Pneumothorax bij katten (kat ingeklapte long)

Pneumothorax is ook bekend als een ingeklapte long. Pneumothorax bij katten ontwikkelt zich wanneer lucht lekt in de ruimte in de borst rond de long. Deze ruimte (bekend als de “pleuraholte”) is normaal gesproken een “niet-ruimte”, d.w.z. de longen worden normaal gesproken in direct contact gehouden met de binnenbekleding van de borstkas. Het is een veterinaire noodsituatie die zeer serieus moet worden genomen.

Het doel van dit artikel is om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven over wat pneumothorax is voor katteneigenaren, de symptomen, tekenen en wat te doen als hun kat wordt getroffen.

Snel overzicht: Pneumothorax bij katten (kat ingeklapte long)

klok
Urgentie: Het is een dringende noodsituatie wanneer een kat dyspneu (ademhalingsmoeilijkheden) ontwikkelt en dit is een van de belangrijkste tekenen van pneumothorax.
thuis
Huismiddeltjes: Huismiddeltjes helpen niet bij pneumothorax. Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp van uw dierenarts in te schakelen.
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling omvat over het algemeen het verwijderen van lucht uit de pleuraholte rond de longen, zodat de longen normaal kunnen uitzetten en zich vullen met zuurstof. Er zijn andere aspecten aan de behandeling, maar luchtverwijdering is het primaire doel.
schakel-ketting
Kan gekoppeld zijn aan: Traumatische verwondingen, post-algemene anesthesie, longziekten zoals astma
medisch-dossiers
DiagnoseEen dierenarts kan pneumothorax vermoeden na het onderzoeken van een kat, maar röntgenfoto’s (radiografie) zijn nodig om deze diagnose te bevestigen
pil
Vereist doorlopende medicatie: Niet normaal
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Ademhalingsmoeilijkheden (kortademigheid) en ademnood zijn de belangrijkste klinische symptomen van ernstige pneumothorax bij katten. In vroege of milde gevallen zijn andere tekenen die kunnen worden gezien echter saaiheid, onappetijtelijkheid, zwakte, instorting en hoesten. Cyanose (een blauw/paarse kleur van de slijmvliezen zoals het tandvlees) kan verschijnen.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Gewoonlijk

Wat is Pneumothorax?

Klassieke oranje tabby

Er zijn twee soorten pneumothorax bij katten, samen met drie subtypen.

Het woord “pneumothorax” is afgeleid van de Griekse woorden “pneuma” wat “lucht” betekent, en “thorax” wat “borst” betekent.

Grofweg zijn er twee soorten pneumothorax.

 • “Open pneumothorax” beschrijft een situatie waarin er van buitenaf een opening in de borstholte is, waardoor atmosferische lucht naar binnen kan lekken.
 • “Gesloten pneumothorax” gebeurt wanneer er geen direct lek van buitenaf is, en in plaats daarvan lekt lucht uit interne structuren (bijv. Longen of luchtpijp) in de ruimte rond de longen.

Pneumothorax kan ook worden onderverdeeld in drie andere subtypen die betrekking hebben op de reden waarom de aandoening zich ontwikkelt.

 • Traumatische pneumothorax weerspiegelt de meest voorkomende oorzaak, die optreedt na een soort traumatische episode zoals beten, verkeersongevallen, geweerschoten of vallen van een hoogte.
 • Latrogene pneumothorax beschrijft een situatie waarin de lucht de thoracale holte binnendringt na een veterinaire procedure.
 • Spontane pneumothorax wordt af en toe gemeld bij katten met longziekten zoals kattenastma.

Spanningspneumothorax is een speciaal type pneumothorax wanneer de druk van de lucht die in de thoracale holte wordt verzameld groter is dan de externe atmosferische druk. Dit presenteert zich als een bijzonder ernstig type crisis, omdat de verhoogde druk rond de longen voorkomt dat een kat lucht opneemt.

Dit is het type pneumothorax dat in films te zien is, wanneer een heldhaftige voorbijganger een ingestorte persoon redt die niet kan ademen, door een scherp voorwerp in de borst te steken, waardoor een uitstroom van lucht ontstaat en onmiddellijke verlichting van de ademhalingsmoeilijkheden.

Lees ook: Longkanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe vaak komt pneumothorax voor?

Hoesten van katten

Voor katten die geen traumatisch letsel aan de borst hebben opgelopen, is pneumothorax gelukkig zeldzaam.

Traumatische pneumothorax is een veel voorkomend gevolg van trauma aan de borstwand, terwijl iatrogene pneumothorax een zeldzame complicatie is van veterinaire procedures. Spontane pneumothorax is ook zeldzaam bij katten, maar milde voorbeelden worden soms gezien bij katten met astma.

Hoe krijgen katten pneumothorax?

