Kunnen katten gevaar voelen?

Katten zijn buitengewone wezens en degenen onder ons die ons leven delen met katachtigen zullen zich bewust zijn van hoe scherp hun zintuigen kunnen zijn. Ze kunnen voedsel opsnuiven, de kleinste beweging herkennen en zich een weg banen door de smalste ruimtes. Katten kunnen veel dingen voelen, vaak veel beter dan wij, maar kunnen ze gevaar voelen?

Hoewel er geen bewijs is dat suggereert dat katten een zesde zintuig hebben, ontstaat deze algemene misvatting waarschijnlijk omdat katten veel scherpere zintuigen hebben dan wij. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende manieren waarop uw kat gevaar kan voelen.

1. Zicht

Katten hebben een uitstekend zicht, vooral bij weinig licht.

Katten hebben een uitstekend zicht, vooral bij weinig licht. In feite kunnen katten zes keer beter zien bij weinig licht dan mensen. Een van de redenen hiervoor is dat katten grotere aantallen staafcellen in hun ogen hebben dan wij.

Staafjes zijn een soort fotoreceptorcellen die gevoelig zijn voor licht, wat betekent dat je kat meer contouren en bewegingen kan detecteren bij weinig licht dan jij. De pupillen van een kat kunnen ook breder verwijden dan die van een mens, waardoor er meer licht in het oog kan komen.

Het Tapetum Lucidum

Katten hebben een structuur in hun oog die wij niet hebben, het tapetum lucidum. Wanneer licht het oog binnenkomt, raakt een deel ervan het netvlies waar de fotoreceptorcellen (staafjes en kegeltjes) zich bevinden. Wanneer dit gebeurt, wordt de informatie verwerkt door de hersenen en wordt een visueel beeld gevormd.

Een deel van het licht mist echter het netvlies, in plaats daarvan gaat het door of rond het netvlies waar het het tapetum lucidum raakt. Dit fungeert als een kleine spiegel en reflecteert licht terug door het netvlies, waardoor het een tweede kans krijgt om de staafcellen te raken en het door de hersenen te laten verwerken. Dit is nog een reden waarom uw kat beter kan zien bij gedimd licht dan u.

Lees ook: Wanneer openen kittens hun ogen?

2. Geur

Het reukvermogen van een kat is veel beter dan dat van ons en die schattige kleine kattenneus bevat veel meer geurreceptoren dan onze veel grotere neuzen!

Het reukvermogen van een kat is veel beter dan dat van ons en die schattige kleine kattenneus bevat veel meer geurreceptoren dan onze veel grotere neuzen! De binnenbekleding van de neus van een kat (het olfactorische epitheel genoemd) is ongeveer 20 cm in het kwadraat. Het reukepitheel van een mens is slechts 4 cm in het kwadraat in vergelijking.

Katten zijn ook veel beter in het onderscheiden van verschillende geuren dan mensen, en zelfs honden, dat zijn. De receptor in de neus die verantwoordelijk is voor het onderscheiden van geuren wordt de V1R-receptor genoemd.

Katten hebben 30 V1R-receptoren, terwijl honden er 9 hebben en mensen er maar 2. Hierdoor kunnen katten een veel grotere verscheidenheid aan geuren identificeren en onderscheiden. In tegenstelling tot mensen kunnen katten zelfs feromonen ruiken.

Het Vomeronasal Orgel

Katten hebben nog een ander voordeel ten opzichte van mensen als het gaat om geur. Ze hebben het vermogen om niet alleen geuren te detecteren met behulp van hun neus, maar ook met hun mond. Het vomeronasale orgaan (ook wel het Jacobson-orgel genoemd) zit net achter de bovenste snijtanden van een kat op het dak van zijn mond. Een kat gebruikt dit om feromonen (chemische boodschappers) van andere katten te detecteren, evenals andere dieren, waaronder u.

