Kunnen katten hondenvoer eten?

Kunnen katten hondenvoer eten Functie

Katten zijn zeker in staat om nat en droog hondenvoer te eten (zoals blijkt uit mijn eigen moggy die graag zal proberen zijn kaak te ontwrichten in een poging om gigantische hondenbrokken te eten!), Maar vanuit een voedingsperspectief, katten moeten echt geen hondenvoer eten.

Kort overzicht: Kunnen katten hondenvoer eten?

Is het veilig voor katten om hondenvoer te eten?

Ondanks die schrille contrasten zijn er enkele verrassende overeenkomsten tussen katten en honden.

Honden zijn geëvolueerd en gedomesticeerd in de loop van tientallen miljoenen jaren naast ons mensen. Dit heeft geleid tot veranderde genetische codering en een verschuiving van pure vleesetende gerechten naar een omnivoor dieet.

Katten, aan de andere kant, zijn pas in relatief recente tijden echt begonnen te domesticeren, waardoor hun oorspronkelijke genetische codes en voedingsvoorkeuren behouden blijven. In wezen zijn katten obligate carnivoren. Dit betekent dat ze, in tegenstelling tot honden, een zeer specifieke en essentiële behoefte hebben aan voedingsstoffen die worden verkregen uit dierlijke bronnen zoals vlees.

Elk dier op aarde heeft specifieke dieetwensen met een belangrijk aantal essentiële voedingsstoffen die uit voedsel moeten worden verkregen. Sommigen, zoals wij mensen, hebben eigenlijk veel minder nodig om in ons dieet te worden geleverd dan honden of katten.

Met andere woorden, katten kunnen hondenvoer eten, maar het zal niet de voeding leveren die ze nodig hebben.

Dus… waarom zijn katten zo bijzonder?

Lees ook: 5 hartverwarmende katten- en hondenvriendschapsverhalen

Het unieke karakter van katten

Katten hebben een uniek ontwikkeld maagdarmkanaal.

Dit begint in de mond met in totaal 30 volwassen tanden (honden hebben er 42), die allemaal zijn ontworpen voor snijden en scheuren. Ze zijn ook niet in staat om hun kaken in een zijwaartse beweging te bewegen, wat hun vermogen om te malen beperkt. Die maalbeweging is essentieel voor het eten van planten, maar het is niet nodig voor een vleesetende carnivoor.

De maag van een kat is ontworpen voor het accommoderen van vele kleine maaltijden gedurende de dag. Een enkele muis bevat ongeveer 30 kcal, wat ruwweg goed is voor 10-15% van een volwassen kattendieet. Dit betekent dat in het wild verwilderde katten tot 10 kleine maaltijden per dag moeten eten.

Bovendien zijn de dunne darmen van katten sterk aangepast aan het verteren van eiwitten en vetten in plaats van koolhydraten. Voeg daarbij een zeer zure maag-pH voor de afbraak van kleine botten en een snelle transittijd door het hele darmkanaal, en het wordt al snel duidelijk dat katten zeer aangepaste jagers zijn.

Kattenvoeding 101: Waarom katten zoveel eiwitten nodig hebben?

Katten hebben meer eiwitten per pond lichaamsgewicht nodig dan honden.

Kittens hebben ongeveer 60% meer eiwitten nodig in vergelijking met volwassen honden, terwijl volwassen katten ongeveer 44% meer nodig hebben.

Lees ook: Worden katten jaloers op honden?

Dus waarom hebben ze zoveel eiwitten nodig?

Katten zijn sterk afhankelijk van eiwitten als hun belangrijkste bron van glucose in het lichaam. Glucose is de primaire brandstof van het lichaam. Het levert de energie voor elke functie in het lichaam, van groei, tot ademhaling tot denken tot fysiek herstel. Glucose is nodig op cellulair niveau om het lichaam eenvoudigweg te laten functioneren.

Bij katten wordt het grootste deel van hun energie verkregen uit eiwitafbraak in de lever, maar de lever heeft een vaste activiteitssnelheid om dit te bereiken. Uiteindelijk, als katten niet voldoende eiwitten in hun dieet krijgen om aan deze energiebehoefte te voldoen, zullen ze hun eigen lichaamseiwit of spier beginnen af te breken.

Eiwit bestaat uit ketens van aminozuren en een aantal hiervan komen alleen voor in vlees.

Herbivoren en omnivoren hebben het vermogen om deze aminozuren te maken uit andere plantaardige eiwitbronnen, maar katten zijn niet in staat om dit te doen.

Ze zijn zo sterk afhankelijk van eiwitten als een belangrijke energiebron in het lichaam, dat ze zijn geëvolueerd om deze kostbare hulpbron niet te verspillen aan het omzetten van aminozuren die gemakkelijk kunnen worden verkregen uit het eten van dierlijk weefsel. Bijgevolg moet al het kattenvoer worden geformuleerd om voldoende niveaus van taurine en arginine in het bijzonder te bevatten. Zonder voldoende van deze aminozuren die via voedsel worden geleverd, lopen katten het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, oogaandoeningen en neurologische aandoeningen.

Maar katten hebben niet alleen essentiële aminozuren nodig om in hun voedsel te worden geleverd. Ze hebben ook een unieke behoefte aan een specifiek omega-6 vet genaamd arachidonzuur.

Het is essentieel voor het celmembraan en de functie, evenals een gezonde huid. Honden kunnen dit maken van alternatieve vetzuren in hun dieet, maar zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, zijn katten niet in staat om dit te doen.

Ten slotte hebben katten een extreem specifieke vitaminebehoefteNts. In tegenstelling tot honden zijn katten niet in staat om vitamine A, vitamine D en vitamine B3 uit andere bronnen te produceren. Vette vis is een geweldige bron van vitamine A en D, terwijl lever en kip geweldige bronnen van vitamine B3 zijn.

