Hoe u in 4 eenvoudige stappen kunt zien of uw kat een dubbele vacht heeft

Net als mensen zijn katten er in alle verschillende vormen, maten en kleuren. De vacht van je kat is meestal het eerste wat je opvalt en hun prachtige jassen spelen veel belangrijke rollen.

Snel overzicht

01

Verschillende kattenjassen hebben verschillende kammen en borstels nodig om de vacht gezond en klittenvrij te houden.

02

Dubbele jassen hebben twee lagen: een korte, dikke ondervacht dicht bij de huid en een langere, dunnere bovenvacht (ook wel waakharen genoemd).

03

Dubbel gecoate katten hebben twee tot drie keer per week een grondige borstel en kam nodig, plus een kleinere borstel eenmaal per dag.

De vacht van katten kan kortharig, langharig, krullend haar of haarloos zijn, en ze kunnen enkele of dubbele en zelfs driedubbele jassen hebben. Vraag je je af welke vacht je eigen kat draagt? Lees verder om erachter te komen waarom het zo belangrijk is en hoe je het in vier eenvoudige stappen kunt vertellen.

De anatomie van de vacht van een kat

Zowel kortharige als langharige katten kunnen een dubbele vacht hebben.

Katten met een dubbele vacht hebben twee lagen. Een daarvan wordt de ondervacht genoemd. Dit is een laag dicht bij de huid van de kat die bestaat uit dik kort haar dat helpt om ze warm te houden door warmte te isoleren. De tweede laag is de topcoat (of waakharen), bestaande uit langere, dunnere haren, het haar dat we zien als we naar onze katten kijken.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Waarom is het zo belangrijk om te weten wat voor soort vacht onze kat heeft?

Dubbelharige katten hebben speciale verzorgingsbehoeften.

Als katteneigenaren moeten we weten wat voor soort vacht onze katten hebben, omdat het onze verantwoordelijkheid is om hun vacht te verzorgen om deze gezond te houden. De vachten van katten kunnen gemakkelijk in de knoop raken en gematteerd raken. Dit is ongelooflijk pijnlijk voor je kat. Als er grote matten zijn, hebben katten mogelijk sedatie nodig om ze te laten verwijderen, omdat het behoorlijk traumatisch voor hen kan zijn.

De hulpmiddelen en technieken die worden gebruikt om de vacht van uw kat te verzorgen, variëren afhankelijk van het type vacht dat ze hebben. Hier zijn de manieren waarop u kunt zien welke vacht uw kat heeft.

1. Deel hun jas

Deel het haar van je kat langs de rug en zoek naar een korte, dichte laag haar dicht bij de huid.

De eenvoudigste manier om te bepalen welk type vacht uw kat heeft, begint met een goed gevoel met uw handen. (Dit betekent ook een bonusknuffel voor jou en hen!)

Deel vervolgens het haar – de beste plaats om dit te doen is langs hun rug. Kijk vervolgens wat eronder zit. Als uw kat een dubbele vacht heeft, zou u een korte, bijna pluizige laag dikke vacht dicht bij de huid moeten kunnen zien die erg dicht is.

Bovenop het dichte haar zit fijner, gladder, langer haar. Dit is een dubbele jas! Als uw kat slechts één vacht heeft, kunt u alleen de bovenste laag voelen en zien.

Lees ook: Hoe katten koel te houden in de zomer

2. Beoordeel hoeveel uw kat haar werpt

Katten met een dubbele vacht werpen meestal meer af dan katten met een enkele vacht.

Alle kattenrassen zullen op een gegeven moment hun vacht afwerpen, maar katten met een dubbele vacht zullen anders verharen dan katten met één vacht.

Dubbelharige katten verliezen over het algemeen meer haar omdat er meer haar te verliezen is. Dit merk je vast wel bij het schoonmaken van je huis, kattenhaar is berucht om het op allerlei plekken komen!

Temperatuurveranderingen hebben ook invloed op hoe dubbelharige katten verharen. Naarmate het weer warmer wordt, hebben katten met een dubbele vacht de neiging om de warmere isolerende onderlaag te verliezen om hen te helpen koel te blijven.

Lees ook: Maak kennis met 8 van de luchtigste kattenrassen op aarde

3. Zoek het ras op

Als je een raszuivere kat hebt, moet de rasstandaard van je kat vermelden of het ras een dubbele of enkele vacht heeft.

