7 fascinerende feiten over zwarte katten die je waarschijnlijk niet wist

Als enkele van de meest onbegrepen leden van de kattenwereld, zijn zwarte katten niet altijd wat ze lijken. Sommigen zeggen dat ze pech hebben.

Anderen zien een donkergekleurde kat en roepen beelden op van heksen en monsters. Deze ongerechtvaardigde associaties met alles wat griezelig is, hebben zwarte katten een oneerlijke en ronduit verkeerde reputatie gegeven. In werkelijkheid zijn zwarte katten vriendelijk, loyaal en prachtig.

Ze maken aanhankelijke familieleden en zijn net zo knap en sociaal als elke andere gekleurde katachtige. Er zijn veel interessante kenmerken die zwarte katten speciaal maken. Van hun geschiedenis van aanbeden worden tot genen die hen fysieke voordelen geven, er is genoeg om van te houden over deze inktzwarte katten.

Als het gaat om zwarte katten, is het gen dat codeert voor zwarte vacht de meest dominante van alle mogelijke vachtkleuren.

#1 De meest dominante kattenkleur

Kattenkleur is altijd afhankelijk van genen. Elke kat krijgt twee sets kleurcoderende genen, één van elke ouder. Sommige kleuren zijn recessief en sommige zijn dominant. Zonder je biologienotities op de middelbare school tevoorschijn te halen, is de basisuitleg dat sommige kleurgenen andere overschrijven en het waarschijnlijker maken dat een kat die gekleurde vacht heeft.

Als het gaat om zwarte katten, is het gen dat codeert voor zwarte vacht de meest dominante van alle mogelijke vachtkleuren. Dit betekent dat als twee katten die elk het gen voor zwarte vacht bezitten (zelfs als ze zelf niet zwart zijn), zich voortplanten, hun nakomelingen zwart zullen zijn.

Zelfs als slechts één ouder het gen heeft, is er nog steeds een grote kans op zwarte kittens. Het gen voor zwarte vacht overschrijft zelfs het gen dat het gemeenschappelijke tabbypatroon vereist. Als gevolg hiervan zijn er meer zwarte katten dan welke andere kleur dan ook.

Hoewel zwarte katten de meest voorkomende van alle katten zijn, is niet elke donkergekleurde katachtige die je ziet echt een effen zwarte kat.

#2 Zwarte vacht kan patronen verbergen

Hoewel zwarte katten de meest voorkomende van alle katten zijn, is niet elke donkergekleurde katachtige die je ziet echt een effen zwarte kat. Het gen voor zwarte vacht heeft de kracht om het gen voor het tabby-vachtpatroon te onderdrukken, maar het verwijdert het niet. Bij katten die slechts één zwart bontgen hebben, kan het tabbypatroon er nog steeds zijn.

Vaak “undercover tabbies” genoemd, hebben deze zwarte katten eigenlijk subtiele strepen, wervelingen of vlekken. Als je ze in bepaalde belichting of onder bepaalde hoeken bekijkt, kun je zien dat het tabby-gen niet volledig is overschreven.

#3 Van kleur veranderende katten

Naast het hebben van undercover vachtpatronen, veranderen sommige zwarte katten zelfs van kleur. Wanneer een buitenkat een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengt met zonnebaden, kunnen de UV-stralen het zwarte pigment van hun vacht afbreken.

Dit wordt “roesten” genoemd en resulteert in een kat die met de leeftijd een roestige bruinrode kleur krijgt. Dit kleurenfenomeen helpt vaak om het tabby-vachtpatroon te onthullen dat zich onder die donkere vacht verborg.

Wanneer een buitenkat een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengt met zonnebaden, kunnen de UV-stralen het zwarte pigment van hun vacht afbreken.

#4 Niet alle zwarte kattenrassen zijn hetzelfde

Een ander misverstand over zwarte katten is dat ze allemaal hetzelfde ras zijn. In feite zijn er 22 kattenrassen die mogelijk een stevige zwarte vacht kunnen hebben. Sommige van deze rassen hebben een lange, donzige vacht en anderen zijn kortharig en zien er strak uit.

Het meest bekende zwarte kattenras is de Bombay. Deze kortharige en effen gekleurde katten werden gefokt om eruit te zien als miniatuur zwarte panters. Ze zijn het enige ras dat altijd effen zwart is; er zijn geen andere kleuren geaccepteerd in hun rasstandaarden.

Naast de Bombay hebben de Amerikaanse Bobtail, Ragamuffin, Sphynx, Persian, Scottish Fold en verschillende andere rassen een zwarte vacht. Zwarte vacht komt ook vaak voor katten van gemengd ras.

Er waren enkele plaatsen en enkele perioden waar zwarte katten als geluk werden beschouwd.

#5 Een meevaller

Er is geen duidelijke oorsprong voor het idee dat zwarte katten ongeluk brengen. Sommigen denken dat het idee voortkwam uit een verhaal in de Griekse mythologie waar de godin Hera een dienaar strafte door hen in een zwarte kat te veranderen. De dienaar sloeg vervolgens de handen ineen met de godin van de hekserij.

In 1233 kondigde paus Gregorius IX zijn geloof aan dat zwarte katten vermomde demonen waren. De rechtvaardige verklaring van één man leidde tot eeuwen van verkeerde informatie.

Zwarte katten zijn echter niet altijd geminacht. Er waren enkele plaatsen en enkele perioden waar zwarte katten als geluk werden beschouwd. In Japan, bijvoorbeeld, worden zwarte katten verondersteld voorbodes te zijn van economisch succes en ware liefde.

Ook Lees: De spirituele betekenis van zwarte katten begrijpen

Veel Europese zeelieden beschouwden zwarte katten ook als geluk en zochten ze vaak op om aan boord van hun schepen te brengen. De vrouwen van de zeelieden hielden ook zwarte katten thuis om ervoor te zorgen dat hun mannen veilig thuiskwamen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gen dat codeert voor zwarte bontkleur ook eigenschappen bezit die het immuunsysteem ondersteunen. Met een versterkt immuunsysteem hebben zwarte katten een sterkere weerstand tegen veel voorkomende ziekten en ernstige ziekten.

#6 Katten die het waard zijn om aanbeden te worden

Naast het geluk, geloofden sommige oude culturen zelfs dat zwarte katten goden waren. Oude Egyptenaren geloofden in de godin Bastet die vrouwen en gewassen hielp beschermen. Bastet’s fysieke vorm werd verondersteld een vrouw te zijn met het hoofd van een zwarte kat. Elke zwarte kat was daarom de belichaming van Bastet. Ze werden in de hele gemeenschap vereerd en het doden van een zwarte kat leidde tot een doodvonnis.

#7 Een fysiek voordeel

Zwarte katten hebben meer dan hun deel van de laster doorstaan, maar hun genetica suggereert dat ze een fysiek voordeel hebben dat andere katten missen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gen dat codeert voor zwarte bontkleur ook eigenschappen bezit die het immuunsysteem ondersteunen. Met een versterkt immuunsysteem hebben zwarte katten een sterkere weerstand tegen veel voorkomende ziekten en ernstige ziekten. Wetenschappers weten niet zeker of er een evolutionaire reden achter dit fenomeen zit of dat het een gelukkig toeval is dat zwarte katten ten goede komt.

De maatschappij is niet altijd vriendelijk voor zwarte katten, maar het zijn lieve huisdieren die net zo goed een goed huis verdienen als elke andere kat.

De maatschappij is niet altijd vriendelijk voor zwarte katten, maar het zijn lieve huisdieren die net zo goed een goed huis verdienen als elke andere kat.

Bronnen weergeven