Waarom kneedt mijn kat niet?

Kneden is een schattig kattengedrag dat veel katten vertonen. Het gaat om de ritmische beweging van de voorpoten die naar buiten duwen en vervolgens weer naar binnen trekken.

Snel overzicht

01

Kneden is een gedrag dat overblijft van de kittentijd, wanneer kittens tijdens het zogen met hun poten kneden.

02

Sommige katten kneden en anderen niet, die beide normaal zijn.

03

Als uw kat vroeger kneedde en nu niet, laat uw kat dan door uw dierenarts controleren op aandoeningen die pijn kunnen veroorzaken.

Dit wordt liefkozend “koekjes maken” of “brood kneden” genoemd, omdat het op deze bewegingen lijkt. Het is een veel voorkomend kattengedrag, maar dat betekent niet dat alle katten kneden.

Sommige katten kneden helemaal niet en dat kan heel normaal zijn.

Wat is kneden?

Sommige katten houden hun klauwen binnen terwijl ze kneden, maar anderen kneden terwijl ze met hun klauwen ingraven.

Allereerst, wat is kneden? Zoals hierboven vermeld, is kneden een beweging die katten maken met hun ledematen en poten. Het gaat normaal gesproken om de voorpoten, maar soms kan het om alle vier de poten gaan.

Het is een ritmische beweging van de poten en ledematen die zich uitstrekken en zich vervolgens terugtrekken naar het lichaam. Het is een afwisselende beweging (d.w.z. één poot wordt uitgerekt terwijl de andere wordt ingetrokken en dan wisselt dit af).

Sommige katten houden hun klauwen erin terwijl ze kneden; anderen houden hun klauwen buiten, wat een beetje ongemakkelijk kan zijn als ze tegen je kneden. Ze kunnen ook luid spinnen tijdens het kneden. Katten kneden vaak op hun baasjes of huishoudelijke artikelen (bijvoorbeeld een zachte fleecedeken, kussen of beddengoed). Soms gaat kneden gepaard met kwijlen of kan de kat zelfs op een zachte deken zuigen.

Waarom kneden katten?

Kneden is een gedrag dat overblijft van de kittentijd, wanneer kittens tijdens het zogen met hun poten kneden.

Nu we hebben vastgesteld wat kneden is, waarom doen katten het dan? Kneden is een gedrag dat katten in hun kittentijd hebben ontwikkeld. Als jonge kittens die borstvoeding geven van hun moeder, zouden ze tijdens het zogen tegen de buik van hun moeder hebben gekneed om de melkstroom te stimuleren.

Dit kneedgedrag zou zijn beloond met een verhoogde melkstroom en voeding, vandaar een positieve en geruststellende ervaring voor het kitten.

Veel kittens en jongvolwassenen vertonen dit gedrag zoals ze het zich herinneren van hun kittentijd. We zullen nu bespreken waarom sommige volwassen katten nog steeds kneden.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Waarom kneden volwassen katten?

Bij kittens is kneden verbonden met comfort en nabijheid met hun moeder.

Zogende kittens beginnen te kneden om de melkstroom van hun moeder tijdens het zogen te vergroten. Om deze reden is het logisch waarom kittens en jongere katten kunnen worden gezien kneden zoals ze het onlangs als jonge kittens deden. Maar waarom doen sommige volwassen katten dit nog steeds?

Sommige kittens blijven kneden in hun volwassenheid omdat kneden als kitten verbonden zou zijn geweest met comfort en nabijheid met hun moeder, en ze kunnen kneden vertonen wanneer ze zich comfortabel of veilig voelen als volwassene. Kortom, het kan betekenen dat uw kat gelukkig en comfortabel is in uw aanwezigheid.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Er zijn enkele andere redenen waarom katten kunnen kneden, waaronder:

  • Stretching: Katten kunnen kneedbewegingen maken terwijl ze hun ledematen en poten strekken, vooral na het slapen of rusten.
  • Markering: Katten kunnen knedbewegingen maken met hun poten om hun geur (territorium) te markeren. Ze hebben geurklieren in hun poten en deze gebruiken ze om feromonen af te zetten. Feromonen zijn een vorm van chemische boodschap die katten gebruiken om te communiceren met andere katten en de wereld om hen heen.
  • Nesten: Bepaalde katten kneden wanneer ze zich op hun gemak voelen in hun bed en er een nest van maken.
  • Paring: Vrouwelijke katten kunnen hun bekken kneden en optillen wanneer ze paren.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Waarom kneedt uw kat niet?

kitten kneden

Het komt vaker voor dat jonge kittens kneden, omdat ze dit pas onlangs tijdens het zogen zijn gestopt.

Er zijn veel redenen om uit te leggen waarom je kat niet kneedt en het is niets om ongerust over te zijn. Veel katten kneden helemaal niet en het zijn perfect gelukkige, tevreden katten.

Een verklaring waarom je kat niet kneedt, is simpelweg dat ze dit gedrag niet hebben voortgezet van kittentijd tot volwassenheid. Ze kunnen dit gedrag hebben uitgevoerd als kitten die borstvoeding geeft van hun moeder en stopten hier toen gewoon mee omdat ze gespeend waren en er verder niets aan hadden. Het betekent niet dat ze ongelukkig of onzeker zijn; het is alleen dat ze niet de behoefte voelen om dit te doen.

