Wat te doen als uw kat op alles kauwt

Katten kunnen om verschillende redenen op dingen kauwen en soms kan het als normaal gedrag worden beschouwd. Als uw kat echter kauwt op dingen die hij niet zou moeten doen, kan dit niet alleen gevaarlijk zijn voor uw kat, maar ook voor uw bezittingen!

Soms kan het kauwen van uw kat overmatig worden en dit kan wijzen op een probleem. Laten we eens nader bekijken wat normaal kauwgedrag is en wat te doen als het kauwen van uw kat uit de hand loopt.

Wanneer wordt het kauwen van mijn kat als normaal beschouwd?

Katten verkennen de wereld met hun mond, maar ook met hun ogen, oren, neus, poten en snorharen. Af en toe kauwen op iets in de omgeving van je kat, zelfs iets dat geen voedsel is, is waarschijnlijk normaal.

Tandjes

Kittens hebben meer kans om te kauwen terwijl ze tandjes krijgen. Dit is meestal een poging om enig ongemak in verband met de uitbarsting van hun volwassen tanden te verlichten. Kittens kunnen beginnen met tandjes vanaf ongeveer 10 weken oud en soms kan het doorgaan tot ongeveer 6 maanden oud.

Voor volwassen katten zullen tandjes niet de oorzaak zijn van kauwen. Om te voorkomen dat uw kitten kauwt op dingen die hij niet zou moeten doen, moet u ervoor zorgen dat hij toegang heeft tot voldoende veilige dingen om op te kauwen.

U kunt speciale kitten kinderziektes kopen, waarvan sommige zijn ontworpen om in de koelkast of vriezer te worden bewaard om een rustgevend verkoelend effect te bieden. Je zou ze ook een koude natte flanel kunnen geven waar ze veilig mee kunnen spelen en op kunnen kauwen.

Waarom kauwt mijn kat op alles?

Je kat kan op dingen kauwen als ze zich vervelen, vooral dingen die je geur hebben.

Hoewel katten meestal niet bekend staan om het kauwen op dingen op de manier waarop honden dat doen, kauwen sommige katten zoals honden dat doen en dit kan om verschillende redenen zijn.

Verveling

Verveelde katten kunnen soms op dingen kauwen om gewoon iets te doen in een poging om hun verveling te verlichten. Binnenkatten zijn bijzonder gevoelig voor verveling en als je vermoedt dat dit de oorzaak is van het kauwen van je kat, dan is het goede nieuws dat er genoeg is dat je kunt doen!

Breng elke dag wat tijd door met het spelen met je kat. Overdrijf het niet, een paar korte sessies per dag kunnen voldoende zijn om uw kat wat stimulatie te geven. Spelletjes van achtervolging en vangen met veren teasers kunnen leuk zijn voor zowel u als uw kat. Elk spel dat de natuurlijke jachtinstincten van je kat nabootst, zal waarschijnlijk goed vallen bij je kat.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Je kunt je kat ook wat kattenspeeltjes geven waar hij zelf van kan genieten. Je hoeft niet veel geld uit te geven – zoiets eenvoudigs als een lege kartonnen doos of het verbergen van wat smakelijke lekkernijen in lege wc-papierrollen kan veel entertainment bieden! Veel katten spelen graag met kattenkruidspeelgoed, hoewel niet alle katten gevoelig zijn voor de effecten van kattenkruid.

Angst

Katten die van nature angstiger of angstiger zijn, kunnen aanleg hebben om te kauwen. Het kan fungeren als een zelf-kalmerend gedrag. Katten die vatbaar zijn voor kauwen als gevolg van angst, kunnen ook vatbaar zijn voor ander obsessief-compulsief stoornisgedrag, zoals likken, zuigen of hun eigen vacht eruit trekken. Sommige rassen zijn meer vatbaar voor dit soort gedrag dan andere, zoals Siamese en Birmese katten, maar elke kat kan angstgerelateerd gedrag vertonen.

Kattengedrag is een complex onderwerp en vaak is er geen snelle oplossing voor dit probleemgedrag. Als u vermoedt dat uw kat op dingen kauwt als gevolg van angst, praat dan met uw dierenarts die u kan doorverwijzen naar een gekwalificeerde gedragsdeskundige voor huisdieren.

