Kun je kattenbakvulling scheppen als je zwanger bent? Alles wat u moet weten!

Het verwelkomen van een nieuwe baby in het gezin is een spannende tijd. Niet alleen zijn de nieuwe ouders gevuld met vreugde, plannen voor de toekomst en dingen klaarmaken, maar de huisdieren in huis voelen de opwindende verandering in de sfeer. Gedurende deze tijd is het ook natuurlijk voor de aanstaande ouders om meer op hun huisdieren te doen en hen te laten zien dat ze nog steeds deel uitmaken van het gezin.

Helaas moeten er echter bepaalde dingen veranderen voor kattenouders. Het schoonmaken van de kattenbakvulling van je kat is een van die dingen. Hoewel sommige mythen beweren dat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap niet in de buurt van een kat zouden moeten zijn, is het echte probleem de kattenbak van een kat. Het is belangrijk dat u het schoonmaken of het veranderen van de kattenbakvulling van uw kat vermijdt wanneer u uw eigen bundel vreugde verwacht vanwege het potentieel van het verspreiden van ziekten. Laten we meer te weten komen over katten en zwangere vrouwen, zodat aanstaande gezinnen zich beter kunnen voorbereiden op de komst van hun nieuwe baby en tegelijkertijd goed voor hun katten kunnen zorgen.

3 katten gezichtsverdeler

De grote zorg over kattenbakken

Hoewel je experts hoort zeggen dat het vermijden van de kattenbak van een kat tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen, is het niet gebruikelijk om te horen waarom. De reden is een parasitaire infectie genaamd toxoplasmose. Toxoplasmose kan worden overgedragen via het afval van een kat. En waar elimineren onze binnenkatten zichzelf? Je snapt het: In hun kattenbakken. Nu denk je misschien meteen dat toxoplasmose gevaarlijk is voor de moeder. Hoewel dat zo is, is dat niet de grootste zorg. Voor volwassenen veroorzaakt deze infectie symptomen die vergelijkbaar zijn met die van de griep. In de meeste gevallen zijn de symptomen relatief mild, zo mild dat veel mensen toxoplasmose hebben gehad en het nooit hebben geweten.

Voor zwangere vrouwen kunnen de symptomen van toxoplasmose nauwelijks merkbaar zijn. Helaas kunnen zwangere vrouwen de infectie echter doorgeven aan hun baby’s. Voor ongeboren baby’s is deze infectie veel ernstiger, vooral in de eerdere stadia van de zwangerschap. Ongeboren baby’s kunnen hersenschade oplopen en zelfs schade aan hun ogen wanneer ze geïnfecteerd zijn. Het is zelfs mogelijk voor vrouwen om toxoplasmose door te geven aan hun baby’s als ze vóór de zwangerschap zijn geïnfecteerd, hoewel specifiek medisch advies via uw arts moet worden ingewonnen.

Kattenbak met kristallen strooisel en schep op vloer bij lichtblauwe muur
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoe katten toxoplasmose oplopen

Nu u begrijpt hoe gevaarlijk de kattenbak van een kat kan zijn voor een ongeboren baby, is het belangrijk om te begrijpen hoe katten deze infectie mogelijk oplopen. We hebben allemaal katten muizen, vogels en andere soorten kleine dieren zien achtervolgen. Het zit in hun aard als geboren jagers. Het is dit instinct dat ervoor kan zorgen dat ze besmet raken. De meeste katten pikken toxoplasmose op door het eten van knaagdieren of andere kleine dieren na hun jacht. Je kat kan deze parasiet ook oppikken door rauw of onvoldoende verhit voedsel te eten.

Zodra een katachtige toxoplasmose heeft opgelopen, kan hij wekenlang parasieten in zijn afval afwerpen. Dit maakt de kattenbak vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, maar het is niet het enige gebied waar je goed op moet letten. Van katten die het huis in en uit gaan, is bekend dat ze krabben en elimineren in zandbakken en zelfs in uw tuin. Daarom is het belangrijk om de zandbak van de kinderen bedekt te houden wanneer ze niet in gebruik zijn en om handschoenen te dragen bij het doen van elke vorm van buitenwerk, vooral tuinieren, tijdens de zwangerschap.

