Hoe zeggen katten dat ze spijt hebben?

Katten krijgen slechte pers als het gaat om hun gedrag. Veel eigenaren van gezelschapsdieren zullen je laten geloven dat katten hun uiterste best doen om verwerpelijke dingen in huis te doen. (Cue die dat volle glas water van het aanrecht klopt) Katten zijn eigenlijk een stuk ingewikkelder als het gaat om gevoelens en het tonen van empathie en berouw.

Ze zeggen misschien niet op een traditionele of conventionele manier sorry, maar ze weten zeker hoe ze onze stemming kunnen veranderen. Het is belangrijk dat wij als katteneigenaren leren hoe ze dit doen. Zodra we de lichaamstaal van onze kat en wat het betekent kunnen begrijpen en herkennen, zal het zorgen voor een nog betere relatie tussen ons en onze kat. Lees verder om erachter te komen hoe uw kat thuis zijn stuk nederige taart eet.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

Zeggen katten sorry?

Katten kunnen zich niet schuldig voelen, dus ze zijn niet in staat om zich daadwerkelijk te verontschuldigen zoals een mens dat zou doen.

Het lijkt misschien alsof katten solitaire, onafhankelijke wezens zijn. Kattenliefhebbers zijn vaak maar al te bekend met hun capriolen in huis. Het kan soms lijken alsof het de weg van onze kat of de snelweg is. Het lijkt ze niet uit te maken wie ze beledigen of van streek maken als ze aan hun dagelijkse activiteiten beginnen.

Interessant is dat we onlangs hebben geleerd dat katten eigenlijk heel veel teamspelers zijn en dat ze gedijen in een groepsomgeving. Sociale interacties zijn belangrijk voor hen.

Katten kunnen zich niet schuldig voelen, dus ze zijn niet in staat om zich daadwerkelijk te verontschuldigen zoals een mens dat zou doen. Wat katten kunnen doen, is onze gevoelens en emoties oppikken. Ze kunnen informatie verzamelen over hoe we zijn door naar onze gezichten te kijken en naar de toon van onze stemmen te luisteren.

Wanneer ze ontdekken dat we niet gelukkig zijn, zullen ze proberen onze stemming te veranderen door contact met ons te maken. Katten zijn in staat om sterke emotionele banden met mensen te vormen, waardoor ze gevoelig zijn voor veranderingen in de stemming. Je kat begrijpt misschien niet helemaal wat hij verkeerd deed, maar hij kan geen wroeging voelen zoals mensen dat doen.

De volledige emotionele gebeurtenis van een verontschuldiging gebeurt niet echt met katten. Wat ze doen is verschillende dingen om het normale evenwicht in het huis te herstellen. Dit betekent dat ze hun gedrag veranderen om dingen te doen die we leuk zullen vinden om de stemming te verlichten.

Lees ook: Houden katten van muziek?

Weten katten of ze iets verkeerd hebben gedaan?

Katten hebben geen gevoel voor goed en kwaad.

Katten hebben geen gevoel voor goed en kwaad. Ze kunnen niet begrijpen waarom het morsen van een glas water, het gooien van puin uit de kattenbak of het krabben van meubels een ongemak of een slechte zaak voor ons kan zijn. Ze peilen echter wel onze reacties op dingen en ze herinneren zich of iets dat ze hebben gedaan ons van streek heeft gemaakt of ons boos op hen heeft gemaakt.

Dit slaan ze dan op in hun langetermijngeheugen. Katten reageren op onze toon, de gezichtsuitdrukkingen die we trekken en ook op onze fysieke acties. Ze doen in de loop van de tijd ervaring op met verschillende dingen die ze doen die goed of slecht zijn, afhankelijk van de reactie van hun mens.

Wanneer we een kat in huis halen, zonder het te beseffen, creëren we een sociale groep tussen ons en hen (en iedereen in huis). Kattengedrag zou ons doen geloven dat ze zichzelf zien als veel meer dan alleen een katachtige metgezel.

Katten zien zichzelf als een lid van ons gezin en dit maakt deel uit van de manier waarop ze veilige relaties vormen. Als we onze katten spelen en knuffelen, voelen ze zich meestal veilig in hun sociale groep. Als we boos zijn en schreeuwen of vloeken, voelen ze zich bedreigd en bang.

Ze willen zich weer veilig voelen in hun sociale groep, zodat ze misschien iets doen om wat gunst van je te krijgen. Dit lijkt misschien een verontschuldiging voor ons, omdat we onze katten vaak antropomorfiseren. Dit betekent dat we menselijk gedrag en kenmerken aan hen toeschrijven, in de overtuiging dat ze dezelfde betekenis hebben als ze dat niet doen.

Dus de volgende keer dat ze zwerfvuil over het tapijt schoppen, neem het dan niet persoonlijk op, ze doen deze dingen niet uit wrok. Ze handelen slechts op impuls en instincten.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Hoe maken katten het goed?

Er zijn een paar verschillende manieren waarop katten zullen proberen bruggen met ons te bouwen.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop katten zullen proberen bruggen met ons te bouwen. Als er een incident is geweest waarbij je kat iets heeft gedaan dat je niet beviel, en je reageerde, zullen ze meestal wegrennen en zich verstoppen. Je zou ze dan kunnen betrappen op gluren en naar je staren.

Veel eigenaren denken vaak dat dit hun kat is die hen uitdagend aanstaart en stilletjes zegt: “Ja, dat heb ik gedaan, wat ga je eraan doen?”. Je zou kunnen denken dat het precies is wat het lijkt alsof ze het doen. De waarheid is dat zee staren naar je om te proberen te raden in wat voor soort stemming je bent, omdat ze alleen zullen ontspannen als je ontspannen bent.

