15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten bevatten

Als het gaat om voedsel dat echt giftig is voor katten, is de lijst gelukkig vrij kort. Sommige voedingsmiddelen die traditioneel met katten worden geassocieerd, kunnen echter meer kwaad dan goed doen: denk aan de spreekwoordelijke schotel melk.

In dit artikel zullen we de meest voorkomende voedingsmiddelen ontdekken die giftig zijn voor katten, evenals producten die gezond lijken, maar die uw kat kunnen irriteren.

Laten we eerst eens kijken naar het alledaagse ‘menselijke’ voedsel dat ernstig giftig kan zijn voor onze katachtige vrienden.

Voedingsmiddelen die echt giftig zijn voor katten

Kat met chocolade giftig voor katten

Hoewel zeer weinig voedingsmiddelen giftig zijn voor katten, zijn sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, echt giftig. Als uw kat een van deze voedingsmiddelen heeft ingenomen, bel dan met spoed naar uw dierenkliniek.

De volgende zeven voedingsmiddelen kunnen ernstig giftig zijn voor katten als ze worden ingenomen en vereisen allemaal een noodoproep naar uw dierenkliniek.

1. Uien, knoflook, bieslook

Al deze voedingsmiddelen maken deel uit van de Allium plantenfamilie en bevatten sulfoxiden, de component die hen hun unieke sterke geur en smaak geeft.

Wat gebeurt er als uw kat uien, knoflook of bieslook eet?

Bij katten, wanneer deze zwavelhoudende verbindingen door het lichaam worden afgebroken en in de bloedbaan worden opgenomen, veroorzaken ze schade aan rode bloedcellen. In ernstige gevallen zullen de rode bloedcellen scheuren en beschadigde hemoglobine-eiwitten afgeven die Heinz Bodies worden genoemd, wat op zijn beurt kan leiden tot bloedarmoede en zelfs nierschade.

Katten zijn gevoeliger voor uientoxicose dan honden en de eerste klinische symptomen kunnen erg vaag en niet-specifiek zijn. In eerste instantie kan een getroffen kat braken en / of diarree ontwikkelen, vergezeld van verlies van eetlust.

Bloedarmoede kan zich al 12 uur na het eten van de ui / knoflook / bieslooksubstraat beginnen te ontwikkelen, maar normaal gesproken is er een vertraging van 2-5 dagen.

Het is gedurende deze tijd dat u kunt merken dat uw kat behoorlijk lusteloos, depressief en ongeïnteresseerd raakt in normale activiteiten. Vergeet ook niet dat elk lid van deze plantenfamilie toxiciteit voor uw kat kan veroorzaken, ongeacht of deze in poedervorm, gekookt, rauw of gedehydrateerd is.

2. Xylitol

Dit is een kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt in veel menselijke voedingsmiddelen en andere producten, waaronder kauwgom, snoep, notenpasta, bakkerijproducten, diabetische voedingsmiddelen en tandpasta.

Wat gebeurt er als uw kat Xylitol eet?

Wanneer het door katten wordt gegeten, kan xylitol een abnormale toename van de insulineafgifte uit de alvleesklier veroorzaken, wat op zijn beurt leidt tot een daling van de algehele bloedsuikerspiegel.

Vroege tekenen van een xylitolprobleem zijn lethargie, braken en verlies van spiercoördinatie, maar zonder snelle behandeling kan dit leverfalen en epileptische aanvallen veroorzaken.

3. Chocolade

Kat met chocolade giftig voor katten

Sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, zijn echt giftig voor katten.

Chocolade bevat een verbinding genaamd theobromine, die deel uitmaakt van de methylxanthine familie van verbindingen.

Wat gebeurt er als uw kat chocolade eet?

Als het door uw kat wordt gegeten, kan het snel maagklachten veroorzaken; hyperactiviteit; heeft een negatieve invloed op de nieren en het zenuwstelsel en veroorzaakt een abnormaal hartritme. In het ergste geval kan het fataal zijn.

Pure chocolade, cacaopoeder, cacaoboter en cacaobonen zijn de gevaarlijkste soorten chocolade omdat ze de hoogste niveaus van theobromine bevatten in vergelijking met melk of zelfs witte chocolade.

Helaas is pure chocolade ook de meest waarschijnlijke soort chocolade om je kat aan te spreken, omdat het een bittere smaak heeft.

4. Koffiepads, bonen, gemalen &cafeïnehoudende energiedranken

Cafeïne is een ander lid van de methylxanthine familie van verbindingen.

Wat gebeurt er als uw kat koffie of een andere cafeïnehoudende drank eet?

Bij katten beïnvloedt de inname van cafeïne de darmen, nieren, het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem en kan het fataal zijn als het onbehandeld blijft.

