Waarom geeft mijn kat een kopstoot?

Als je nieuw bent als katteneigenaar, zul je misschien verbaasd zijn over hoe vaak katten kopstoten, en dat het eigenlijk een goede zaak is! Laten we meer te weten komen over kattenkopstoten, wat het is, wat het betekent en ander soortgelijk kattengedrag.

Snel overzicht

01

Cat headbutting, ook bekend als head bunting, is wanneer een kat zijn voorhoofd tegen je plaatst en zijn gezicht langs je lichaam wrijft.

02

Katten slaan meestal de kopstoot om genegenheid te tonen, om te ruiken of om je aandacht te zoeken.

03

Katten volgen soms kopstoten op met een zachte of speelse knabbel, die niet bedoeld is om pijn te doen en een teken van genegenheid is.

t

Wat is Cat Headbutting?

Cat headbutting, ook bekend als head bunting, is wanneer een kat zijn voorhoofd tegen je plaatst en zijn gezicht langs delen van je lichaam wrijft, vaak de zijkant van je gezicht naar je oor. Ze herhalen deze actie vaak keer op keer, hoofddrukkend tijdens het spinnen en kneden met hun poten. Maar waarom doen ze dit? En wat betekent het?

Waarom doen katten kopstoten?

1. Ze zijn geurmarkering

Katten kopstoten om feromonen af te zetten uit de geurklieren op hun gezicht en lippen.

Katten hebben geurklieren over hun hele lichaam, met de grootste aantallen op hun gezicht, lippen, poten en staartbasis. Wanneer ze hun gezicht tegen je wrijven, brengen ze hun unieke feromonen op je over. Deze geur laat andere katten weten dat je bij hen hoort, maar laat je ook vertrouwd ruiken, wat voor hen geruststellend is.

Deze geurcommunicatie vindt ook in het wild plaats, waarbij katten hun groepsgeur gebruiken om met elkaar te communiceren.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

2. Je bent hun favoriet

Als je veel kopstoten en knuffels krijgt, ben je waarschijnlijk de favoriete persoon van je kat.

Katten kiezen vaak een favoriet persoon of favoriete mensen. Dit zijn meestal familieleden omdat dit de mensen zijn met wie ze de meeste tijd doorbrengen en de nauwste band mee hebben. De favoriete persoon van de kat krijgt de meeste liefde, knuffels en aanhankelijke kopstoten.

Lees ook: 5 redenen waarom katten zo van schoenen houden

3. Ze tonen hun liefde

Headbutting is slechts een van de manieren waarop je kat je zijn liefde laat zien.

Mensen die geen “kattenmensen” zijn, lijken vaak te denken dat katten afstandelijk en onafhankelijk zijn en geen genegenheid tonen. Zoals onze lezers echter weten, kan dit niet verder van de waarheid zijn.

Katten tonen op veel manieren genegenheid, en hoewel het misschien niet aanhankelijk klinkt, is headbutting een geweldige manier voor je kat om je zijn liefde te tonen. Wilde katten stoten elkaar ook om respect te tonen en brengen hun eigen geur over om zich te mengen met de koloniegeur.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

4. Ze voelen zich veilig

Katten geven alleen kopstoten als ze zich veilig en comfortabel voelen.

Katten slaan niet zomaar iedereen de kop in, en het is alleen een gedrag dat ze zouden doen als ze zich veilig voelen. Immers, als ze zich bedreigd voelen, is het onwaarschijnlijk dat ze potentiële roofdieren de rug willen toekeren om je een snelle kus te geven! Daarom, als ze besluiten om te bunten, betekent dit dat ze zich veilig voelen om je heen en bereid zijn om kwetsbaar te zijn omdat ze je vertrouwen.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

5. Ze willen aandacht of knuffels

Katten zoeken vaak genegenheid en knuffelen door middel van headbutting.

Gorzen is soms een aandachtzoekend gedrag. Het kan dus betekenen dat je kat wil dat je je laptop of het boek dat je aan het lezen bent neerlegt en je even op hem concentreert.

Als je kat eenzaam is of gewoon een knuffel wil, kan hij je benaderen en beginnen te koppen. Dit zal je meestal aanmoedigen om ze te aaien en ze wat gedoe te geven.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

6. Ze willen eten

Een hongerige kat kan kopstoten om te communiceren dat ze willen dat je hun voedselgerecht vult.

Als je kat een beetje honger heeft, hebben ze verschillende manieren om je dit te laten weten. Ze proberen misschien luid te miauwen om hun eisen te stellen, maar soms is een subtielere aanpak nodig. Je winnen met wat genegenheid kan ervoor zorgen dat je naar het kattenvoer grijpt! Als dit een methode is die normaal gesproken voor hen werkt, zul je merken dat ze het vaak proberen tijdens de maaltijd!

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

7. Ze hebben je gemist

Katten begroeten hun baasjes vaak thuis met kopstoten.

Als je de hele dag op je werk bent geweest, of op een avondje uit tot laat in de avond, zul je misschien merken je kat springt op je schoot en begint meteen te gorzen als je thuiskomt. Dit betekent waarschijnlijk gewoon dat ze je hebben gemist. Als je ze regelmatig met rust moet laten, zorg er dan voor dat je genoeg speelgoed en activiteiten voor ze hebt en zorg ervoor dat ze geen tekenen van verlatingsangst hebben.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

Welk ander kattengedrag is een teken van genegenheid?

Gorzen is niet de enige manier waarop katten hun liefde tonen. Er zijn tal van andere aanhankelijke kattengedragingen:

1. Kneden

Het is een compliment als katten op of bij je in de buurt kneden, omdat dit betekent dat ze een sterke band met je hebben.

