Hoe intelligent zijn katten? De wetenschap heeft een antwoord

Als je hoort dat dieren worden getraind om mensen te helpen, gaan de verhalen vaak over honden … Of misschien zelfs een minder algemeen ras, zoals een miniatuurpaard. Het is immers zeldzaam om verhalen te horen over bomsnuffelende katten of blindengeleidekatten.

Waarom is dat? Zijn andere soorten, zoals honden, slimmer dan huiskatten? Dat is een complexe vraag zonder eenvoudig antwoord.

Over Feline Intelligence

Het beoordelen van de cognitieve vaardigheden van katten brengt een aantal unieke uitdagingen met zich mee. Hoewel honden meestal graag willen behagen en kunnen worden getraind om een breed scala aan taken uit te voeren in ruil voor lof of voedselbeloningen, zijn onze kattenvrienden vaak iets minder geïnteresseerd in het leren van soorten taken dan honden. In feite zijn katten notoir niet ontvankelijk voor het idee om deel te nemen aan onderzoeksstudies!

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

De notoir afstandelijke aard van katten kan unieke uitdagingen creëren bij het beoordelen van de intelligentie van katten. Dit vereist dat onderzoekers wat creatiever zijn in hun aanpak, waardoor het moeilijk is om de intelligentie van katten te vergelijken met andere soorten.

Wat we weten over kattenhersenen?

Katten die selfie maken

Om de intelligentie van katten te begrijpen, moeten we het kattenbrein begrijpen.

De gemiddelde kattenhersenen zijn ongeveer 5 cm (2 in) lang en wegen 5-30 g (0,88-1,06 oz). Hoewel de hersengrootte van katten kleiner is, zowel objectief als als een deel van de lichaamsmassa, dan zowel hondenhersenen als menselijke hersenen, lijkt de structuur van een kattenbrein erg op een menselijk brein.

Net als mensen hebben kattenhersenen complexe oppervlaktevouwpatronen die het relatieve oppervlak van hun hersenen vergroten. Van dit verhoogde oppervlak wordt gedacht dat het de cognitie (complex denken) en de algehele hersenfunctie verbetert.

Zijn katten intelligenter dan honden?

Ondanks die sterke contrasten zijn er enkele verrassende overeenkomsten tussen katten en honden.

Bij het evalueren van de intelligentie van verschillende diersoorten kijken we vaak naar het aantal neuronen in de hersenen van een dier.

Een studie uit 2016 berekende het aantal zenuwcellen in de hersenschors van de hersenen (het gebied van de hersenen waarvan wordt gedacht dat het het meest direct bijdraagt aan intelligentie) in een aantal verschillende diersoorten.

Onderzoekers ontdekten dat katten bijna twee keer zoveel corticale neuronen (300 miljoen) hebben als honden (160 miljoen), wat werd beschouwd als bewijs dat katten zijn slimmer dan honden.

Hoewel tegenstrijdige bevindingen zijn waargenomen in andere studies, betroffen deze tegenstrijdige studies kleine steekproefgroottes en moeten daarom niet worden beschouwd als het laatste woord over het debat over de intelligentie van honden versus katten. Hoewel er een aantal studies zijn uitgevoerd, ontbreken momenteel duidelijke, consistente resultaten.

Realistisch gezien is het belangrijk om te beseffen dat er aanzienlijke uitdagingen zijn bij het berekenen van exacte neuronaantallen in de hersenen van een bepaalde soort. Het is onwaarschijnlijk dat het tellen van neuronen ooit het eeuwenoude debat zal beslechten over welke soort slimmer is, katten of honden.

Het is echter veilig om te zeggen dat katten complexe hersenen hebben die een aantal overeenkomsten vertonen met onze hersenen. De hersenstructuur van katten suggereert dat het intelligente dieren zijn die in staat zijn om problemen op te lossen.

Hoe slim zijn katten in vergelijking met mensen?

Hoe weet je hoe slim je kat is

Maar hoe zit het specifiek met je kat? Het is misschien tijd om je kat een intelligentietest te geven.

Een aantal thuistests zijn voorgesteld om katteneigenaren te helpen de intelligentie van dieren te beoordelen Deze tests vergelijken de prestaties van een kat op bepaalde taken met de verwachte prestaties van een menselijk kind van een bepaalde leeftijd.

Hoe slim is je kat?

De eerste test moet worden uitgevoerd in een rustige kamer, met behulp van het favoriete speeltje van uw kat.

Laat je kat zien dat je het speeltje hebt en verberg het dan achter een stevig voorwerp (zoals een kartonnen doos). Denkt je kat dat het speeltje verdwenen is, of gaat ze op zoek naar het speeltje achter de doos? Als je kat op zoek gaat naar het speeltje, toont ze een greep naar de duurzaamheid van het object.