Een ander risico voor katten is dat cafeïne bitter smaakt, waardoor het erg aantrekkelijk is voor katten. Houd er rekening mee dat cafeïne aanwezig is in veel energiedranken en cola’s. Bovendien kan het potentieel dodelijke effect exponentieel worden verergerd als het in cacao en chocolade zit.

5. Alcohol

Alcohol mag nooit worden aangeboden aan een huisdier. Ze metaboliseren het op dezelfde manier als wij mensen, maar omdat het afhankelijk is van de grootte van het dier, kan het snel dodelijk zijn voor katten.

Wat gebeurt er als uw kat alcohol consumeert?

Alcohol kan braken, diarree, verminderde coördinatie en depressie veroorzakend centraal zenuwstelsel. Indien onbehandeld kan het leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, tremoren, verandering van de pH van bloed en coma of epileptische aanvallen veroorzaken, wat uiteindelijk resulteert in de dood.

Alcohol wordt ook niet altijd duidelijk gepresenteerd als een drank, omdat het in veel ‘normale’ huishoudelijke artikelen kan zitten, waaronder rauwe gist voor het bakken van brood en rottend / fermenterend fruit.

Houd er tijdens deze ongekende COVID-tijden ook vooral rekening mee dat je geen alcoholhandgels en -wrijven achterlaat in de buurt van waar nieuwsgierige katten kunnen proberen te onderzoeken.

6. Druiven, Rozijnen, &Krenten

Net als de Allium-plantenfamilie bevatten druiven een nog niet geïdentificeerde verbinding, die de nieren aantast en kan leiden tot plotseling nierfalen.

Wat gebeurt er als uw kat druiven, rozijnen of krenten eet?

Herhaaldelijk braken en hyperactiviteit kunnen vroege tekenen van vergiftiging zijn en een spoedreis naar de dierenarts is essentieel. Vergeet ook niet dat rozijnen en krenten aanwezig kunnen zijn in rozijnenbrood en trailmix.

7. Beschimmeld voedsel

Als voedsel gaat beschimmelen, kan dit leiden tot de productie van specifieke vergiften die mycotoxinen en aflatoxinen worden genoemd.

Wat gebeurt er als uw kat beschimmeld voedsel eet?

Aflatoxinen en mycotoxinen veroorzaken verschillende symptomen bij katten, maar kunnen, indien onbehandeld, fataal zijn. Specifieke zorg moet worden besteed aan blauwe kaas, gevallen fruit, oud brood en ander rottend organisch materiaal.

Voedingsmiddelen die met zorg moeten worden behandeld

Kat in koelkast omringd door voedsel dat mogelijk giftig is voor katten

Hoewel het niet noodzakelijkerwijs giftig is, kunnen sommige voedingsmiddelen uw kat irriteren als ze worden ingenomen. Laat uw kat geen van deze items consumeren.

Katten zijn echt uniek als het gaat om het kiezen van welk voedsel ze willen eten. We beschouwen ze als zeer kieskeurig en vaak kieskeurig, maar de realiteit kan eenvoudigweg te wijten zijn aan de manier waarop ze verschillende stoffen waarnemen.

Katten hebben eigenlijk niet veel smaakpapillen in vergelijking met mensen of honden en zoals eerder vermeld, hebben ze geen hoog vermogen om zoete smaken te proeven. Dus in plaats van alleen naar smaak te gaan, worden katten als het gaat om voedselkeuzes sterk gedreven door geur, mondgevoel, textuur, vorm en temperatuur.

1. Melk & Zuivel

Terugdenkend aan onze schotel melk en gretig kabbelende kat, lijkt het misschien heel vreemd dat dit potentieel schadelijk kan zijn voor onze katachtige vrienden. De meeste katten missen echter, of hebben slechts kleine hoeveelheden, het enzym lactase.

Dit enzym is nodig om de lactosecomponent van melk en andere zuivelproducten af te breken en zonder dit kunnen veel katten maagklachten krijgen met diarree na het gretig opzuigen van wat melk.

2. Rauw vlees, vis en eieren

Rauw vlees, vis en eieren kunnen allemaal potentieel schadelijke bacteriën bevatten, zoals E. coli en Salmonella. Bovendien bevatten rauwe eieren een specifiek enzym (avidine) dat de opname van biotine, een van de B-vitamines, kan verminderen.

Op de lange termijn kan dit leiden tot huid- en vachtproblemen. Rauwe vis bevat ook een ander enzym dat een andere B-vitamine vernietigt, thiamine. Dit is een essentiële vitamine voor katten en een tekort kan leiden tot ernstige neurologische aandoeningen, wat uiteindelijk leidt tot convulsies en coma.

