7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Het is moeilijk voor te stellen dat je verwende huiskat iets anders doet dan snoozen in je schoot en eisen dat voedsel rechtstreeks op een porseleinen bord wordt afgeleverd. Maar ondanks die zachte levensstijl zijn huiskatten niet zo heel anders dan grote katten in het wild.

Leeuwen, sneeuwluipaarden, jaguars en cheeta’s zijn de definitie van wild en zelfvoorzienend, maar je zou verrast zijn door hoeveel eigenschappen ze delen met je tien pond zware tabby. Hier is een lijst met overeenkomsten die gedomesticeerde katten delen met hun grote kattenneefjes.

#1 Het zijn Carnivoren.

Zowel grote katten als gedomesticeerde katten hebben een kort spijsverteringskanaal waardoor ze eiwitten en vetten in relatief korte tijd kunnen verteren.

Het voedsel dat je in de kom van je kat gooit, lijkt misschien niet op vers vlees, maar zelfs commercieel kattenvoer (het goede spul, tenminste) is voornamelijk gemaakt van vlees. Dit is essentieel voor de gezondheid van een huiskat, omdat onze huiskatten, net als wilde katten, strikte carnivoren zijn. Dit betekent dat ze een dieet met alleen vlees moeten eten om al hun noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zowel grote katten als gedomesticeerde katten hebben een kort spijsverteringskanaal waardoor ze eiwitten en vetten in relatief korte tijd kunnen verteren.

Datzelfde spijsverteringskanaal worstelt om plantaardig materiaal te verwerken. Je kunt je kat betrappen op het knabbelen aan een verse kattenkruidplant, maar ze zullen geen belangrijke voeding krijgen, ongeacht hoeveel ze eten.

Om gezond te blijven, zijn huiskatten afhankelijk van hun eigenaren om een soortgeschikt, eiwitrijk dieet te bieden. Domesticatie heeft hun voedingsbehoeften niet veranderd.

#2 Ze wrijven graag tegen dingen aan.

Net als je huiskat wrijven grote katten, inclusief tijgers, tegen voorwerpen om hun geuren achter te laten.

Hoe vaak heeft je kat je begroet door tegen je benen te wrijven? Hoe vaak heb je je kat tegen voorwerpen zien wrijven, waaronder hekpalen en meubels? Het antwoord is waarschijnlijk te veel om te tellen. Dit klassieke kattengedrag is schattig, maar het heeft ook een belangrijk doel. Door tegen dingen te wrijven, zetten katten geurmarkers af om hun eigendom en territorium te markeren.

Een junglekat zal nooit liefdevol en bezitterig tegen een mens wrijven, maar grote katten zien eruit als oversized huiskatten wanneer ze tegen bomen, rotsen en andere leden van hun familiegroepen wrijven. Net als je huiskat wrijven grote katten, inclusief tijgers, tegen voorwerpen om hun geuren achter te laten.

Wanneer een onbekend dier dat territorium binnenwandelt, duurt het maar één vleugje voordat ze begrijpen dat een andere kat al een claim heeft ingediend. Grote katten wrijven zelfs tegen elkaar, en de meeste wetenschappers geloven dat het hun manier is om genegenheid te tonen en anderen te markeren als onderdeel van hun familie.

#3 Ze hebben een krachtig reukvermogen.

Er wordt aangenomen dat de meeste katachtige familieleden een reukvermogen hebben dat tot 14 keer sterker is dan dat van mensen.

Wrijven tegen voorwerpen en het afzetten van geurmarkers werkt alleen omdat katten – zowel groot als huiselijk – een krachtig reukvermogen hebben.

Er wordt aangenomen dat de meeste katachtige familieleden een reukvermogen hebben dat tot 14 keer sterker is dan dat van mensen. Ze hebben miljoenen meer geursensoren in hun olfactorische systemen, en dit stelt hen in staat om de subtiele geuren op te pikken die zowel op objecten zijn achtergelaten als in de lucht zweven.

Grote katten gebruiken hun neus vooral voor de jacht. Ze kunnen prooien van grote afstanden opsporen zolang ze het geurspoor volgen. Zowel wilde als gedomesticeerde katten gebruiken ook geuren voor identificatie en communicatie. Ze kunnen zien wanneer een lid van het andere geslacht geïnteresseerd is in paring en wanneer een rivaliserend dier agressief een territorium markeert.

#4 Ze hebben dezelfde slaapcyclus.

wat hebben huiskatten en grote katten gemeen?

Katten, waaronder leeuwen en poema’s, kunnen tot 15 uur per dag slapen, maar ze profiteren ook van de gedimde verlichting bij zonsopgang en zonsondergang.

