LaPerm kat

  • Temperament: Zachtaardig, actief, nieuwsgierig, aanhankelijk
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Dalles LaPerm
  • Groep: Middelgroot korthaar en langhaar
  • Hoogte: 10″-14″
  • Lichaamslengte: 14″-16″
  • Gewicht: 5-10 pond
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €800-€1.500

LaPerm

Over de LaPerm kat

Een schattige, krullende vacht is nog maar het begin: De LaPerm kat heeft een absoluut charmante persoonlijkheid. Ontmoet dit lieve katje slechts één keer en u zult verliefd worden!
LaPerm kat
Als gezelschapsdieren aanbidden LaPerm-katten iedereen, van de allerkleinsten tot de grootouders. Ze hebben ook de neiging om vriendschap te sluiten met andere huisdieren, waaronder hun soortgenoten en welgemanierde honden. Deze katjes zijn dol op knuffelen en maken het zichzelf gemakkelijk, op uw schoot, naast u of onder uw dekens.

Tussen de dutjes door blijven deze fantastische katachtigen bezig. Ze helpen hun mensen net zo graag met projecten als dat ze met hun speelgoed spelen. De LaPerm-kat heeft een nogal nieuwsgierige aard, en zal met plezier onbeveiligde kasten en laden onderzoeken, de inhoud ervan inspecteren en soms verwijderen.

Als u hoopt op een rustig huisdier, kan de LaPerm ideaal zijn. Als dit katje zijn stem gebruikt, is het geluid eerder zacht en melodieus dan hard en veeleisend. Om uw aandacht te krijgen, geeft de LaPerm eerder een zacht tikje met een poot.

Deze geweldige katten zijn echt vertederend, en maken snel vrienden met iedereen die hun pad kruist. Als u een LaPerm kitten goed socialiseert, is de kans groot dat uw kat, eenmaal volwassen, nieuwe kennissen zal begroeten als oude vrienden.

Verzorging

LaPerm verzorging
Voeding

De LaPerm-kat heeft geen speciale voedingsbehoeften, maar misschien wilt u een voeding kiezen met toegevoegde omega-vetzuren om een gezonde huid te bevorderen en die levendige, krullende vacht te melden die dit ras onderscheidt. Zorg er bovendien voor dat u een hoogwaardige voeding kiest die veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat. Echt vlees of vis moet het hoofdingrediënt zijn.

Verzorging

Hoewel de LaPerm-kat niet veel onderhoud nodig heeft, kunt u ze het beste minstens 2 tot 3 keer per week verzorgen met een kam of borstel met roterende haren. De textuur van de vacht van uw kat bepaalt hoe vaak uw hulp nodig is.

Naast de vachtverzorging kunt u ook de klauwen van uw kat regelmatig knippen. Hoewel LaPerm-katten niet bijzonder destructief zijn, zal het kort houden van de teennagels van uw kat schade aan uw meubels helpen voorkomen.

Misschien wilt u uw kat ook leren tandenpoetsen, omdat regelmatige gebitsverzorging bijdraagt aan het algehele welzijn.

Oefening

LaPerm-katten zijn van nature actief. Naast rennen en springen hebben ze een bovengemiddelde waardering voor klimmen. Als u een van deze prachtige kitties in uw leven brengt, plan dan meer dan een kattenboom en overweeg de installatie van katvriendelijke planken aan de muren. LaPerm-katten bekijken hun huizen graag vanaf het hoogst mogelijke uitkijkpunt en zonder deze voorwerpen zullen ze waarschijnlijk minder geschikte zitplaatsen vinden, zoals de bovenkant van kasten en koelkasten.

Net als veel andere kattenrassen heeft de LaPerm de neiging om met de jaren trager te worden. Omdat minder activiteit kan leiden tot gewichtstoename, wilt u ze bezig houden met puzzelspeelgoed, pluimstokken, kattenkruidmuizen en andere favorieten.

Gezondheid

De LaPerm-kat staat bekend om zijn goede gezondheid. Dit ras kent geen bekende genetische aandoeningen.

