Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

Katten zijn algemeen bekend bij bedreigingen zoals honden of bezoekers die ze niet leuk vinden, maar waarom zouden katten naar hun eigen soort sissen en zelfs een onbedreigd lid van hun eigen soort als een kitten?

Katten gebruiken vocalisaties om allerlei emoties uit te drukken, zoals miauwen, kletsen en spinnen. In dit artikel kom je erachter waarom je kat naar een kitten sist en of dit normaal kattengedrag is.

Waarom sissen katten in de eerste plaats?

sissende kat

Een kat sissen is een plotselinge, explosieve uitademing van lucht over de gebogen tong van een kat en door de mond.

We hebben allemaal onze katten zien sissen als een overdreven vriendelijke labrador naar ze toe is gekaatst of we hebben ze opgeraapt als ze niet in de stemming zijn.

Hun gesis kan verschillende dingen betekenen. Ze kunnen ronduit geïrriteerd zijn en u een waarschuwingssignaal sturen, maar ze kunnen ook pijn hebben (bijvoorbeeld vanwege artritis). Het gesis waarschuwt iemand of een ander dier dat ze zich overstuur voelen, en het pronkt ook met hun extreem scherpe tanden, een behoorlijk enge bedreiging.

Lees ook: Tandplak van kattentanden > oorzaken, symptomen, &behandeling

Waarom sist mijn kat naar mijn nieuwe kitten?

sissende kat

Wanneer katten sissen, vertonen ze ook andere gerelateerde lichaamstaal, waaronder het ontbloten van hun tanden, het terugtrekken van hun lippen uit de mond en het platdrukken van hun oren tegen het hoofd.

Katten zijn solitaire en onafhankelijke dieren en sissen naar nieuwe kittens is heel normaal. Het kan om een aantal redenen worden geactiveerd:

1. Grondgebied

Katten die spelen of vechten

De meeste katten in sociale groepen zullen deelnemen aan spelgevechten. Het kan moeilijk zijn om het verschil te kennen tussen sociaal spel en een agressieve woordenwisseling.

Ten eerste zijn katten zeer territoriale dieren en een nieuw dier op hun grasmat moet worden gewaarschuwd dat de oudere kat hier als eerste was. Katten hebben tijd besteed aan het verspreiden van hun geur in hun gebied en dat omvat uw hele huis en mogelijk buitengebied.

Zodra een kitten arriveert, zal zijn nieuwe geur aanvoelen alsof een bedreiging hun ruimte is binnengedrongen. Uw kat kan sissen naar de katachtige indringer als een vorm van territoriale agressie. Zorg ervoor dat ze nog steeds genoeg ‘hun’ spullen op dezelfde plek hebben met dezelfde geur om ze te troosten.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

2. Hiërarchie

kat sist naar andere kat

Wanneer een kat sist, is dit een teken dat ze zich bedreigd, angstig of extreem overstuur voelt.

Je kat is misschien al een tijdje een solokat en wil niet dat er een nieuw kitten binnenkomt en denkt dat hij de baas is. Uw kat wil misschien de hiërarchie instellen en het kitten waarschuwen dat de leiding heeft.

Kittens zijn notoir speels en onstuimig, en voor een gereserveerde, oudere kat kan dit soms een beetje te veel zijn om aan te pakken. Een snel gesis wanneer het kitten het merkteken heeft overschreden en de oudere kat heeft geïrriteerd, is slechts een manier om de basisregels voor hen vast te stellen en grenzen te vormen.

3. Je gevangen voelen

sissende kat

Een sissende kat voelt dat ze in gevaar is. Een kat kan sissen naar een andere kat, naar een hond of ander dier, of naar mensen.

Als katten zich ingesloten voelen wanneer ze worden voorgesteld aan een nieuw kitten, zal hun vecht- of vluchtsysteem in werking treden en als er geen ruimte is om te vluchten, kunnen ze hun toevlucht nemen tot vechten. Een gesis zal aangeven dat hun angst voor hun situatie en ze willen wat ruimte van het kitten.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

Wat moet ik doen als mijn kat begint te sissen naar mijn kitten?

kat sist naar kitten maar valt niet aan

Als je onlangs een nieuwe kat of kitten hebt geadopteerd en veel gesis opmerkt, geef elke kat dan een veilige plek om zich terug te trekken en geef hem de tijd.

Een snel gesis is draaglijk, maar als uw kat er confronterender uit gaat zien en naar het kitten begint te zwaaien, wilt u misschien ingrijpen en ze scheiden. U wilt niet het risico lopen dat het kitten gewond raakt of uw kat te veel stress bezorgt.

Als uw kat naar uw kitten sist, zorg er dan voor dat u hem een ontsnapping geeft aan de interactie. Ze moeten ergens kunnen rennen dat zich veilig voelt, bijvoorbeeld hun kattenbomen. Neem het kitten anders mee naar een afgesloten gebied uit de buurt van uw kat.

Hoe lang zal mijn kat sissen bij mijn kitten?

Het kan een enorme aanpassing zijn voor een kat als er een nieuw kitten aankomt. En zelfs als uw oudere kat meestal erg vriendelijk is, kan het even duren voordat hij aan een kitten gewend is.

U moet een beetje aanpassingstijd verwachten, maar als uw kat herhaaldelijk naar een kitten lijkt te sissen, zelfs na twee tot drie weken, kan dit betekenen datop dat ze niet met elkaar kunnen opschieten, en je wilt misschien ingrijpen.

Lees ook: Hoe help je katten om met elkaar om te gaan?