Iets anders dat echt nuttig is om ons enkele aanwijzingen te geven, is het opzoeken van de rasstandaard.

De vacht van uw kat wordt bepaald door hun genetica. Als u het ras van uw kat kent en kunt bevestigen dat het een raszuivere kat is, kunt u controleren of ze een dubbele vacht hebben. Sommige kattenrassen zijn historisch gezien geëvolueerd in koudere klimaten, dus het is bekend dat ze een dubbele vacht hebben.

Sommige kattenrassen waarvan we weten dat ze een dubbele vacht hebben, zijn onder meer:

Lees ook: De ultieme Perzische kattenverzorgingsgids

4. Neem contact op met uw dierenarts

Uw dierenarts kan u snel vertellen welk type haarvacht uw kat heeft.

Als u echt niet zeker bent en een antwoord wilt, kunt u een afspraak maken met uw dierenarts of dierenartsverpleegkundige om de vacht van uw kat te beoordelen. U kunt het misschien ook aan een kattentrimmer vragen.

Ze kunnen u vertellen wat voor soort vacht uw kat heeft en u ook adviseren over hoe u uw kat kunt verzorgen en welke tools te gebruiken. Ze kunnen ook controleren op matten of klitten en u adviseren over hoe gezond de vacht is.

Je vraagt je nu misschien af waarom het zo belangrijk is om te weten wat voor soort vacht je kat heeft. Zoals hierboven vermeld, moeten we onze katten helpen een gezonde vacht te behouden en verschillende vachten vereisen verschillende kammen en borstels. Ze zullen ook verschillende hoeveelheden verzorging vereisen.

Lees ook: 12 zeldzame vachtkleuren en -patronen bij katten

Hoe een dubbele vacht te onderhouden

Als uw kat een dubbele vacht heeft, borstel dan minstens twee keer per week volledig uit en zorg ervoor dat u naar de huid gaat.

Dubbel gecoate katten hebben twee tot drie keer per week een grondige borstel en kam nodig, en eenmaal daags een kleinere algemene borstel. Zie hun vacht meer als ons mensenhaar. Het is veel waarschijnlijker dat het in de knoop raakt en geknoopt raakt, dus het zal heel vaak moeten worden geborsteld. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben evenveel vachtonderhoud nodig.

Het is een leuke gewoonte om met je kat aan de slag te gaan, omdat het een mooie manier is om een band met hem op te bouwen en meestal vinden zowel jij als je kat het heel ontspannend en therapeutisch als je het van jongs af aan begint te doen om ze eraan te laten wennen. Een ander voordeel van het dagelijks verzorgen ervan is dat het de haren die in de omgeving terechtkomen vermindert en je stofzuiger een beetje pauze geeft.

Als uw kat zich omdraait bij het zien van een borstel, kunt u een verzorgingshandschoen proberen. Deze worden op je handen gedragen en hebben zachte, korte haren van rubber, wat betekent dat je je kat kunt aaien en tegelijkertijd een deel van het losse haar kunt verwijderen.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Dubbel gecoate katten moeten ook baden als hun vacht vuil krijgt of er puin in vastzit. Afhankelijk van hoe avontuurlijk je kat is, kunnen ze dingen vastlopen in hun onderstel, wat je niet noodzakelijkerwijs zou opmerken, tenzij je hem regelmatig verzorgt, dus het is erg belangrijk om ze dagelijks te behandelen.

Een andere vitale taak die u moet uitvoeren met dubbel gecoate katten is wekelijkse oorreiniging. Vanwege de toegenomen hoeveelheid haar in en rond hun oren, is het veel waarschijnlijker dat de opening van de gehoorgang verstopt of geblokkeerd raakt. Als dit een beetje ontmoedigend klinkt, kunt u uw dierenarts bezoeken en zij zullen demonstreren hoe u het oor kunt reinigen en een veilig reinigingsproduct aanbevelen.

Als u zich zorgen maakt over alles wat u in het oor van uw kat ziet, zorg er dan voor dat u ze naar uw dierenarts brengt om ook te worden gecontroleerd, omdat oorinfecties erg vervelend en pijnlijk kunnen zijn.

Lees ook: Hoe kattenverharing in 9 eenvoudige stappen te verminderen

Welke hulpmiddelen moet ik gebruiken om mijn kat te verzorgen?

Met een draadborstel of een kam met lange tanden kunt u uw kat tot aan de ondervacht borstelen.

