Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Katten hebben nogal de reputatie afstandelijk, onafhankelijk en enigszins verwaand te zijn … maar dat past niet helemaal bij de knuffelige katachtigen die de hele nacht tussen onze benen verscholen hun nachten doorbrengen.

Kattenliefhebbers kennen de vreugde van een kattensnuffel, maar je hebt je misschien afgevraagd waarom je kat elke nacht in zo’n vreemde positie slaapt. Is er een rijm of reden voor de snooze-keuzes van onze huiskatten?

Nou, blijkt dat er een goede reden is voor je katachtige vriend om de benen van hun eigenaar als hun favoriete slaaphouding te kiezen, dus lees verder om erachter te komen! We hebben de meest voorkomende redenen voor de huiskat om deze knuffelige maar ongemakkelijke slaaphouding te kiezen op een rijtje gezet en wat je eraan kunt doen als het niets voor jou is!

Een warme plek

Katten weten wat ze willen en ze zijn blij om het gewoon te gaan halen, dus dit betekent dat ze op en op de benen van hun eigenaar springen wanneer ze die warme plek nodig hebben om te slapen.

De huiskatten die we vandaag kennen en liefhebben als onze huisdieren zijn afkomstig uit droge, woestijngebieden. Ze voelen zich daarom aangetrokken tot warmte, vooral als ze slapen, omdat dit een daling van de lichaamstemperatuur veroorzaakt.

Het is je misschien opgevallen dat de favoriete slaapplek van je kat vaak op een warme plek ligt: een zonnige vensterbank, voor de open haard of in een gezellig kattenbed. Het is normaal kattengedrag om veel warmte op te zoeken, en het gebeurt zo dat het deel van je lichaam dat de meeste warmte genereert je benen zijn omdat je kat dan aan beide kanten omringd wordt door je lichaamswarmte.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel?

Katten weten wat ze willen en ze zijn blij om het gewoon te gaan halen, dus dit betekent dat ze op en op de benen van hun eigenaar springen wanneer ze die warme plek nodig hebben om te slapen. Andere populaire plekken voor warmte zijn je voeten en de bovenkant van je benen.

Goed en wel

Het kiezen van een slaapplek op de benen van hun eigenaar of uw voeten betekent dat ze zich veilig kunnen voelen en hun omgeving kunnen observeren zonder te hoeven bewegen.

Huiskatten hebben geen natuurlijk roofdier en als kattenbezitters weten we dat we onze katten veilig moeten houden. Het is echter instinctief kattengedrag om een veilige plek te zoeken om te slapen, omdat ze tijdens het slapen op hun kwetsbaarst zijn in het wild. Dus waar kiezen katten?

Nou, als je kat graag tussen je benen ligt en slaapt, kun je jezelf feliciteren: jij bent hun veiligste plek! Als uw kat ervoor kiest om op de benen van zijn eigenaar te liggen, aan uw voeten of in een andere slaaphouding waarbij een deel van uw lichaam betrokken is, geeft u hem niet alleen een heerlijke knuffel, maar ook een gevoel van veiligheid.

Binding en genegenheid

Knuffelen om te slapen is de manier van je kat om te zeggen dat hij van je houdt en zich veilig bij je voelt.

Als je een groep gebonden katten observeert, zie je ze misschien allemaal samen slapen. Dit wordt “pillowing” genoemd en is een belangrijk onderdeel van kattengedrag. Terwijl katten samen slapen, dragen ze geurchemicaliën over, feromonen genaamd, die hen helpen zich te binden en genegenheid te tonen.

Als je kat op je slaapt, tonen ze hun liefde en genegenheid voor je. Katten kunnen zelfs spinnen als ze slapen als ze zich erg verbonden en liefdevol voelen. Katten dragen deze “liefdevolle” feromonen ook aan ons over wanneer ze hun hoofd tegen ons wrijven of touw tussen onze benen touwen.

Uitkijkpunt

Katten zijn instinctief bedraad om ergens warm te slapen, ergens hoog, en met een andere kat of een persoon die aan hen is gebonden en als veilig wordt beschouwd.

Katten houden er van nature van om hoog te zijn, uit gevaar te blijven en een goed zicht op de kamer te hebben. Dit is een instinctief gedrag dat overblijft van het in het wild zijn en kwetsbaar voor roofdieren. Het kiezen van een slaapplek op de benen van hun eigenaar of uw voeten betekent dat ze zich veilig kunnen voelen en hun omgeving kunnen observeren zonder te hoeven bewegen.

