Hoe te voorkomen dat een kat op elektrische snoeren kauwt

Alle katteneigenaren willen hun kat gewoon veilig en gelukkig houden, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw huis voldoende kattenbestendig is. Elektrische snoeren, of netsnoeren, zijn te vinden in vrijwel elk modern huis, maar als katten op elektrische snoeren kauwen, kan dit leiden tot brandwonden of zelfs elektrocutie.

Er zijn tal van veiligheidsmaatregelen met elektrische draden die u kunt plaatsen om uw kat veilig te houden. Het begrijpen van normaal kattengedrag is ook nuttig om de vraag “Waarom kauwt mijn kat?” te beantwoorden en wat je eraan kunt doen.

Snel overzicht

01

Kauwen op elektrische snoeren kan leiden tot ernstige schade, waaronder brandwonden, longschade als gevolg van een elektrische schok of zelfs fatale elektrocutie.

02

Maak koorden minder verleidelijk door ze te bedekken met dubbelzijdige tape of klittenband te gebruiken om ze buiten bereik te bundelen.

03

Voor vastberaden katten, bedek de koorden met bittere appelspray, hete saus of mentholspray, smaken die katten haten.

Waarom kauwen katten?

Als u de redenen kunt begrijpen waarom katten in de eerste plaats kauwen, kunt u uw kat mogelijk uit de buurt van gevaren houden. Katten kunnen om verschillende redenen kauwen en het is belangrijk om het gedrag van uw kat uit te zoeken. Hier zijn enkele veel voorkomende redenen voor kauwen.

Gezondheidsproblemen

Er zijn enkele medische zorgen die ervoor kunnen zorgen dat een kat op bepaalde dingen kauwt of knaagt.

  • Katten met gebitsproblemen kan kauwen om verlichting te krijgen van pijnlijk tandvlees.
  • Katten met spijsverteringsproblemen kan kauwen om kwijlen te stimuleren om hun buikjes te kalmeren.
  • Pica—als het dieet van een kat geen bepaalde voedingsstof biedt, kunnen ze een aandoening ontwikkelen die pica wordt genoemd, waardoor katten allerlei niet-voedselproducten eten.

Als u een gezondheidsprobleem vermoedt, of gewoon wat geruststelling wilt, is een controle bij een dierenarts om ziekte uit te sluiten van onschatbare waarde. Speciale aandacht moet worden besteed aan de tanden en het tandvlees van uw kat als de meest waarschijnlijke bron van problemen.

Tandjes

Kittens zijn vooral gevoelig voor kauwen, en dit komt waarschijnlijk omdat hun volwassen tanden doorkomen en tandvleespijn veroorzaken. De knagende werking van het kauwen op iets hards en het kwijlen dat erbij komt kijken, kan helpen om pijnlijk tandvlees te kalmeren.

Lees ook: Beste tandheelkundige kattentraktaties

Exploratie

Katten verkennen nieuwe objecten eerst met hun snorharen en vervolgens met hun mond, omdat zicht geen primair zintuig is voor een kat. Dit geldt, nogmaals, vooral voor kittens. Katten die op een koord kauwen, proberen het misschien niet expliciet te kauwen, maar proberen het gewoon te onderzoeken.

Verveling of gebrek aan stimulatie

Dit geldt vooral voor binnenkatten, die misschien niet zoveel fysieke en mentale stimulatie hebben als een buitenkat. Kauwgedrag kan beginnen als een reactie op verveling of frustratie, maar kan snel een ingesleten gewoonte en troostgedrag worden. Sommige katten worden zo vastbesloten om te kauwen dat het een obsessief-compulsieve stoornis wordt.

Jachtgedrag

De voorouders van onze katten jaagden meestal op hun prooi en moesten dan tijd besteden aan het kauwen op deze ongelukkige slachtoffers om te kunnen slikken en verteren. Modern kattenvoer, brokjes of natvoer, biedt niet dezelfde stimulatie voor de kaak en tanden. Sommige katten proberen dit na te bootsen door op voorwerpen te kauwen.

Lees ook: Wat te doen als je kat op alles kauwt

Als uw kat op ongeschikte dingen kauwt, wordt een controle bij een dierenarts altijd aanbevolen om medische oorzaken uit te sluiten voordat hij zich concentreert op zijn omgeving en gedragsbehoeften.

Waarom kauwt mijn kat op elektrische snoeren?

Kauwen op elektrische snoeren is uiterst gevaarlijk voor katten vanwege het risico op brandwonden en zelfs elektrocutie.