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees dat de tanden omringt. Het is meestal het gevolg van de bacteriën die zich ophopen op de tanden en een laag tandplak vormen. Het komt heel vaak voor en kan voorkomen bij katten van alle leeftijden, maar oudere katten zijn vaak bijzonder gevoelig.

Katten met parodontitis zullen soms overmatig kauwen of op ongebruikelijke items in een poging om ongemak of pijn te verlichten die gepaard gaat met hun tanden en tandvlees.

Uw dierenarts kan uw kat onderzoeken en u vertellen of hij een tandheelkundige aandoening heeft. De behandeling is meestal een schaal en polijst onder algemene verdoving en verwijdering van geïnfecteerde of zieke tanden.

Pica

Pica is de term die wordt gegeven aan het eten van non-food artikelen. Het kan soms optreden als gevolg van een voedingstekort, maar komt ook om andere redenen voor. Oosterse rassen zijn meer vatbaar voor deze aandoening, wat suggereert dat er een genetische link zou kunnen zijn.

Het wordt ook wel “wol-eten” genoemd, omdat dit een van de meest voorkomende materialen is die katten met pica kiezen om te eten. Vaak zullen katten er de voorkeur aan geven bepaald type materiaal zoals karton, rubber, plastic, katoen of hout.

Het eten van non-food artikelen is potentieel zeer ernstig, omdat het kan leiden tot darmblokkades die fataal kunnen zijn als ze onbehandeld blijven. Praat met uw dierenarts voor meer advies als u merkt dat uw kat dingen eet die hij niet zou moeten eten. Het voeren van een kwalitatief goed, compleet kattenvoer zal een voedingstekort uitsluiten.

Lees ook: Lijst met voedingsmiddelen die katten wel en niet kunnen eten

Misselijkheid

Katten die zich ziek voelen, kunnen op dingen kauwen om te proberen eventuele misselijkheid die ze ervaren te verlichten. Katten die kauwen als gevolg van misselijkheid zullen meestal andere tekenen van ziekte vertonen, zoals lethargie, braken of diarree. Breng uw kat naar de dierenarts om hem te laten controleren als u vermoedt dat hij ziek is.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Op wat voor soort dingen kauwen katten?

Van katten is bekend dat ze op bijna alles kauwen, de lijst is bijna eindeloos! Hier zijn een paar van de meest voorkomende huishoudelijke artikelen waar uw kat op kan kauwen:

Kamerplanten

Kat kauwen op kamerplant

Een kat kan kwijlen als ze knabbelt aan een giftige of irriterende plant of een andere giftige stof binnenkrijgt.

Het is natuurlijk voor katten om wat groen te eten, omdat het kan helpen bij de spijsvertering. Buitenkatten kunnen af en toe kleine hoeveelheden gras eten, maar binnenkatten zullen zich waarschijnlijk aangetrokken voelen tot uw kamerplanten. Sommige kamerplanten zijn extreem giftig voor katten, dus u moet ervoor zorgen dat uw kat alleen toegang heeft tot veilige planten.

Draden en elektrische kabels

Dit kan beginnen als een spel als je kat probeert om losse draden te slaan en te “vangen”, die vervolgens kunnen overgaan in het kauwen erop, vooral tijdens het spelen. Om voor de hand liggende redenen is kauwen op elektrische snoeren uiterst gevaarlijk.

Kleding en andere stoffen

Sommige katten genieten van de textuur van verschillende stoffen en zullen er daardoor op kauwen. Dit is potentieel zeer schadelijk voor uw kleding en andere huishoudelijke meubels, zoals banken of eetkamerstoelen, en kan erg duur voor u zijn!

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat op dingen kauwt?

Leg items weg waarvan je niet wilt dat je kat erop kauwt en blokkeer de toegang tot gebieden waar je kat eerder op heeft gekauwd.

Dit hangt allemaal af van waar je kat op kauwt en waarom. Als u vermoedt dat uw kat zich verveelt, kan het probleem worden opgelost door simpelweg meer tijd met hem te besteden en ander speelgoed te verstrekken. Als uw kat ziek lijkt, of als u een gedragsprobleem vermoedt, moet u hem naar de dierenarts brengen.