Dit verwijst naar het idee dat objecten blijven bestaan, zelfs als we ze niet kunnen zien; Het speelgoed verdwijnt niet zomaar omdat het niet meer zichtbaar is. Bij mensen wordt dit concept begrepen op ongeveer één tot twee jaar oud, dus als uw kat deze test doorstaat, is ze minstens zo slim als een mens van één jaar oud.

Neem vervolgens een speeltje dat kan bewegen (zoals een bal die je kunt rollen of een opwindspeeltje) en laat het aan je kat zien.

Laat je kat zien hoe hij beweegt en plaats het speeltje dan waar Het zal achter of onder een stevig item reizen.

Voorspelt je kat goed waar het speeltje uit zal komen, of blijft ze kijken naar de plek waar het speeltje verdwenen is? Als je kat goed voorspelt waar het speeltje weer tevoorschijn komt en er op die plek op wacht, is je kat net zo slim als de gemiddelde tweejarige!

Hoewel die twee tests leuk zijn, worden menselijke capaciteiten na de peutertijd een beetje minder voorspelbaar.

Kinderen ontwikkelen zich allemaal in verschillende tempo’s, waardoor het moeilijk is om gestandaardiseerde leeftijden in te stellen voor mentale testprestaties.

Hoe cat intelligence te testen

Intelligent kattenschaakbord

Naast deze twee basistests zijn er verschillende andere indicatoren van intelligentie die u kunt herkennen terwijl uw kat zijn dagelijks leven leidt.

Toch zijn er nog een aantal andere vragen die je jezelf kunt stellen om de intelligentie van je kat te beoordelen.

  1. Is uw kat terughoudend om in zijn kattenmand te gaan? Als dat zo is, suggereert dit dat uw kat het langetermijngeheugen heeft om eerdere negatieve ervaringen in verband met de reismand te herinneren (zoals dierenartsbezoeken of lange autoritten).
  2. Krabt je kat wel eens aan een bepaalde buitendeur en wil hij naar buiten, ook al heb je haar in het verleden nog nooit door die deur naar buiten gelaten? Als dat zo is, suggereert dit dat uw kat het doel van die deur heeft geleerd door u en uw gezinsleden te observeren.
  3. Heeft uw kat ooit een kast geopend om toegang te krijgen tot kattenvoer of een ander wenselijk voorwerp? Als dat zo is, toont dit gedrag het probleemoplossend vermogen van uw kat.
  4. Heeft je kat je getraind om haar op een bepaald moment te voeden, met miauwen of ander aandachttrekkend gedrag? Als dat zo is, duidt dit op een begrip van oorzaak en gevolg (miauwen of een ander gedrag zorgt ervoor dat je voedsel in de kom doet!) en een begrip van het concept tijd.

Conclusie

Katten zijn geëvolueerd om hun intelligentie te demonstreren op manieren die voor ons mensen misschien niet meteen duidelijk lijken. Om deze reden kan het een uitdaging zijn om de intelligentie van uw kat nauwkeurig en objectief te beoordelen. Het beschikbare bewijs suggereert echter dat katten veel slimmer zijn dan veel mensen ze toedichten!

Veelgestelde vragen

Hoe slim is een kat in vergelijking met een mens?

Er is geen goede methode om kattenintelligentie te vergelijken met menselijke intelligentie, maar prestaties op mentale functietests suggereren dat katten minstens zo slim zijn als menselijke peuters. Ze zijn misschien nog slimmer, maar ze zijn vaak niet bereid om deel te nemen aan cognitieve tests.

Wat is het meest intelligente kattenras?

Hoewel het een uitdaging is om de intelligentie van katten te kwantificeren, beschouwen veel katteneigenaren Abessijnen, Siamezen, Bengalen en Birmese katten als uitzonderlijk intelligent. Hun waargenomen intelligentie is grotendeels gebaseerd op de manier waarop ze omgaan met hun menselijke eigenaren.

Wat is slimmer, katten of honden?

Het debat tussen katten en honden is eindeloos. Als het gaat om intelligentie, zijn er geen duidelijke gegevens die dit debat op de een of andere manier kunnen beslechten. Er zijn talloze studies uitgevoerd, maar de resultaten variëren tussen deze studies.

Wat is het IQ van een kat?

Er is geen equivalent van de IQ-test voor katten, en aangezien IQ volledig is gebaseerd op de gemiddelde score van een bepaalde menselijke populatie, heeft het geen zin om die verdeling toe te passen op een andere soort.