Khao Manee – oorsprong, uiterlijk en houderij

  • Land van herkomst: Thailand
  • Kleur van de vacht: wit
  • Levensverwachting: Tussen 15 en 17 jaar
  • Gewicht: Tussen 2,5 en 6,5 kg
  • Schouderhoogte: van 25 tot 35 cm
  • Speciale kenmerken: Blauwe of gele ogen, vaak gemengd, luide stem.
  • Rasstatus: Het ras is nog niet erkend door de Fife en vele andere verenigingen.

Khao Manee

Algemene informatie over het Khao Manee kattenras

Dit kattenras heeft een kortharige, witte en zeer dichte vacht, die dicht tegen zijn lichaam ligt. De ogen zijn vaak blauw, maar kunnen ook geel of blauw en geel en zelden groen zijn. Ze steken duidelijk af tegen de witte vachtkleur en lijken helder en briljant, omdat het weefsel van de oogleden zeer licht is en de uitstraling van de ogen versterkt. Dit is het meest opvallende kenmerk van dit ras. Het lichaam van de Khao Manee is van gemiddeld gewicht en grootte, gespierd en ziet er elegant en soepel uit. Het hoofd heeft duidelijke structuren, is niet te kort en niet te lang. De verhoudingen van de kat lijken zeer evenwichtig. Het ras wordt vaak verward met andere witharige rassen. Maar in vergelijking met bijna alle andere rassen ligt de vacht van deze kat dicht tegen het lichaam aan. Zijn naam betekent “wit juweel”.

Past het kattenras bij mij en mijn gezin?

Het ras past bij alle huisdierminnende gezinnen met kinderen. Hij heeft veel aandacht nodig en is erg gehecht aan zijn mensen. Hij is ook erg speels en actief, dus u moet hem voldoende speelgoed en een krabpaal ter beschikking stellen. Katten zijn ook zeer communicatief en hebben daarom regelmatig aandacht nodig. Ze zijn zowel geschikt als binnen- en buitenkat en zullen blij zijn als je een tuin hebt met wat ruimte waar ze kunnen rondrennen. Ze zijn ook erg blij met een tweede metgezel.

Wat zijn de aard en de karaktereigenschappen van de kat?

Het ras is zeer evenwichtig en speels en heeft een zeer sterke band met zijn mensen. Zoals vele andere katten uit Azië toont hij zich bijzonder communicatief, afhankelijk van het type inprenting. Hij houdt van het intensieve leven in een groep, zoals de meeste oosterse rassen. Daarom mag ze niet als één dier worden gehouden. Haar temperament is aangenaam en ze bouwt snel vertrouwen op bij haar baasje. Als je liefdevol voor haar zorgt, zal ze jou ook overladen met grote genegenheid. Andere kenmerken van het ras zijn aanhankelijkheid en trouw.

Bouw en uiterlijk

De Khao Manee is een middelgrote kat met een gespierde bouw. Het ziet er elegant en soepel uit. Haar gezicht is hartvormig met sierlijk hoge jukbeenderen en grote ogen die enigszins schuin staan. Haar glanzende zuivere witte vacht ligt dicht tegen haar lichaam aan. Ze heeft ook grote puntige oren. Niet alleen de witte vacht maakt ze onmiskenbaar, ook hun heldere ogen zijn een bijzonder kenmerk, die niet alleen monochroom lichtblauw of geel zijn, maar ook verschillende kleuren kunnen hebben. De technische term hiervoor is odd eyes. Groene en geelgroene ogen zijn echter ook toegestaan.

Geschiedenis en oorsprong

Khao Manee geschiedenis
Dit ras vindt zijn oorsprong in Thailand en behoorde gedurende vele duizenden jaren toe aan de koningen van het oude Siam. Daar woonden ze aan hun zijde omdat hun witte vacht en sierlijke verschijning overal populair was. In 1350 voor Christus wijdden ze zelfs een gedicht aan haar. De grote populariteit van het ras leidde er uiteindelijk toe dat de doodstraf werd opgelegd als iemand werd veroordeeld voor het stelen van de kat, want het waren koninklijke katten die ongedeerd moesten blijven. De eerste vermelding van het ras wordt gevonden in een manuscript uit Thailand, daterend uit de Ayutthaya periode. Dit zijn de genoemde gedichten. Bovendien is daar vereeuwigd dat de Khao Manee uitsluitend is voorbehouden aan leden van de koninklijke familie. Pas in 1999 mochten de eerste katten van dit ras Thailand verlaten.