3. Lever

Lever is over het algemeen een geweldige bron van voedingsstoffen en zeer rijk aan vitamine A. Dit is echter een in vet oplosbare vitamine, wat betekent dat het in het lichaam wordt opgeslagen. Na verloop van tijd kan overtollige vitamine A leiden tot een ernstige toxiciteit genaamd hypervitaminose A, wat leidt tot botmisvorming en zelfs fusie van elementen van de wervelkolom.

4. Tonijn

Devon Rex eet tonijn

Het type tonijn dat je je kat geeft, bepaalt of het een goede keuze is of niet. Katten moeten ongekruide tonijn eten die in water is verpakt.

Katten houden van tonijn! Op de korte termijn is tonijn in blik verpakt in water een geweldige traktatie om te geven, maar het is geen voedsel voor de lange termijn omdat het ondervoeding veroorzaakt. Het heeft niet de specifieke voedingsstoffen die katten nodig hebben voor de algemene gezondheid en na verloop van tijd kan het ook leiden tot kwikvergiftiging.

5. Noten

Walnoten, pecannoten, amandelen en in feite alle noten bevatten hoge niveaus van vetten en oliën. Dit kan leiden tot buikklachten zoals braken en diarree. Als het langdurig wordt ingenomen, kan het hoge vetgehalte van noten mogelijk pancreatitis veroorzaken.

6. Botten

Kunnen katten rauw kippenbot eten

Gewoon rauw kippenspiervlees, organen en botten moeten een klein percentage van het dieet van uw kat uitmaken.

Katten zijn gewend om op jacht te gaan naar hun voedsel. In het wild betekent dit knarsen op muizen en kleine vogels, inclusief hun botten. Het geven van gekookte botten of zelfs kleine rauwe botten aan katten is echter geen goed idee, omdat ze splinter heel gemakkelijk. Dit kan op zijn beurt verstikking, blokkades en zelfs tranen in het spijsverteringskanaal veroorzaken.

Laatste gedachten

Er zijn tegenwoordig veel heerlijke en voedzame voedingsmiddelen beschikbaar om te kiezen voor diëten, evenals verleidelijke items om te overwegen om aan onze katten te voeren.

Helaas zijn veel van de voedingsmiddelen waarvan we denken dat onze katten er actief van genieten, eigenlijk niet zo gezond voor hen. Denk naast melk en zuivelproducten aan vetafsnijdingen van de Sunday roast.

Hoewel onze katten ze waarschijnlijk met hoge snelheid zullen verslinden, kan het overtollige vet gemakkelijk leiden tot braken en diarree omdat hun kleine systemen het gewoon niet aankunnen. Katten zijn ook enorm nieuwsgierig. Het is deze prachtige karaktereigenschap, boven alles waar we ons bewust van moeten zijn als het gaat om accidentele vergiftiging.

Als je ooit twijfelt over wat je kat heeft gegeten, aarzel dan nooit om de telefoon op te nemen en je lokale dierenarts te bellen.

Veelgestelde vragen

Welk menselijk voedsel kunnen katten eten?

Katten kunnen magere stukken gekookt vlees, zalm, lever en tonijn eten, maar zoals uiteengezet in het bovenstaande artikel moet voorzichtigheid worden betracht met de zalm, lever en tonijn in het bijzonder. Bovendien is het over het algemeen geen goed idee om menselijk voedsel aan uw kat te voeren, omdat het niet de juiste hoeveelheid of het juiste type voedingsstoffen bevat dat uw kat dagelijks nodig heeft om zowel te overleven als te gedijen. Mensen regelmatig voedsel geven aan uw kat zal alleen maar leiden tot ondervoeding en gezondheidsproblemen.

Welke planten kunnen katten doden?

Er zijn een aantal planten die behoorlijk giftig kunnen zijn voor katten. De meest bekende hiervan zijn lelies, amaryllis, azalea’s/rododendron, paradijsvogel, iris, narcissen, hulst, klimop, tulpen en sagopalm. Als er delen van deze planten worden geknabbeld door je kat, is het het beste om meteen de dierenarts te bellen. Klinische tekenen van ziekte kunnen variëren van spijsverteringsstelselklachten tot nierfalen, hartfalen, leverfalen en zelfs de dood.

Welke groenten kunnen katten eten?

Als obligate carnivoren hebben katten eigenlijk geen fruit of groenten nodig om een gezond en uitgebalanceerd dieet te behouden. Als een vers alternatief voor calorierijke commerciële traktaties, kan het voeren van enkele gekookte groenten echter een geweldige optie zijn. Denk aan gestoomde broccoli, sperziebonen of asperges die allemaal boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Gekookte winterpompoen en wortelen zijn een andere mogelijke keuze. Vergeet echter niet om knoflook, uien, bieslook, bepaalde champignons, tomaten en avocado te vermijden. Afgezien van het feit dat sommige hiervan giftig zijn, kunnen ze ook buitengewoon moeilijk te verteren zijn voor katten.