Hoe jagen katten?

Wanneer u uw nieuwe kitten voor het eerst mee naar huis neemt, is het moeilijk te geloven dat ze afstammen van een uiterst succesvolle roofdiersoort. Als ze aan hun lot worden overgelaten, jagen katten op vele soorten kleine zoogdieren, hagedissen en vogels, waarbij ze alleen al in de Verenigde Staten elk jaar 1,3 tot 4 miljard vogels en 6,3 tot 22,3 miljard zoogdieren doden.

Maar als je naar je kleine bundel pluisjes kijkt, lijkt het misschien onmogelijk om je voor te stellen dat ze een prooi besluipen, doden en eten. Dus, hoe jagen katten? Jagen ze liever op bepaalde momenten van de dag? En op wat voor soort prooi jagen katten?

Waar jagen katten op?

Kat stalkt vogel met staart tegen de grond gedrukt

Een kat kan zijn staart op de grond drukken terwijl hij zijn prooi besluipt.

Wanneer je de deur opent en je kat naar buiten laat om te spelen, vraag je je misschien af op welke katten jagen. Katten zijn een kleine roofdiersoort en de dingen waar katten op jagen, worden beperkt door hun grootte. Katten hebben de neiging om soorten te kiezen die aanzienlijk kleiner zijn dan ze zijn.

Zoals alle roofdieren kunnen katten gewond raken door hun prooi, dus ze hebben de neiging om dieren op te pikken die minder zullen vechten. En het is belangrijk om te onthouden dat katten solitaire jagers zijn, geen roedeljagers zoals leeuwen. Dit betekent dat ze de neiging hebben om op minder gevaarlijke of grote dieren te jagen dan een roedel.

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

Dus, wat zullen katten proberen te jagen? Een volwassen kat jaagt op kleine zoogdieren zoals muizen, spitsmuizen en babykonijnen. Meer geavanceerde jagers, vaak degenen die enige tijd buiten hebben geleefd, zullen grotere konijnen, ratten en zelfs eekhoorns aanpakken.

Dit zijn dieren die terug kunnen vechten, en een schop van een konijn of een beet van een rat of eekhoorn kan een onervaren kat ernstig pijn doen, dus sommige katten zullen ze met rust laten. Kleine vogels zijn ook favoriete doelwitten, tot groot ongenoegen van veel katteneigenaren en vogelliefhebbers.

Lees ook: 10 populaire kattenmythes volledig ontkracht door een dierenarts

Katten zullen ook jagen op kleine reptielen en amfibieën zoals kikkers, padden, skinken en gekko’s, als ze de kans krijgen. Insecten kunnen ook worden bejaagd door katten.

Met andere woorden, als het kleiner is dan een konijn en beweegt als een prooi, zal een kat waarschijnlijk proberen erop te jagen.

Jagen katten op konijnen?

Ja, katten jagen op konijnen. Babykonijnen zijn minder goed in staat om voor zichzelf te vechten en zijn misschien gemakkelijker te vangen, wat betekent dat katten meer kans hebben om babykonijnen te vangen, maar ze kunnen en zullen ook volwassen konijnen vangen.

Jagen katten op eekhoorns?

Ja, katten jagen op eekhoorns. Sommige katten zullen echter de vervelende beet en kras respecteren die een eekhoorn kan uitdelen en zullen besluiten om niet op hen te jagen. Anderen, vooral degenen die door een ervaren moeder hebben geleerd hoe ze moeten kill-kicken als een klein kitten, zullen graag op eekhoorns jagen, hoewel de snelheid en behendigheid van eekhoorns betekenen dat ze misschien niet vaak worden gevangen!

Jagen katten op ratten?

Ja, sommige katten jagen op ratten. Sommige katten, vooral katten die niet zijn geboren uit natuurlijke jagers, vermijden echter de jacht op ratten omdat ze groot en agressief kunnen zijn. Als u wilt dat een kat op ratten jaagt op uw eigendom, is het het beste om een semi-verwilderde boerderijkat te krijgen die door hun moeder is opgevoed en leren jagen, waarbij ze de belangrijke kill-kick leren waarmee ze grotere prooien kunnen aannemen.

Jagen katten op wezels?

Kat die 's avonds loopt

De meeste katten jagen niet op wezels. Wezels zijn grote en agressieve dieren die op zichzelf roofdieren zijn, waardoor ze gevaarlijk zijn om op te jagen. Hoewel sommige katten een wezel kunnen aannemen, zullen velen dat niet doen, waardoor ze een gemakkelijkere, minder riskante prooi kiezen om op te jagen.