Het is normaal dat huiskatten vroeg in de ochtend wakker worden om sprintjes door de gang te doen. Ze krijgen ook uitbarstingen van energie in de avonden na een ontspannende dag van dutjes en meer dutjes. Dit komt omdat katten, als crepusculaire wezens, overdag slapen en het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

In het wild zijn op deze momenten ook grote katten wakker. Katten, waaronder leeuwen en poema’s, kunnen tot 15 uur per dag slapen, maar ze profiteren ook van de gedimde verlichting bij zonsopgang en zonsondergang. Net als huiskatten hebben grote katten een uitstekend nachtzicht.

Hun ogen hebben speciale kenmerken waardoor ze duidelijk kunnen zien wanneer andere dieren in wezen verblind zijn door duisternis. Het enige verschil is dat terwijl grote katten dit superkrachtige gezichtsvermogen gebruiken om prooien neer te halen, uw huiskat hun nachtzicht gebruikt om dingen van uw nachtkastje te slaan terwijl u slaapt.

#5 Ze hebben intrekbare klauwen en gevoelige voetzolen.

Zowel grote als huiskatten hebben flexibele poten met intrekbare klauwen.

Je wilt zeker niet te dicht bij de klauwen van een grote kat komen, maar je kunt een goed idee krijgen van hoe ze eruit zien door simpelweg de voeten van je huiskat te bestuderen. Zowel grote als huiskatten hebben flexibele poten met intrekbare klauwen.

Hierdoor kunnen ze over verschillende oppervlakken lopen zonder dat hun tenen vast komen te zitten of die scherpe punten te slijten. De cheeta is de enige katachtige soort die deze regel overtreedt. Ze hebben hun semi-intrekbare klauwen nodig om ze vooruit te stuwen en hun besturing bij hoge snelheden te regelen.

Lees ook: Hoe snel kan een kat rennen?

Alle katachtigen gebruiken hun poten en klauwen om prooien neer te halen , zelfs als die prooi niets meer is dan een kattenkruidmuis. Ze gebruiken ook hun poten om belangrijke sensorische informatie door te geven. Hun voetzolen zijn bedekt met zenuwuiteinden die ze gevoelig maken voor temperatuur, druk en textuur. Ze zijn zo gevoelig dat zowel grote als huiskatten hun poten kunnen gebruiken om geluidstrillingen te detecteren.

#6 Ze hebben natuurlijke overlevingsinstincten.

Je verwende huiskat hoeft zich hopelijk geen zorgen te maken over zijn eigen voortbestaan. Maar dat betekent niet dat ze niet weten hoe of niet zouden jagen als het moest.

Je verwende huiskat hoeft zich hopelijk geen zorgen te maken over zijn eigen voortbestaan. Ze krijgen elke dag eten met de hand bezorgd, slapen op een comfortabel bed en profiteren van een verwarmd huis.

Onder al die huiselijkheid heeft elke huiskat echter ingesleten kennis over hoe te overleven. Je kunt hints van deze natuurlijke instincten zien in het dagelijkse gedrag van je kat.

Katten schrikken bijvoorbeeld gemakkelijk, zodat ze altijd alert zijn op gevaar. Ze weten ook hoe belangrijk het is om warmte te zoeken, bitter smakend voedsel af te wijzen en prooien te besluipen.

Al deze gewoonten hebben betrekking op gedrag waar grote katten elke dag op vertrouwen om te overleven. Dezelfde levenslessen die een leeuw vertellen om prooien te besluipen door zichzelf in lang gras te camoufleren, bestaan in je huiskat terwijl ze speels van achter een stoel springen om op een verenstok te springen.

#7 Ze houden van spelen.

Net als je speelse huisdieren, houden wilde katten ervan om te ontstressen en contact te maken met anderen door te spelen.

Grote katten zijn noodgedwongen fel, maar dat betekent niet dat ze niet weten hoe ze het naar hun zin moeten hebben. Net als je speelse huisdieren, houden wilde katten ervan om te ontstressen en contact te maken met anderen door te spelen. Welpen spelen vaker dan volwassenen, maar van zelfs oudere wilde katten is bekend dat ze zich bezighouden met speelse worstelwedstrijden.

Net als huiskatten gebruiken wilde katten spel om sociale basis- en jachtvaardigheden te leren. Ze ruziën met hun nestgenoten in schijngevechten en besluipen elkaar vanachter moeders flank. Ze leren hoe ze met anderen in hun familiegroepen moeten omgaan en lijken er enorm van te genieten om dom en zorgeloos te zijn.

Zelfs terwijl je katachtige vriend op de bank snooz, bezitten ze een zekere mate van wildheid. Huiskatten worden al meer dan 10.000 jaar gedomesticeerd, maar hun overeenkomsten met katten in het wild blijven sterk.

Huiskatten worden al meer dan 10.000 jaar gedomesticeerd, maar hun overeenkomsten met katten in het wild blijven sterk.

Bronnen weergeven