Kanaani – Oorsprong, uiterlijk en karakter

  • Land van herkomst: Israël
  • Vachtkleuren: Seal-spotted tabby, Cinnamon-spotted tabby, Chocolate-spotted tabby.
  • Levensverwachting: 15 jaar
  • Gewicht: 3,5 tot 5 kilogram
  • Schouderhoogte: Middelgrote dieren
  • Onderscheidende kenmerken: Drie zwarte ringen op de staart,
  • zwarte zolen en lippen, rood neusleer
  • Rasstandaard: WCF (erkenning in 2000)

Kanaani

De Kanaani kat: een actief en beminnelijk dier

Het kattenras wordt beschouwd als actief en goed geschikt voor gezinnen. Het is afkomstig uit Israël en werd pas in 2000 door de BWF erkend. Opvallend zijn de drie zwarte ringen aan de staart, de zwarte voetzolen en het rode neusleer. Als u op zoek bent naar een gezinskat met een aangenaam uiterlijk en een sterk karakter, dan is deze kat de juiste keuze voor u. Ze moeten echter wel geoefend worden, want ze blijken erg actief te zijn. Ze zijn blij met voldoende mogelijkheden voor beweging, zoals een tuin. Knuffeltijd moet beschikbaar zijn en is meestal intens maar kort. De dieren zijn aanhankelijk en kiezen hun verzorgers in de familie.

Uiterlijk van de Kanaani: De standaard volgens BWF

De lichaamsbouw

De nek van de katten is relatief lang en slank. De kop vormt een brede driehoek, de oren staan relatief ver uit elkaar. Volgens de BWF is het niet toegestaan dat het hoofd een spitse driehoek vormt. Het voorhoofd moet licht gebogen zijn en zachtjes overgaan in de neus. De neus zelf is sterk en recht. Er is geen stop. Bij het keuren op shows wordt vooral gelet op het uitstekende profiel. De jukbeenderen zijn goed zichtbaar, een kneep is niet aanwezig. De kin is sterk en prominent. De snuit moet lichtjes afgeplat zijn. De wijd uitstaande oren zijn spits en licht behaard aan de binnenkant. Oorpluimen zijn een positief kenmerk.Mannetjes zijn sterker dan vrouwtjes, vooral in de nek en schouders.
Kanaani kat

De ogen

De ogen staan wijd uit elkaar en enigszins schuin. Ze hebben een amandelvorm, maar lijken niet oosters. De grote en open ogen lijken alert en oplettend. Volwassen dieren hebben groene ogen. Er zijn verschillende tinten groen, zoals appelgroen of geelgroen. De staart is dun en lang, iets sterker aan de basis. Het lichaam is slank en gespierd tegelijk. De dunne benen zijn tegelijkertijd sterk. De achtervoeten zijn hoger dan de voorvoeten. De ovale en slanke poten zijn de finishing touch.

Vacht en kleur

De korte vacht ligt dicht tegen het lichaam aan. Er is slechts een kleine hoeveelheid ondervacht. Het gevoel is eerder stevig dan zacht. Verschillende kleuren en markeringen zijn toegestaan, zoals chocolade-, zeehonden- en kaneelvlekken op een beige of kaneelkleurige achtergrond. Het puntje van de staart moet zwart zijn. De vlekken van het patroon lopen in diagonale of horizontale richting. Een verticale rij die over het hele lichaam loopt, is niet wenselijk. De benen kunnen geroeid of gevlekt zijn. Op het voorhoofd staat een karakteristieke “M”, die zich verbreedt tot drie tot vijf lijnen. Op de rug is er een palinglijn, die oplost in vlekken. De kin en de keel zijn lichtbeige, de buik kan overgaan in wit. Het neusleer is meestal baksteenrood en omrand door de patroonkleur.

Geschiedenis en oorsprong: Een relatief jong kattenras

De Kanaani kat werd voor het eerst gefokt in de jaren 1990. Het is een kruising tussen tamme huiskatten en de in Israël inheemse valkkat, Felis silvestris lybica. In de daaropvolgende jaren werden er verschillende rassen mee gekruist, zodat het ras in 2000 werd erkend. Onder andere Bengaalse katten, Oosters Korthaar en Abessijnse katten werden gekruist. Uiterlijk lijkt de kat op de gevlekte mestkat. Kenmerkend zijn de drie zwarte ringen aan de staart, en het rode neusleer.
Kanaani geschiedenis

Huisvesting en verzorging: Beweging en rondrennen zijn belangrijk.

De katten hebben voldoende beweging en activiteit nodig. Ze zijn actief en willen stoom afblazen. Als je ze genoeg vrijheid biedt, zijn ze evenwichtig en houden ze ervan om samen te knuffelen. Katten geven echter de voorkeur aan een korte knuffel en wenden zich snel tot nieuwe activiteiten. De dieren willen echter niet zonder aaien. Een boom in de tuin of zelfgebouwde speeltuinen zijn ideaal om de katten bezig te houden. De intelligente dieren houden ook van uitdagende spelletjes. Ze zijn nieuwsgierig en ontdekken graag nieuwe dingen. De katten zijn aanhankelijk en vriendelijk. Ze zoeken hechtingsfiguren op en blijven hen trouw.

Bijzonderheden bij het fokken van de Kanaani kat

Het fokken van dit relatief jonge kattenras is nog niet wijdverbreid. Slechts enkele fokkers hebben dit ras ontdekt, zowel in de Duitstalige landen als in Amerika. De erkenning werd in het jaar 2000 door de BWF gedaan. Verschillende kleuren werden erkend, zoals seal-spotted tabby. De dieren hebben zwarte zolen en staartringen. Bij chocolate-spotted tabby moeten de zolen en de staartringen chocoladebruin zijn. Bij de cinnamon-spotted tabby zijn de staartringen en de zolen baksteenrood. Volgens de BWF zijn zilverkleurige varianten niet toegestaan. Tot 2005 waren kruisingen van gevlekte Bengaalse katten, Oosters Korthaar katten en gevlekte vertegenwoordigers van Felis lybica toegestaan. In 2010 zijn de fokrichtlijnen aangescherpt, zodat alleen Kanaani met Kanaani mag worden gepaard.

Is de Kanaani de juiste keuze voor mij?

Het kattenras is nog relatief jong en valt op door zijn ongewone uiterlijk. Hij past perfect in gezinnen, maar heeft voldoende beweging en activiteit nodig. Je moet de kat de kans geven om te bewegen en hem niet pushen om te knuffelen. Als je eenmaal hun hart hebt gewonnen, is de kat een trouwe en aanhankelijke metgezel. Je kunt veel tijd met de kat doorbrengen en hem nieuwe dingen laten zien. Intelligentiespelletjes en ravotten behoren tot de favoriete bezigheden van de dieren.