Het lijkt misschien een vreemde keuze voor een kauwspeeltje, maar katten zijn zich totaal niet bewust van het gevaar dat elektrische draden vormen. Netsnoeren, opladers en andere objecten met bungelende snoeren zien er gewoon uit als een uitstekend excuus voor speeltijd voor onze katachtige vrienden , vooral kittens. Sommige katten houden van bepaalde texturen om op te kauwen, en kabels of snoeren kunnen bevredigend zijn voor katten om aan te knagen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat op elektrische snoeren kauwt?

Het veilig houden van uw kat is essentieel, dus als u zich zorgen maakt dat uw kat een kauwer is en u elektrische draden in uw huis heeft, zijn hier enkele belangrijke veiligheidstips. Het is vooral essentieel om je huis kattenproof te maken voordat je een kitten krijgt, omdat ze heel snel kattenkwaad kunnen uithalen!

  1. Ga opruimen! Laat waar mogelijk nooit snoeren weg. Ruim uw laptop- en telefoonopladers op wanneer ze niet in gebruik zijn en laat nooit draden bungelen in onbewaakte gebieden.
  2. Houd alle elektrische cords goed beveiligd. Bungelende koorden zijn gewoon onweerstaanbaar voor katten. Gebruik dubbelzijdige tape of klittenband om elektrische draden in bundels aan elkaar te bevestigen en ze vervolgens uit de weg te ruimen. Lopende draden langs muren maken ze veel minder toegankelijk om op te kauwen.
  3. Als u draden niet uit de weg kunt bevestigen, gebruik dan snoerdeksels om de elektrische draden te beschermen tegen de tanden van de kat. Rubberen hoezen, PVC-buizen of PVC-hoezen zijn allemaal beschikbaar en veel dierenwinkels zullen ze op voorraad hebben.
  4. Als er onbeveiligde of onbedekte draden op de vloer moeten zijn, breng dubbelzijdige tape aan op de vloer om hen heen, omdat katten er een hekel aan hebben om over de plakband te lopen. Dit moet mogelijk regelmatig worden vernieuwd.
  5. De meest vastberaden katten kunnen zelfs proberen te kauwen ondanks de bovenstaande maatregelen. In deze gevallen is het tijd om de bittere appelspray, hete saus, Vicks of mentholspray tevoorschijn te halen om de katten echt weg te houden. Katten haten deze smaken en na een paar ontmoetingen zou je moeten merken dat ze het opgeven van walging. Terwijl ze leren, moet je misschien regelmatig opnieuw solliciteren. Bittersprays kunnen worden gekocht bij dierenwinkels en online.
  6. Zorg voor een alternatief voor je kat. Kauwen kan een belangrijk kattengedrag zijn en het hebben van wat kauwspeelgoed, zoals rawhide of kattengras, kan verveling helpen voorkomen en goed zijn voor de tanden van de kat om gebitsproblemen te voorkomen. Probeer een verscheidenheid aan kauwen en speelgoed totdat je de textuur vindt die je kat het lekkerst vindt.

Lees ook: De 10 beste kauwspeeltjes voor katten

Wat gebeurt er als mijn kat op een elektrische draad kauwt?

Als u denkt dat uw kat een sterke elektrische schok heeft gekregen door het kauwen op een koord, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Netsnoeren zijn gevaarlijke dingen. Afhankelijk van de spanning van de draad kan uw kat een kleine schok krijgen tot fatale elektrocutie. Elektrische schokken kunnen leiden tot longschade, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden, en brandwonden komen vaak voor en kunnen ernstig zijn. Voorkomen is in dit scenario zeker beter dan genezen.

Samenvatting

Elektrische draden zijn gevaarlijk en katten kunnen ze zien als een vervelend speelgoed of kinderziektes. Houd netsnoeren buiten schot, bedek ze en spuit ze met bitter smakende sprays om uw kat te beschermen. Zorg in plaats daarvan voor geschikt kauwspeelgoed voor mentale en fysieke stimulatie.

Veelgestelde vragen

Waarom kauwt mijn kat op koorden?

Katten kauwen om vele redenen, waaronder gebitsproblemen en verveling. Bungelende koorden zijn vooral aantrekkelijk voor katten en kittens omdat ze op speelgoed lijken. Sommige katten houden ook van bepaalde texturen om op te kauwen en de rubberachtige textuur van netsnoeren kan de voorkeur hebben.

Waarom kauwt mijn kitten op alles?

Katten verkennen nieuwe dingen met hun mond. Kittens hebben de toegevoegde bonus dat ze zowel onverzadigbaar nieuwsgierig als tandjes hebben, wat betekent dat ze kunnen spelen en kauwen op alles wat ze tegenkomen, gevaarlijk of niet!

Welke smaak haten katten?

Het gebruik van sprays met onsmakelijke smaken voor katten kan handig zijn om ze af te weren van dingen die je niet wilt kauwen. Bittere spray, menthol of hete saus zijn allemaal goede om te proberen.