Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd

Wanneer we ons huis delen met katten, nemen ze snel elke ruimte over. Je bed kan een plek zijn die ze voor zichzelf claimen. Ben je ooit wakker geworden met je kat die op of bij je hoofd snooze? Vroeg je je af waarom ze op deze manier dichtbij en persoonlijk komen?

Er is momenteel geen wetenschappelijk onderzoek dat ons precies vertelt waarom katten graag op ons hoofd slapen. Op basis van hun instincten en gedrag zijn er echter enkele goede theorieën over waarom.

Ze willen je warmte absorberen

waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

De normale lichaamstemperatuur van uw kat is hoger dan de onze, variërend van 100,5-102,5F. Door warmte op te zoeken, kunnen ze hun temperatuur handhaven zonder al te veel energie te verbruiken.

Katten voelen zich aangetrokken tot warme plekken. In de zomer zie je ze vaak urenlang in het zonlicht liggen. In de winter kunnen ze gezellig naast de radiator of voor de open haard staan. De normale lichaamstemperatuur van uw kat is hoger dan de onze, variërend van 100,5-102,5F. Door warmte op te zoeken, kunnen ze hun temperatuur handhaven zonder al te veel energie te verbruiken.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Natuurlijk zullen katten je lichaamswarmte als een ideale bron zien. Overdag kan uw kat op uw schoot kruipen. ‘S Nachts als je slaapt, zit je lekker onder de dekens, meestal met alleen je hoofd bloot. En dus is het logisch dat je kat geneigd is om zich over je hoofd te draperen. Of dat of ze kruipen op je kussen dicht bij de bovenkant van je hoofd.

Ze voelen zich veilig en geborgen naast je

In het wild is slapen een kwetsbare tijd en laat dieren open om aangevallen te worden door roofdieren.

In het wild is slapen een kwetsbare tijd en laat dieren open om aangevallen te worden door roofdieren. Naast je slapen slapen kan erop wijzen dat je kat een gevoel van veiligheid om je heen voelt. Ze vertrouwen erop dat je ze beschermt en ze buiten schot houdt.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Ze markeren u en / of uw bed als het hunne

Wanneer uw kat bij u slaapt en zijn gezicht op u of uw kussen wrijft, laat hij een geur achter die u als de hunne markeert!

Katten hebben geurklieren die een soort chemisch signaal afgeven dat feromonen wordt genoemd. Deze klieren zijn voornamelijk te vinden rond het hoofd (de wangen, onder de kin, op het voorhoofd en op de mondhoeken). Feromonen worden gebruikt bij katten voor communicatie.

Katten zullen vaak plaatsen markeren die ze vaak bezetten voor territoriale doeleinden. Dus wanneer uw kat bij u slaapt en zijn gezicht op u of uw kussen wrijft, laat hij een geur achter die u als de hunne markeert! De geur duidt ook op vertrouwdheid en veiligheid. Dit verhoogt op zijn beurt hun gevoel van veiligheid en vermindert hun angst om je heen.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Ze willen een band met je vormen en onderhouden

Katten geven niet alleen feromonen af om hun territorium te markeren.

Katten geven niet alleen feromonen af om hun territorium te markeren. Wanneer ze deel uitmaken van dezelfde sociale groep, zullen katten tegen elkaar wrijven en elkaar verzorgen. Deze activiteiten staan terecht bekend als ‘allorubbing’ en ‘allogrooming’. Terwijl ze dit doen, worden feromonen tussen hen overgedragen om een ‘groepsgeur’ te vormen. Dit versterkt hun sociale en emotionele banden.

Je bent misschien wakker geworden met de ruwe tong van je kat die je hoofd heen en weer likte en vroeg je je af waarom ze dit vreemde gedrag vertoonden. Het likken van je haar is waarschijnlijk een verlengstuk van allogrooming. Katten zullen mensen likken (en tegen hen wrijven) met wie ze zich nauw verbonden voelen. Beschouw het als een voorrecht dat uw kat u officieel als lid van zijn groep beschouwt!

Ze vinden het geruststellend

Door zo dicht mogelijk bij je te blijven, kan het hen datzelfde gevoel van comfort geven.

Toen uw kat een kitten was, zouden ze veel tijd hebben doorgebracht met het samenzijn met hun broers en zussen. Nesten kittens worden vaak naast hun moeder op elkaar gestapeld gevonden. Slapen op je hoofd kan gewoon een voortzetting zijn van die gewoonte naarmate ze ouder worden. Door zo dicht mogelijk bij je te blijven, kan het hen datzelfde gevoel van comfort geven.

Lees ook: Top 11 beste kattenbakvullingen voor kittens

Ze doen het om hun genegenheid voor je te tonen

waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

Een studie toonde zelfs aan dat de meeste katten de voorkeur geven aan sociale interactie met mensen boven voedsel en speelgoed!