Vrouw schept kattenbakvulling
Afbeelding Credit: sandyman, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Moet ik mijn kat herhuisvesten als ik zwanger ben? (8 handige tips)

Nee, natuurlijk niet! Het is niet nodig om afscheid te nemen van je kat tijdens de zwangerschap. Het is ook moeilijk om uit de buurt van uw huisdier te blijven. We weten hoe volhardend katten kunnen zijn. Ze zullen je niet laten negeren. Uit de buurt van je kat blijven is er niet goed voor. Katten hebben een hekel aan verandering en als ze het gevoel hebben dat je ze wegduwt, kunnen ze depressief worden of handelen in de hoop je aandacht te krijgen. In plaats daarvan kun je een paar veiligheidstips volgen om jezelf en je ongeboren baby veilig te houden tijdens deze speciale tijd.

Laten we eens kijken naar de onderstaande tips:

1. Vermijd de kattenbak

Als je niemand hebt om deze taak tijdens de zwangerschap aan te pakken, draag dan handschoenen en was je handen onmiddellijk als je klaar bent.

thematische pauze

2. Houd de kattenbak schoon

Toxoplasmose is over het algemeen niet besmettelijk in de eerste dag of zo na te zijn gepasseerd in ontlasting. Als de kattenbak geschept en vervangen blijft, vermindert dit uw kansen om blootgesteld te worden.

kat die naast kattenbak ligt
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

3. Geef uw kat alleen commerciële brokjes en natvoer

Onvoldoende verhit of rauw voedsel kan uw kat blootstellen aan de parasiet.

thematische pauze

4. Blijf uit de buurt van zwerfkatten en kittens

Je moet ook voorkomen dat je een nieuwe kat adopteert tijdens de zwangerschap. Het is moeilijk om te bepalen of een kat die je niet kent de parasiet kan dragen.

thematische pauze

5. Draag handschoenen wanneer u deelneemt aan andere activiteiten zoals tuinieren

Gebruik altijd handschoenen bij activiteiten waarbij je handen in contact komen met de grond. Was je handen onmiddellijk als je klaar bent met je taak.

Handschoenen op de handen
Image Credit: sweetlouise, Pixabay
thematische pauze

6. Zandbakken bedekken

Dit voorkomt dat katten in hen elimineren.

thematische pauze

7. Het is natuurlijk voor je kat om te jagen

Ze zien het als hun werk. Als je kat toevallig een muis of ander klein dier vangt, laat het dan onmiddellijk weghalen om te voorkomen dat ze het eten.

thematische pauze

8. Houd katten indien mogelijk binnen

Ja, sommige katten moeten gewoon buiten spelen, maar als ze bereid zijn, laat ze dan binnen blijven tijdens je zwangerschap om mogelijke blootstelling te voorkomen.

Abessijnse blauwe kat zittend op de arm van een bank
Afbeelding Credit: Foonia, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten over zwangerschap en kattenbakken

Hoewel u en uw ongeboren baby de kattenbak van uw kat tijdens de zwangerschap moeten vermijden, betekent dat niet dat u uw kat helemaal moet vermijden. Je kunt nog steeds een liefdevolle relatie met je kat hebben terwijl je zwanger bent. Geef je partner indien mogelijk de taak om de kattenbak te scheppen en te vervangen. Als dat geen optie is, doe het dan veilig door handschoenen te dragen en daarna je handen grondig te wassen. Er zijn medicijnen die zwangere vrouwen kunnen nemen als ze besmet raken met toxoplasmose. Dit kan zowel moeder als kind helpen. Als u denkt dat u tijdens uw zwangerschap bent geïnfecteerd of bent behandeld voor infectie, laat de arts van uw baby hem dan nauwlettend controleren op mogelijke problemen die zich kunnen voordoen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock