Scottish Fold kat Profiel

Als u op zoek bent naar een lieve, attente, gezinsvriendelijke kat, bent u bij ons aan het juiste adres. Laat ons u voorstellen aan de Scottish Fold – een kat wiens schattige en te onderscheiden kleine rechte oren naar voren en naar beneden vouwen. Deze kostbare look is eigenlijk een genetische mutatie en dominant gen dat voorkomt bij mannen en vrouwen. Wetenschap is echt schattig!

Dit ras is vernoemd naar hun gevouwen oren en waar ze voor het eerst werden ontdekt, in Schotland. De Scottish Fold is een beroemde kat die erg populair is op sociale media, waaronder bij beroemdheden zoals Ed Sheeran en Taylor Swift, van wie de laatste er twee heeft genaamd Olivia Benson en Meredith Grey.

Schotse Vouwkat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Lief, liefdevol, niet veeleisend
Levensverwachting 11-15 jaar
Gewicht 5-13 pond
Vacht &kleuren Kort of lang; diverse kleuren & patronen
Energieniveau Gemiddeld
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Gemiddeld
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Gemiddeld

Overzicht van de Scottish Fold Cat

grijze Scottish Fold kat

Hoewel de Scottish Fold werd geboren uit een spontane mutatie, werd deze kat al snel erkend als een zeer waardevol ras met veel geweldige kenmerken.

Alle katten hebben hun eigen persoonlijkheid, maar er zijn enkele algemene kenmerken van de Scottish Fold-kat.

Gewicht

Het gewicht van een Scottish Fold zal over het algemeen tussen de 5 en 13 pond vallen, waardoor ze een kleine tot middelgrote kat zijn. Ze zijn goed afgerond in hun fysieke aspecten, inclusief hun hoofd en lichaam. Ze zijn ook goed gewatteerd en je moet hun botten niet te duidelijk voelen (wat ideaal is om te knuffelen en knuffelen).

Lengte

Van kop tot staart kan de Scottish Fold variëren van 10 tot 30 centimeter lang. Sommige Scottish Folds hebben veel kortere staarten dan andere, en als ze zich aan de onderkant van het gewichtsspectrum bevinden, zullen ze waarschijnlijk ook aan de kortere kant zijn.

Jas

De vacht van de Scottish Fold varieert net zo veel als hun gewicht en lengte. Er zijn langhaar en korthaar Scottish Folds (beide even mooi!).

Zowel lang- als korthaar Scottish Folds hebben een dichte, pluche vacht, waardoor ze extreem zacht zijn om te aaien. Je zult het echt geweldig vinden om je vingers door hun jas te laten gaan, en ze zullen het ook geweldig vinden.

Scottish Folds kan u verrassen met de verscheidenheid aan kleuren en patronen die ze kunnen weergeven, waaronder wit, crème, blauw (grijs), zwart, zilver, rood, calico, schildpad en tabby.

Levensverwachting

Wanneer je een Scottish Fold krijgt, kun je een tijdje een vriend verwachten: meestal leven ze 11-15 jaar.

Veterinaire zorg is van cruciaal belang. Scottish Folds zijn gevoelig voor gebitsproblemen (parodontitis), doofheid, polycystische nierziekte (PKD), hypertrofische cardiomyopathie en meer. Let op symptomen, omdat deze aandoeningen ernstig kunnen zijn en mogelijk een operatie vereisen.

Geschiedenis van de Scottish Fold

bruine tabby Schotse vouwkat

Als je iemand wilt bedanken voor het Scottish Fold-ras, bedank Susie dan. Susie werd gevonden wonen op een boerderij in Perthshire, Schotland, in 1961, door de Britse korthaarfokkers William en Mary Ross (die toevallig in de buurt woonden). Ze was een schattige en vriendelijke kat met unieke gevouwen oren, schijnbaar de eerste kat in haar soort.

Om het fokproces met Susie op gang te brengen, hadden William en Mary haar eigenaren beloofd dat als ze haar konden kopen, ze hen een van haar kittens zouden geven. Susie had een natuurlijke mutatie dat zorgde ervoor dat haar oren omvielen, en ze gaf dit door aan de helft van haar kittens. Susie’s vorige eigenaren kregen een van de kittens met gevouwen oren die er precies zo uitzag als Susie, die ze Snooks noemden.

Het droomgen

William en Mary realiseerden zich dat het gevouwen oorgen dominant was en dat slechts één ouder het gen nodig had om het door te geven aan nakomelingen. Als een kat één kopie van het gen had, zouden ze het doorgeven aan de helft van alle kittens in een toekomstig nest. Alle Scottish Fold-kittens worden geboren met rechte oren en 18-24 dagen later vouwen hun oren als ze het gen dragen.

Het paar noemde het ras eerst “Lops”, naar een type konijn. Later veranderden ze de naam in Scottish Fold om te eren waar de eerste in hun soort vandaan kwam.

Er ontstonden zorgen van andere fokkers en dierenartsen over de vraag of hun gevouwen oren zouden toenemen in oorinfecties of gehoorproblemen. Gelukkig speelden deze zorgen niet, maar de zorgen over genetische problemen bleven toenemen, vooral met de GCCF.

De Raad van Bestuur van de Cat Fancy (GCCF) bepaalt welke kattenrassen geregistreerd als een legitiem ras in het Verenigd Koninkrijk. Deze raad verklaarde dat de Scottish Fold niet op hun lijst mocht worden geregistreerd.

