11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Heeft je kat de vervelende gewoonte om je ’s nachts wakker te maken door op je gezicht te stappen, naar je hoofd te poten, onder de dekens te glijden, te miauwen of te huilen? Dit kan een echt probleem zijn. Slaapgebrek veroorzaakt door huisdieren heeft zowel fysieke als mentale effecten die weken of zelfs maanden aanhouden.

In dit artikel leer je hoe je je kat ’s nachts in slaap kunt krijgen, zodat ook jij een goede nachtrust kunt krijgen.

Om te begrijpen waarom onze katten doen wat ze doen, moeten we terugkijken naar hun afkomst.

De voorouders van onze huiskatten (de Noord-Afrikaanse wilde kat) leefden het liefst eenzaam leven, waren nachtelijke of crepusculaire jagers. Deze gedragskenmerken worden tegenwoordig door veel huiskatten behouden en beïnvloeden hun slaap- en activiteitsgewoonten.

De huiskat van vandaag is crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn in de uren vlak voordat de zon opkomt en net nadat deze elke avond onder de horizon is gedompeld.

Dat betekent dat het volkomen normaal is dat uw kat u ’s ochtends vroeg wakker maakt of ’s avonds door het huis scheert – klik hier voor meer informatie over kattenzoomies – maar u kunt met uw kat werken om een slaapcyclus op te zetten die voor u beiden werkt.

Voordat u begint met het trainen van uw kat om de hele nacht door te slapen, moet u medische aandoeningen uitsluiten

Hoewel katten van nature het meest actief zijn in de avonden en vroege ochtenden, hebben sommige katten ook moeite met slapen ’s nachts vanwege emotionele of fysieke problemen.

Infectie, ziekte en pijn kunnen normale slaappatronen en activiteit bij katten wijzigen. Sluit medische problemen uit door uw kat naar de dierenarts te brengen voor een uitgebreide gezondheidscheck.

Redenen waarom uw kat ’s nachts moeite kan hebben met slapen

Hoewel het normaal is dat katten het meest actief zijn in de vroege ochtend en avond, kunnen katten ’s nachts moeite hebben met slapen vanwege gezondheids- of stressproblemen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor veranderingen in het slaapschema van uw individuele kat. Laten we een paar van de redenen bespreken waarom uw kat u ’s nachts wakker kan maken.

#1 Chronische stress

Net als medische oorzaken kan chronische stress een reeks niet-specifieke symptomen veroorzaken, waaronder slechte slaap. Naast slaapproblemen kunnen gestreste katten ook overmatig vocaliseren, rusteloos of overdreven lijken. Dit type stress komt vaak voor bij huizen met meerdere katten, die vaak niet-gerelateerde personen dwingen om te concurreren om beperkte middelen.

#2 Verveling

Een indoor levensstijl van opsluiting en saaiheid zonder omgevingsverrijking kan katten vatbaar maken om de hele dag te slapen en ’s nachts de aandacht van hun eigenaar te zoeken.

#3 Rusteloosheid/Slapeloosheid

Veel katten ervaren rusteloosheid ’s nachts ondanks hun liefde en behoefte aan langdurige slaap. Deze katten zwerven meestal midden in de nacht door het huis, spelen met speelgoed, toiletpapier, kloppen items van planken en proberen een reactie van de eigenaar uit te lokken terwijl ze slapen.

Dit gedrag wordt meestal toegeschreven aan de nachtelijke of crepusculaire aard van uw kat, maar het is niet altijd gezond. Slapeloosheid kan zich uitstrekken tot rusteloosheid overdag. Als uw kat een slaapstoornis vertoont, is een langdurig gedragsconsult en onderzoek door een dierenarts essentieel.

#4 Veranderingen in het milieu

Katten zijn territoriaal en hun acute reukvermogen is een primair middel waarmee ze hun omgeving waarderen. Verhuizing naar een nieuw huis kan bij sommige katten emotionele nood, verlies van eetlust en slapeloosheid veroorzaken als gevolg van de perceptie van een nieuwe bedreiging voor de milieuveiligheid.

#5 Cognitieve disfunctie bij oudere katten

hoe katten te helpen met elkaar om te gaan twee katten die op een bed liggen

Of je nu van plan bent om een nieuwe kat mee naar huis te nemen of de rust in je kattenfamilie wilt bewaren, er zijn een paar tips die je zullen helpen om een harmonieus, gelukkig kattenhuishouden te creëren.