Spontane pneumothorax kan voorkomen bij katten met longziekten zoals kattenastma.

Pneumothorax ontwikkelt zich wanneer lucht zich verzamelt in de ruimte tussen de longen en het binnenoppervlak van de thoracale wand. Normaal gesproken is deze ruimte een virtueel vacuüm, waardoor het oppervlak van de longen dicht bij de binnenkant van de borstwand blijft liggen, op dezelfde manier als een zuigkap op een glad oppervlak blijft plakken.

Wanneer lucht deze ruimte binnenkomt (de “pleuraholte” genoemd), wordt de long niet langer stevig vastgehouden aan de binnenkant van de borstwand en stort deze dus in.

Lees ook: Kunnen katten high worden van het inademen van rook?

Symptomen van pneumothorax bij katten

Wat te doen als uw kat begint te hoesten

Tekenen van pneumothorax Bij katten zijn zeer merkbaar.

Wanneer de longen instorten tijdens pneumothorax, is de kat niet langer in staat om de longen op te blazen door de borstholte zoals normaal uit te zetten en samen te trekken. Om deze reden zijn ademhalingsmoeilijkheden (kortademigheid) en ademnood de belangrijkste klinische symptomen van ernstige pneumothorax bij katten.

In vroege of milde gevallen zijn andere tekenen die kunnen worden gezien echter saaiheid, onappetijtelijkheid, zwakte, instorting en hoesten. Cyanose (een blauw/paarse kleur van de slijmvliezen zoals het tandvlees) kan worden opgemerkt.

Soms kan een getroffen kat een ongewone houding hebben, met hun hoofd naar voren gehouden, hun lichaam op het borstbeen gedrukt en hun voorpoten naar beneden en opzij geduwd, in een poging om de hoeveelheid lucht die ze inademen te maximaliseren. Eigenaren kunnen ook de zogenaamde “buikademhaling” opmerken, die het feit beschrijft dat de buik veel meer in en uit zal bewegen dan normaal omdat de kat niet in staat is om voldoende zuurstof te krijgen via normale borstbewegingen als gevolg van de pneumothorax.

Soms wordt subcutaan emfyseem (de aanwezigheid van vrije lucht onder de huid) ook opgemerkt: dit kan worden gevoeld als een gekreukt soort “noppenfolie” -gevoel wanneer de huid wordt gevoeld.

In gevallen van traumatische pneumothorax kunnen eigenaren externe verwondingen opmerken, zoals snijwonden of bijtsporen aan de borstwand.

Lees ook: Waarom zitten katten op je borst? 10 redenen waarom!

Oorzaken van pneumothorax bij katten

Traumatische pneumothorax treedt soms op nadat een kat lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Traumatische pneumothorax ontwikkelt zich na een soort traumatische episode die de borstwand aantast, waardoor een gat ontstaat waardoor lucht de thoracale holte kan binnendringen. Voorbeelden van veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Dierlijke bijtwonden
 • Prikwonden door welke oorzaak dan ook
 • Verkeersongevallen
 • Valpartijen van hoogte
 • Schotwonden
 • Stomp trauma (zoals een kat die wordt geschopt)
 • Intern trauma, zoals schade aan de slokdarm of luchtpijp, kan ook leiden tot luchtlekken in de weefsels rond deze structuren, inclusief in de pleuraholte, waardoor pneumothorax ontstaat

Latrogene pneumothorax beschrijft een situatie waarin de lucht de thoracale holte binnendringt na een veterinaire procedure zoals:

 • Endotracheale intubatie (tijdens anesthesie), leidend tot tracheale tranen
 • Operatie aan de borst of nek
 • Het inbrengen van een thoraxdrain als onderdeel van de behandeling voor een andere aandoening.

Primaire spontane pneumothorax, waarbij de pneumothorax zich ontwikkelt zonder zichtbare onderliggende oorzaak, wordt zelden gezien bij katten, maar het wordt af en toe gemeld. De meest voorkomende oorzaak van spontane pneumothorax is het scheuren van pulmonale blebs of bullae, zoals bij katten met kattenastma. Andere mogelijke oorzaken zijn andere luchtwegaandoeningen zoals hartworm of een migrerend vreemd lichaam zoals een graszaadje dat door het longweefsel reist, en zelden een abces of kanker in de long zelf.

Lees ook: Weten katten wanneer je ziek bent?

Diagnose van pneumothorax

Als uw dierenarts vermoedt dat uw kat pneumothorax heeft, kunnen de volgende stappen worden genomen.

1. Gedetailleerde geschiedenis nemen

Uw kat naar een dierenarts brengen als u een pneumothorax vermoedt, is de beste manier om een prognose te garanderen.