Andere redenen die kunnen verklaren waarom je kat niet kneedt zijn:

  • Vroege kittenverzorging: Als er interferentie was in hun normale kittenontwikkeling (bijv. gevoed door hun moeder versus met de hand opgevoed met een fles door een mens).
  • Onzeker of niet gesetteld in hun omgeving: Een nieuwe kat in huis voelt zich bijvoorbeeld misschien nog niet comfortabel genoeg om te kneden en vertoont tekenen van gemak en comfort.
  • Stress: Als een kat gestrest is, vertonen ze mogelijk geen positieve lichaamstaaltekens zoals kneden. Daarentegen kan een kleine hoeveelheid katten kneden om zichzelf te troosten in tijden van stress, dus het is belangrijk om de omgeving waarin de kat zich bevindt te observeren en te controleren op andere tekenen van stress (verbergen, minder interactief, ongepast toiletteren, veranderingen in eetlust en gewicht, vocalisaties, enz.).
  • Medische redenen: Katten die lijden aan artrose of nagelbedziekte kunnen de kneedbewegingen pijnlijk vinden, zodat u misschien merkt dat ze dit gedrag niet vertonen.

Als u niet zeker weet of uw kat pijn heeft of zich gestrest voelt, plan dan een consult met uw dierenarts. Ze zullen een onderzoek uitvoeren en controleren op tekenen van pijn of ziekte die uw kat kunnen treffen. Ze kunnen tekenen van stress bespreken en hoe dit te verhelpen als er stress aanwezig is.

Het is heel goed mogelijk dat uw kat niet kneedt vanwege de eerste en belangrijkste reden, namelijk dat hij dit gedrag niet heeft voortgezet nadat hij zich tot een volwassen kat had ontwikkeld.

Dit betekent niet dat ze niet van hun leven genieten of van je houden; het betekent gewoon dat ze niet de behoefte voelen om dit gedrag te vertonen. En dat is oké, want elke kat is uniek en anders, en ze tonen allemaal genegenheid op hun eigen manier.

Als het kneden van uw kat ongemakkelijk is

Het kort knippen van de nagels van uw kat zal helpen als uw kat zijn klauwen gebruikt bij het kneden op u.

Sommige katten kneden op schoot van hun baasje met hun klauwen naar buiten en hun nagels kunnen in je graven. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Als je kat dit doet, is het belangrijk om hem hier nooit voor te straffen, omdat hij zich niet realiseert dat hij je pijn doet. Als ze een binnenkat zijn, kun je de uiteinden van hun nagels knippen en dit zou het ongemak moeten verminderen.

U kunt leren hoe u dit zelf kunt doen of ze naar een kattentrimmer of uw dierenkliniek kunt brengen. Ik zou niet aanraden om de nagels van een kat die naar buiten gaat te knippen, omdat ze hun nagels nodig hebben om te klimmen en om zichzelf te verdedigen.

Een andere optie is het leggen van een dikke deken op je schoot die je beschermt tegen de nagels van je kat. Dit zal een barrière creëren en zou het kneden comfortabeler moeten maken. Het gebruik van synthetische feromoonsprays die op de deken worden aangebracht, zal uw kat aanmoedigen om op de deken te kneden in plaats van op u.

Laatste gedachten

Katten kunnen kneden op je schoot of op een deken of ander zacht oppervlak.

Inmiddels weet je alles wat je moet weten over kneden en waarom katten dit gedrag wel of niet vertonen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle katten kneden en dat dit volkomen normaal kan zijn voor uw kat. Zoals we weten, zijn alle katten uniek en hebben ze hun eigen persoonlijkheid, dus het is logisch dat ze zich niet allemaal hetzelfde gedragen.

In sommige gevallen, vooral als ze vroeger kneedden en nu niet, is het echter aan te raden om uw kat door uw dierenarts te laten controleren op aandoeningen die pijn kunnen veroorzaken en voorkomen dat uw kat kneedt. Pas op voor kneedgedrag de volgende keer dat je in de buurt van een kat bent en beschouw het als een compliment!

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten niet kneden?

Ja, het is volkomen normaal. Sommige katten kneden en anderen niet, die beide normaal zijn. Katten leren hoe ze als jonge kittens moeten kneden tijdens het zogen. Sommigen zetten dit voort als een troostend en gelukkig teken als volwassenen.

Hoe laat ik mijn kat kneden?

Als je kat nog niet kneedt, kan het zijn dat hij dit gedrag niet uitvoert en dit is normaal. Als ze een nieuwe kat zijn, geef ze dan de tijd om zich in hun nieuwe huis te vestigen voordat je verwacht dat ze gaan kneden. Controleer anders op tekenen van stress of pijn die kunnen voorkomen dat ze kneden.

Waarom wrijft mijn kat niet tegen mij aan?

Sommige katten doen dit en anderen niet, het betekent niet dat je kat je niet leuk vindt. Het betekent gewoon dat ze niet de behoefte voelen om dit gedrag uit te voeren. Ze kunnen op andere manieren genegenheid voor je tonen.

Op welke leeftijd beginnen katten te kneden?

Kats beginnen te kneden vanaf een jonge leeftijd, zelfs zo jong als 2 weken oud. Ze kneden tijdens het zogen om de melkstroom van hun moeder te stimuleren.