Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Dit artikel is bedoeld om de details uit te leggen van het spenen van kittens die afhankelijk zijn van hun moeders op een manier die duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is. Dit is een belangrijk onderdeel van de routinematige kittenverzorging.

Wat komt er kijken bij het spenen van kittens?

Een pasgeboren kitten (neonatale kitten) is volledig afhankelijk van hun moeder, net als een menselijke baby, die door de moederkat wordt voorzien van warmte, fysieke bescherming en voeding. Spenen wordt gedefinieerd als “een dier wennen aan het managen zonder iets waarvan het afhankelijk is geworden”.

Bij jonge dieren betekent de primaire definitie dat het kitten gewend raakt aan het voeden van zichzelf, in plaats van afhankelijk te zijn van hun moeder voor voeding via de moedermelk. Een meer omvattende definitie zou echter ook het concept omvatten om op andere manieren onafhankelijk te worden van hun moeder (bijvoorbeeld sociaal).

Op welke leeftijd worden kittens gespeend?

Gedurende de eerste twee of drie weken van het leven moet de focus liggen op het achterlaten van de kittens in de volledige zorg van de moeder. Ze zal in al hun behoeften voorzien, en als verzorger hoef je alleen maar de situatie in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen zoals ze zouden moeten doen, regelmatig voeden met de moedermelk.

De eerste melk, bekend als colostrum, is vooral belangrijk voor kittens, omdat het antilichamen bevat die het kitten op korte termijn bescherming bieden tegen ernstige virale ziekten (om jonge kittens te beschermen totdat de immuniteit van vaccinaties zich ontwikkelt).

De ogen van kittens openen meestal tussen zeven en tien dagen en hun gezichtsvermogen ontwikkelt zich vanaf dat moment geleidelijk. Tegen de leeftijd van drie of vier weken kunnen ze zich op enige afstand van het nest verplaatsen en hun weg weer terug vinden.

In een natuurlijke omgeving beginnen moederkatten normaal gesproken levende kleine prooien te brengen naar een nest kittens vanaf ongeveer drie of vier weken oud, dus dit is de normale leeftijd waarop het speenproces normaal gesproken wordt gestart en vast voedsel kan worden aangeboden.

Wat moet er gebeuren om kittens te spenen?

Het brede idee is dat een kitten regelmatig kleine hoeveelheden gemakkelijk te eten voedsel moet krijgen, en naarmate ze meer van dit voedsel eten, wordt hun behoefte aan melk van hun moeder verminderd totdat ze na een periode van enkele weken al hun voedingsbehoeften zullen verkrijgen door zelf voedsel te eten.

Tegelijkertijd zullen de kittens meer van hun tijd weg van de moeder doorbrengen en geleidelijk fysieke en sociale onafhankelijkheid bereiken op hetzelfde moment als voedingsonafhankelijkheid.

Hoe wordt het spenen op een praktische manier bereikt?

Hoe wordt spenen op een praktische manier bereikt

Het is belangrijk om te onthouden dat spenen slechts een deel is van het proces om kittens voor te bereiden op hun nieuwe huis.

Normaal gesproken moeten de kittens vanaf ongeveer drie of vier weken oud goed verteerbaar, gemakkelijk gegeten halfvloeibaar voedsel op een schotel krijgen.

Voorbeelden hiervan zijn: kitten brokjes (droog kittenvoer in de vorm van kleine koekjes) gedrenkt in warm water, zodat het een papachtige, papachtige, drijfmestachtige consistentie vormt, zodat de kittens het mengsel gemakkelijk kunnen schuiven.

Als alternatief, natvoer (d.w.z. kittenvoer uit een bakje, zakje of blik) kan worden gebruikt om kittens te voeden, opnieuw bevochtigd met warm water om het gemakkelijker te maken om te eten. Het is beter om kittenvoer van hoge kwaliteit te gebruiken in plaats van kattenvoer dat is ontworpen voor een volwassen kat, omdat het een ander voedingsprofiel heeft, meer geschikt voor een groeiend kitten.

Kleine hoeveelheden kittenmelkvervanger of zelfs koemelk kan aan de pap van het voedsel worden toegevoegd: dit kan de smaak aantrekkelijker maken voor kittens die bekend zijn met de smaak van melk

Een kleine hoeveelheid voedsel moet worden aangeboden vier keer per dag. De ondiepe schaal met voedsel moet voor de kittens worden achtergelaten en vervolgens na 15 of 20 minuten worden verwijderd. In het begin moet slechts een kleine hoeveelheid worden aangeboden, en dit moet geleidelijk worden verhoogd over een periode van twee weken, waardoor de kittens uiteindelijk zoveel voedsel krijgen als ze willen, zodat er slechts een spoor overblijft tegen de tijd dat ze klaar zijn met eten.

