5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Je kat is misschien niet zo uitbundig sociaal als de Golden Retriever van de buurman, maar dat betekent niet dat je katachtige vriend niet in staat is tot liefde, genegenheid, loyaliteit en al het andere dat bij een sterke vriendschap hoort.

Katten zijn huisdieren en velen van hen gedijen wanneer ze een sterke band voelen met ten minste één familielid. Er zijn verschillende emotionele en fysieke voordelen verbonden aan het hebben van een sterke band met een kat, en de tijd nemen om die relatie te voeden en te onderhouden zal altijd de moeite waard zijn.

Net als mensen zijn geen twee katten hetzelfde. Er zijn talloze factoren die van invloed zijn op uw relatie met uw kat, waaronder hun persoonlijkheid, uw persoonlijkheid, uw thuisleven en zelfs de gezondheid van uw kat. Je zult je kat op een dieper niveau moeten leren kennen om een echt sterke band te vormen, maar er zijn verschillende dingen die je kunt doen om aan de slag te gaan.

Hier zijn een paar tips die in eerste instantie misschien onconventioneel lijken, maar ze kunnen echt helpen je band met je kat te versterken.

#1 Respecteer de persoonlijke ruimte en grenzen van uw kat

Het geeft je kat de keuzevrijheid. U kunt uw kat ook de keuze geven met wie hij wil communiceren

Stel je voor dat iemand naar je toe komt terwijl je ontspant, eet of gewoon je eigen zaken doet en een interactie forceert. Ze kunnen proberen je weg te halen van wat je momenteel aan het doen bent of lichaamsdelen ongemakkelijk dicht bij je te plaatsen. Het maakt niet uit hoe je je normaal over deze persoon voelt; niemand vindt het leuk om gestoord of afgeleid te worden als ze niet in de stemming zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat je kat hetzelfde voelt.

Je kat houdt misschien van je en zoekt vaak aandacht, maar dat betekent niet dat ze je gezicht centimeters van het hare wil hebben terwijl ze probeert te dutten. Ze wil niet dat je haar oppakt terwijl ze comfortabel koekjes maakt, alleen maar omdat je haar op je schoot wilt hebben.

Het kan moeilijk zijn om weerstand te bieden, maar je moet onthouden dat je kat haar eigen meningen en grenzen heeft.

Wanneer je die gevoelens negeert, laat je je kat zien dat je haar niet respecteert of om haar gevoelens geeft. Het routinematig laten knallen van haar persoonlijke ruimtebubbel zal een kloof in je relatie creëren.

Je kat alleen laten lijkt misschien contraproductief als je probeert je vriendschap te versterken, maar het respecteren van de grenzen van je kat zal je helpen om aan haar goede kant te blijven en haar te laten zien hoeveel je om haar gevoelens en meningen geeft.

#2 Bied uw kat keuzes aan

Jij en je kat spreken niet dezelfde taal, maar dat betekent niet dat je belangrijke boodschappen niet kunt leren interpreteren

Je kat kan zich gedragen alsof ze over het hele huis regeert, maar de waarheid is dat katten heel weinig te zeggen hebben over wat er met hen gebeurt. Ze zijn volledig afhankelijk van menselijke familieleden als het gaat om de essentiële zaken zoals voedsel en water. Ze kunnen ook niet controleren hoe mensen zich gedragen of hun tijd doorbrengen, zelfs als het hun eigen welzijn beïnvloedt.

Katten zijn elke seconde van elke dag overgeleverd aan je schema, je gevoelens en je gedrag. Dat soort machteloosheid is begrijpelijkerwijs stressvol. Je wilt niet dat je kat jou en je relatie associeert met gevoelens van hulpeloosheid en beperkingen.

Het is onrealistisch om je kat volledige controle over zijn omgeving te geven. Dat geldt ook voor de mensen en objecten om hen heen. Wel kun je ze strategische kansen geven om zelf keuzes te maken. Het hebben van meerdere kattenbedden is bijvoorbeeld niet overdreven.

Het geeft je kat de keuzevrijheid. U kunt uw kat ook de keuze geven met wie hij wil communiceren. Als de peuter van je vriend op bezoek komt en de kat wil aaien, dwing je kat dan niet om de aandacht te tolereren als ze dat niet wil. Geef haar de mogelijkheid om te spelen of de kamer te verlaten.

#3 Wees voorspelbaar

U kunt uw kat helpen zich zelfverzekerder te voelen door zich aan een consistente routine te houden.

