Waarom slapen katten zoveel

Als toegewijde katteneigenaar heb je waarschijnlijk gemerkt dat je kat veel meer slaapt dan jij. Ik heb het gevoel dat de mijne bijna de hele tijd slaapt!

Als je op mij lijkt, ben je waarschijnlijk jaloers op hoeveel je kat krijgt om te snoozen. Tegelijkertijd kun je je ook afvragen waarom je kat slaapt zoveel. Waarom krijgen ze de vreugde van het dromen voor zoveel meer uren per dag?

Waarom kunnen ze luieren en snoozen in de zon terwijl wij werken om voedsel voor hen te voorzien? De lijst met vragen kan nog wel even doorgaan! Dus laten we uitzoeken hoeveel ze slapen, waarom ze zoveel slapen, en dan graven in de soorten slaap die ze hebben!

Hoeveel slaapt een kat per dag?

Katten slapen tussen 16 en 20 uur per dag. Zeer jonge en zeer oude katten slapen nog meer dan dit. Wanneer katten voor het eerst worden geboren, slapen ze bijna 24 uur per dag. Als je dieren zou rangschikken op basis van het aantal uren dat ze slapen, zouden katten bovenaan de lijst staan.

Ik ben jaloers zal ik toegeven. Mijn FitBit vertelt me dat ik op een goede nacht nauwelijks 7 uur per nacht slaap.

Calico kat in loopsheid liggend op haar rug

Waarom slapen ze zoveel

Katten slapen niet voor niets zoveel. Vooral huiskatten.

Je denkt misschien dat katten zoveel slapen omdat ze het kunnen. Hoewel dat een klein deel van de redenering is, is er veel meer aan de hand.

Katten zijn roofdieren en je donzige vriend is genetisch niet veel veranderd ten opzichte van de wilde katten die honderden of zelfs duizenden jaren geleden rondzwierven.

Als eenzame jagers hebben katten het nooit gemakkelijk gehad om prooien te vangen. Wat dit betekent is dat wilde katten vaak jagen voordat ze een maaltijd vangen. Dit betekent veel stalken en wachten op dat juiste moment om eindelijk te springen.

Springen voor de kill vereist een aanzienlijke uitbarsting van energie. In het wild, als de kat niet genoeg energie had om zijn prooi te vangen en te doden, zou hun volgende potentiële maaltijd wegscharrelen, waardoor de kat hongerig zou worden. Tijgers zijn daar vandaag de dag grote voorbeelden van.

Ze jagen op een vergelijkbare manier. Ze besteden veel tijd aan het besluipen van prooien en gebruiken dan een enorme uitbarsting van energie voor de moord. Helaas voor tijgers ontsnapt hun prooi vaak.

Katten zijn geëvolueerd om enorme uitbarstingen van energie mogelijk te maken voor het neerhalen van prooien. Dit betekent dat ze het grootste deel van de dag slapen terwijl hun lichaam de nodige energie opslaat.

Aan de andere kant van de jacht is een andere reden om uitgebreid te slapen. Als een kat slaapt, oefent hij niet veel energie uit. Constant slapen helpt je kat energie te besparen voor wanneer hij het nodig heeft.

Slapen katten zoals wij?

Katten zijn niet geprogrammeerd om te slapen zoals mensen. Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, zijn er ook veel verschillen.

Eerst en vooral zijn katten niet erg actief op klaarlichte dag. Je hebt misschien gehoord dat katten nachtdieren zijn, maar dit is niet helemaal correct. Katten zijn crepusculair. Ze zijn het meest actief direct na zonsopgang en net voor de schemering.

Hoewel katten minstens tweederde van hun leven slapend doorbrengen, is hun slaap heel wat anders dan de menselijke slaap. Katten hebben meerdere slaapstadia zoals mensen dat doen (denk aan licht, diep, REM).

Maar de stadia en cycli zijn behoorlijk verschillend gebleken. Hun slaapcycli duren slechts ongeveer twintig minuten.

Ongeveer een kwartier van elke cyclus bevindt zich in de lichtfase met kleine stukjes diepe slaap en REM-slaap. Deze cycli van twintig minuten herhalen zich keer op keer, maar lichte slaap domineert elke cyclus.

Lichte slaap is heel gemakkelijk voor een kat om snel uit te breken. Als je je kat stoort terwijl hij slaapt en hij springt snel op, betekent dit dat je kat in de lichte fase van de slaap zat.

Wanneer katten zich in de lichte fase van de slaap bevinden Het is bijna alsof ze met één oog open slapen. Dit vermogen om snel in actie te komen, hield katten veilig in het wild.

Vergeet niet dat hoewel katten roofdieren zijn, ze klein genoeg zijn om ook prooi te zijn. Snel een bedreiging identificeren en ontsnappen is een noodzakelijke vaardigheid voor wilde katten. Deze zelfde vaardigheid stelt katten ook in staat om snel een prooi in de buurt te detecteren en te doden. Best handig als elke jacht belangrijk is.

Kan ik het slaapschema van mijn katten aanpassen?

Het is erg frustrerend als je kat wakker is als je wilt slapen. Dit komt het meest voor wanneer uw kat de hele dag thuis slaapt terwijl u op het werk of op school bent. Het goede nieuws is dat je dit probleem kunt oplossen.

De beste methode maakt gebruik van natuurlijke instincten die je kat al heeft.  Als eigenaar kunt u gebruik maken van het schema dat katten hebben ontwikkeld door duizenden jaren van evolutie:

 1. Jagen
 2. Eten
 3. Bruidegom
 4. Slapen

Je wilt eigenlijk de ervaring nabootsen die je kat in het wild zou kunnen hebben. Als je om 22:00 uur naar bed gaat, speel dan 30 minuten om 8:30 uur met je kat en voer hem om 9:00 uur. Hierna zal het waarschijnlijk zichzelf verzorgen en dan van nature geneigd zijn om wat slaap te krijgen.

Door de natuurlijke neiging van uw kat om deze acties uit te voeren te gebruiken, helpt u uw kat in een consistenter schema te komen. Doe je best om elke dag rond dezelfde tijd met je kat te spelen in gestructureerde sessies, en het zal je kat ertoe aanzetten zich aan te passen aan je schema, onderzoek toont dit aan.

Als deze aanpassing alleen uw probleem niet oplost, kunt u andere opties verkennen. Bekijk dit artikel met 17 tips om je kat te helpen in slaap te vallen als je dat doet.

Heeft iets anders invloed op hun slaap?

Het is geen verrassing dat het weer van invloed kan zijn op uw kat. Wij mensen maken dit vaak mee. Als je je ooit bijzonder slaperig of weinig energie hebt gevoeld op een bewolkte dag, dan ben je dit fenomeen tegengekomen.

Katten kunnen exact dezelfde ervaring hebben. Katten slapen meer als het weer erom vraagt, vooral als het buiten regenachtig of somber is. Hoewel er geen onderzoek is dat dit bewijst, wordt getheoretiseerd dat katachtigen gewoon hebben geleerd dat het logischer is om te slapen in slecht weer om energie te besparen. Het is moeilijker om te jagen als het regent.

Er zijn minder dieren op pad en het maskeert geuren die een kat zou kunnen gebruiken om prooien te volgen. Zelfs als uw kat nooit naar buiten gaat, kan het weer nog steeds van invloed zijn op zijn slaappatroon.

Dit kan als een verrassing komen voor katteneigenaren, maar mensen ervaren dit ook. Ik kijk naar jou, Pacific Northwest!

Laten we het afronden

Een kort overzicht, om samen te vatten:

 • Katten slapen 16-20 uur per dag en zelfs meer als kittens of oudere katachtigen.
 • Katten slapen zoveel door evolutie:
  • Slapen creëert energievoorraden voor de jacht.
  • Slapen bespaart energie bij het niet jagen.
 • Kattenslaap heeft zijn overeenkomsten met menselijke slaap, maar katten brengen meer tijd door met slapen dan wij.
 • U kunt de natuurlijke neigingen van uw kat gebruiken om zijn slaapschema aan te passen: jagen, eten, verzorgen, slapen.

Als je nog andere gedachten hebt over katten en hun slaapgewoonten, laat dan hieronder een reactie achter of stuur me een e-mail op Craig@StuffCatsWant.com zodat ik dit artikel kan bijwerken.

Over de auteur

Craig is de oprichter en auteur van de kattenblog StuffCatsWant.com. StuffCatsWant is toegewijd aan het leveren van hoogwaardige productrecensies over allerlei kattenproducten en het geven van advies over algemene kattenverzorging. Craig heeft talloze katten gehad, nog meer katten gekoesterd en is lange tijd vrijwilliger bij PAWS Chicago.