Mogen katten chocolade eten? Wat moet je weten?

Kat met chocolade giftig voor katten

Eigenaren van katten zijn betekent dat we te bekend zijn dat goede voeding essentieel is voor de algehele gezondheid en het welzijn van onze kattenvrienden. Af en toe (en met een glinstering in hun oog) geven we toe aan het behandelen van onze katten. Maar… kunnen katten chocolade eten?

 

Kort overzicht: Kunnen katten chocolade eten?

 

Het komt veel vaker voor om verhalen te horen over honden die ziek worden van onbedoelde inname van chocolade, maar chocolade kan ook een ernstig gezondheidsrisico vormen voor katten. Chocolade is giftig voor katten en kan ernstige schade aanrichten, dus het is niet goed voor katten om chocolade te eten.

Waarom kunnen katten geen chocolade eten?

Chocolade bevat ingrediënten die Theobromine en cafeïne die giftig zijn voor katten, als ze in voldoende grote hoeveelheden worden geconsumeerd. De Theobromine absorbeert veel langzamer bij katten dan bij ons, dus zelfs een kleine hoeveelheid chocolade kan giftig aan een kat.

Lees ook: 11 giftige en giftige planten voor katten

Wat te doen als uw kat chocolade eet?

Als u vermoedt dat uw kat chocolade heeft gegeten, kijk dan uit voor een van de volgende symptomen:

Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Diagnose van toxoplasmose bij katten

Als u ziekteverschijnselen opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Als u uw kat betrapt op het eten van chocolade, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Als het vroeg genoeg wordt betrapt, kan een dierenarts braken veroorzaken om te proberen het giftige element uit het systeem van uw kat te verwijderen voordat het zich opbouwt.

Uw kat kan van nature braken na het eten van chocolade, maar probeer uw kat thuis niet te laten braken zonder het advies van uw dierenarts.

Uw kat onwel zien worden kan een stressvolle tijd zijn, maar het is geweldig om de dierenarts zoveel mogelijk informatie te geven, zoals hoeveel en wat voor soort chocolade uw kat heeft geconsumeerd: het bewaren van de wikkels of pakketten kan hiervoor nuttig zijn, want wanneer u uw kat naar de dierenartspraktijk brengt, zal elke verpakking nuttig zijn om de concentratie van de chocolade te kennen.

Het kennen van de grootte en het gewicht van uw kat zal ook nuttig zijn wanneer u telefonisch met een dierenarts spreekt: dit is een handige manier om het risico voor uw kat te beoordelen.

Eenmaal in de dierenartspraktijk zal de dierenarts verschillende tests uitvoeren, waaronder een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Ze kunnen ook een ECG (harttest) uitvoeren om te bepalen of er afwijkingen zijn in de hartslag van uw kat. Een neveneffect van chocolade is een verhoogde hartslag.

Als uw kat tekenen van chocoladevergiftiging vertoont, zal uw dierenarts hem een symptomatische behandeling geven, zoals IV-vloeistoffen, en als de lever wordt aangetast, zal uw kat ook worden behandeld voor leverziekte.

Hoe bescherm je je kat tegen chocolade in huis?

Kat Koud Knuffelen Speelgoed

Hoewel het zeldzaam is dat een kat het überhaupt wil eten, zal het veilig opsluiten van chocolade in een kast en het afschrikken van uw kat om aanrechtbladen te verkennen, helpen om inname van chocolade te voorkomen en uw kat veilig te houden.

Zoals met elk schadelijk voedsel dat kan veroorzaken giftigheid, het vermijden van inname is altijd de beste praktijk. Door giftig en gevaarlijk voedsel buiten bereik te houden en uw kat een uitgebalanceerd dieet te geven, helpt u hem gezond te blijven:

  • Zorg ervoor dat u chocolade in kasten bewaart en idealiter in kattenbestendige containers, omdat katten zelden worden afgeschrikt door hoogtes of deuren!
  • Probeer gebakken goederen of zelfs bakbenodigdheden niet onbeheerd op het aanrecht achter te laten, of houd je kat uit de keuken tijdens het bakken.
  • Laat uw kat niet op het aanrecht terwijl u aan het koken bent

Dus, concluderend, zelfs als uw kat een smaak voor chocolade ontwikkelt, moet u nooit toegeven om hem met menselijke chocolade te behandelen. Zoek in plaats daarvan speciaal geformuleerde en katachtige veilige traktaties om ze te geven: chocolade voor katten is nooit een goed idee!

Er zijn veel kattentraktaties beschikbaar die veel beter zijn voor de gezondheid van uw katten, waaronder zeer voedzame traktaties en die zijn geformuleerd om de gezondheid van het gebit te verbeteren. Met zoveel goede katspecifieke opties beschikbaar, is er geen reden om uw kat te verwennen met iets anders dan de beste.

Lees meer: Top 6 beste gezonde kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Kunnen katten witte chocolade eten?

Witte chocolade is ook gevaarlijk voor katten om te eten. Ook al is witte chocolade minder giftig dan pure of melk chocolade (witte chocolade bevat geen cafeïne en bevat weinig theobromine), witte chocolade bestaat uit cacaoboter, die nog steeds schadelijk is voor katten.

Hier is de volgorde van theobromine toxiciteit in verschillende chocolaatjes:

  • Gebakken chocolade – Meest giftige
  • Pure chocolade
  • Halfzoete chocolade
  • Melkchocolade
  • Witte chocolade – Minder giftig

Kunnen katten sterven door het eten van chocolade?

Chocoladevergiftiging bij katten kan variëren van elke kat en afhankelijk van hun leeftijd.

Kittens zijn meer vatbaar voor chocoladevergiftiging in vergelijking met volwassen katten, vanwege hun meer nieuwsgierige gedrag! De hoeveelheid geconsumeerde chocolade speelt ook een zeer belangrijke rol bij het bepalen van het niveau van de symptomen. Dus helaas, als katten een grote hoeveelheid chocolade consumeren, kan dit tot de dood leiden.

Katten zijn nieuwsgierig en willen misschien een hap nemen van ons menselijk voedsel, of van tijd tot tijd kun je in de verleiding komen om menselijk voedsel te geven, maar houd er rekening mee dat sommige menselijke voedingsmiddelen giftig kunnen zijn voor katten. Voorbeelden zijn uien en knoflook (wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten) en blootstelling aan geconcentreerde vormen zoals knoflookpoeder kan ook giftig zijn. Rauwe eieren kunnen leiden tot salmonellavergiftiging. Druiven, rozijnen en noten zijn ook rode vlag voedingsmiddelen.