Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

Hoewel ongrijpbaar en moeilijk te tellen, leven er minstens 32 miljoen verwilderde katten in de Verenigde Staten. De meeste van deze niet-gesocialiseerde katachtigen leven in stedelijke kolonies, maar ze komen ook veel voor in voorstedelijke en landelijke buurten.

De populatie verwilderde katten neemt exponentieel toe, maar het zijn niet de enige katten die buiten leven en op zichzelf overleven. De tabby die je op de parkeerplaats van de supermarkt ziet, kan verwilderd zijn, maar het kan ook een zwerfhond zijn.

Verwilderd en verdwaald zijn niet hetzelfde, ook al worden de woorden vaak door elkaar gebruikt. Er zijn duidelijke verschillen die deze twee soorten gemeenschapskatten scheiden. Als u wilt pleiten voor de katten in uw omgeving, is de eerste stap het kennen van het verschil.

Het identificeren van een verwilderde versus een zwerfhond is echter niet altijd eenvoudig.

Voordat u aan identificatie werkt, is het belangrijk om de verschillende termen te begrijpen die worden gebruikt om de verschillende soorten katten te beschrijven op basis van hun leefomstandigheden en socialisatiegeschiedenis. De leefomstandigheden hebben betrekking op het feit of de kat binnen of buiten leeft, en socialisatie gaat over hoe comfortabel de kat is met mensen.

Wat is een verwilderde kat

Een verwilderde kat is een kat die 100% buiten leeft (behalve als ze een verlaten gebouw hebben gevonden met gemakkelijke toegang) en geen eigenaar heeft. Verwilderde dieren worden niet gesocialiseerd met mensen en gedragen zich meer als wilde dieren dan gedomesticeerde huisdieren.

Dit zijn de katten die ofwel sissen als een mens te dichtbij komt of, vaker, wegrennen. Ze leven vaak in gemeenschappen met verschillende andere verwilderde katten. Soms vertrouwen ze op vriendelijke mensen om hen voedsel achter te laten, maar veel kolonies zijn in staat om samen te werken om voor zichzelf te zorgen.

Lees ook: 15 feiten die u moet weten over wilde katten

Wat is een zwerfkat

Zwerfdieren leven ook buiten, maar het belangrijkste verschil met verwilderde katten is hun niveau van socialisatie. In tegenstelling tot verwilderde katten hebben zwerfkatten een soort geschiedenis met mensen. Zwerfkatten waren op een bepaald moment in hun leven huisdieren en werden ofwel door hun familie in de steek gelaten of verloren.

Hoe meer tijd een zwerfhond buiten doorbrengt zonder menselijk contact, hoe groter de kans dat ze geleidelijk verwilderd worden. Maar voordat dat gebeurt, zijn zwerfdieren meestal vriendelijk tegen mensen en kunnen ze vreemden benaderen op zoek naar voedsel of aandacht.

Sommige zwerfdieren zijn echter nog steeds verlegen en blijven liever verborgen. In tegenstelling tot een verwilderde kat heeft een zwerfkat het potentieel om geadopteerd te worden en iemands huisdier te worden. Het beste scenario zou zijn dat een verloren zwerfkat wordt herenigd met zijn oorspronkelijke familie.

Wat is een Community Cat?

De term “gemeenschapskat” wordt vaak gebruikt door dierenadvocaten om te verwijzen naar zowel zwerfkatten als verwilderde katten. De uitdrukking wordt gebruikt als een paraplu om alle niet-gehouden katten te dekken die buiten in een bepaalde gemeenschap leven.

Huisdier Kat

Een kat is een kat die een aangewezen eigenaar heeft. Hopelijk voorziet die eigenaar in alle basisbehoeften van de kat, waaronder voedsel, water, onderdak en socialisatie. Wees echter voorzichtig bij het identificeren van buitenkatten. Sommige huiskatten leven buiten en voelen zich niet beperkt door zaken als hekken of eigendomslijnen. Een buitenkat kan soms verward worden met een zwerfkat.

Een verwilderde kat versus een zwerfkat identificeren

We weten allemaal dat katten in verschillende rassen en kleuren voorkomen en dat er tientallen verschillende vachtpatronen zijn. Je kunt echter geen verwilderd, verdwaald of zelfs een huisdier onderscheiden op basis van hun uiterlijk alleen. Om te bepalen of een kat verwilderd of verdwaald is, is observatie en specifieke kennis over kattengedrag vereist.

Hier zijn een paar tips…

Socialisatie met mensen en andere katten

Als het belangrijkste verschil tussen een verwilderde kat en een zwerfkat, is het eerste wat je moet doen het gedrag van de kat observeren en socialisatie meten. Als de kat u, uw auto, uw huis of ergens met mensen benadert, is het een zwerfhond of huisdier.

Een verwilderde zal altijd afstand houden van mensen. Een uitzondering doet zich voor wanneer een kolonie wordt onderhouden door een menselijke verzorger. In deze gevallen kunnen de koloniekatten vertrouwd raken met de persoon die hen regelmatig voedsel geeft. Vertrouwd is echter niet hetzelfde als vriendelijk.