Uw dierenarts zal elk aspect van de achtergrond van uw kat bespreken, inclusief recente activiteiten en gebeurtenissen. Er zullen vragen worden gesteld over vele facetten van het leven van uw kat, waaronder eetlust, dorst, urineren, ontlasting en andere tekenen die u mogelijk hebt waargenomen.

Er zijn andere oorzaken van dezelfde soorten symptomen als pneumothorax, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, op zoek naar duidelijke tekenen van trauma.

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren op de hierboven genoemde tekenen van pneumothorax. Ze meten de ademhalingsfrequentie van uw kat en voeren auscultatie uit van de borst van uw kat (luisteren met een stethoscoop) en controleren op verminderde longgeluiden veroorzaakt door de opening tussen de borstkasl en de klaplong.

Uw dierenarts zal ook de hartslag en geluiden van uw kat beoordelen. Andere complicaties (zoals eventuele tekenen van trauma aan de borstwand) zullen ook zorgvuldig worden beoordeeld.

3. Röntgenfoto’s (radiografie)

Een röntgenfoto is de beste manier om de toestand van uw kat te beoordelen als er sprake is van een klaplong.

Röntgenfoto’s (radiografie) zijn de gebruikelijke manier waarop een diagnose van pneumothorax wordt bevestigd. Op de röntgenfoto is een kenmerkend patroon van veranderingen in het borstgebied te zien, waarbij de aanwezigheid van lucht een zwarte opening creëert tussen de grijs / witte randen van de ingeklapte longen en het grijs / witte binnenoppervlak van de borstwand. Op een normale thoraxfoto is deze zwarte opening niet zichtbaar. Soms is de omtrek van individuele longkwabben te zien.

De mate van pneumothorax wordt beoordeeld door de dierenarts. Dit varieert van een kleine luchtzak en gedeeltelijke ineenstorting van de long tot een groot luchtgebied en volledige ineenstorting van de long. Soms zijn er andere veranderingen aanwezig, zoals bullae (bellen van opgesloten lucht) in de longen zelf. Kleinere luchtzakken (zogenaamde “cysten” of “blebs”) kunnen ook in het longweefsel worden gezien.

Meestal wordt slechts één kant van de borstkas aangetast (de rechterkant of de linkerkant), maar in ernstige gevallen kan het bilateraal zijn (d.w.z. beide zijden beïnvloeden, met twee ingeklapte longen).

Röntgenfoto’s maken het mogelijk pneumothorax te onderscheiden van andere veel voorkomende oorzaken van vergelijkbare symptomen, zoals pleurale effusie (vloeistof die de ruimte tussen de longen en de borstwand inneemt). Radiografie kan ook laesies identificeren die verband houden met onderliggende oorzaken van pneumothorax (zoals longabcessen of kanker).

In zeldzame gevallen kan thoracale computertomografie (CT-scans) worden voorgesteld als aanvulling op radiografie om de interne structuren van de thorax volledig te beoordelen.

Lees ook: Wat te doen als uw kat wordt aangereden door een auto: een stapsgewijze handleiding

4. Routinematig bloedonderzoek

Bloedonderzoek is een routinematig onderdeel van de meeste veterinaire afspraken.

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts routinematig bloedonderzoek kan uitvoeren als onderdeel van een algemene beoordeling van de gezondheid van uw kat, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig aantal bloedcellen) en biochemische profielen.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidsproblemen en kosten)

5. Andere tests

Het zuurstofgehalte wordt vaak gecontroleerd als een ingeklapte long wordt vermoed.

Pulsoximetrie kan worden voorgesteld als een manier om het zuurstofgehalte van het weefsel van uw kat te controleren. Uw dierenarts zal u adviseren over welke gedetailleerde onderzoeken nodig zijn.

Hoeveel kost het om een kat met pneumothorax te behandelen?

Het is onmogelijk om deze kosten in te schatten, omdat er zoveel mogelijke factoren zijn die zich voordoen op de achtergrond van individuele gevallen. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u ermee instemt om door te gaan met de behandeling.

De kosten kunnen variëren van $ 400 voor een eenvoudig geval tot $ 4000 of meer voor een uitzonderlijk complex geval van pneumothorax met verwondingen aan de borstwand om tegelijkertijd mee om te gaan.

Behandeling voor pneumothorax

1. Initiële behandeling

Het verwijderen van de lucht uit de pleurale ruimte tussen de borstwand en de longen gebeurt met behulp van een techniek die “thoracocentese” wordt genoemd.

De primaire behandeling voor pneumothorax is gericht op het verwijderen van de lucht uit de pleurale ruimte tussen de borstwand en de longen. Dit wordt meestal in eerste instantie gedaan met behulp van een techniek genaamd “thoracocentese.” waarbij een naald (of een canule) tussen twee ribben wordt ingebracht, in de pleuraholte (het gebied waar de lucht zich heeft opgehoopt, tussen de borstwand en de longen).