Houderij en verzorging

Hoe de Khao Manee comfortabel aanvoelt

Het houden van de kat is zeer ongecompliceerd, aangezien dit ras bekend staat als bijzonder aanpasbaar en sociaal. Hij leeft graag binnen, maar is ook graag buiten. Daarom zou het fijn zijn als je een tuin hebt waar ze zich prettig kan voelen. Zorg er echter voor dat de buitenruimte van uw mooie en begeerlijke kat beveiligd is, want het risico bestaat dat deze vertrouwenswaardige dieren gestolen worden. Als u een kat van het ras Khao Manee in huis wilt nemen, kunt u het beste een ander soortgenoot in huis nemen, want de kat is niet graag alleen. Een zeer intensief sociaal leven is belangrijk voor haar, dus ze heeft aandacht en gezelschap nodig.

Khao Manee: Gezondheid en zorg

De vacht van de kat is zeer gemakkelijk te verzorgen. Het is voldoende om uw kat van tijd tot tijd te borstelen. Dit verwijdert dode haren en behoudt de oorspronkelijke schoonheid van de vacht. Natuurlijk maakt goede voeding ook deel uit van het houden van een kat op een voor de soort geschikte manier. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw kat hoogwaardige voeding krijgt om hem gezond en fit te houden. Regelmatige controles en vaccinaties bij de dierenarts maken natuurlijk ook deel uit van de verzorging van uw huisdier. Als uw kat veel tijd buiten doorbrengt, moet u hem regelmatig ontwormen en een spoton geven om hem tegen parasieten te beschermen. Uw kat zal ook blij zijn met veel speelgoed, want het is een intelligent dier en heeft ook mentale stimulatie nodig. Tenslotte heeft hij, net als elk ander kattenras, een krabpaal nodig.

Alles over fokken

Word een Khao Manee fokker

De Khao Manee wordt door veel verenigingen nog niet als ras erkend, zoals de Fifé. Als u overweegt dit ras te fokken, moet u genoeg geld hebben om de medische verzorging van uw dieren te betalen. Het kan zijn dat u in noodgevallen enkele honderden euro’s aan de dierenarts moet betalen om het leven van uw katten te behouden of te redden. Steun van de familie is ook belangrijk om goed te kunnen zorgen voor de zwangerschap, de geboorte en de opvoeding van het kroost.

U moet zich er ook van bewust zijn dat er tegenslagen kunnen zijn, bijvoorbeeld dat de door u gekozen dieren misschien toch niet geschikt zijn om mee te fokken. Sommige kittens moeten met de hand worden grootgebracht als de moeder sterft of niet in staat is dit zelf te doen. In dat geval moet u om de twee uur opstaan om het nest met de hand te voeren. Uw dierenarts moet ook ervaren genoeg zijn om zelfs de kleinste dieren vakkundig te kunnen verzorgen. Hij moet zo nodig ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen beschikbaar zijn.

Een Khao Manee fokker zijn is niet altijd gemakkelijk.

Als u op vakantie gaat, moet de verzorging van uw katten ook gewaarborgd zijn. Je moet het ook aankunnen als er tijdens de geboorte iets misgaat, de kittens sterven of geëuthanaseerd moeten worden. Het kan ook gebeuren dat er ernstig zieke of gehandicapte katten worden geboren. Je moet hier ook genoeg kracht voor hebben. Kun je het emotioneel aan als de moeder en het hele nest sterven tijdens de geboorte? Vergeet het financiële aspect niet.

Je zou ook afstand moeten kunnen doen van katten en kittens als het zover is. Verantwoord fokken omvat ook het kennen van alle erfelijke ziekten van het ras waarmee u fokt. U moet weten hoe u ze kunt opsporen en voorkomen. Je moet ook weten hoe uiterlijke kenmerken, kleuren en ziekten worden doorgegeven. U dient geïnformeerd te worden over bloedgroeponverenigbaarheden en of het Khao Manee ras daar vaak last van heeft. U moet ook weten hoe u incompatibele bloedgroepen kunt voorkomen.

Kennis van de geboorte van katten

Als fokker moet u weten hoe u het “fading kitten syndroom” kunt vermijden en welke gezondheidstests geschikt zijn als u wilt fokken. Je moet ook weten over het speciale dieet van drachtige dieren. Ontdek welke hulpmiddelen nodig zijn bij de voorbereiding op de geboorte en hoe de geboorte in zijn werk gaat. U moet ook in staat zijn complicaties snel te herkennen en de nodige maatregelen te nemen. Een verantwoordelijke fokker weet wanneer onmiddellijk ingrijpen of een dierenarts nodig is bij ernstige complicaties. U kunt de pasgeboren kittens onderzoeken en bent in staat gezondheidsproblemen te herkennen. Verder weet je hoe je moet omgaan met dieren die niet levensvatbaar of dood zijn en hoe handopfok werkt. Je bent bekend met de voeding van kittens en hoe je met ze om moet gaan in geval van ziekte. Natuurlijk ken je ook alle voorzorgs- en hygiënische maatregelen die je tijdens en na de geboorte en tijdens de opvoeding moet nemen.