Zijn huiskatten verwant aan grote katten?

Heb je je huiskat wel eens vergeleken met een leeuw of tijger? Hoewel we weten dat de schattige kat die op je knie ligt heel anders is dan een gevaarlijke leeuw die je misschien op safari ziet, zijn er enkele verrassende overeenkomsten tussen alle soorten van de kattenfamilie.

Snel overzicht

  1. Alle katten hebben een gemeenschappelijke voorouder en huiskatten zijn mogelijk geëvolueerd van de Afrikaanse wilde kat, die bijna identiek DNA heeft.
  2. Huiskatten en grote katten hebben veel dezelfde kenmerken en een vergelijkbare morfologie, ondanks hun verschillen in grootte.
  3. Huiskatten zijn eigenlijk maar gedeeltelijk gedomesticeerd, omdat ze in het wild kunnen overleven en zich voortplanten zonder tussenkomst van de mens.

Laten we eens nader bekijken hoe huiskatten verwant zijn aan grote katten.
Zijn huiskatten verwant aan grote katten

De evolutie van de huiskat

Alle kattensoorten, groot en klein, delen meer dan 95% van hun DNA. Ze delen allemaal een gemeenschappelijke voorouder die dateert van ongeveer 25 miljoen jaar geleden, toen katten voor het eerst evolueerden. Ongeveer 10 miljoen jaar geleden begon de Felidae (katachtigen) familie verder te evolueren en splitste zich af in drie geslachten:

  • Panthera (leeuwen, tijgers, luipaarden, sneeuwluipaarden, poema’s en jaguars)
  • Acinonyx (de jachtluipaard)
  • Felis (alle andere “kleine” katten, waaronder bobcats, lynxen – ook bekend als de jungle kat, poema’s en ocelots)

Men denkt dat onze huiskat (Felis catus) ongeveer 10.000 jaar geleden is ontstaan, wat relatief recent is in termen van evolutie. Het DNA van de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica) is bijna identiek aan dat van onze huiskatten, wat betekent dat deze soort de belangrijkste voorouder is van de huidige huiskatten.

Mensen delen hun leven al duizenden jaren met katten, maar desondanks worden onze hedendaagse huiskatten slechts als half-gedomesticeerd beschouwd. Dit komt omdat ze in al die tijd geen grote veranderingen hebben ondergaan en nog steeds volledig in staat zijn om in het wild te overleven. Dit wordt aangetoond door verwilderde katten die zeer succesvol leven, jagen en fokken zonder enige menselijke tussenkomst.

Een dergelijk domesticatiemodel verschilt sterk van andere gedomesticeerde soorten. Het fokken en selecteren van honden is bijvoorbeeld volledig gecontroleerd door mensen om dieren te produceren met specifieke eigenschappen en kenmerken. De meeste huishonden verschillen enorm van hun wilde voorouders, terwijl huiskatten opmerkelijk veel lijken op wilde katten. Ze behouden veel van dezelfde instincten, gedragingen en morfologie, ondanks het feit dat ze tammer zijn en een heel andere levensstijl hebben.

Wetenschappers geloven dat de domesticatie van katten ontstond doordat wilde katten aanvankelijk werden aangetrokken door graanopslagplaatsen waar een grote populatie knaagdieren zou zijn geweest waarop ze konden jagen. De tamme katten leefden waarschijnlijk dichter bij menselijke woningen, waardoor ze op natuurlijke wijze selecteerden op tamheid terwijl ze met elkaar fokten.

Overeenkomsten tussen huiskatten en grote katten

1. Het zijn onvermijdelijke carnivoren

Zowel huiskatten als grote katten hebben vlees nodig in hun dieet om gezond te blijven. Zonder vlees krijgen ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

2. Ze hebben een gelijkaardig gevormd lichaam

Hoewel ze enorm in grootte kunnen verschillen, hebben huiskatten en grote katten allemaal een sterk gespierd lichaam met een lange staart die helpt bij het evenwicht, en een schedel en gebit met dezelfde vorm. Deze kenmerken zorgen ervoor dat ze goed aangepast zijn om op prooidieren, zoogdieren en vogels te jagen.

3. Ze markeren hun territorium met geuren

Een kat die liefdevol tegen de benen van een mens aanwrijft, waarmee hij zijn sociale en vriendelijke aard laat zien door middel van fysieke interactie.
Heb je gemerkt dat je kat met zijn gezicht over je meubels en de randen van muren in je huis wrijft? Ze markeren hun territorium met hun persoonlijke geur als ze dit doen en grote katten doen precies hetzelfde in het wild, vaak op boomstammen of rotsen.

Zowel huiskatten als grote katten sproeien ook urine om hun territorium af te bakenen en krabben op bepaalde plekken om hun geur achter te laten. Deze geurmarkering werkt als een waarschuwing voor andere katten in de buurt dat dit territorium bezet is.

4. Ze zijn solitair

De meeste leden van de Felidae familie, zowel groot als klein, zijn zeer territoriaal en leven het liefst alleen. Leeuwen zijn de enige katachtigen die sociale familiegroepen vormen die een “groep” worden genoemd.

5. Het zijn uitstekende jagers

Zowel huiskatten als grote katachtigen hebben een zeer sterk jachtinstinct. Jagen is een essentiële vaardigheid die grote katten nodig hebben om te overleven. De meeste huiskatten hebben de luxe van voedsel dat door hun baasjes wordt verstrekt, maar ze zullen vaak toch jagen op wilde dieren zoals vogels en knaagdieren, zelfs als ze die niet opeten.

Zelfs huiskatten behouden hun jachtinstincten, hoewel dit tot uiting komt in spel als ze jagen, bespringen en achter speeltjes aanrennen.

