Korat: Oorsprong, uiterlijk en karakter

  • Temperament: Betoverend, wilskrachtig, alert, actief.
  • Herkomst: Thailand
  • Andere namen: Si Sawat kat, Malet kat, Gelukskat
  • Groep: Middelgroot kortharig
  • Hoogte: 25-35 cm
  • Gewicht: 2,5 tot 4,5 kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €400-€2.000

Korat

Over de Korat kat

De prachtige blauw-grijze vacht is nog maar het begin: De Korat kat wordt beschouwd als een levende geluksbrenger in zijn geboorteland Thailand. Of u nu op zoek bent naar goed geluk of als u gewoon hoopt uw huis te verrijken met een liefdevolle, intelligente kat, de Korat kan het perfecte huisdier zijn! Dit is een van de zeldzaamste van alle kattenrassen, dus je mag je zeker gelukkig prijzen als je het perfecte Korat kitten vindt om te verwennen.
Korat Kat
Korat-katten zijn nauw verwant aan de Siamees, en delen enkele van de meest innemende persoonlijkheidskenmerken van hun neef. Deze kittens houden van aandacht, en ze vinden het leuk om betrokken te worden bij elk aspect van het huishouden: Of u nu de lunch klaarmaakt, opruimt na het eten, de was opvouwt of uw favoriete serie bekijkt, de Korat kat zal u met raad en daad bijstaan.

Een beetje minder spraakzaam dan de Siamees, kan de Korat u begroeten met een tsjilpende miauw of u een indringende tik geven als u niet genoeg aandacht geeft.

Speels en vriendelijk, Korat katten hebben de neiging om goed overweg te kunnen met iedereen, inclusief kinderen, andere katten en goed opgevoede honden. Plezier en spelletjes doen de wereld van deze kat draaien, en hoe meer jullie met elkaar omgaan, hoe gelukkiger jullie relatie zal zijn. Als de speeltijd voorbij is, zal de Korat kat zich graag naast u nestelen.

Verzorging

Korat verzorging
Voeding

Korat katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar ze gedijen goed op een eiwitrijk dieet zonder veel toegevoegde koolhydraten. Deze katten zien er op hun best uit en voelen zich het best wanneer hoogwaardige voeding met echt vlees of echte vis als eerste ingrediënt de steunpilaar van hun dieet is. Als u in staat bent, kunt u overwegen uw kat een verse voeding aan te bieden.

Verzorging

Korat-katten hebben een korte, gemakkelijk te onderhouden vacht die niet veel aandacht van hun menselijke metgezellen vraagt. Borstel uw kat één keer per week om losse haren te verwijderen en het verharen te verminderen, en poets hem daarna even met een zeem of een zijden sjaal om de glans van zijn prachtige grijze vacht te benadrukken.

Oefening

Beschouw uw huis als de persoonlijke speeltuin van de Korat! Deze katten houden van rennen, springen en klimmen. Hoge kattenbomen, krabpalen en veel speelgoed helpen uw favoriete bezittingen te beschermen tegen schade, terwijl ze uw kat een veilige, sociaal aanvaardbare manier bieden om aan hun fysieke behoeften te voldoen.

Korat katten waarderen interactie van hun menselijke en dierlijke metgezellen. Voor de momenten dat u niet beschikbaar bent om te apporteren of met een verenstokje aan uw kat te hangen, kunt u voedselpuzzels en andere leuke speeltjes overwegen. Zonder geschikte methoden van mentale stimulatie vinden deze intelligente katten snel manieren om zichzelf te vermaken, door in kasten en laden te kruipen en met uw spullen te spelen.

Gezondheid

Korat katten zijn over het algemeen gezond, maar soms worden ze geboren met een fatale genetische aandoening, gangliosidose genaamd, die de normale celfunctie verstoort en uiteindelijk schade veroorzaakt aan het centrale zenuwstelsel. Katten met GM1 gangliosidose vertonen tekenen van neurologische aandoeningen, zoals verminderd gezichtsvermogen en toevallen, als ze ongeveer drie maanden oud zijn, en zullen waarschijnlijk niet langer dan hun eerste jaar overleven.

Korat katten met GM2 gangliosidosis vertonen neurologische verschijnselen op een leeftijd vanaf vier weken, en overleven meestal niet ouder dan acht maanden.

Gelukkig zijn gerenommeerde Korat fokkers in staat om de ouders te testen, waardoor de kans dat nakomelingen worden getroffen door deze vreselijke genetische ziekte sterk afneemt.

Geschiedenis

Korat geschiedenis
Afkomstig uit Phimai, Thailand, zijn Korat katten vernoemd naar de provincie Nakhon Ratchasima, die door de mensen in Thailand de bijnaam Korat draagt. Interessant is dat de Korat kat plaatselijk bekend staat als Si Sawat, wat betekent “De kleur van sawat zaad”. Korat-katten worden voor het eerst genoemd in de Thaise Tamra Maew, ook bekend als de Kat-boek gedichten, met aantekeningen die al in 1350 CE zijn geschreven.