Een spuit die aan de naald is bevestigd, wordt vervolgens gebruikt om negatieve druk uit te oefenen om de lucht naar buiten te trekken. Soms wordt een zogenaamde “drieweg-kraan” gebruikt om lucht uit de borstkas in de spuit te laten trekken, vervolgens in de atmosfeer te werpen door de spuit te sluiten, vervolgens een verdere spuit met lucht op te zuigen, en dit kan herhaaldelijk worden voortgezet totdat alle lucht is verwijderd.

2. Ernstige gevallen

Nierfalen bij katten Diagnose Kat bij Dierenarts

Ernstige gevallen van een ingeklapte long zijn zeldzaam en vereisen meer invasieve procedures om te corrigeren, waaronder chirurgie.

In zeer ernstige gevallen van pneumothorax kan een borstbuis (thoracostomiebuis) worden ingebracht. Dit is een plastic buis die aan één kant (unilateraal) of beide zijden (bilateraal) kan worden geplaatst, via een kleine “steek” -incisie en op zijn plaats kan worden gehouden met hechtingen.

Dit maakt herhaalde zuig- en verwijdering van lucht mogelijk zonder dat u elke keer een naald hoeft in te brengen. De lucht kan met tussenpozen (in de meeste gevallen) worden afgevoerd via de thoraxdrain of continu (in zeer ernstige gevallen).

Ikn zeer zeldzame gevallen, als deze herhaalde drainage niet leidt tot volledige oplossing van de pneumothorax na 3 – 4 dagen, kan een volledige thoracotomie (open borstoperatie) nodig zijn om te proberen het lek in de borstkas te vinden dat leidt tot het terugkeren van de pneumothorax.

4. Ondersteunende behandeling

Symptomen van een lage bloedsuikerspiegel

Ondersteunende behandeling voor katten met een klaplong is vaak nodig voor een volledig herstel.

Er zijn een aantal ondersteunende behandelingen waar katten met een ingeklapte long baat bij zouden hebben, waaronder:

 • Zuurstoftherapie (via een zuurstofkooi, tent of masker) is belangrijk, omdat katten met pneumothorax vaak moeite hebben om voldoende zuurstof uit de kamerlucht te halen.
 • Analgesie (pijnverlichting) is belangrijk als een dier lichamelijk letsel heeft opgelopen als de primaire oorzaak van pneumothorax.
 • Behandeling van shock, inclusief vloeistoftherapie, is vaak nodig.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Monitoring en prognose

Houd een kat goed in de gaten na de behandeling van een ingeklapte long en keer regelmatig terug naar de dierenarts voor follow-ups.

Nazorg is belangrijk. Frequente fysieke hercontroles (het controleren van de algemene houding, ademhalingsfrequentie en kleur van het tandvlees van de kat) en herhaalde röntgenfoto’s kunnen worden genomen om te controleren op herhaling van pneumothorax op röntgenfoto’s van de borst.

Ongeveer 80% van de katten herstelt volledig van pneumothorax, maar de uitkomst hangt af van het type pneumothorax en de algehele onderliggende gezondheid van de patiënt.

Laatste gedachten

80% van de katten herstelt van een klaplong wanneer meteen de juiste behandeling wordt gezocht.

Pneumothorax is een ernstige aandoening die katten kan treffen. Snelle veterinaire zorg is van cruciaal belang als een kat pneumothorax ontwikkelt.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp schreeuwt

Veelgestelde vragen

Wat kan pneumothorax bij katten veroorzaken?

Traumatische pneumothorax ontwikkelt zich na een soort traumatische episode zoals beten, verkeersongevallen, geweerschoten of vallen van een hoogte. Iatrogene pneumothorax beschrijft een situatie waarin de lucht de thoracale holte binnendringt na een veterinaire procedure. Spontane pneumothorax wordt af en toe gemeld bij katten met kattenastma.

Hoe weet ik of mijn kat een pneumothorax heeft?

Het belangrijkste teken, zoals hierboven vermeld, zijn saaiheid, onappetijtijtelijkheid, verminderde activiteit en ademhalingsmoeilijkheden of snelle ademhaling, soms met cyanose (blauwachtige kleur van het tandvlees). Als uw kat deze symptomen vertoont, moet u ze naar uw dierenarts brengen, die verdere tests zal uitvoeren om vast te stellen of de oorzaak pneumothorax is.

Kan een kat pneumothorax overleven?

Ongeveer 80% van de katten herstelt van pneumothorax wanneer een uitgebreide behandeling wordt gegeven, maar dit is een ernstige ziekte en zonder behandeling is het sterftecijfer erg hoog.

Is kattenpneumothorax besmettelijk voor andere katten?

Pneumothorax is geen infectieziekte, dus het kan niet worden verspreid naar andere dieren.