6. Ze hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen

Nieuwsgierige kat snuffelt aan een grasspriet, een demonstratie van zijn scherpe reukzin en verkenning van de omgeving.
Alle katachtigen hebben een reukzin die veel beter is dan die van de mens. Zowel huiskatten als grote katachtigen hebben een klein orgaan op het dak van hun bek dat het vomeronasaal orgaan (ook wel het orgaan van Jacobson genoemd) wordt genoemd. Met dit orgaan kan een kat feromonen (chemische boodschappers) van andere katten en dieren detecteren.

Daarom snuffelen katten soms met open mond. Ook krullen ze soms hun bovenlippen in een poging om zoveel mogelijk geurdeeltjes over het vomeronasale orgaan te laten gaan. Dit krullen van de lippen wordt de flehmen respons genoemd. Zowel huiskatten als grote katten hebben dit vermogen.

7. Ze hebben intrekbare klauwen (met één uitzondering)

Het jachtluipaard is het enige lid van de kattenfamilie dat zijn klauwen niet kan intrekken. Hun geslachtsnaam ‘Acinonyx’ betekent in het Grieks ‘geen klauw bewegen’.

Leuke overeenkomsten tussen grote katten en huiskatten

1. Ze houden allemaal van dozen

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je kat dol is op een lege doos. Het blijkt dat grote katten zoals tijgers en leeuwen daar ook van houden. Dierentuinen voorzien ze vaak van grote dozen om hun verblijf te verrijken en verveling tegen te gaan.

2. Grote katten houden ook van kattenkruid

Is jouw kat gek op speeltjes met kattenkruid? Ongeveer 50-70% van de huiskatten is gevoelig voor de effecten van kattenkruid, maar dit is niet beperkt tot onze huiskatten. Een vergelijkbaar deel van de grote katten reageert ook op kattenkruid en vertoont vergelijkbaar euforisch gedrag.

3. Ze houden allemaal van kneden

Er wordt gedacht dat katten kneden als gevolg van een aangeleerde eigenschap tijdens de zoogperiode, waarbij het kneden van de spenen van hun moeder helpt om het aflaten van melk te stimuleren. Grote katten, zowel jong als oud, kneden ook.

4. Ze slapen allemaal veel

Een serene afbeelding van een slapende leeuw, die rust uitstraalt en de vredige momenten in het leven van een wild dier laat zien.
Alle katten, ongeacht hun grootte, houden van slapen. Zowel huiskatten als grote katten brengen gemiddeld 16-20 uur per dag slapend door. Dat is veel snoozen!

Verschillen tussen huiskatten en grote katten

1. Hun grootte

Misschien wel het duidelijkste verschil tussen huiskatten en grote katten is hun grootte. De gemiddelde huiskat weegt ongeveer acht pond, terwijl een grote kat meer dan 200 pond kan wegen.

2. Hun vocale vaardigheden

Kleinere katten (inclusief wilde katten zoals lynxen en ocelots) spinnen maar kunnen niet brullen, terwijl grote katten (zoals leeuwen, tijgers en luipaarden) wel brullen maar niet kunnen spinnen. Dit komt door verschillen in hun keelanatomie.

Bij een grote kat zijn de tongbeenderen in het strottenhoofd zacht en flexibel, waardoor ze een luide brul kunnen produceren. Bij een kleinere kat zijn de tongbeenderen stijver, waardoor ze kunnen trillen en het spinnende geluid produceren dat we associëren met onze huiskatten.

De uitzondering op deze regel is het jachtluipaard, dat spint maar niet kan brullen. Ze kunnen ook een hoge tsjirp produceren die uniek is voor de kattenfamilie.

3. De vorm van hun pupillen

Kleinere katten, zoals onze huiskat, hebben pupillen die zich kunnen vernauwen tot verticale spleten. Grote katten hebben ronde pupillen. Men denkt dat dit verschil te maken heeft met de omgeving waarin deze verschillende soorten leven en hun verschillende eisen om licht te kunnen absorberen.

Tamme katten en grote katten

Tamme katten zijn inderdaad verwant aan grote katten en als zodanig delen ze veel van dezelfde gedragskenmerken en eigenschappen. Ondanks de enorme variatie in grootte, lijken ze ook qua uiterlijk erg op elkaar. Als je de volgende keer naar je huiskat kijkt terwijl hij op prooi of speelgoed jaagt, stel je hem dan voor als een leeuw die een antilope besluipt op de vlaktes van Afrika.

Huiskatten zijn geëvolueerd om heel gelukkig samen te leven met mensen, maar ze zijn nog steeds in staat om zelfstandig te overleven, wat betekent dat ze niet echt gedomesticeerd zijn op de manier waarop sommige soorten dat wel zijn. Er zijn veel manieren waarop de huiskat erg lijkt op zijn wilde, grotere neven.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Vaak gestelde vragen

Waar is de huiskat uit ontstaan?

Huiskatten zijn het meest verwant aan de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica).

Zijn huiskatten echt gedomesticeerd?

Hoewel onze huiskatten duidelijk tammer zijn dan wilde katten, hebben ze veel kenmerken en gedragingen van hun wilde voorouders behouden, waaronder het vermogen om te overleven en zich voort te planten zonder tussenkomst van mensen. Dit betekent dat ze worden beschouwd als semi-gedomesticeerd in tegenstelling tot echt gedomesticeerd zoals andere soorten zoals honden.

Komen huiskatten van grote katten?

Alle leden van de kattenfamilie delen een gemeenschappelijke voorouder en zijn dus verwant aan grote katten zoals leeuwen en tijgers. Onze huiskatten delen zelfs meer dan 95% van hun DNA met tijgers.

Lees meer

Populair