Wanneer katten op en neer gaan, op de ene poot stappen en dan op de andere, alsof ze deeg kneden, is dat meestal omdat ze tevreden zijn. Op deze manier opvullen en klauteren geeft hun geur af en stelt hen in staat om hun territorium te markeren. Het is een groot compliment als ze het op of bij je in de buurt doen, omdat het betekent dat ze een sterke band met je hebben.

Lees ook: Waarom kneden en bijten katten dekens?

2. Spinnen

Spinnen en knuffelen met je is een duidelijk teken van katachtige genegenheid.

Hoewel niet altijd positief gedrag, is spinnen meestal een teken dat je kat gelukkig en ontspannen is. Als ze dit in uw bedrijf doen, betekent dit dat u ze een tevreden gevoel geeft. Spinnen kan echter ook een teken zijn van ziekte, pijn of angst.

Lees ook: Waarom spint mijn kat constant?

3. Tegen je aan wrijven

Katten laten hun geur graag op je achter om je als veilig en vertrouwd te claimen.

Wanneer katten tegen hun baasjes wrijven, bedekken ze ze in hun geur. Dit laat andere katten weten dat je hun eigendom bent en betekent dat je vertrouwd en veilig voor hen ruikt. Tegen je aan wrijven is ook een goede manier om je aandacht te trekken, omdat het moeilijk is om een kat te negeren die langs je voeten ronddwaalt.

Lees ook: Waarom likt mijn kat mijn haar? Een dierenarts legt uit

4. Knabbelen aan jou

Liefdesbeten zijn zachtaardig en bedoeld om genegenheid over te brengen.

We weten allemaal dat katten soms bijten, en het is meestal niet aanhankelijk! Als je kat je echter kopstoot en vervolgens (zachtjes!) aan je oor of je kin knabbelt, is dit een teken dat ze om je geven. Zie het als het katachtige equivalent van een pik op de wang.

Lees ook: Waarom zetten katten hun kont in je gezicht? Een dierenarts legt uit

5. U volgen

Katten volgen je meestal omdat ze je leuk vinden, maar overmatige aanhankelijkheid kan betekenen dat ze ziek of overstuur zijn.

Als uw kat het leuk vindt om tijd met u door te brengen en u de hele dag volgt, betekent dit waarschijnlijk dat ze van uw gezelschap genieten en graag zien hoe u uw dagelijkse taken uitvoert. Het kan ook betekenen dat ze zich veiliger voelen als je in de buurt bent. Aanhankelijkheid kan echter ook een teken zijn van ziekte, pijn of stress, dus als uw kat de laatste tijd aanhankelijker is geworden, laat hem dan controleren door een dierenarts.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

6. Op je slapen

Met je slapen is het hoogste teken van vertrouwen; het betekent dat uw kat zich veilig en comfortabel bij u voelt.

Wanneer katten slapen, zijn ze op hun kwetsbaarst. Om deze reden vallen ze zelden in een diepe slaap, zodat ze snel kunnen reageren op bedreigingen. Als je kat op je slaapt, vinden ze waarschijnlijk je warmte en het geluid van je ademhaling geruststellend. Het is echter waarschijnlijk dat ze je ook vertrouwen om roofdieren in de gaten te houden en ze veilig te houden!

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

Kun je voorkomen dat je kat kopstoot?

Het zou niet gemakkelijk zijn om te voorkomen dat je kat je kopstoot, en het is het beste om hem dit gedrag te laten uiten.

Het zou niet gemakkelijk zijn om te voorkomen dat je kat je probeert te koppen, tenzij je ervoor kiest om nooit in de buurt van hem te gaan zitten. Maar waarom zou je dat willen? Gorzen is een natuurlijk kattengedrag en het is erg belangrijk om als katteneigenaar je kat voldoende gelegenheid te geven om normaal gedrag en lichaamstaal te uiten.

Uw kat op de hoogte houden van de behandeling van parasieten is erg belangrijk om elk risico voor uw gezondheid te voorkomen en u moet uw gezicht daarna altijd wassen. Als uw kat een slechte adem heeft, dribbelt of er andere redenen zijn waarom u niet graag van dichtbij en persoonlijk met hem wilt praten, kan dit betekenen dat hij een onderliggend gezondheidsprobleem heeft, dus praat met uw dierenarts.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Laatste gedachten

Headbutting is katten is gewoon een teken van genegenheid.

De term headbutting klinkt misschien agressief, maar bij katten is het een teken van genegenheid. De meeste katten koppen zachtjes, dus het zou geen pijn moeten doen, en onthoud dat, zelfs als ze je zachtjes knabbelen, ze je gewoon laten weten dat je speciaal bent!

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

Veelgestelde vragen

Slaan katten de kopstoot om genegenheid te tonen?

Katten slaan meestal de kopstoot om genegenheid te tonen, om te ruiken of om je aandacht te zoeken. Het is ongebruikelijk dat headbutting duidt op een gezondheidsprobleem, maar elke plotselinge verandering in het gedrag van uw kat is de moeite waard om te worden gecontroleerd.

Waarom slaat mijn kat me een kopstoot en bijt hij me dan?

Katten volgen soms headbutting op met een zachte of speelse knabbel, hetzij aan je oor of je kin. Het is niet bedoeld om pijn te doen en is een teken van genegenheid. Als ze echter een beetje te enthousiast worden, kun je altijd proberen ze om te leiden naar een speeltje voor wat ruw spel.

Hoe weet je of een kat van je houdt?

Als je kat van je houdt, kan hij spinnen terwijl hij in je gezelschap is en je schoot of een ruimte bij je in de buurt zoeken wanneer hij rust. Ze kunnen ook hun liefde tonen door te gorzen, te kneden of je zachte liefdesbeten te geven.