Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Katten staan bekend om hun vermogen om er comfortabel uit te zien waar ze ook slapen, en ze kunnen een aantal vreemde slaaphoudingen hebben! Vaak kruipen de meeste katten echter gewoon in een bal om de uren verderop te snoozen. Maar is er meer aan deze veel voorkomende kat dutten positie, anders dan het is gewoon comfortabel? Laten we eens nader bekijken waarom katten in ballen krullen tijdens het slapen.

Snel overzicht

01

Opkrullen tot een bal is een veel voorkomende slaaphouding van de kat.

02

Katten krullen in strakke ballen als ze slapen, voelen zich veiliger, blijven warm en voelen zich comfortabel.

03

Veranderingen in de slaapgewoonten van uw kat, zoals verschillende posities of meer of minder slapen dan voorheen, kunnen wijzen op een ziekte.

1. Het is warm

Slapen in een bal is een warme en gezellige houding voor katten.

Krullen in een bal voordat een kat een dutje doet, is een manier om ervoor te zorgen dat ze warm blijven terwijl ze slapen. Katten staan erom bekend dat ze warme plekken zoeken om de hele dag te snoozen, zoals een stukje zonlicht, een comfortabel schootje of zelfs op je computer!

De reden hiervoor is dat ze een hogere kerntemperatuur hebben dan wij mensen, wat betekent dat ze wat harder moeten werken om zichzelf warm te houden.

Opkrullen tot een bal terwijl ze slapen is een manier voor katten om lichaamswarmte te behouden en warm te blijven. In het wild is dit een noodzaak om te overleven en is het een manier om zichzelf te beschermen tegen de elementen.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Voor onze gedomesticeerde katten, die vaak de luxe hebben om in een centraal verwarmd huis te slapen, is het meer een manier om zichzelf gezellig te houden terwijl ze dutten. De zachte dikke vacht van een kat zorgt voor een extra isolatielaag wanneer ze zichzelf opkrullen tot een bal.

Je merkt misschien dat wanneer een kat bij het vuur ligt, of in een stukje zonlicht, ze vaak worden uitgerekt terwijl ze snoozen. Dit komt omdat het niet nodig is om hun lichaamswarmte te behouden wanneer er een alternatieve warmtebron beschikbaar is.

2. Het is veilig

Opkrullen in een bal is instinctief om de meest kwetsbare lichaamsdelen van de kat te beschermen terwijl ze slapen.

Slaap is een essentieel onderdeel van het leven, maar katten zijn het meest kwetsbaar als ze slapen. In het wild zouden ze kwetsbaar zijn voor aanvallen door roofdieren omdat ze niet klaar zijn om zichzelf te verdedigen. Opkrullen tot een bal tijdens het slapen beschermt de kwetsbare gebieden van een kat, zoals het gezicht en de vitale organen in de borst en buik.

De buik van een kat is een zeer gevoelig gebied, daarom vinden katten het meestal niet leuk om hun maag aan te raken of te strelen. Wanneer een kat wordt opgerold in een bal, wordt de maagstreek volledig omringd door de rest van het lichaam en beschermt het tegen schade.

Hoewel de rug en staart van een kat in deze positie worden blootgesteld, zijn ze niet zo kwetsbaar als de andere delen van het lichaam van een kat die worden beschermd in de opgekrulde bal.

Lees ook: Moet mijn kat ’s nachts bij mij slapen?

3. Het is comfortabel

Slapen in een opgekrulde bal is een comfortabele positie voor katten.

Heb je ooit naar je kat gekeken die in een bolletje pluisjes was opgerold en wenste dat je zo comfortabel kon zijn als je slaapt? Een van de belangrijkste redenen dat je kat opgerold in een bal slaapt, is simpelweg dat het een zeer comfortabele en geruststellende positie is om in slaap te vallen.

Gemiddeld brengen katten tussen de 15 en 20 uur van elke periode van 24 uur slapend door! Als je zoveel tijd hebt doorgebracht met slapen, wil je je ook zo comfortabel mogelijk voelen! Net als mensen hebben katten de voorkeur aan slaaphoudingen en sommige katten zullen veel meer opgerold slapen dan anderen.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

4. Het is praktisch

Door een bal te slapen, kunnen katten zich in kleinere ruimtes persen.

Wanneer katten zich opkrullen tot een bal, is hun lichaam kleiner en compacter, waardoor ze in ruimtes passen waar ze anders niet in zouden passen. We weten allemaal hoe katten troost kunnen vinden en op de vreemdste plaatsen kunnen slapen. Opkrullen tot een bal om te slapen is slechts één manier waarop ze dit kunnen bereiken. Kattenbedden zijn vaak rond, wat uw kat zal aanmoedigen om opgerold te slapen.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Wat als mijn kat niet langer opkrult in een bal tijdens het slapen?

Wanneer oudere katten plotseling hun favoriete slaaphouding veranderen, kan dit een teken zijn dat ze pijn of ongemak ervaren.

Als je hebt gemerkt dat je kat niet in een bal kruipt als hij slaapt, maar dat deed hij vroeger wel, dan kan het zijn dat het een teken zijn dat deze positie niet langer comfortabel is. Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is artritis, vooral bij oudere katten.