Hoe te stoppen met mijn oudere kat die sist naar een kitten

mijn kat zal niet stoppen met sissen naar nieuw kitten

Soms kunnen feromoonverspreiders, sprays en halsbanden katten helpen kalmeren

Probeer ze gedurende de dag voor kleine periodes te scheiden om je oudere kat een pauze te geven, zodat ze niet overweldigd raakt. Je kunt ook overwegen om ze apart te slapen om mee te beginnen.

Zorg ervoor dat je je kat veel faciliteiten biedt om te ‘ontsnappen’ naar dat het kitten bijvoorbeeld buiten, hoge zitstokken of een gezellige grot niet kan bereiken.

Zullen katten uiteindelijk stoppen met sissen naar kittens?

kat zal niet stoppen met sissen naar kitten

De meeste katten leren om op zijn minst lang te worden, zelfs als ze niet van elkaar houden.

De meerderheid van de katten zal wennen aan het hebben van een nieuwe kat in de buurt en na ongeveer een week stoppen met sissen.

Vooral wanneer het kitten volwassener wordt en de oudere kat minder snel irriteert. Zodra ze allebei in hun nieuwe routine zitten en gewend zijn om een ruimte met elkaar te delen, moet het sissen stoppen.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Sissen alle katten bij kittens?

mijn kat sist en gromt naar mijn nieuwe kitten

Sissen of zelfs grommen is niet noodzakelijkerwijs een teken dat een kat boos is, noch is sissen een teken dat je een agressieve kat op je handen hebt. Sissen is een uiting van angst en een waarschuwing om weg te blijven.

Niet alle katten sissen naar kittens, maar het is niet ongewoon. Als u weet dat uw kat minder tolerant is voor nieuwe dieren of mensen, of is gered en ze hebben eerdere trauma’s, is het de moeite waard om extra voorzichtig en traag te zijn bij het introduceren van een kitten aan hen.

Sommige katten accepteren een nieuw kitten misschien heel snel en helemaal niet, maar je moet ze altijd net zo aandachtig behandelen met een nieuw kitten als elke andere kat.

Hoe laat je je kat wennen aan een kitten?

nieuw kitten sist naar inwonende kat

Je kunt kalmerende muziek afspelen in de veilige kamer om eventuele enge geluiden te overstemmen.

Als u weet dat u op het punt staat een nieuw kitten mee naar huis te nemen, laat uw kat dan wennen aan het nieuwe speelgoed en de benodigdheden voor het kitten de week ervoor. Door ervoor te zorgen dat je van tevoren voorbereid bent op het nieuwe huisdier, betekent dit dat je meer ontspannen bent, en dit betekent op zijn beurt dat je kat ook ontspannen zal zijn.

Wanneer uw kitten arriveert, is het handig om een kamer te hebben waar u uw kitten kunt afsluiten van uw kat en ze daar de eerste paar dagen of weken in kunnen doorbrengen. Dit betekent dat uw volwassen kat kan wennen aan het geluid en de geur van het kitten zonder hem persoonlijk te hoeven ontmoeten.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor kittens

Door uw kat wat tijd te geven om geleidelijk aan een nieuw dier in huis te wennen zonder direct contact, zal dit betekenen dat ze minder snel zeer gestrest raken en uithalen naar het kitten.

Wanneer je eindelijk direct contact toestaat, laat ze elkaar dan voor korte periodes leren kennen, wat je geleidelijk kunt vergroten als alles goed gaat. Zorg ervoor dat je ze veel ruimte en positieve aanmoediging geeft met vocale lof of traktaties.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor kittens

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten sissen naar kittens?

Het is vrij normaal dat katten sissen wanneer ze kennis maken met een nieuw kitten. Dit is een heel nieuw scenario voor de kat en ze zullen zich er ongetwijfeld een beetje gestrest door voelen. Zolang het sissen niet overgaat in agressief gedrag, zou het uiteindelijk moeten stoppen als je de kat voorzichtig en langzaam aan het kitten hebt voorgesteld.

Moet ik mijn kat laten sissen naar het nieuwe kitten?

Een paar kleine sissen moeten worden verwacht en toegestaan, maar als het sissen erg lang wordt en het lijkt alsof het agressief gedrag wordt, dan is het verstandig om uw kat een pauze te geven en ze een tijdje van het kitten te scheiden.

Sissen moederkatten naar kittens?

Moederkatten kunnen naar hun kittens sissen als ze heel jong zijn als ze buiten het nest dwalen dat ze voor hen heeft gemaakt. Ze zal niet willen dat ze zichzelf in potentieel gevaar brengen als prooi waar ze ze niet kan redden van een roofdier, vooral als ze ze laat eten.

Hoe lang duurt het voordat een kat stopt met sissen naar kittens?

Zolang u voorzichtig en attent bent geweest bij het introduceren van uw kat aan een kitten, moeten ze stoppen met sissen naar hen meestal na niet meer dan drie weken. Zodra je hebt gemerkt dat je kat een volledige week naar het kitten sist, moet je helder zijn en kun je ze vrij met elkaar laten socializen with minder toezicht.

Zal een oudere kat een kitten pijn doen?

Als een oudere kat zich extreem bedreigd voelt door een kitten vanwege territoriale of gedragsredenen, kunnen ze een kitten pijn doen. Wanneer een kat een sissend geluid maakt naar een kitten, kan het lezen van de lichaamstaal van een kat verraden als ze het kitten ook daadwerkelijk pijn kunnen doen.

Een kattenswaatje kan verwondingen veroorzaken met hun scherpe klauwen, vooral een kras in de ogen. Als de situatie niet diffuus is, kan de kat zijn toevlucht nemen tot nog agressiever gedrag en een kitten bijten. Als u zich zorgen maakt dat uw kitten is gekrabd of gebeten door een oudere kat, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.