kenmerk op hun gezicht. Meestal zijn hun ogen goud of koper, maar ze kunnen ook blauw of groen zijn. Je zult waarschijnlijk niet kunnen raden hoe je exotische korthaar eruit zal zien voordat je ze adopteert!

Persoonlijkheidskenmerken

De Exotic Shorthair is een van de beste katten om van te houden. Periode.

Ze zijn lief, stil, loyaal en aanhankelijk. Ze houden van een goed zonnebadje en genieten ervan om de wereld buiten een raam voorbij te zien gaan.

Deze katten zijn zeer aanpasbaar, waardoor ze geweldige keuzes zijn voor ouders die voor het eerst een huisdier hebben. Je kunt er zeker van zijn dat je kat gemakkelijk zal wennen aan zijn nieuwe huis en zich niet veel zorgen zal maken als je moet bewegen.

Als ontspannen zoals ze zijn, houdt de Exotic Shorthair er nog steeds van om te spelen en aandacht te krijgen. Ze willen misschien niet 24/7 spelen, maar dat betekent niet dat ze de hele dag niet actief zullen zijn.

Veel mensen zeggen dat de Exotische Korthaar actiever is dan de Perzische, en een beetje meer dagelijkse stimulatie vereist.

Zorg voor dit kattenras

Dit nieuwe ras was bedoeld om een kat te introduceren die vergelijkbaar is met de Perzische, maar gemakkelijker te verzorgen is. Inderdaad, de korte vacht van de Exotische Korthaar is veel gemakkelijker te onderhouden dan die van de Perzische. Het vereist geen dagelijks poetsen, hoewel wekelijks poetsen wordt aangemoedigd.

In feite wordt de exotische korthaar soms “de Perzische van de luie man” genoemd omdat hun vacht alleen een zachte kam nodig heeft om klittenvrij te blijven.

Met hun platte gezichten is de Exotic Shorthair gevoelig voor meer tranen van de ogen. Je moet het gezicht van je Exotic regelmatig afvegen, zodat er geen vlekken ontstaan.

Je moet ook aandacht besteden aan hun oren voor tekenen van infectie of wasophoping.

Exotische korthaar kat in strooisel-robot

Je Exotische Korthaar kun je het beste meenemen naar een kattenbak die schoon en comfortabel is. We begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om de kattenbak op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te scheppen. Met een zelfreinigende kattenbak zoals Nest-Robot, hoeft u zich geen zorgen te maken over het scheppen of voorzien van uw Exotic van een schoon ligbed van afval. In plaats daarvan doet Litter-Robot het vuile werk voor je!

Mogelijke gezondheidsproblemen

De Exotic Shorthair is een relatief gezond ras, hoewel hun platte gezichten kunnen leiden tot ademhalingsproblemen. Brachycefalisch respiratoir syndroom is een veel voorkomend probleem dat zich kan voordoen bij Exotic Shorthairs.

Deze aandoening heeft invloed op het vermogen van uw kat om goed te ademen en wordt gezien bij dieren met platte of ingedrukte gezichten (brachycephalics). De luchtstroom door hun neusgaten is vaak beperkt, waardoor ze vaker door hun mond moeten ademen.

Exotische kortharen kunnen zich ook ontwikkelen polycystische nierziekte (PKD), wat resulteert in vergrote nieren die niet goed functioneren. DNA-kits kunnen testen op PKD – als u koopt in plaats van adopteert, is het een goed idee om uw fokker te raadplegen over dit gezondheidsprobleem.

Een exotische korthaar kat adopteren

Wanneer je een exotische korthaar kat adopteert, krijg je een vriend voor een zeer lange tijd. Het zullen trouwe metgezellen zijn die een groot deel van hun tijd klaar zijn om op de bank te knuffelen. Anders gaan ze waarschijnlijk op zoek naar de beste zonnige plekken in huis, van waaruit ze je aandachtig zullen observeren.

Deze schootkat wordt een integraal onderdeel van je familie en zal verbindingen maken met alle belangrijke mensen in je leven.

Zolang je je Exotische Korthaar maar een leven van ontspanning geeft, met genegenheid en plenty van een-op-een tijd, zult u zich in het gezelschap van een grote katachtige bevinden.