Dit bracht William en Mary ertoe om naar Noord-Amerika te verhuizen, waar ze werden verwelkomd en geaccepteerd door alle Noord-Amerikaanse kattenverenigingen. Het ras werd populair en begon wedstrijden te winnen. Scottish Folds werden goed erkend tegen het einde van de jaren 1970.

In het begin hadden de meeste Scottish Fold-kittens korte jassen. Het langhaargen was recessief, maar af en toe kwam een kitten met een langere vacht naar buiten. Om een prominentere langharige genmutatie vast te stellen, werden Scottish Folds gefokt met Perzen.

Het maakt niet uit hoe je Scottish Fold eruit ziet, het is waarschijnlijk dat ze je hart hebben gewonnen met hun ongelooflijk vriendelijke persoonlijkheden.

Kenmerken

Langharige Schotse Vouw kat

Deze schattige katten kunnen worden omschreven als één ding: rond. Van hun ronde hoofden en lichamen tot hun ronde staarten, hun gevouwen oren zijn niet de enige dingen die hen helpen op te vallen. Het zijn middelgrote katten met grote ogen die alert en gefocust blijven.

Hun benen zijn aan de kortere kant, maar ze zijn nog steeds krachtig en snel. Hun staart heeft meestal een grootte die in verhouding staat tot hun lichaam en zal meestal niet langer zijn dan hun romp. De Scottish Fold is een expressieve en nieuwsgierige kat die ontzettend leuk is om in de buurt te zijn.

Persoonlijkheid

Scottish Fold-katten doen het heel goed in familieomgevingen omdat ze vriendelijk en goed gehumeurd zijn. Ze hoeven niet altijd actief te zijn en zullen naast je willen kruipen en knuffelen.

Speelt de Scottish Fold graag? Natuurlijk wel! Maar ze willen hun mens net zo graag overladen met genegenheid als ze een muis aan een touwtje willen achtervolgen.

Scottish Folds zullen soms bij je in de buurt willen zijn en zich ook comfortabel en zelfverzekerd voelen om hun eigen ding te doen. Ze zijn intelligent als ras en kunnen manieren vinden om zichzelf te vermaken, maar wees niet verbaasd als ze je komen controleren en kijken of je klaar bent om aandacht aan ze te besteden.

Natuurlijk heeft je Scottish Fold een persoonlijkheid die uniek is voor hen. Als je tijd doorbrengt met een Scottish Fold, zul je ontdekken hoe lief en liefdevol deze katten kunnen zijn.

Zorg voor een Schotse Vouw

Een Scottish Fold-kat heeft hoogstwaarschijnlijk een dikke, dichte vacht die zo vaak als één keer per week (voor kortharige Scottish Folds) of twee keer per week (voor langharige Scottish Folds) moet worden verzorgd. Deze katten zullen zichzelf dagelijks verzorgen, maar om het aantal haarballen dat uw kat ervaart te beperken, verwacht u ze vaak te verzorgen.

Om de nagels van uw kat geknipt te houden, bestelt u een krabpaal. (Extra punten als de krabpaal is net zo stijlvol als je kat is.)

Je zult ook om de paar weken hun nagels willen knippen en aandacht willen besteden aan de oren van je Scottish Fold om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van infecties of oormijt.

Katten houden ervan om hun ruimtes te onderzoeken en klimmen kan een actieve en verrijkende activiteit zijn voor je kat. Een krabpaal stelt je Scottish Fold in staat om de leiding te nemen over hun omgeving en zich onafhankelijk te voelen. Je moet ook een geruststellende plek vinden om een kattenbak te plaatsen.

grijze Scottish Fold kat voor Litter-Robot

Het is van cruciaal belang dat uw cat leren al vroeg waar ze geacht worden de badkamer te gebruiken, in een ruimte waar ze gemakkelijk toegang toe hebben. Een zelfreinigende kattenbak zoals Nest-Robot kan uw kat aanmoedigen om de kattenbak op de juiste manier te gebruiken.

Mogelijke gezondheidsgerelateerde problemen

Het belangrijkste gezondheidsgerelateerde probleem dat opvalt voor Scottish Folds is het verhoogde risico op het ontwikkelen van osteochondrodysplasie. Osteochondrodysplasie is een degeneratieve gewrichtsaandoening die kraakbeen en botontwikkeling aantast als gevolg van het gevouwen orengen. Dit kan leiden tot ernstige artritis.

Een kat die getroffen is door osteochondrodysplasie kan gewrichten in de staart, enkels en knieën hebben die samensmelten en extreem stijf worden met het onvermogen om goed te bewegen. U kunt merken dat een kitten aan deze ziekte lijdt als ze er abnormaal uitzien in vergelijking met de rest van het nest. Zelfs als ze rond kunnen lopen, kan de kat er ongemakkelijk en enigszins misvormd uitzien.

Een Schotse Vouw adopteren

Deze katten zijn lief en intelligent, wat zorgt voor de basis van een prachtig huisdier. Hun unieke uiterlijk onderscheidt hen van andere rassen en hun persoonlijkheden worden goed ontvangen. Elke kat zal je zijn unieke persoonlijkheid laten zien zodra ze je als hun mens accepteren. Neem de tijd om je Scottish Fold te leren kennen en waardeer ze voor alles wat ze zijn!