Geschiedenis

LaPerm kat geschiedenis
De LaPerm is een vrij nieuw kattenras. In 1982 beviel een schuurkat in Oregon van een kitten met nauwelijks haar. Toen het kitten wat ouder werd, begon ze een krullende vacht te ontwikkelen en haar adoptant, een kattenliefhebster genaamd Linda Koehl, noemde haar “Curly”.

Toen Curly opgroeide, bracht ze een paar nestjes kittens voort en sommige daarvan ontwikkelden uiteindelijk een krulvacht zoals die van hun moeder. Curly’s eigenaar ontwikkelde een interesse in kattengenetica en ontdekte na verloop van tijd dat het unieke uiterlijk van haar kat werd veroorzaakt door een dominant gen.

Curly en haar nakomelingen waren erg populair op shows, en de belangstelling voor dit unieke ras groeide. De International Cat Association (TICA) verleende officiële erkenning in 2002. De Cat Fanciers Association (CFA) volgde, samen met vele andere kattenrassenregisters wereldwijd.

Wist u dat?

De LaPerm-kat staat bekend om zijn neiging om te spinnen en affectie te tonen aan zijn favoriete mensen. Leden van dit ras beginnen vaak te spinnen zodra ze merken dat iemand aandacht aan hen besteedt.

De naam “LaPerm” betekent golvend of krullend, net als de vacht van het ras.

De manier waarop dit ras is ontwikkeld is volstrekt uniek. Voordat de LaPerm werd geïntroduceerd in de wereld van de kattenfans, liet de familie Koehl hun kolonie katachtigen ongeveer 10 jaar voortplanten zonder enige menselijke tussenkomst. Fokkers blijven LaPerms uitkruisen met huiskatten om de genetische diversiteit te waarborgen.

De rasstandaard

LaPerm kattenras

Lichaam

LaPerm-katten zijn middelgroot en wegen meestal 5 tot 8 pond. Mannetjes zijn meestal iets groter dan vrouwtjes. De algemene indruk is die van een kat met fijne botten, maar niet teer, met voldoende kracht en sierlijk speelgoed.

Kop

De kop is een aangepaste wigvorm met lichte rondingen en zachte contouren. De snorhaarkussens moeten vol en afgerond zijn, met lange snorharen. De snorharen zijn vaak gekruld.

Oren

LaPerm-katten hebben middelgrote tot grote oren met een volle bekleding. De langharige variëteit moet oorkappen en lynxpunten hebben.

Vacht

De vacht is het onderscheidende kenmerk van de LaPerm-kat. Hij kan lang of kort zijn, en kan in de loop der tijd veranderen. Kittens worden vaak haarloos of bijna kaal geboren, maar sommige worden geboren met een volle vacht. Bij kortharige rassen ziet de vacht er zacht en golvend uit. Langharige LaPerm-katten ontwikkelen vaak pijpenkrullen, samen met een langere manen rond de borst.

Kleur

LaPerm-katten komen voor in alle denkbare kleuren en patronen.

Ogen

De ogen zijn middelgroot, alert en expressief en hebben een lichte schuinte. Ze moeten amandelvormig zijn als de kat ontspannen is, en ze moeten ronder lijken als de kat alert is. De kleur van de ogen heeft geen verband met de vachtkleur.

Poten

De poten zijn lang en slank, waardoor het lijkt alsof de kat hoog loopt. De achterpoten mogen langer zijn dan de voorpoten. De poten moeten afgerond zijn.

Staart

De staart van een LaPerm-kat is uniek en moet zijn vacht aanvullen. Kortharige rassen moeten staarten hebben die er bijna uitzien als flessenborstels, terwijl langharige exemplaren een pluim moeten ontwikkelen.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een LaPerm kat?

LaPerm-katten kosten tussen € 800 en € 1.500.

Hoe groot worden LaPerm-katten?

LaPerm-katten worden meestal middelgroot. Een volwassen LaPerm kat kan tussen de 5-10 pond of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 10″-14″ inches.

Hoe lang leven LaPerm-katten?

De gemiddelde levensduur van een LaPerm is 12-15 jaar.

Verharen LaPerm-katten?

LaPerm zijn langharige katten, dus u moet wel een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.