Katten worden vaak verkeerd begrepen als afstandelijk en onafhankelijk. Ja, ze kunnen hun persoonlijke ruimte leuk vinden en dun hebbengs gedaan op hun voorwaarden. Maar ze kunnen ook ongelooflijk aanhankelijke metgezellen zijn. Een studie toonde zelfs aan dat de meeste katten de voorkeur geven aan sociale interactie met mensen boven voedsel en speelgoed! Met je slapen kan gewoon een manier zijn voor hen om hun liefde voor jou te uiten.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Redenen waarom u niet met uw kat zou moeten slapen

Verstoring van je slaap

Het zijn ‘crepusculaire’ wezens, dus ze zijn het meest actief bij zonsopgang (voor zonsopgang) en zonsondergang (na zonsondergang).

Katten lijken het grootste deel van hun tijd slapend door te brengen. Gemiddeld snoozen ze 15 uur per dag! Hierdoor lijken ze misschien de perfecte slaappartner. Het slaappatroon van uw kat is echter anders dan dat van u.

Het zijn ‘crepusculaire’ wezens, dus ze zijn het meest actief bij zonsopgang (voor zonsopgang) en zonsondergang (na zonsondergang). Dit betekent dat ze wakker kunnen zijn terwijl je nog slaapt en je storen in de hoop dat je met ze speelt of ze voedt. Zie de onderstaande veelgestelde vragen voor stappen om dit te voorkomen.

Risico op infectie en ziekte

Als u en uw kat allebei gezond zijn, is het risico dat u een ziekte van uw kat krijgt laag.

Slapen met uw kat kan het risico op blootstelling aan parasieten, zoals vlooien en darmwormen, verhogen. Bacteriën, zoals Salmonella en Campylobacter, kunnen zich ook verspreiden vanuit katten en ziekte veroorzaken bij mensen.

Als u en uw kat allebei gezond zijn, is het risico dat u een ziekte van uw kat krijgt laag. Jonge kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten voorkomen dat ze met hun katten slapen.

Lees ook: Wetenschap bevestigt dat mensen die katten bezitten gezonder zijn

Redenen waarom u met uw kat zou moeten slapen

Slapen met je kat heeft veel positieve aspecten.

Slapen met je kat heeft veel positieve aspecten. Misschien merk je dat je gemakkelijker in slaap valt. Hun aanwezigheid kan stress en angst verlichten. Uw kat zal u ook warm houden en u een gevoel van veiligheid geven – wederzijdse voordelen!

Samenvatting

De volgende keer dat je merkt dat je kat op je hoofd slaapt, zul je een beter begrip hebben van waarom ze ervoor kiezen om dit te doen en hoe het jullie beiden ten goede kan komen.

De volgende keer dat je merkt dat je kat op je hoofd slaapt, zul je een beter begrip hebben van waarom ze ervoor kiezen om dit te doen en hoe het jullie beiden ten goede kan komen. Het is een van de vele manieren om de band die jullie met elkaar hebben te versterken.

Als u ervoor kiest om met uw kat te blijven slapen, vergeet dan niet om een goede hygiëne toe te passen, zoals regelmatig handen wassen en kattenbakken schoonmaken. Zorg ervoor dat uw kat jaarlijks een welzijnsonderzoek krijgt en op de hoogte is van zijn vaccinaties.

Uw dierenarts zal adviseren over een protocol voor parasietpreventie. Door deze stappen te nemen, kunt u op uw gemak rusten (tenzij uw kat u natuurlijk om 4 uur ’s nachts wakker maakt!).

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als mijn kat op mijn hoofd slaapt?

Katten slapen om verschillende redenen op je hoofd. Ze kunnen genieten van de warmte en het gevoel van veiligheid. Je kunt worden gezien als hun territorium of een lid van hun groep. Ze kunnen dit simpelweg doen omdat ze van je houden en een band met je willen opbouwen.

Waarom slaapt mijn kat op mijn borst?

Uw kat kan op uw borst slapen om dezelfde redenen als hierboven vermeld. Meer specifiek, de opkomst en ondergang van je borst en het ritme van je hartslag kunnen heel ontspannend zijn. Het kan hen herinneren aan toen ze dicht bij hun moeder en broers en zussen sliepen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat mijn slaap verstoort?

Om te voorkomen dat uw kat u ’s ochtends vroeg wakker maakt, moet u ervoor zorgen dat uw kat gedurende de dag voldoende stimulatie krijgt. Denk aan de routine van een kat in het wild: jagen, eten, slapen. U kunt dit in uw voordeel gebruiken voor het slapengaan. Vermoei je kat door met hem te spelen.

Hen aanmoedigen om te achtervolgen, springen en springen is een geweldige manier om hun energie te verbruiken. Volg dit op met een maaltijd en je zult merken dat dit hen al snel in slaap brengt. Speelgoed en puzzelvoeders kunnen in huis worden achtergelaten om ze te vermaken.

U kunt automatische feeders instellen voor eerder in de ochtend en deze tijd vervolgens langzaam uitstellen. Door dit te doen, kunt u proberen uw kat aan te passen aan uw schema.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International.

Fraser, A. (2012). Kattengedrag en welzijn. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International.

Vitale Shreve, K., Mehrkam, L., & Udell, M. (2017). Sociale interactie, eten, geur of speelgoed? Een formele beoordeling van de voorkeuren van huisdieren en asielkaten (Felis silvestris catus). Gedragal Processen, 141, 322-328. DOI: 10.1016/j.beproc.2017.03.016