Je hebt je kat misschien met haar mond gedeeltelijk open zien staan wanneer ze haar vomeronasale orgaan gebruikt om feromonen in de lucht te detecteren. Ze kan ook haar bovenlip krullen om zoveel mogelijk geurdeeltjes over het vomeronasale orgaan te laten gaan. Dit type lip-curling wordt de flehmen-reactie genoemd.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

3. Gehoor

Katten zijn extreem gevoelig voor geluid en ze kunnen ook beter horen dan de meeste honden.

Nog iets anders dat katten beter doen dan mensen, is het horen van een breder bereik en volume aan geluiden. Katten zijn extreem gevoelig voor geluid en ze kunnen ook beter horen dan de meeste honden. Ze kunnen hun oren tot 180 graden draaien, waardoor ze de richting en positie van een geluid beter kunnen lokaliseren. De meeste mensen kunnen hun oren helemaal niet bewegen, hoewel een paar het vermogen hebben om ze marginaal te wiebelen.

Er zijn 32 spieren in het oor van een kat, waardoor ze de mogelijkheid hebben om elk oor naar achteren, naar voren en van links naar rechts te bewegen, vaak volledig onafhankelijk van het andere oor! Mensen hebben slechts 9 oorspieren, dus het is geen verrassing dat de oren van een kat in vergelijking zo mobiel zijn.

Katten kunnen ook frequenties detecteren die ver buiten het bereik liggen dat mensen kunnen. Het gehoorbereik van katten is ongeveer 48 Hz tot 85.000 Hz. Vergelijk dat met het menselijke bereik van 20 Hz tot 20.000 Hz en het is begrijpelijk dat je kat er soms uitziet alsof ze iets heeft gehoord, ook al believe het om stil te zijn.

Lees ook: Nieuw onderzoek bewijst dat het bezitten van een kat goed is voor je hart

4. Trillingen

Katten hebben het vermogen om kleine trillingen in de grond te detecteren via hun voetzolen.

Katten hebben het vermogen om kleine trillingen in de grond te detecteren via hun voetzolen. Die kleine teenbonen zien er misschien schattig uit, maar ze hebben ook een belangrijke functie. De voetzolen van een kat bevatten zenuwuiteinden die Pacinische bloedlichaampjes worden genoemd en waarmee ze trillingsfrequenties tussen 80 en 240 Hz kunnen detecteren.

Er is gesuggereerd dat katten natuurrampen zoals aardbevingen kunnen voelen voordat ze gebeuren en hier zou een kern van waarheid in kunnen zitten. Er is anekdotisch bewijs dat katten zich vreemd beginnen te gedragen vlak voor een aardbeving. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of katten echt kleine trillingen door de grond oppikken voordat een aardbeving begint.

Lees ook: 10 interessante feiten over kattenpoten die je misschien niet wist

5. Smaak

Het smaakgevoel van een kat is lang niet zo goed als dat van een mens.

Dit is het enige zintuig waarbij het menselijk vermogen superieur is aan dat van een kat. Het smaakgevoel van een kat is lang niet zo goed als dat van een mens. Katten hebben ongeveer 470 smaakpapillen, terwijl mensen er ongeveer 9000 hebben. Er wordt gedacht dat katten het vermogen missen om zoete dingen te proeven.

Het vermogen van een kat om bittere of zure dingen te proeven is echter uitstekend, iets dat hen helpt om te voorkomen dat ze gifstoffen of vergiften binnenkrijgen die vaak bitter smaken.

Lees ook: 10 weinig bekende feiten over de tong van je kat

6. Veranderingen in de luchtdruk

De snorharen van katten (vibrissae) zijn extreem gevoelig voor niet alleen aanraking, maar ook voor veranderingen in de omgeving, zoals windrichting.

De snorharen van katten (vibrissae) zijn extreem gevoelig voor niet alleen aanraking, maar ook voor veranderingen in de omgeving, zoals windrichting. Ze kunnen zelfs kleine veranderingen in de luchtdruk en de atmosfeer om hen heen detecteren. De zenuwuiteinden aan de uiteinden van de snorharen geven deze informatie vervolgens door aan de hersenen waar deze wordt verwerkt.

