Kurilian Bobtail kat

  • Temperament: Speels, energiek, aanhankelijk, vriendelijk
  • Herkomst: Rusland
  • Andere namen: Kuril Islands Bobtail, Kurilean Bobtail, Curilsk Bobtail, Kuril Bobtail
  • Groep: Middelgroot tot groot kortharig en langharig
  • Hoogte: 10″-14″
  • Lichaamslengte: 14″-16″
  • Gewicht: 8-12 pond
  • Levensverwachting: 14-20 jaar
  • Prijs: €700-€3.000

Kurilian Bobtail

Over de Kurilian Bobtail Kat

Met een dikke, luxueuze vacht die vaak prachtig gemarkeerd is om te lijken op de vacht van een wilde kat, staat de Kurilian Bobtail kat bekend om zijn lieve, zachte karakter. Zoals de naam van het ras suggereert, hebben Kurilian Bobtail katten korte tot ultrakorte bobtails. Kurilians hebben een unieke staart. Soms vergeleken met een sneeuwvlok of een vingerafdruk, is geen enkele staart identiek aan een andere.
Kurilian Bobtail Kat
Groot, actief en intelligent, de Kurilian Bobtail kat heeft een intense speeldrift en een natuurlijke liefde voor de jacht. Dit ras staat ook bekend om zijn vistalent, dus gezinnen met aquaria en kleine huisdieren zoals hamsters en cavia’s zullen ervoor willen zorgen dat deze kwetsbare dieren ver van de Kurilian Bobtail gehouden worden, die alle kleine dieren als prooi ziet die gevangen moet worden.

Kurilian Bobtail katten schieten doorgaans goed op met andere katten, honden en kinderen. Ze houden van spelen, en iedereen die bereid is tijd te besteden aan opzwepende spelletjes krijgt automatisch de onverdeelde aandacht van deze kat.

Ondanks zijn jachtbekwaamheid en hoge activiteitsniveau houdt de Kurilian Bobtail kat ervan om te knuffelen met zijn favoriete persoon. Deze katten hebben wel de neiging om een favoriete metgezel te kiezen, en ze staan er ook om bekend dat ze andere gezinsleden de koude schouder geven wanneer het tijd is om een schoot te kiezen voor TV-tijd of om zich in bed te nestelen.

Verzorging

Kurilian Bobtail verzorging
Voeding

Kurilian Bobtail-katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar het is het beste om een eiwitrijk dieet met beperkte koolhydraten aan te bieden. Wij raden u aan vers voer te kiezen of een commercieel merk aan te bieden dat echt vlees of vis als belangrijkste ingrediënt vermeldt.

Verzorging

De kortharige Kurilian Bobtail stelt een wekelijkse borstelbeurt op prijs om dode haren te verwijderen en verharing tegen te gaan, terwijl kortharige Kurilian Bobtail katten dagelijks geborsteld moeten worden om vervilting te voorkomen.

Aangezien dit een groot, actief ras is, kunt u uw kat leren om op jonge leeftijd teennagels te knippen. Dit voorkomt schade aan uw kleding, meubels en huid. U kunt uw kitten ook leren tanden te poetsen.

Oefening

Dit ras is uitzonderlijk atletisch en zal, wanneer het maar de kans krijgt, laten zien dat het hoge snelheden kan bereiken, scherpe bochten kan maken en zo hoog mogelijk kan klimmen. Kurilian Bobtail katten zijn zeer trainbaar, en leren graag hoe ze aan de lijn moeten lopen, zodat ze veilig van het buitenleven kunnen genieten.

Binnen heeft de Kurilian Bobtail kat meerdere krabpalen nodig, minstens één stevige kattenboom, en veel spannende speeltjes. Deze katten waarderen zitjes voor het raam die hen uitzicht bieden op de buitenlucht, vooral als er een vogelvoederhuisje bij betrokken is.

Gezondheid

De Kurilian Bobtail kat staat bekend om zijn uitstekende gezondheid en kan een uitzonderlijk lange levensduur van wel 20 jaar hebben. Er zijn geen genetische problemen bekend.