Wanneer je gekalmeerd bent, zal je kat proberen de situatie recht te zetten. Ze kunnen dit doen door langzaam dichter bij je te komen. Dit gebaar betekent dat ze zich veilig en geborgen voelen en dat ze dat ook willen.

Ze kunnen je ook gaan headbuten of zich over je wrijven – ook wel bunting genoemd. Dit is een manier waarop ze hun geur op ons wrijven. Dit is meestal een territoriaal geurmarkeringsgedrag – uw kat wrijft zijn geurklieren over u en dan wordt u ‘gemarkeerd’ met zijn geur.

Dit helpt hen om je te herkennen als een veilig persoon die ze kunnen vertrouwen. Ze kunnen speeltijd initiëren door hun favoriete speelgoed voor je mee te nemen. Katten kunnen ook spinnen of miauwen in de buurt om ons te laten weten dat ze zich weer verbonden willen voelen. Ze mogen ook op onze schoot kneden met hun poten. Dit zijn tekenen dat ze zich tevreden voelen.

Een ander ding dat katten doen, is langzaam knipperen tijdens het maken van oogcontact. Dit wordt beschouwd als een van de manieren waarop katten hun mens laten weten dat ze zich veilig voelen. Het langzame knipperen is een acceptatiegebaar en ze zullen het doen om hun vertrouwen te tonen.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Conclusie

Als je kat genegenheid jegens je toont nadat hij iets stouts heeft gedaan, doet hij dit omdat hij je reactie niet leuk vindt en hij het wil veranderen.

Dus nu weet je dat katten zich niet echt verontschuldigen bij hun eigenaren. Ze veranderen hun gedrag nadat ze iets hebben gedaan dat een negatieve reactie bij hun mensen veroorzaakt. Katten voelen zich niet schuldig, maar we denken wel dat katten zich met ons verbonden voelen en denken dat we deel uitmaken van hun sociale groep. Katten voelen zich graag veilig en geborgen in hun thuisomgeving. Elke vorm van bedreiging voor hen is een verstoring van hun vrede.

Als je kat genegenheid jegens je toont nadat hij iets stouts heeft gedaan, doet hij dit omdat hij je reactie niet leuk vindt en hij het wil veranderen. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen, wat ze doen is proberen weer op goede voet te komen met hun kattenouder, zodat er harmonie is in hun sociale groep. Als dat niet alleen het schattigste is, weet ik niet wat het is.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

Veelgestelde vragen

Hoe zegt mijn kat sorry?

Zoals hierboven besproken, is de verontschuldiging van een kat een mythisch iets. Katten verontschuldigen zich niet zoals mensen dat doen. Ze veranderen echter hun gedrag nadat ze iets stouts hebben gedaan om de reactie van hun mens te veranderen. Er zijn veel manieren waarop ze dit doen, en het hangt af van de persoonlijkheid van je kat, er zijn ook verschillende variaties tussen verschillende kattenrassen.

Deze dingen omvatten:

 • Tegen je aan wrijven
 • Spinnen
 • Gorzen met hun hoofd
 • Verzorging
 • Je kneden met hun poten
 • Hun staart hoog in de lucht naast je houden
 • Dit zijn allemaal manieren waarop katten hun genegenheid tonen om te laten zien dat je unieke band nog steeds intact is.

  Vergeven katten hun baasjes?

  Katten koesteren over het algemeen geen wrok. Bijvoorbeeld – een eenmalig incident waarbij je per ongeluk op hun staart stond, zou niet betekenen dat ze je voor onbepaalde tijd vermijden. Knuffels en traktaties zullen hen ook helpen om te ontspannen en je te vertrouwen!

  Disclaimer – Katten worden echter gedreven door overlevingsinstincten, dus herhaalde negatieve ervaringen zullen ervoor zorgen dat ze hun gedrag aanpassen om te voorkomen dat ze gekwetst of overstuur raken.  Probeer ze in de eerste plaats niet in dit soort situaties te plaatsen.

  Hoe kan ik mijn kat vertellen dat ik van hem hou?

  Je kunt helpen om je kat de liefde te laten voelen door veel van de dingen die ze je aandoen te laten doen. Wanneer je oogcontact maakt, kun je langzaam naar ze knipperen, dit is het equivalent van een kattenlach.

  Je kunt ze verzorgen en aaien. Je kunt er neuzen mee aanraken en ze tegen je aan laten wrijven. Katten gaan los voor al die dingen. Je kunt ook zacht en zachtjes spreken als je de naam van je kat zegt en hun spinnen nabootsen als ze dicht bij je zijn.

  Worden katten boos op je?

  Katten kunnen boos worden op hun baasjes, net zoals wij soms boos op ze worden. Als je kat boos op je is, zijn er meestal een paar aanwijzingen die je kunt oppikken uit het gedrag van je kat:

 • Grommen
 • Fricatief
 • Weglopen en verstoppen
 • Houd hun oren platgedrukt naar achteren
 • Bijten of krabben
 • Hun staart trillen
 • Plassen waar ze niet zouden moeten
 • Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is proberen te achterhalen waarom ze boos op je zijn. Het kan zijn dat ze bang zijn, honger hebben, problemen hebben met een andere kat in huis, of om een medische reden. Oals je het uitzoekt, kun je ermee bruggen bouwen. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, vraag dan onmiddellijk veterinair advies.