Je kunt ook aannames doen op basis van hoe de kat omgaat met andere katten. De meeste verwilderde katten behoren tot kolonies. Deze groepen katten kunnen uit slechts enkele of tientallen bestaan. Ze eten en leven samen. Een zwerfkat zal echter waarschijnlijk alleen zijn. Sommige zwerfkatten worden achtergelaten bij verwilderde kolonies, maar verwilderde katten accepteren zelden een nieuwe zwerfkatten in hun midden.

Wanneer je ze ziet

Alle katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Huiskatten en zwerfkatten passen hun schema’s echter vaak (ten minste gedeeltelijk) aan om beter samen te vallen met wanneer mensen op pad zijn. Verwilderde katten doen zoiets niet. Als je een kat midden op de dag ziet, is hij hoogstwaarschijnlijk verdwaald. Verwilderde katten hebben de neiging om zich overdag te verstoppen en te slapen en naar buiten te komen als de zon ondergaat.

Moeders en ongewijzigde mannen zogen

Volgens rapporten wordt slechts ongeveer 2% van de verwilderde katten gesteriliseerd of gecastreerd. TNR-programma’s (val, castratie en vrijlating) breiden zich uit, maar het is moeilijk om verwilderde katten binnen te halen voor noodzakelijke sterilisatie.

Om deze reden, als de kat die je ziet zwanger is, een zogende moeder of een ongewijzigd mannetje, is hij waarschijnlijk verwilderd. Het kan ook verwilderd zijn als het een oorpuntje heeft. Dit is wanneer een klein deel van het oor tijdens de operatie wordt doorgesneden om verzorgers te helpen katten te identificeren die al zijn gesteriliseerd of gecastreerd.

Vocalisaties

Huisdieren en zwerfdieren miauwen vaak aan mensen als een vorm van communicatie. Een miauw kan betekenen ‘voed me’ of ‘krab aan mijn kin’. Een zwerfkat kan ook spinnen. Een verwilderde kat kan sissen als je te dichtbij komt, maar het zal je geen vriendelijke miauw geven.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Lichaamstaal

Je kunt veel vertellen over de geschiedenis van een kat door de manier waarop hij beweegt. Een zwerfkat kan verlegen of bang zijn, maar hij zal nog steeds rondlopen en zich gedragen zoals je zou verwachten dat een huisdier zich gedraagt. Hun staart zal waarschijnlijk in de lucht zijn, het kan tegen een boom of hekpaal wrijven en het kan oogcontact maken.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Een verwilderde kat zal voorzichtiger en beschermender zijn. Hun staart zal waarschijnlijk om hun lichaam worden gewikkeld en ze kunnen kruipen of hurken in plaats van rechtop bij je te lopen.

Als je de kat al hebt gevangen, moet je een paar dagen wachten om een nauwkeurige meting van hun lichaamstaal te krijgen. Elke kat, verwilderd, zwerfdier of huisdier, zal zich bang en zelfs agressief gedragen in een onbekende omgeving. De meeste zwerfdieren zullen na een paar uur of dagen ontspannen, maar een verwilderde zal op zijn hoede blijven en uithalen als je ze probeert aan te raken.

Hoe te zien of een kat verwilderd of verdwaald is op basis van uiterlijk

Je kunt een zwerfkat niet van een verwilderde kat onderscheiden door hun fysieke uiterlijk alleen, maar het kan een paar hints geven. Zwerfdieren zijn bijvoorbeeld meestal niet gewend om buiten te leven. Ze kunnen duidelijk vies en mager zijn. Een verwilderde is gewend om buiten te leven en zal waarschijnlijk een goed verzorgde vacht hebben.

Wat nu te doen

Zodra je een gefundeerde schatting hebt gemaakt over de vraag of de kat die je hebt gevonden verwilderd of zwerfkat is, kun je de volgende stappen nemen om ze te helpen. Omdat volwassen verwilderde katten geen kandidaten zijn voor adoptie, worden ze vaak geëuthanaseerd in asielen. In deze gevallen is het in het belang van de kat om te blijven waar hij is.

U kunt echter overbevolking helpen voorkomen door contact op te nemen met een TNR-programma om ervoor te zorgen dat de kat en zijn medemensen op verantwoorde wijze worden gesteriliseerd. U kunt ook een kolonieverzorger worden om ervoor te zorgen dat de verwilderde katten worden gevoerd en mogelijk veterinaire noodhulp bieden.

Als er kittens in de kolonie zijn, kunnen ze kandidaten zijn voor socialisatie en uiteindelijke adoptie. Neem contact op met een lokaal dierenasiel voor hulp.

Als je een zwerfkat vindt, kun je ze het beste binnenhalen en zelf voor ze zorgen of naar een asiel brengen. Hopelijk heeft de kat een microchip om ze met hun familie te verbinden. Je kunt ze naar het kantoor of asiel van elke dierenarts brengen om ze te laten scannen op een chip.

Als een microchip de kat niet herenigt met een gezin, zal een asiel hen de hulp geven die ze nodig hebben.