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

Kunnen katten koolhydraten eten?

Hond en kat samen eten

Hoewel katten obligate carnivoren zijn en eiwitten en vetten kunnen omzetten in glucose, kunnen ze ook koolhydraten gebruiken als energiebron.

Er is veel mythe en onbegrip over katten en koolhydraten.  In tegenstelling tot de hierboven genoemde essentiële voedingsstoffen, hebben katten geen specifieke behoefte aan koolhydraten in hun dieet. Niettemin zijn koolhydraten een geweldige bron van energie in de vorm van glucose, evenals voedingsvezels.

Katten hebben niet het enzym glucokinase, het belangrijkste enzym dat door het zoogdierlichaam wordt gebruikt om koolhydraten af te breken en glucose te extraheren. In plaats daarvan hebben ze een enzym genaamd hexokinase en dit vervult dezelfde functie bij katten, waardoor ze goed verteerbare koolhydraten kunnen gebruiken.

We weten al dat katten het grootste deel van hun energiebehoeften halen uit de afbraak van eiwitten, dus hoewel ze geen koolhydraten nodig hebben, kunnen ze ze indien nodig als alternatieve energiebron gebruiken. Wat nog belangrijker is, katten profiteren van de voedingsvezels in goed verteerbare koolhydraten om hun darmgezondheid te verbeteren.

Laatste gedachten

Huisdierouders vragen vaak of katten en honden hetzelfde voedsel kunnen eten, het antwoord is dat ondanks de algemene misvatting dat katten het prima zullen doen met het eten van ingeblikt, zacht of zelfs droog hondenvoer en hoewel ze misschien echt lijken te genieten van het eten van hondenvoer (zoals blijkt uit mijn eigen kat!), Het zou inmiddels vrij duidelijk moeten zijn dat katten zeer unieke en zeer gespecialiseerde roofdieren zijn.

Ze hebben extreem specifieke dieetwensen en hoewel ze voedingsstoffen uit plantaardige bronnen kunnen eten en verteren, mogen ze nooit vegetariër worden. Uiteindelijk, hoezeer ze zich ook gedragen als hun honden tegenhangers, katten zijn geen kleine honden.

Lees ook: 14 redenen waarom katten en honden met elkaar kunnen opschieten

Veelgestelde vragen

Kan een kat ziek worden van het eten van hondenvoer?

Als je kat, net als de mijne, vastbesloten is om bij elke beschikbare gelegenheid de keuken in te sluipen en de hondenvoerbak te plunderen, dan zou ik voorstellen om beide soorten afzonderlijk te voeren of op zijn minst het voedsel van je hond te verwijderen nadat de maaltijd voorbij is, om de verleiding te beperken. Op korte termijn is er een minimaal risico dat katten ziek worden als ze af en toe hondenvoer eten.

Het regelmatig verstrekken van hondenvoer als voedingsbron voor katten zal hen na verloop van tijd echter erg ziek maken. Hondenvoer bevat simpelweg niet de essentiële voedingsstoffen die katten nodig hebben om te overleven, laat staan te gedijen. Zonder essentiële aminozuren zoals taurine en arginine kunnen katten blind worden en mogelijk zelfs sterven.

Waarom eet mijn kat het hondenvoer?

De reden waarom sommige katten worden verleid door hondenvoer blijft een mysterie voor ons mensen! Er zijn echter enkele eenvoudige verklaringen:

Heeft je kat honger?

Controleer of u de aanbevolen hoeveelheid totaal dagelijks voedsel aan uw kat verstrekt door de voedingsrichtlijnen op de verpakking te raadplegen en weeg altijd, altijd, altijd het voedsel voor elke maaltijd af

Komt het door het gevoel van de mond?

Katten vertrouwen veel op hun zintuigen als het gaat om voedsel. Ze hebben een extreem beperkte kokhalsreflex, wat braken extreem moeilijk maakt (denk aan elke keer dat je een kat hebt gezien die een haarbal probeert op te halen). Dit maakt hen op hun beurt erg kieskeurig over wat ze in hun mond stoppen. Ze vertrouwen veel niet alleen op hoe voedsel ruikt of smaakt, maar ook op hoe het in hun mond voelt. Misschien houden ze niet van de textuur of vorm van hun eigen kattenvoer, maar iets aan hondenvoer is aantrekkelijker voor hun zintuigen? Probeer te experimenteren met verschillende soorten voedsel, zoals gevriesdroogd, nat, droog, halfdroog, enz. om te zien of uw kat de voorkeur geeft aan het ene type boven het andere.

Is het gedrag?

Ziet uw kat voedsel als essentieel om te overleven? Hebben ze als kitten geleden door een tijdje zonder voedsel te zitten? Als dit het geval is, dan kan je kat onbewust gedreven worden om alles te eten wat binnen handbereik komt….

Is er voedsel voor zowel honden als katten?

Vanwege de talloze essentiële voedingsstoffen die katten absoluut nodig hebben van hun voedsel, dat niet aanwezig is in de meeste hondenvoeding, is het korte antwoord op deze vraag nee. Er zijn echter momenten waarop zowel honden als katten een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen hebben, ver boven de aanbevolen minimale niveaus, zoals bij het herstellen van een ernstige ziekte. In deze tijden zijn ere voedingsmiddelen die beschikbaar zijn op veterinaire aanbeveling en die specifiek zijn geformuleerd met verhoogde voedingsniveaus om zowel honden als katten te helpen herstellen.

Kunnen katten hondenvoer eten in geval van nood?

In geval van nood zijn katten in staat om hondenvoer te eten. Maar vanuit een voedingsperspectief zouden katten echt geen hondenvoer moeten eten.