Spontaniteit heeft zijn plaats, maar niet als het gaat om de relatie met je kat. Het heeft te maken met dat gebrek aan controle. Katten hebben geen inspraak wanneer je naar bed gaat of wanneer het huis in het weekend wordt overspoeld met kinderen. Het kan stressvol zijn, maar u kunt uw kat helpen zich zelfverzekerder te voelen door zich aan een consistente routine te houden.

Deze strategie heeft betrekking op zowel de activiteiten die rechtstreeks van invloed zijn op uw kat als op activiteiten die dat niet doen. U moet bijvoorbeeld de voerbak elke dag rond dezelfde tijd vullen en het strooisel volgens een voorspelbaar schema schoonmaken.

Lees ook: Hoeveel moeten katten eten en hoe vaak

Sommige katten zijn gemakkelijker in de omgang en geven er niet om wat de rest van de familie van plan is. Voor verlegen katten kun je echter je band helpen door een vast en betrouwbaar deel van hun leven te zijn. Het zal je kat helpen als je op over het algemeen dezelfde tijden komt en gaat en hem op een voorspelbare basis aandacht geeft. Natuurlijk zullen er dagen zijn dat je niet anders kunt dan dingen veranderen. Wanneer dit gebeurt, toon je kat dan extra medeleven en geduld.

#4 Word vloeiend in katachtige lichaamstaal

Het trainen van een kat vergt misschien meer geduld dan het trainen van een hond, maar veel katten leren gemakkelijk eenvoudig gedrag en trucs

Communicatie is een belangrijk onderdeel van de katachtige/menselijke relatie. Jij en je kat spreken niet dezelfde taal, maar dat betekent niet dat je belangrijke boodschappen niet kunt leren interpreteren. Je kunt dit doen door een paar belangrijke lessen in katachtige lichaamstaal te volgen.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Wanneer je vloeiend bent in katachtige lichaamstaal, kun je een snelle staartbeweging of oortrekking interpreteren om je te vertellen wat je beste kattenvriend denkt. Sommige lichaamstaal is gemakkelijk te ontcijferen. Wanneer de vacht van je kat opblaast en ze sissen, voelen ze zich bang. Andere lichaamsbewegingen zijn echter een beetje lastiger.

Laat je bijvoorbeeld niet misleiden door een kwispelende kattenstaart. Katten zijn niet zoals honden. Een bewegende staart duidt vaak op irritatie, niet op vreugde. Tegelijkertijd vraagt een blootgestelde kattenbuik misschien niet om buikwrijven. Je kat zegt waarschijnlijk dat ze je vertrouwt. Het beschamen van dat vertrouwen door over hun gevoelige buik te wrijven, kan je relatie een paar stappen terugzetten.

#5 Train uw kat

Je kunt je kat trainen zoals je een hond zou trainen; herhaal hun naam en geef traktaties en lof wanneer ze reageren.

De meeste mensen gaan ervan uit dat je alleen honden kunt trainen en geen katten. Dat soort denken onderschat echter de bereidheid van een kat om te leren en met mensen om te gaan. Het trainen van een kat vergt misschien meer geduld dan het trainen van een hond, maar veel katten leren gemakkelijk eenvoudig gedrag en trucs.

Je moet consistent zijn, maar regelmatige trainingssessies met positieve bekrachtiging zijn een geweldige manier om je band met je kat te versterken.

Lees ook: Hoe train je je kat om niet te bijten?

Je zult niet alleen een-op-een tijd samen doorbrengen, je helpt je kat ook om je te associëren met traktaties en lof. Door je kat regelmatig te belonen, laat je haar zien dat je een positief en betrouwbaar deel van haar leven bent. De mentale stimulatie zal je kat ook gelukkig houden en meer bereid zijn om gezelschap te bieden.

Om te beginnen met trainen, probeer eenvoudig gedrag aan te leren, zoals zitten en komen wanneer je wordt geroepen. Je kunt uiteindelijk overgaan tot lopen aan de lijn, wat nog meer mogelijkheden biedt om je te binden.

Hoewel katten geen wrok koesteren, is het een stuk gemakkelijker om een band te vormen als je begint vanuit een plaats van wederzijds vertrouwen en respect. Voordat je je zorgen maakt over het versterken van je band, moet je de tijd nemen om ervoor te zorgen dat je een solide basis van vertrouwen hebt.

Leer de persoonlijkheid van je kat kennen en verwacht niet dat ze van de ene op de andere dag verliefd op je wordt. Vergeet niet dat katten gecompliceerde wezens zijn, maar je zult er nooit spijt van krijgen dat je de tijd en moeite hebt genomen om je relatie te versterken.