Leeftijdsgebonden verslechtering van de hersenfunctie kan leiden tot gedragsveranderingen, zoals verwarring, slecht geheugen en veranderde slaappatronen. De tekenen van de slaap/ waakcyclus omvatten frequent wakker worden tijdens de nacht, verhoogde siësta’s overdag en verhoogde nachtelijke vocalisatie. Het treft naar schatting meer dan 50% van de katten ouder dan 15 jaar.

Hoe krijg je je kat ’s nachts in slaap?

Gelukkig kunt u verschillende methoden gebruiken om uw kat aan te moedigen om te slapen volgens een schema dat zowel u als hem ten goede komt.

Zodra u de oorzaak van de nachtelijke activiteit van uw kat hebt vastgesteld, wilt u stappen ondernemen om hem ’s nachts te helpen slapen. Uw specifieke aanpak hangt af van de uniq van uw katue situatie, maar de volgende tips zullen helpen om u op het juiste spoor te krijgen.

#1 Creëer een katvriendelijke thuisomgeving

Ontwerpen een verbeterd en stimulerend binnenmilieu dat de activiteit verhoogt, mentale eentonigheid vermindert en gedragsproblemen voorkomt. Een verrijkte omgeving moet mogelijkheden bieden voor klimmen, speeltijd, verkenning en probleemoplossing zonder betrokkenheid van de eigenaar.

Een gezonde, stimulerende omgeving moet krabpalen, kattenbomen, speelgoed en plaatsen om te verbergen omvatten.

#2 Zorg voor geschikt beddengoed voor uw kat

In tegenstelling tot honden houden katten er niet van om op de begane grond te dutten, zelfs als ze comfortabele bedden in manden op de vloer krijgen aangeboden. Ze omarmen graag schuilplaatsen en bezetten hoekjes als plaatsen om zichzelf te verbergen voor ononderbroken rust.

Uw kat moet gevarieerde strooiselgebieden rond het huis hebben, maar uit de buurt van de kattenbak, voedsel en water. Voor angstige / angstige katten, zorg voor extra schuilplaatsen met iglo-achtige bedden of die met hoge zijkanten.

Een katveilig verwarmd bed of pad kan nodig zijn wanneer de temperatuurregulatie wordt verminderd naarmate de kat ouder wordt of tijdens ziekte / herstel.

Lees meer: Top 5 kattenbedden beoordeeld

Als je kat erop staat om in je slaapkamer te slapen, plaats dan een knuffelaar, deken of je geparfumeerde shirt dicht bij je bed.

#3 Respecteer het belang van het reukvermogen en de feromonen van de kat

Katten gebruiken een verscheidenheid aan olfactorische en chemische (feromonen) signalen om zowel met andere katten te communiceren als hun omgeving te evalueren.

Gebruik een katachtig synthetisch feromoonproduct zoals Feliway in kamers waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt en wanneer hij naar een nieuwe omgeving verhuist. Dit kan helpen om hun gevoel van veiligheid te vergroten.

Vermijd het schoonmaken van gebieden die door uw kat zijn gemarkeerd, zorg voor veel horizontale of verticale krabvoorwerpen en strooi gedroogd kattenkruid als lokmiddel.

#4 Stel een opvangruimte en reeks routines vast vanaf de eerste dag dat uw kitten bij het gezin komt.

De meeste katteneigenaren hebben het gevoel dat kittens ’s nachts bij hen in de buurt moeten zijn, vooral de eerste keer dat ze aankomen. Dit kan een nadelig patroon instellen voor nachtelijke spellen, opwinding en helemaal geen slaap!

Katten zijn inherent actief bij zonsopgang en zonsondergang, ondanks dat uw kitten kan leren zijn slaapgewoonte aan te passen aan uw levensstijl.

Er is niets hards aan het naar bed brengen van een kitten in een gezellige, warme en veilige omgeving totdat je ’s ochtends wakker wordt, zolang de kamer essentiële basisbehoeften bevat, waaronder een comfortabel bed om een goede nachtrust te garanderen.

#5 Interactieve speeltijd en jachtspellen moeten deel uitmaken van uw dagelijkse routine, vooral voor het slapengaan.

schattige kat ontspannen

Het bieden van een speciale ruimte voor uw kat om te rusten kan gezondere slaapgewoonten aanmoedigen.

Passend spel moet roofzuchtige gedragsvolgorde nabootsen en het volgende omvatten:

  • Staren
  • Stalking
  • Prooien achtervolgen
  • Beitelen
  • Springen
  • Prooi in de bek
  • Manipulatie van prooien
  • Dodelijke beet

Kattenspeelgoed zoals DaBird of Kattenvanger zijn het meest tactueel en opwindend. Stel een wekelijks verrijkingsschema op dat nieuwigheden en ervaringen bevat om uw kat te helpen rustiger te zijn en middernachtelijke zoomies of energiespurten op ongepaste tijden te voorkomen.

#6 Wees niet de voedselbron van je enige kat!

Verberg voedsel op verschillende plaatsen in huis of in de buurt van nieuwe voorwerpen, zodat uw kat kan ‘jagen’ naar zijn voedsel. Gebruik Doc &Phoebe’s Indoor Hunting Cat Feeder om de moeilijkheidsgraad van het zoeken naar voedsel te vergroten en de onderzoeksvaardigheden te verbeteren.

Maak zelfgemaakte voedselpuzzels van eierdozen, wc-papierrollen of kartonnen dozen. Kattenbehandeling met een gat dat droogvoer verdeelt, is een alternatieve uitdaging bij het vallen van de avond.

Samen met puzzelvoeders gooi je voedsel door het hele huis om foerageermogelijkheden te bevorderen en tegelijkertijd probleemoplossende vaardigheden op te bouwen.

Maak gebruik van technologie zoals getimede geautomatiseerde feeders om het voer van uw katten over de dag te spreiden en vroeg in de ochtend voedsel af te geven terwijl u slaapt.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#7 Kattenbehuizingen

Zorg indien mogelijk voor toegang tot de buitenlucht, door een speciaal gebouwde buitenomheining aan te schaffen of te bouwen of bied toegang via een beveiligde tuin om misplaatst spel of roofzuchtige aandachtzoekende reactie voor assertieve katten te elimineren.

Ontdek een stap door stap diy instructies voor het bouwen van een kattenverblijf bevestigd aan een bestaande structuur.

#8 Clickertraining

Clickertraining speciaal voor een binnenkat geeft iets spannends om te doen naast eten en kattenkruid en maakt de kat meer geïnteresseerd in jou. Misschien ziet u zelfs een kant van uw kat die u nog niet eerder hebt gezien, die op dezelfde manier indruk zal maken op familieleden en vrienden. In de eerste plaats zal het aanzienlijke veranderingen aanbrengen in de houding en dagelijkse gewoonten van uw kat, waardoor de behoefte aan voortdurende aandacht wordt verminderd.

#9 Huur een kattenoppas

Externe activiteiten helpen bij fysieke en mentale stimulatie en bieden alternatieve interesses die bepaald gedrag kunnen veranderen.

Als je lange dagen werkt en je kat wordt binnen gehouden, huur dan een paar dagen per week een kattenoppas in om tijd door te brengen met je harige metgezel om spelletjes te spelen, nieuwe trucs te leren en op avontuur te gaan aangelijnde kattenwandelingen.

Regel huisbezoeken op basis van het circadiane ritme van uw kat, de meeste katten zijn crepusculair (vooral die met gratis toegang tot de buitenlucht), maar sommige katten zijn dagelijks (de onze bijvoorbeeld). Gezelschapskatten kunnen hun activiteitenpatronen aanpassen aan de aanwezigheid en de levensstijl van de eigenaar bij daglicht.

#10 Train je kat om stil te zijn

Als uw kat geneigd is om te caterwaul (luid, huilend geluid), is het mogelijk dat uw kat op een gegeven moment heeft geleerd dat als hij vocaliseert, u voedsel of aandacht zult geven. Deze vorm van caterwauling is een aangeleerd gedrag. U moet uw kat trainen door het gedrag te negeren wanneer het plaatsvindt door beloningen aan te bieden wanneer de kat stil is (het kan wat tijd en veel geduld kosten).

#11 Kattenmassage

Katten die graag worden behandeld en geaaid, zullen baat hebben bij een ontspannen therapeutische massage voorafgaand aan het slapengaan om hen te helpen ontspannen en in de nacht in te dommelen.

Conclusie

Katten passen hun activiteitspatronen vaak aan de aanwezigheid van mensen aan; sommige personen zullen echter nachtelijke activiteit vertonen, wat problematisch is voor eigenaren.

Kattenouders zullen moeten uitzoeken aan welke natuurlijke of sociale behoeften niet wordt voldaan, het probleem aanpakken of de realiteit accepteren dat de biologische klok van hun kat niet op één lijn met hen zal staan en zich aanpassen aan de voorkeur van de kat.