Geschiedenis

Kurilian Bobtail geschiedenis
De Kurilian Bobtail komt oorspronkelijk uit de Kuril eilanden, waaraan hij zijn naam te danken heeft. Het ras komt ook voor op het Russische schiereiland Kamchatka en het eiland Sachalin, die in dezelfde geografische regio liggen.

De Kurilian Bobtail is een natuurlijk kattenras, wat betekent dat het is ontwikkeld door natuurlijke selectie in de loop der tijd en niet door enige vorm van menselijke manipulatie. Het is sinds het midden van de 20e eeuw in heel Rusland aan populariteit gewonnen. Toch is het ras niet bekend buiten Rusland, Europa en Japan. Tot nu toe is het nog niet officieel erkend door de Cat Fanciers Association.

Internationale kattenrassenregisters trekken echter wel de aandacht: De Fédération Internationale Féline (FIFe), The International Cat Association (TICA) en de World Cat Foundation (WCF) staan registratie toe. Sommige clubs scheiden lang- en kortharige Kurilian Bobtail katten in aparte divisies, terwijl andere ze samen laten showen.

Wist u dat?

Hoewel Kurilian Bobtails uitstekende huisdieren zijn, is dit een van de zeldzaamste kattenrassen. Het ras is populairder in Europa dan in de Verenigde Staten, waar slechts enkele catteries zich specialiseren in Kurilian Bobtail kittens.

Dankzij zijn eilandafkomst houdt dit ras van vissen en is het uitstekend in het vangen van zijn gewenste prooi. Deze kitties hebben een waterbestendige vacht. Ze zijn niet bang om nat te worden en zullen zich soms bij hun favoriete mensen voegen als het tijd is voor een bad of douche, waarbij ze nieuwsgierige pootjes in het water steken.

Kurilian Bobtail katten zijn zeer langzaam volwassen, en bereiken pas op vijfjarige leeftijd hun volle lengte.

De rasstandaard

Kurilian Bobtail ras

Lichaam

Het lichaam is groot, gespierd en goed gevormd, met een over het algemeen atletisch, evenwichtig uiterlijk. De borstkas moet breed zijn en de rug mag licht gebogen zijn.

Kop

Het hoofd is groot, met een aangepaste wigvorm met afgeronde contouren. Het is het breedst ter hoogte van het jukbeen.

Oren

De Kurilian Bobtail heeft grote, alerte oren met een elegante vormgeving. Aan de punten kunnen pluimpjes zitten.

Vacht

De vacht kan kort of halflang zijn. Langharige Kurilian Bobtail katten moeten een kraag in de nek hebben. Het haar moet zacht en zijdeachtig aanvoelen. Langharige rassen moeten een matige ondervacht hebben.

Kleur

Alle kleuren en patronen zijn aanvaardbaar. Wit is toegestaan en mag blazoenen, medaillons, sneeuwschoenen en andere witte aftekeningen in elke hoeveelheid bevatten.

Ogen

De ogen van een Kurilian Bobtail kat zijn walnootvormig, ronder aan de onderkant en meer ovaal aan de bovenkant. Ze staan in een lichte hoek, tussen de basis van het jaar en de punt van de neus. De ogen moeten ongeveer één oogbreedte uit elkaar staan. Alle kleuren ogen zijn aanvaardbaar.

Poten

De poten moeten van gemiddelde lengte zijn, waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De voeten moeten afgerond zijn. Langharige Kurilian Bobtail-katten moeten plukjes haar tussen hun tenen hebben.

Staart

De staart van de Kurilian Bobtail kat is zijn meest onderscheidende kenmerk. Hij kan een of meer knikken of bochten hebben en kan stijf of soepel zijn. Het haar van de staart verhult vaak zijn vorm en geeft hem het uiterlijk van een pompon.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Kurilian Bobtail kat?

Kurilian Bobtail katten kosten tussen €700-€3.000.

Hoe groot worden Kurilian Bobtail katten?

Kurilian Bobtail katten worden meestal middelgroot. Een volgroeide Kurilian Bobtail kat kan tussen de 8-12 pond of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 10″-14″ inches.

Hoe lang leven Kurilian Bobtail katten?

De gemiddelde levensduur van de Kurilian Bobtail is 14-20 jaar.

Verharen Kurilian Bobtail katten?

Kurilian Bobtails zijn langharige katten, dus u moet een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.