Bobtail Katten & Katten Zonder Staarten

We hebben onlangs een lijst samengesteld van katten met unieke staarten. Heel bewust bevatte die lijst echter niet veel bobtailkatten of -katten. zonder rok. Heb je ooit een kat gezien met een bobtail, of zelfs een kat zonder staart? Lees meer over katten met deze mutaties en op welke rassen je ze vaak zult vinden.

8 bobtail katten

Waar komen bobtailkatten vandaan? Bobtails zijn een natuurlijk voorkomende genetische mutatie die voorkomt bij bepaalde kattenrassen. Bobtails hebben over het algemeen geen invloed op de manier van leven van een kat, hoewel deze rassen soms last hebben van artritis van het stuitje. Hoewel we hebben geleerd dat staarten een belangrijke rol spelen in bepaalde aspecten van het leven van je kat – waaronder het vermogen om te balanceren, de juiste reflex en sensorische aanraking – lijken deze bobtailkatten prima overweg te kunnen met extra korte staarten!

Mekong Bobtail

Mekong Bobtail kat - bobtail katten

Met een duidelijke geknikte staart is de kleine, aanhankelijke Mekong Bobtail van nature te vinden in vele delen van Zuidoost-Azië. In het laatste deel van de 19e eeuw werden ongeveer 200 katten, die als “koninklijk” werden beschouwd, door de koning van Siam aan Nicolaas II, de tsaar van Rusland, geschonken.

Japanse Bobtail

Japanse Bobtail kat - bobtail katten

De Japanse Bobtail heeft een korte “konijnenstaart” die stijf of flexibel kan zijn. Dit ras is gedocumenteerd in geschreven verslagen en schilderijen in Japan voor ten minste 1000 jaar. De eerste Japanse Bobtail werd in 1968 naar de VS geïmporteerd.

Kurilian Bobtail

Kurilian Bobtail kat - bobtail katten

De lynxachtige Kurilian Bobtail is een natuurlijk ras dat voorkomt op het Russische eiland Sachalin en de Koerilen-archipel. Katten met korte staarten zijn al minstens 200 jaar gedocumenteerd op de eilanden en werden in het midden van de 20e eeuw naar Centraal-Rusland gebracht.

Hooglander

Highlander kat - bobtail katten

De speelse, zachte Highlander is ontstaan als een kruising van de experimentele Desert Lynx bobtailkatten – waar hij zijn korte staart en exotische vlekken ontving – en de Jungle Curl, waaruit hij zijn duidelijke gekrulde oren haalde.

Amerikaanse Bobtail

Amerikaanse Bobtail kat - bobtail katten

De Amerikaanse Bobtail, soms aangeduid als de Golden Retriever van de kattenwereld, werd voor het eerst ontdekt in Arizona in de jaren 1960. Deze kat werd gefokt met een niet-raskat, wiens kittens de bobtail van hun vader erfden.

Toybob

Toybob kat - bobtail katten

Eeuwig kittens in grootte, het Toybob-ras verscheen nadat een Mekong Bobtail-fokker een verdwaald zeehondenpuntmannetje fokte met een geknikte bobbelstaart met een kortstaartige zeehondenpuntvrouw, die ongewoon kleine bobtailkatten produceerde!

Pixiebob

Pixiebob kat - bobtail katten

De gespierde, brutale Pixiebob werd gefokt om te lijken op wilde rode bobcats gevonden in de kustbergen van de staat Washington. Deze hondachtige katten kunnen groot worden (tot 17 pond) en zijn vaak polydactyl.

Owyhee Bob

Owyhee Bob kat - bobtail katten

De Owyhee Bob kwam van een toevallige en vervolgens opzettelijke paring van Siamese en Manx (een kat zonder staart) rassen. De Owyhee Bob is langzaam volwassen, net als de Manx, en een colorpoint-ras, zoals de Siamees.

Katten zonder staart

Een kat met Nee staart is op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk. Er zijn twee van dergelijke rassen bekend om het produceren van katten zonder staarten: de kortharige Manx en zijn langharige tegenhanger, de Cymric. Beide rassen komen van het eiland Man, een klein eiland in een geïsoleerd gebied waar inteelt in de kattenpopulatie aanleiding gaf tot een gebrek aan staart dat een gemeenschappelijke eigenschap werd. De mutatie treedt op zodat kittens worden geboren zonder de wervels van een normale staart, wat resulteert in een kleine holte waar de staart hoort te zijn. Helaas kan dit gen ernstige ontwikkelingsafwijkingen en zelfs de dood bij kittens en katten veroorzaken.

Menü

Manx kat - katten zonder staarten

Hoewel bekend als een superieure mouser, is de kortharige Manx-kat ook zeer aanhankelijk en zacht als hij niet “op zijn hoede” is.

Cymisch

Cymric kat - katten zonder staarten

Volgens de legende verloor de langharige Cymrische kat zijn staart toen de deur van de ark van Noach dichtsloeg. Au!

Welke van deze bobtail katten is je favoriet? (We kunnen niet beslissen!)