Je merkt misschien ook dat je kat minder geneigd is om op oppervlakken te springen, of stijver loopt dan vroeger. Ze kunnen een veranderde houding hebben of andere meer subtiele symptomen hebben, zoals verhoogde lethargie of een gebrek aan eetlust.

Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan om pijn van artritis te verlichten, waaronder het geven van ontstekingsremmende medicatie, dus breng uw kat naar de dierenarts als u vermoedt dat ze artritis kunnen hebben.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Slapen andere dieren opgerold?

Katachtigen zijn niet de enigen die zich in een bal opkrullen terwijl ze slapen. Veel andere dieren in het dierenrijk gebruiken deze manier van slapen om zichzelf warm, comfortabel en veilig te houden, zelfs als ze niet zo flexibel zijn als de kat.

Honden zullen ook opkrullen om te slapen, vooral in hun bed, ze slagen er gewoon niet in om zo strak opgerold te slapen als katten. De meeste wilde zoogdieren van alle groottes, van muizen tot beren, slapen opgerold om zichzelf te beschermen en warm te blijven.

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

Andere slaapposities van katten

1. Op hun rug

Een kat voelt zich erg veilig als hij op zijn rug slaapt met zijn kwetsbare buik bloot.

Wanneer katten echt ontspannen zijn en zich volkomen veilig voelen, slapen ze soms buik-up op hun rug. Dit is een zeer kwetsbare positie om in te slapen, dus het zijn meestal gewoon huiskatten die zo slapen, in plaats van wilde katten.

2. Aan hun kant

Katten slapen vaak languit op hun zij als ze het warm genoeg hebben en zich veilig genoeg voelen om dit te doen. Sommige katten geven misschien gewoon de voorkeur aan deze positie omdat ze zich comfortabeler voelen. Huisdieren slapen vaker op hun zij dan verwilderde katten, omdat het een kwetsbaardere slaaphouding is dan opkrullen tot een bal.

Lees ook: Wat is het beste voer voor het voeren van verwilderde katten?

3. Rechtop gezet met poten eronder verscholen

Katten in de “broodpositie” zijn meestal catnapping in plaats van in een diepe slaap te vallen.

Katten zullen soms rechtop zitten met hun voorpoten eronder weggestopt, in plaats van in een diepe slaap te vallen. Dit komt omdat het een goede manier is om een dutje te doen terwijl je toch de mogelijkheid behoudt om snel te bewegen als dat nodig is.

Deze positie wordt soms de broodpositie genoemd omdat het lijkt op de vorm van een brood.

4. Onder iets

Uw kat kan ervoor kiezen om onder het bed of onder een stapel boomstammen buiten te slapen. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de kat zich veilig voelt terwijl hij slaapt, en is ook hun manier om te laten zien dat hij niet gestoord wil worden.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

5. Ogen half open

Katten die een dutje doen met een of beide ogen iets open, zijn meestal niet in een diepe slaap.

Soms doen katten een dutje met hun oogleden half open, of met één oog open en één oog dicht. Dit is meestal wanneer ze het gevoel hebben dat ze op hun hoede moeten zijn en alert moeten blijven, hetzij omdat ze zich bedreigd voelen, of omdat ze wachten tot er iets gebeurt, zoals dat blik voedsel dat wordt geopend!

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Samenvatting

Katten slapen in veel verschillende posities, maar slapen in een bal is een van de meest voorkomende.

Katten krullen in strakke kleine ballen als ze slapen om de eenvoudige redenen dat ze zich veiliger voelen, het houdt ze warm en het is comfortabel! Hoewel slapen gekruld in een bal een van de meest voorkomende manieren is voor je kat om te slapen, zijn katten bekende contortionisten en kunnen ze soms in de vreemdste posities slapen.

Let op de slaaphoudingen van je kat en leer wat normaal voor haar is. Veranderingen in de slaapgewoonten van uw kat, zoals verschillende posities of meer of minder slapen dan voorheen, kunnen wijzen op een ziekte. Breng uw kat naar de dierenarts als u vermoedt dat er iets mis is.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mij?

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten in een bal slapen?

Ja, het is volkomen normaal dat katten in een bal slapen. Ze krullen op terwijl ze slapen om warm en comfortabel te blijven, evenals voor bescherming tegen roofdieren. Als uw kat nooit opgerold in een bal slaapt, kan dit wijzen op verschillende medische problemen, waaronder artritis, dus breng ze naar de dierenarts om ze te laten controleren.

Vertrouwt een kat je als hij naast je slaapt?

Een kat is op zijn kwetsbaarst terwijl ze slapen, dus als uw kat ervoor kiest om naast u te slapen, is dit een teken dat ze u vertrouwen en zich veilig voelen in uw gezelschap.

Waarom kruipt mijn kat in een bal naast me?

Als je kat zich opkrult tot een bal wanneer hij naast je slaapt, betekent dit niet dat hij zich niet veilig voelt bij jou, sterker nog, het kan het tegenovergestelde betekenen! Katten zijn kwetsbaar als ze slapen, ongeacht in welke positie ze zich bevinden, dus het feit dat je kat ervoor kiest om bij je in de buurt te slapen, betekent dat ze je vertrouwen.