Diepe slaap bereiken

Hoe maak je een kat die van je kat houdt op schoot

Katten moeten zich veilig en ongedwongen voelen. Laat je kat genegenheid geven en ontvangen op zijn of haar eigen voorwaarden.

Katten houden van een dutje, een dutje in de zon, een dutje in een van je afgedankte kartonnen dozen, de term ‘catnap’ is heel toepasselijk!

Maar katten hebben ook periodes van diepe slaap nodig, waar ze volledig kunnen ontspannen en hun hersenen en lichaam kunnen rusten en groeien. Om deze diepe slaap te bereiken, moet uw kat zich volledig ontspannen, veilig en comfortabel voelen.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Voor veel huiskatten kan dit op hun eigenaar in een of andere vorm zijn, of in de buurt van hen, of dat nu aan het voeteneinde van het bed is of daadwerkelijk in contact met een deel van je lichaam. Na verloop van tijd heeft iAls ze vaak op dezelfde plek slapen, zal dit comfortabel en ontspannend gaan ruiken, en ze zullen steeds meer op je willen slapen …

Wat als ik niet wil dat mijn kat op mijn benen slaapt?

Als je geen zin hebt in knuffels, zijn er manieren om je kat aan te moedigen om elders te slapen.

Het kan zijn dat samen slapen met een kat die naar je kronkelt, spint en miauwt gewoon niet jouw ding is! Maar alle katteneigenaren weten dat onze kattenvrienden behoorlijk volhardend kunnen zijn als ze iets willen, en slapen op een veilige en warme plek staat voor de meeste katten vrij hoog op de wenselijke lijst.

Als je echter moeite hebt om zelf wat rust te krijgen met je kat die je als kussen gebruikt, zijn hier enkele tips om ze elders voorzichtig aan te moedigen.

  • Zet een alternatief bed voor hen op: Vergeet niet dat katten niet altijd van fancy houden; soms geven ze de voorkeur aan kartonnen dozen! Misschien moet je een paar verschillende opties proberen om iets te vinden dat je kat het leukst vindt.
  • Zorg ervoor dat de kattenmand bij u in de buurt is en hoog geplaatst in plaats van op de vloer, zodat ze een goed uitzicht op de kamer hebben.
  • Bekleed het bed met een kledingstuk dat naar jou ruikt, zoals een oud t-shirt.
  • Gebruik een verwarmingskussen om de kattenmand te verwarmen voordat je naar bed gaat. Zorg ervoor dat je niets warms in bed laat liggen waar je kat zich op zou kunnen verbranden.
  • Feromoonsprays kunnen helpen maak het bed comfortabeler en aantrekkelijker voor uw kat.
  • Wanneer uw kat bij u in bed komt, breng ze voorzichtig over naar hun eigen bed. Wees volhardend en consequent, dit kan wat herhaling vergen totdat ze het begrijpen!

Conclusie

Als uw kat veel tijd met u doorbrengt, weet hij hoe uw hart meestal klinkt.

Wat hun afstandelijke reputatie ook moge zeggen, katten houden wel van een knuffel. Katten zijn instinctief bedraad om ergens warm te slapen, ergens hoog, en met een andere kat of een persoon die aan hen is gebonden en als veilig wordt beschouwd.

Dat je kat jou als slaapplaats kiest, is een groot compliment. Als u uw slaapruimte echter niet wilt delen met een donzige vriend, dan zijn er enkele zachte en respectvolle manieren om ze over te schakelen naar een geschikt alternatief.

Veelgestelde vragen

Waarom ligt mijn kat halverwege op mij?

Katten slapen vaak op of rond hun baasjes voor warmte, veiligheid en genegenheid. Ze voelen zich veilig bij jou en kunnen volledig ontspannen in een diepe, rustgevende slaap.

Slapen katten bij je om je te beschermen?

Slapen in groepen kan een beschermend instinct zijn voor katten, maar ze denken er misschien wel aan om zichzelf te beschermen, in plaats van jij! Ze knuffelen ook samen voor warmte en genegenheid, dus het is een waar compliment als je kat op je slaapt.

Wat betekent het als een kat naast je slaapt?

Als een kat ervoor kiest om bij jou in de buurt te slapen, is dat een groot compliment voor een kattenliefhebber! Het betekent dat ze aan je gehecht zijn, zich veilig en geborgen voelen bij jou, en dat je een mooie warmtebron voor ze bent!