Methoden die katten gebruiken om te jagen

Als u niet wilt dat uw kat dieren in het wild rond uw huis doodt, houd ze dan binnen of in een kattenverblijf in de buitenlucht.

Dus hoe jagen katten? Welnu, een kat begint op jacht te gaan naar prooien door rond te kijken om ze te vinden. Ze zullen hun gevoelige oren gebruiken om te luisteren naar geluiden van prooien die onder bladeren, door lang gras en onder objecten bewegen.

Lees ook: Hebben katten een goed gehoor?

Vervolgens benaderen ze de prooi met behulp van stalking: een bijna stille stealth-wandeling die hen dichtbij genoeg brengt om te springen. Als de prooi verborgen is, zal een kat dichtbij komen voordat hij hurkt, klaar om te springen, om te wachten tot ze verschijnen. Ze schakelen dan over op het gebruik van hun ogen. Kattenogen zijn sterk afgestemd op beweging en eenmaal in deze positie zullen ze alles bespringen wat in het zicht komt.

Wanneer ze springen, strekt een kat zijn klauwen uit en laat ze in hun prooi zakken om het te vangen. Ze bijten dan naar beneden en doden hun prooi. Voor grotere prooien moet een kat mogelijk op zijn rug rollen met zijn prooi in zijn mond en naar zijn slachtoffer schoppen om het te doden.

Jagen katten ’s nachts?

Katten hebben de neiging om “crepusculair” te zijn, wat betekent dat ze actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Dit is wanneer de meeste van hun prooien ook het meest actief zijn. Ze hebben de neiging om niet lang na het vallen van de avond te jagen, in plaats daarvan wachten ze op de vroege uren van de ochtend wanneer hun prooi weer in beweging komt. Dit verschilt echter per gebied. In landen waar veel nachtactieve prooisoorten voorkomen, kunnen katten meer nachtjacht doen.

Lees ook: Kunnen katten in het donker zien?

Op welke leeftijd stoppen katten met jagen?

Als katten van jagen houden, kunnen ze dit gedrag het grootste deel van hun leven beoefenen.

Er is geen vaste leeftijd waarop katten stoppen met jagen. Sommige katten hebben nooit veel interesse in jagen, terwijl anderen tot ver in hun tienerjaren zullen jagen. Het is waarschijnlijker dat katten zullen stoppen met jagen wanneer ze niet langer fysiek fit zijn, en je zult waarschijnlijk merken dat hun doden in de loop van de tijd afnemen voordat ze uiteindelijk opgeven.

Dit is een teken van artritis of een ander probleem en als uw voorheen productieve jager stopt met jagen, boek dan een bezoek aan de dierenarts om dit te onderzoeken.

Conclusie

Katten worden vaak beschreven als “natural born killers” vanwege hun aangeboren jachtinstinct. Een kat jaagt door zijn prooi stil te besluipen voordat hij springt, klautert en bijt. Gelukkig jagen niet alle katten, maar als de jouwe een productieve jager is, wil je misschien wat advies over hoe je kunt voorkomen dat je kat de dieren in het wild doodt, omdat huiskatten verantwoordelijk zijn voor een groot aantal sterfgevallen in het wild!

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat op jacht is?

Het kan moeilijk zijn om te zien of uw kat aan het jagen is wanneer u hem uitlaat. Veel katten zullen “cadeautjes” van dode dieren mee naar huis nemen, maar als je kat dat niet doet, betekent dit niet dat ze niet jagen – ze eten misschien gewoon alles wat ze vangen.

Je zou een GPS-halsband kunnen proberen, maar dit zal je alleen vertellen waar je kat zijn tijd doorbrengt. Een kleine halsbandcamera zou ook laten zien of uw kat aan het jagen is, maar duur en potentieel gevaarlijk is. Met andere woorden, voor sommige katten weet je gewoon nooit of je kat aan het jagen is of niet.

Hebben katten een hoge prooidrift?

De meeste fitte en gezonde katten hebben een hoge prooidrift en zullen graag “jagen” op hun speelgoed en eventuele ongelukkige kleine dieren die hun pad kruisen. Sommige katten hebben echter een hogere prooidrift dan anderen en zullen dagelijks actief jagen!

Zijn alle katten goede jagers?

Nee, niet alle katten zijn goede jagers. Sommigen zijn te lui, of van nature niet zo stil en wendbaar als ze zouden moeten zijn. Sommige katten daarentegen zijn superjagers en zijn veel succesvoller dan gemiddelde katten.