Als het slaapprobleem van uw kat te veel is om aan te pakken en u alles hebt geprobeerd, neem dan contact op met een kattengedragsdeskundige of een toegepaste dierengedragsdeskundige bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat me om 4 uur ’s ochtends wakker maakt?

Instinctief zijn katten actief bij zonsopgang plus zonsondergang, vooral tijdens de lente en de zomer wanneer de belangrijkste prooi van kleine wezens actief is, daarnaast is er langer daglicht. De wake-up call van 4 uur ’s ochtends is de tijd dat de meeste mensen hun diepste slaap hebben, maar de tijd dat je kat het meest waarschijnlijk aandacht zoekt.

Om te voorkomen dat uw kat op u springt terwijl u snel slaapt, houdt u uw kat overdag gestimuleerd en vermijdt u overstimulatie voor het slapengaan.

Vermijd opstaan om uw kat te voeren of met uw kat te spelen, omdat dit het gedrag kan versterken. Een automatische kattenvoeder of een opvangruimte kan de oplossing zijn in uw huishouden.

Waarom slapen mijn katten ’s nachts niet?

Veel externe en interne omgevingsfactoren kunnen de slaap bij katten beïnvloeden, terwijl veranderingen in slaapgedrag kunnen wijzen op ziekte, pijn of angst bij een kat.

Wat kan ik mijn kat ’s nachts laten slapen?

Valeriaan kruid is gebruikt door de mens als een behandeling voor slapeloosheid, het heeft een vergelijkbaar effect op katachtigen helpen ontspannen en beter slapen.

Melatonine is een hormoonsupplement dat wordt gebruikt om een reeks aandoeningen te behandelen. Het wordt vaak gebruikt voor slaap- en gedragsstoornissen bij mensen, katten en honden. Bij honden wordt het ook gebruikt voor de behandeling van haaraandoeningen zoals alopecia en voor verlatingsangst. Bij katten kan het worden gebruikt voor slaapgebrek, cognitieve disfunctie, stemmingsstabilisatie en om de warmtecyclus te onderdrukken.

De ASPCA heeft een lijst samengesteld met slaapmiddelen die gunstig kunnen zijn voor uw kat.

Raadpleeg uw natuurlijke dierenarts of diergezondheidsdeskundige voorafgaand aan toediening van ALLE supplementen, kruiden of medicatie voor de juiste dosering en in geval van contra-indicaties.

Hoe laat je een kat meteen slapen?

Er is geen realistische methode om een kat onmiddellijk in slaap te krijgen, in plaats daarvan zullen kattenouders moeten uitzoeken aan welke natuurlijke of sociale behoeften niet wordt voldaan, het probleem aanpakken of de realiteit accepteren dat de biologische klok van hun kat niet met hen in lijn zal zijn en zich aanpassen aan de voorkeur van de kat.

Bronnen weergeven

Allen, M. (n.d.). Gemeenschappelijke kattenslaapstoornisders. Geraadpleegd op 09 oktober 2020, van Pet Carerx.com:

Dier, P. (n.d.). Stemming Eten. Australië: Natural Pet Health. Geraadpleegd op 10 oktober 2020

Animale, C. S. (2019). Feliway Optimum. (CEVA, Samensteller) Frankrijk. Geraadpleegd op 14 oktober 2020

Caney, S. M. (augustus 2019). Routinematige bloed- en urinepanelen: wat valt er te winnen? 5(Nummer 8). (I. C. Care, Samensteller) VERENIGD KONINKRIJK: Feline Focus. Geraadpleegd op 12 oktober 2020

Care, I. C. (2018, 14 oktober). Uw nieuwe kat of kitten helpen zich te settelen. Geraadpleegd op 12 oktober 2020 van ICatCare:

Clinic, M. (2014, 03 juni). Verstoren uw huisdieren uw slaap? Je bent niet de enige, vindt mayo clinic studie. Geraadpleegd op 09 oktober 2020, van Mayo Clinic:

Cohen, A. (n.d.). De Dawn Patrol. Geraadpleegd op 15 oktober 2020, van Humane Society

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 08 oktober 2020

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 15 oktober 2020

Linda A Toth, P. B. (2013, April). Diermodellen van slaapstoornissen. Vergelijkende geneeskunde, 63(2): 91–104. Geraadpleegd op 10 oktober 2020, van

Ryan, L. (maart 2020). Katten voeren voor de toekomst: een kans voor creativiteit. 6(Nummer 3). VK: International Cat Care. Geraadpleegd op 15 oktober 2020