Lees ook: De 10 beste kauwspeeltjes voor katten

Als je deze andere oorzaken hebt uitgesloten en je kat kauwt puur uit gewoonte op dingen, dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen. Verschillende dingen kunnen iets andere tactieken vereisen om te voorkomen dat uw kat erop kauwt.

Het eerste dat u moet onthouden, is om uw kat nooit verbaal of fysiek te straffen. Ze zullen niet begrijpen wat ze verkeerd hebben gedaan en het zal ze alleen maar bang voor je maken. Het zou het probleem zelfs erger kunnen maken.

Kamerplanten

Kat omringd door bloemen

Als uw kat een voorkeur heeft voor kamerplanten, kunt u proberen ze hun eigen kattengras te laten groeien. Dit is in de handel verkrijgbaar en volledig veilig voor hen om te eten. Veel kamerplanten zijn ook veilig als uw kat besluit om af en toe een knabbel te hebben, dus u kunt giftige planten hiermee vervangen.

Lees ook: 11 giftige en giftige planten voor katten

Draden en snoeren

Je kunt hoezen kopen voor elektrische snoeren of er zelf een maken. Het verwijderen van losse koorden zal helpen de verleiding voor uw kat om ermee te spelen te verminderen, maar als dit niet mogelijk is, kunt u proberen dubbelzijdig plakband op de vloer rond de draden te plaatsen om toegang te voorkomen.

De meeste katten zouden erg terughoudend zijn om hier overheen te lopen. Je kunt ook proberen wat bittere appelspray op koorden te spuiten. Het is veilig, maar smaakt verschrikkelijk, dus het zou genoeg moeten zijn om je kat af te zetten. Mogelijk moet u het een paar keer opnieuw aanbrengen, vooral als u een hardnekkige overtreder heeft.

Kleding en stoffen

Dit kan lastiger zijn om op te lossen. Bittere appelspray kan ook goed werken om te voorkomen dat uw kat op dit soort items kauwt, maar u moet ervoor zorgen dat het de stof niet bevlekt of verkleurt. Je zou kunnen proberen je kat items aan te bieden met een vergelijkbare textuur waar je het niet erg vindt dat je kat erop kauwt, bijvoorbeeld een speeltje gemaakt van wol. Zorg er wel voor dat ze de stof niet echt opeten.

Wanneer hulp te zoeken bij het kauwen van mijn kat

Als u zich zorgen maakt dat uw kat onwel is of een gedragsproblemen heeft, moet u uw kat naar de dierenarts brengen om hem te laten controleren. Als u uw kat vermoedt just heeft een slechte kauwgewoonte, en je hebt het bovenstaande advies geprobeerd, dan is het tijd om wat hulp te zoeken!

Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar een gekwalificeerde veterinaire gedragsdeskundige die u zou moeten kunnen helpen.

Conclusie

Heb je ooit de uitdrukking “nieuwsgierigheid doodde de kat” gehoord? Hoewel het kauwgedrag van uw kat vervelend kan zijn, is het belangrijkste om hun veiligheid te waarborgen en dat ze niet kauwen op gevaarlijke items, zoals elektrische kabels of giftige kamerplanten.

Het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat niet echt non-food items eet, omdat dit kan leiden tot een levensbedreigende darmblokkade. Neem contact op met uw dierenarts voor advies als u zich zorgen maakt over het kauwgedrag van uw kat.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met kauwen op dingen?

Stel eerst vast waarom je kat op dingen kauwt. U moet uw kat naar de dierenarts brengen om een medisch of gedragsprobleem uit te sluiten. Als uw kat uit gewoonte kauwt, kunt u proberen bittere appelspray te gebruiken op de items die uw kat kauwt, wat als afschrikmiddel kan werken.

Zal mijn kat het kauwen ontgroeien?

Als je een kitten hebt dat op dingen kauwt, is dat waarschijnlijk omdat ze tandjes krijgen. Zodra hun volwassen tanden volledig zijn uitgebarsten, zullen ze meestal stoppen met hun kauwgedrag.

Hoe straf je een kat voor het kauwen van draden?

Je moet je kat nooit verbaal of fysiek straffen; ze zullen het niet begrijpen en het kan het probleem verergeren. Probeer in plaats daarvan losse draden te verwijderen of af te dekken. Als dat niet mogelijk is, kun je proberen de draden te besproeien met bittere appelspray.