Na verloop van tijd kan droogvoer alleen worden aangeboden, zonder het te bevochtigen, omdat de kittens gewend raken aan het eten ervan en naarmate hun tanden het vermogen ontwikkelen om het voedsel te kraken.

Vers water moet te allen tijde worden aangeboden, in een kleine ondiepe kom met een brede diameter. Waterbakken moeten altijd toegankelijk zijn voor kittens, omdat hydratatie erg belangrijk is, vooral tijdens de speenperiode.

De kattenbak moet zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het kitten urine en uitwerpselen passeert.egulair. Kattenbaktraining is een natuurlijk proces en de meeste kittens bereiken dit met weinig input van anderen. Het is echter logisch om een kitten onmiddellijk nadat ze hebben gegeten op de kattenbak te tillen, omdat dit een tijd is waarin ze meestal naar het toilet willen gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat spenen slechts een deel is van het proces om kittens voor te bereiden op hun nieuwe huis. U moet ook andere aspecten van kittenverzorging aanpakken, waaronder:

  • Bestrijding van vlooien en andere externe parasieten
  • Bestrijding van wormen
  • Aandacht besteden aan volledige socialisatie van kittens – zie dit artikel op de ASPCA-website voor meer informatie over hoe smakelijk voedsel een rol kan spelen bij het volledig socialiseren van kittens

Natuurlijk spenen vs. spenen van een flesgevoed kitten

Natuurlijk spenen vs. spenen van een flesgevoed kitten

Wanneer u kittens met de hand opvoedt, moet u niet vergeten om de opzettelijke vermindering van de hoeveelheid kittenvoeding die wordt gevoed door flesvoeding op te nemen.

Als een kitten flesvoeding heeft gekregen (bijvoorbeeld een weeskatje, of een kitten dat om een andere reden van zijn moeder is gescheiden), lijkt het proces van spenen sterk op het bovenstaande. De extra stappen die moeten worden genomen bij het met de hand opvoeden van kittens moeten echter de opzettelijke vermindering van de hoeveelheid kittenvoeding die door flesvoeding wordt gevoed, omvatten.

Het kitten moet minder volume melk krijgen, minder vaak gegeven. Dit zal tot op zekere hoogte vanzelf gebeuren: naarmate het kitten meer vast voedsel begint te eten, zullen ze minder interesse hebben in het drinken van melk uit de fles.

Stadia van spenen

Spenen kan worden opgesplitst in verschillende stadia, maar deze bevinden zich allemaal in wezen op een continuüm van “dieet met alleen melk” tot “dieet met alleen vast voedsel”.

Het is waarschijnlijk eerlijk om te zeggen dat een fase van week tot week over een maand typisch is.

  • 3 – 4 weken: Bied vier keer per dag een kleine hoeveelheid zeer vochtig voedsel aan
  • 4 – 5 weken: Verhoog de hoeveelheid voedsel die wordt aangeboden
  • 5 – 6 weken: Begin het voedsel minder te hydrateren, inclusief wat droge brokjes of onverdund nat kittenvoer
  • 6 – 9 weken: Kittens zullen geleidelijk bijna geen melk (fles of moeder) nemen en 4 keer per dag alleen droog en nat voedsel uit een schotel eten.

Wat gebeurt er als spenen niet succesvol is?

In zeldzame gevallen waarin een kitten blijft zogen van de moeder, zelfs wanneer voedsel vaak beschikbaar is, kan het nodig zijn om de toegang tot de moeder te ontzeggen (bijvoorbeeld haar in een andere kamer op te sluiten) voor langere tijd.

Tips voor succesvol spenen

Kittens seksen

De belangrijkste aspecten zijn:

  • Bied voedsel van hoge kwaliteit aan met een vochtige textuur die de kittens graag eten
  • Bied frequente kleine maaltijden aan, het oppakken van de schotels en het verwijderen van het voedsel tussen de maaltijden door
  • Zorg voor maximale hygiëne en netheid te allen tijde

Conclusie

Spenen is een natuurlijk proces, maar als menselijke verzorgers die voor kittens in uw huis zorgen, zelfs als de moederkat aanwezig is, is het logisch om te weten over de basisprincipes en methoden van het spenen van kittens. Als u twijfelt over een aspect hiervan, raadpleeg dan uw lokale dierenarts voor verder advies.

Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd moeten kittens worden gespeend?

Het speenproces moet beginnen rond de leeftijd van 3 – 4 weken en moet worden voltooid met 7 – 9 weken.

Hoe spenen een moederkat haar kittens?

Moederkatten hebben een instinctieve kennis over hoe ze dit moeten doen, levende prooien terugbrengen naar het nest van 3 – 4 weken en minder tijd doorbrengen met hun kittens in de volgende 4 – 5 weken.

Wanneer beginnen kittens met het eten van voedsel en het drinken van water?

Kittens beginnen meestal met het nemen van voedsel en water vanaf ongeveer drie weken oud, maar soms kan dit iets eerder of later gebeuren.