Alles over het Lykoi-kattenras

Wat is het? Waar komt hij vandaan? Waarom ziet hij er zo uit?

Dit zijn vragen die steeds weer worden gesteld sinds de Lykoi als ras is ontstaan. Ik hoop deze vragen en nog veel meer te beantwoorden in het volgende verhaal.

 • Ras: Lykoi
 • Oorsprong: USA
 • maat: Klein tot middelgroot
 • Gewicht: 2 tot 3 kilo
 • Fysiek: soepel, langgerekt lichaam
 • Hoofdvorm: Wigvormig met afgeronde contouren, oren groot en puntig.
 • Ogen: goudgeel, ovaal
 • Vacht en kleur: Dunne, ruige vacht met kale plekken, uitsluitend zwart gevlekt.
 • Vachtverzorging: Heel voorzichtig borstelen met een zachte borstel.
 • Karakter: nieuwsgierig, aanhankelijk, vriendelijk
 • Speciale kenmerken: Kleurveranderingen na vachtwisseling
 • Veeteelt: Uitsluitend als binnenkat (eventueel met een beveiligd balkon).

Lykoi

Geschiedenis

De Lykoi begon hun reis om een ras te worden in 2011. De allereerste Lykoi kat voor het Lykoi fokprogramma werd in het najaar van 2011 geboren door Brittney Gobble en mijzelf om te bewijzen dat deze katten een ras waren met een uniek gen.
Lykoi-kattenras
De vijf foundationkatten werden datzelfde jaar samen geregistreerd bij The International Cat Association (TICA). Sindsdien heeft het werk van meerdere fokkers, huisdiereigenaren en trouwe fans de Lykoi tot een bijna rocksterrenstatus verheven.

Ontwikkeling van het ras

Tijdens hun reis van 5 jaar hebben de Lykoi verschillende prestaties geleverd die hen onderscheiden van andere kattenrassen en uniek maken.

Het gen is in alle hoeken van de wereld opgedoken, en 17 van deze natuurlijk voorkomende mutaties zijn in het programma opgenomen.

Dit heeft hen op speelse wijze de bijnaam “tweede kans ras” opgeleverd, omdat ze allemaal zijn ontstaan uit reddingskatten die het zonder onze hulp misschien niet hadden overleefd, en waarvan er veel in asielen werden gedropt omdat mensen zich niet realiseerden hoe bijzonder ze waren.

Ten tweede hebben ze subsidies gekregen voor onderzoek naar hun genetica, huid en haar. Er is een team van wetenschappers (genetici, dermatologen, enz.) bezig met het verzamelen van gegevens over de Lykoi om de interactie te verklaren die het recessieve gen heeft op hun kleur, vacht en het haarloze patroon dat ze ontwikkelen.

Ten derde zijn ze in de herfst van 2016 in TICA overgegaan naar de Championship status. Dat betekent dat ze vanaf mei 2017 in wedstrijden met elk ander kattenras getoond kunnen worden.

Die horde vestigt hen als een kattenras dat wordt erkend door een van de toonaangevende kattenregisters.

En ten vierde, met de hulp van veel van de Lykoi-fokkers, TICA-leden, onze onderzoekers, onze genetische diversiteit met zoveel foundationkatten, en onze kitteneigenaren, hebben de Lykoi zich ontwikkeld tot een zeer gezond, mooi ras waar veel mensen van kunnen genieten.

Uiterlijk

Lykoi uiterlijk
Mensen hebben gezegd dat de Lykoi lelijk zijn, maar velen zeggen dat ze absoluut mooi zijn. De Lykoi hebben een gen dat uniek is voor het ras en dat niet alleen het roanpatroon veroorzaakt (een vermenging van normale kleur haar met wit haar), maar ook het patroon van kaalheid van de vacht.

We hebben veel katten gezien die vergelijkbare kenmerken hebben als de Lykoi, maar we hebben vastgesteld dat de katten zowel het gedeeltelijke haaruiterlijk als het roan kleurpatroon moeten hebben om een Lykoi te zijn.

De kittens worden geboren met een normale vacht en zien er hetzelfde uit als alle andere normale kittens. Ze hebben geen kaalheid of roan kleur.

Dan, na ongeveer één tot twee weken, beginnen de kittens hun vacht te verliezen en lijken ze pluizig. Ze kunnen tijdens dit proces hun hele vacht verliezen.

Na een paar weken begint de Lykoi-vacht in te groeien. Gewoonlijk heeft het kitten tegen drie tot vier maanden zijn volledige Lykoi-uiterlijk.

Deze Lykoi-vacht lijkt stug of als haren aan te voelen, maar is eigenlijk heel zacht en zijdeachtig. Mensen zijn altijd verbaasd over de zachtheid van de vacht als ze de kat daadwerkelijk aaien.

De vacht is niet altijd stabiel. Dat betekent dat de kat de hele vacht kan verliezen en dan een nieuwe kan laten groeien die meer of minder behaard is.

Na deze vervelling kan de roan-kleur ook veranderen, waardoor ze meer zwart tot meer wit lijken. Er zijn bepaalde lijnen die stabieler zijn dan andere. Daarom kunnen Lykoi-katten er zo verschillend uitzien.