Als uw kat een dubbele vacht heeft, heeft u een borstel met draadharen nodig om ervoor te zorgen dat u ook de ondervacht bereikt. U kunt speciale borstels kopen met draadharen van verschillende lengtes die erg handig zijn voor het verwijderen van los haar op langharige katten met dubbele vacht.

U kunt een kam gebruiken als uw kat het op de lange haren verdraagt, vooral op hun benen en langs hun rug, om kleine knopen te verwijderen.

Als uw kat een enkele vacht heeft, kunt u een zachte borstel gebruiken om eventuele klitten te verwijderen. Sommige krullende katten hebben een unieke krullende vacht die eruitziet alsof hun haar is gekrompen. Dit komt door een genmutatie. Krullende rassen zijn onder andere Devon Rex en Cornish Rex. Deze katten hebben meestal geen verzorging of borstel nodig.

Haarloze katten zoals het Sphynx-ras hebben geen vacht, maar ze hebben nog steeds veel onderhoud nodig omdat hun huid vettig en vies wordt. Ze hebben wekelijks een wasbeurt nodig om ervoor te zorgen dat al hun scheuren en spleten grondig worden gereinigd en gedroogd.

Lees ook: De ultieme Perzische kattenverzorgingsgids

Laatste gedachten

Dubbelharige katten hebben een goede hoeveelheid hulp nodig om hun mooie vacht in goede conditie te houden.

Er zit veel meer in de vacht van onze kat dan op het eerste gezicht lijkt! Of uw kat nu gember, schildpad, zwart, wit, lila, crème, chocolade of een andere combinatie is, hun vachten vereisen wat TLC van ons als eigenaren.

Dubbelharige katten zijn majestueuze dieren, maar hun vacht is zeer onderhoudsvriendelijk. Als verantwoordelijke eigenaren is het belangrijk dat we weten welk type vacht onze kat heeft, zodat we kunnen helpen om goed voor hem te zorgen.

Er zijn veel voordelen aan het verzorgen van uw kat, waaronder een verbeterde vachtgezondheid, vermindering van pijnlijke klitten en matten en een schoner huis, om nog maar te zwijgen van het feit dat het een prachtige kans is om een band met uw kat op te bouwen en wat quality time samen te hebben.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Veelgestelde vragen

Is het OK om een dubbel te scherenle jas?

Het scheren van een dubbellaagse kat is een grote no-no (tenzij het om veterinaire redenen is, zoals het verwijderen van de vacht om zich voor te bereiden op een chirurgische ingreep).

Als u de vacht van uw kat verwijdert, kan uw kat zichzelf niet warm houden omdat ze hun vacht gebruiken om hun lichaamstemperatuur te regelen, als ze nat worden, zal hun lichaamstemperatuur heel snel dalen. Als ze worden geschoren, zullen ze zonder bescherming tegen de zon zijn. De vacht van een kat helpt ook om ze te verbergen voor prooien en roofdieren.

Wat is een driedubbele vacht bij katten?

Sommige kattenrassen die afkomstig zijn uit extreem koude klimaten hebben drie lagen vacht, de gebruikelijke ondervacht en nog twee jassen bovenop. Een dergelijk ras is de Siberische kat. Siberiërs werpen veel, dus wees gewaarschuwd dat je een strikt verzorgingsregime nodig hebt met deze prachtige wezens.

Wat zijn de vier soorten haar die bij katten worden aangetroffen?

Katten kunnen een combinatie hebben van:

  • Donshaar
  • Awn haar
  • Beschermhaar
  • Vibrissae

Donshaar is de dikke isolerende ondervacht. Awn-haar vormt het grootste deel van de zichtbare haren van de kat, draagt bij aan de vachtkleur van de kat en helpt ook bij de isolatie en bescherming van de donsharen. Waakharen zijn grof en dikker en ze helpen om je kat droog te houden. De vibrissae zijn de snorharen, dat zijn dikke sterke tactiele haren die je kat helpen de ruimtes te meten waarin ze passen en hem helpen bewegen in het donker.

Hoe weet ik of mijn kat een goede vacht heeft?

Als de vacht van uw kat in goede staat is, moet deze glanzend en glad zijn zonder plukjes of hobbelige delen. Er moet een heldere huid onder de vacht zijn zonder kale plekken, korstjes of korstvorming. De huid mag geen roodheid of zwelling vertonen en uw kat zal het meestal leuk vinden om geaaid te worden en geen enkel teken van ongemak vertonen.