Misschien heb je je kat zich vreemd zien gedragen of zingen vlak voor een storm. Dit komt omdat ze de storm eerder voelt aankomen dan jij, dankzij haar gevoelige snorharen.

Lees ook: Waarom hebben katten snorharen?

7. Vecht of vlucht

Als een kat voelt dat er een gevaarlijk roofdier in de buurt is, kunnen ze zich voorbereiden om te vechten.

Met al die verhoogde zintuigen is het geen wonder dat katten altijd alert zijn. Katten zijn altijd klaar om te reageren op een waargenomen bedreiging en hierdoor schrikken ze soms van dingen die eigenlijk onschadelijk zijn. Katteneigenaren zullen bekend zijn met de aanblik van hun kat die na een plotseling hard geluid in de lucht springt en naar dekking rent.

Als een kat voelt dat er een gevaarlijk roofdier in de buurt is, kunnen ze zich voorbereiden om te vechten. Hun lichaamstaal zal veranderen in een defensieve houding, meestal laag bij de grond gehurkt met hun hackles omhoog en klauwen in de aanslag. Deze vecht- of vluchtreactie is bedoeld om het gevaar op de snelst en meest efficiënte manier mogelijk te minimaliseren.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

Samenvatting

Angstige kat

Katten hebben een gewoon ongelooflijk reukvermogen, zicht en geluid, die allemaal veel beter zijn dan een mens.

Katten hebben een gewoon ongelooflijk reukvermogen, zicht en geluid, die allemaal veel beter zijn dan een mens. Dit betekent dat ze zich acuut bewust zijn van elk potentieel gevaar, lang voordat je dat zult zijn. Hun zeer gespecialiseerde zintuigen maken hen bekwame roofdieren, maar katten kunnen ook ten prooi vallen aan andere, grotere zoogdieren.

Dit betekent dat katten vaak in een staat van hyper-waakzaamheid verkeren, op zoek naar niet alleen prooien, maar ook potentiële bedreigingen. Gevaar voor katten kan in alle vormen voorkomen, van een slecht weersysteem tot een ander roofdier, maar hoe dan ook, katten kunnen zeker gevaar op meer dan één manier voelen.

Lees ook: Wat te doen als je kat op alles kauwt

Veelgestelde vragen

Kunnen katten aanvoelen wanneer er iets mis is?

Katten hebben zintuigen die veel beter zijn dan de onze, waaronder een zeer gespecialiseerd reukvermogen, uitstekend zicht en een zeer gevoelig gehoor. Dit betekent dat ze veranderingen in hun omgeving snel kunnen detecteren en op manieren die u niet kunt detecteren. Als er iets mis is, is de kans groot dat je kat het oppikt voordat jij het doet.

Kunnen katten een indringer voelen?

Katten kunnen veel beter horen, zien en ruiken dan wij mensen. Dit betekent dat ze mogelijk een indringer kunnen ‘voelen’ voordat je weet dat ze er zijn.

Beschermt mijn kat mij als ik slaap?

Katten hebben meer kans om te sleep met u omdat ze u vertrouwen om hen te beschermen als dat nodig is. Uw kat weet dat u geen gevaar bent en kan indien nodig een extra verdediging bieden.

Ziet mijn kat dingen die er niet zijn?

Katten hebben een veel beter zicht dan mensen en kunnen zelfs de kleinste bewegingen detecteren. Ze zijn bijzonder bedreven in het zien bij weinig licht – hun zicht bij weinig licht is zes keer beter dan dat van een mens. Je kat ziet waarschijnlijk gewoon iets wat jij niet kunt, zoals stofkonijnen.

Bronnen weergeven

Shreve, K.R.V (2017). Stress, veiligheid en geur: De invloed van chemische signalen op het sociale leven van huiskatten en implicaties voor toegepaste omgevingen. Toegepaste diergedragswetenschap Deel 187. Geraadpleegd op 1 november 2022