Sommige kunnen er meer naakt uitzien zoals een Sphynx, terwijl anderen er bijna volledig gecoat uitzien. Sommige hebben een beter masker, en sommige hebben een dikkere vacht. De Lykoi houden sommige kenmerken wel consequenter.

De oren en neus zijn altijd onbehaard, de vacht is gerimpeld en de voeten zijn dun behaard. Deze kenmerken veranderen niet, ongeacht de mate van vervelling.

Hun vachtkleur kan elke kleur zijn die een normale kat kan hebben. Zwart is de standaard kleur die de meeste mensen zien en herkennen als de weerwolf kat. Zwart roan is ook de enige kleur die geshowd kan worden.

Speciale verzorging Vacht en verharing

Lykoi verzorging
Hoewel de Lykoi een speciaal ras is, hebben ze geen verschillende soorten speciale zorg nodig. Aangezien ze afkomstig zijn van de huiskat, worden ze behandeld als een huiskat. Ze kunnen normaal kattenvoer eten, dezelfde kattenbak en kattenbak gebruiken en in hetzelfde beddengoed verblijven als normale huiskatten.

Ze hebben echter wel wat speciale eisen wat het wassen betreft. Door hun gedeeltelijk haarloze vacht hopen sommige Lykoi olie op aan de nagels en in de oren.

Gewoon de nagels afvegen met een doekje en regelmatig de oren schoonmaken als dit gebeurt, is voldoende. Ze moeten ook worden beschermd tegen de kou en het zonlicht, omdat ze meer aan hun huid worden blootgesteld dan een normale kat. Het is bekend dat de huid van Lykoi in de zomer bruin wordt en dat de vacht in de winter dikker wordt.

Wij hebben in veel situaties verdwaalde Lykoi uit verwilderde kolonies gezien die in de winter zonder problemen buiten leven en in de zomer zonder brandwonden. Lykoikatten verharen ook zoals normale katten.

Ze zijn niet hypoallergeen en de meeste mensen die allergisch zijn voor katten zullen allergisch zijn voor Lykoi. Een klein aantal mensen met allergieën beweert dat hun Lykoi-kat geen problemen veroorzaakt met hun allergieën, maar dit is voor mij niet genoeg om te zeggen dat mensen met een kattenallergie er een kunnen hebben. Verder is het gewoon houden van een Lykoi wat overblijft voor hun verzorging. De meeste mensen beschouwen ze als normale katten met een weerwolfachtig uiterlijk.

Gedrag

Lykoi gedrag
Het gedrag van de Lykoi is iets anders dan dat van andere katten. Net als andere katten hebben ze graag mensen om zich heen, ze worden graag geaaid, en ze houden van speelse interactie met mensen. Ze zijn niet altijd een schootkat. Ze zullen een tijdje bij je zitten, maar dan worden ze nieuwsgierig naar andere dingen en staan ze op om op onderzoek uit te gaan. We hebben gezien dat Lykoi bewakingsgedrag vertonen ten opzichte van kinderen en andere katten.

Het is alsof ze zich de koning van het huis voelen en het hun plicht is over alles te waken. We hebben Lykoi gezien die apporteren, leren toiletteren, op hun achterpoten gaan staan en hun voorpoten als handen gebruiken om onder dingen te reiken.

We hebben er zelfs een gehad die tijdens het spelen een voorwerp in zijn poten droeg terwijl hij op zijn achterpoten over de vloer huppelde. Ze zitten vol energie die maar even op lijkt te raken om dan weer opnieuw te beginnen. Als er meerdere Lykoi in een kamer zijn, hebben ze de neiging om te spelen en te speuren als een roedel.

We hebben nesten gehad waarbij er eentje iets ruikt om te onderzoeken en elk broertje of zusje besluit met de staart omhoog en rechtop te volgen als een roedel wolven achter een geur aan.

Hun gedrag is de reden waarom veel mensen hen een meer hondachtig ras hebben genoemd in vergelijking met veel andere kattenrassen. Maar uiteindelijk zijn het nog steeds katten, en zul je een groot deel van hun leven zien handelen als huiskatten.

Een Lykoi kopen

Lykoi kopen
Mensen zien ze, lezen over ze, en vragen dan “Hoe kom ik eraan?”. Een Lykoi krijgen is niet meer zo moeilijk als vroeger. Mensen begonnen ze te willen toen ze ze voor het eerst zagen in 2011.

Er werden geen kittens geboren die in huizen voor huisdieren konden worden geplaatst. Nu hebben de meeste fokkers kittens beschikbaar voor huisdieren. Het is nog steeds zeer beperkt.

Er zijn minder dan 150 standaard Lykoi in de wereld, en dat aantal omvat zowel huisdieren als fokdieren.

Ook al is het een nieuw ras, er is al frauduleuze reclame en verkoop van katten die geen Lykoi zijn.

Sommige mensen beweren u een kat te verkopen en verdwijnen dan zodra ze uw geld hebben. Ik raad iedereen die geïnteresseerd is in het bezitten van een Lykoi aan contact op te nemen met een fokker, met hem te praten en dan te beslissen of je een Lykoi wilt.

Ik wil iedereen bedanken die de Lykoi door de jaren heen heeft gesteund, vooral onze toegewijde fans. Zonder onze fans zouden we niet de positieve steun hebben om dit prachtige ras op de wereld te brengen.