Tot voor kort werden Korat katten alleen weggegeven als geschenk; ze werden nooit verkocht. Soms werden ze geschonken aan belangrijke leden van de gemeenschap als teken van respect en waardering. Korat-katten vonden uiteindelijk hun weg naar Groot-Brittannië, waar ze Blue Siamese werden genoemd. Omdat deze katten niet voldeden aan de Siamese normen, werden ze soms geshowd in Russische of “Any Other Blue” klassen. Een kattenfokker genaamd Mrs. B. Spearman had een grote waardering voor deze sierlijke katachtige en probeerde meer van hen in Engeland te importeren, maar had geen succes.

Korat katten verschenen weer in het Westen toen Cedar Glen Cattery in 1959 een fokpaar naar de VS importeerde. De CFA verleende de Korat kat in 1966 de status van kampioenschap en tegenwoordig worden deze ongelooflijke katten wereldwijd door rasregisters erkend.

De meeste registers erkennen alleen Korat katten met een korte, enkele vacht met haren met licht zilverblauwe wortels en diepere blauwe haarschachten die aan de uiteinden weer oplichten tot zilver. De Raad van Beheer van de Cat Fancy erkent nu Korat-type katten in effen lila kleur, Colorpoint blauw, en lila Colorpoint, respectievelijk bekend als Thai Lilac, Thai blue Point, en Thai Lilac Point.

Hoewel deze katten ongelooflijk gewild zijn, blijft de Korat notoir moeilijk te vinden.

Wist u dat?

Paren Korat katten werden ooit aan pasgetrouwde stellen gegeven in de hoop dat ze geluk brachten in hun huizen en families.

De Korat kat staat op een populaire Thaise postzegel.

Sommige van de eerste “solide blauwe Siamese katten” die in Engeland werden tentoongesteld in de late 19e eeuw waren waarschijnlijk Korats.

De rasstandaard

Korat Kattenras

Lichaam

Het lichaam moet klein tot middelgroot zijn, met fijne spieren. De kat moet zwaarder aanvoelen dan hij lijkt.

Kop

De Korat kat heeft een karakteristieke hartvormige kop. De wenkbrauwruggen vormen de bovenranden van het hart, en de zijkanten van het gezicht buigen naar de kin, wat de hartvorm compleet maakt. In profiel gezien moet de kop goed gedefinieerd zijn, met een lichte stop tussen neus en voorhoofd. De kin en de kaak moeten goed ontwikkeld zijn, maar niet te spits of te vierkant.

Oren

De oren moeten groot zijn, met een uitlopende basis en afgeronde punten. Ze moeten hoog op het hoofd staan. De oren moeten spaarzaam zijn.

Vacht

De Korat kat heeft een eenharen vacht die dicht tegen het lichaam ligt. Het haar moet zacht en zijdeachtig zijn.

Kleur

Korat-katten moeten over het hele lichaam zilverkleurig blauw zijn, met genoeg zilver aan de uiteinden om een zilveren halo-effect te creëren. Kittens kunnen ghost tabby aftekeningen vertonen die vervagen naarmate ze ouder worden. Volwassen Korat katten met ghost tabby aftekeningen of vlekken van welke aard dan ook zijn prachtige huisdieren, maar worden gediskwalificeerd voor de showring. Het neusleer en de lippen moeten lavendel tot donkerblauw zijn. De voetzolen moeten donkerblauw of lavendel zijn met een roze tint.

Ogen

De ogen moeten groot, rond en wijd open zijn, met een licht Aziatische schuinte in gesloten of gedeeltelijk gesloten toestand. Briljant groen is de voorkeurskleur van de ogen, maar een Amberkleurige aftekening is aanvaardbaar. Korat kittens en adolescenten kunnen gele tot amberkleurige ogen vertonen. De uiteindelijke oogkleur wordt pas op volwassen leeftijd bereikt, gewoonlijk tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar.

Poten

De poten moeten goed geproportioneerd zijn, waarbij de voorpoten iets korter zijn dan de achterpoten. De poten moeten ovaal van vorm zijn.

Staart

De staart van een Korat-kat moet van gemiddelde lengte zijn, met een zwaardere basis en een taps toelopende punt.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Korat kat?

Korat katten kosten tussen de €400-€2.000.

Hoe groot worden Korat katten?

Korat katten worden meestal middelgroot. Een volgroeide Korat kat kan tussen de 2,5 tot 4,5 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 25-35 cm.

Hoe lang leven Korat katten?

De gemiddelde levensduur voor Korat is 12-15 jaar.

Verharen Korat katten?

Korat zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.